Wersja bez screenow. Prosze o krytyke, uwagi, propozycje zmian, etc. Prosze tez o dostarczanie mi na mail-a przykladow, jak ladnie moze wygladac Konnekt - porobcie screeny i przysylajcie.
Konnekt jest jednym z trzech najwazniejszych polskich komunikatorow na rynku. Jest z tej trojki najmniej rozpowszechnionym i najrzadziej uzywanym (typowe polskie nieporozumienie - to, co dobre, jest niedoceniane). Konnekt wyroznia sie zdecydowanie pozytywnie, dlatego trudno mi znalezc przyczyne jego malej popularnosci, oczywiscie inna niz jakis dziwny konserwatyzm. Wszyscy moi znajomi, ktorym polecilem ten program dosc szybko przerzucili sie na niego i mam nadzieje, ze tak tez bedzie z czytajacymi ten artykul
Czas wiec przejsc do kwestii zasadniczej, mianowicie: dlaczego Konnekt? Konnekt jest najbardziej rozbudowanym i majacym najwiecej mozliwosci i opcji sposrod polskich komunikatorow. Moze sluzyc jako najprostszy messenger do wysylania komunikatow, lub jako rozbudowany komunikator z baza danych, skonfigurowany idealnie wg potrzeb uzytkownika.
Zacznijmy od rzeczy najwazniejszej - okna rozmowy. Zalozmy, ze kiedy rozmawiam z moja dziewczyna, chce miec jej zdjecie w tle tegoz okna, a kiedy staje sie ona on-line, zeby informowal mnie o tym jej glos z glosnikow. Podczepiamy zdjecie i plik z glosem do Konnekta, konfigurujemy i gotowe. Moze sie nieszczesliwie zdarzyc, ze akurat w tej chwili nie bedzie mnie przy komputerze [jem obiad, wyszedlem na zakupy, rozmawiam z ciocia przez telefon]. Dobrze by bylo, zeby moj komputer ja o tym poinformowal, piszac, ze jestem tymczasowo 'away', ale zaraz wracam, wiec zeby poczekala. Jeszcze prostsza rzecz do skonfigurowania, umozliwia nam to jedna z wtyczek Konnekta. Jesli to komus nie wystarcza i np chce, zeby wiadomosci od jego dziewczyny byly pisane specjalna czcionka i sygnalizowane specjalnym dzwiekiem, to oczywiscie tez nie ma problemu.
To byl przyklad praktyczny. W teorii wyglada to tak, ze mamy mozliwosc pelnej konfiguracji okna rozmowy kazdego uzytkownika z osobna, lacznie z czcionkami, dzwiekami, tlem rozmowy, etc. Do kadego kontaktu mozemy tez dopasowac... emotikony. O co chodzi? Rzecz w tym, ze do Konnekta mozemy sciagac zestawy emotikon, tak jak skorki czy style. W kazdym zestawie sa one oczywiscie zupelnie inne. Na razie nie ma ich do sciagniecia zbyt duzo, ale wsrod tych, ktore sa, jest pare godnych uwagi (dostepne sa rowniez emotikony z gadu-gadu). Raj dla tych, co to lubia, ja tam za emotikonami nie przepadam
Warto wspomniec o jeszcze dwoch bardzo ciekawych opcjach. Po pierwsze, mamy mozliwosc sledzenia w oknie rozmowy statusow uzytkownika, to znaczy, ze kazda zmiana statusu i opisu zostanie tam 'odhaczona'. Jest to wygodne z wielu wzgledow - m.in. mozemy bezposrednio kopiowac opisy naszych znajomych. Po drugie, grupowanie wiadomosci. Na czym to polega? Ano na tym, ze zamiast dostac cos takiego:
PRINT SCREEN
Moj znajomy (22:22)
hej
a
co
z
tym?
dostaniemy:
PRINT SCREEN
hej
a
co
z
tym?
Mam nadzieje, ze przyklad jest czytelny... To by bylo na tyle, jesli chodzi o okno rozmowy.
Lista kontaktow. Trudno sie tutaj oczywiscie spodziewac jakichs cudow, ale i tu znajdziemy pare uzytecznych innowacji. Najwazniejsza z nich jest tzw. ikonka aktywnosci. Otoz oprocz ikonki symbolizujacej statusy: dostepny, zaraz wracam i niedostepny, mamy jeszcze jedna: ikonke oznaczajaca, ze ktos co prawda ma status niedostepny, ale calkiem niedawno byl aktywny, czyli zmienil status lub opis. Jest to szalone udogodnienie: uzytkownicy z ta ikonka laduja na gorze listy, tuz pod dostepnymi. Nasz przykladowy chlopak od razu zauwazy, ze jego dziewczyna pojawila sie na internecie, nawet jesli bedzie chciala to ukryc statusem 'niewidoczny'.
Do tej pory, awaria komputera podczas rozmowy byla rownoznaczna z utrata nieprzeczytanych wiadomosci. W Konnekcie nie ma tego problemu: kazda wiadomosc, ktora nie zostala przeczytana przed wylaczeniem Konnekta, zostanie nam dostarczona ponownie przy nastepnym uruchomieniu. Mozemy wiec spokojnie zostawic Konnekta wlaczonego i puscic mlodszego brata do komputera, bez obawy, ze jakas wazna wiadomosc do nas nie dotrze, bo braciszek stwierdzil, ze Konnekt zajmuje mu za duzo RAMu
Opcja 'ukryj status przed nim'. Jak latwo sie domyslic, sluzy ona do ukrycia statusu przed wybrana osoba. Uzytkownik, u ktorego to zaznaczymy, bedzie nas widzial jak niedostepnych bez opisu. Idealne dla gadatliwych ludzi, ktorych z jakichs powodow nie chcemy wyrzucac z listy (czlonkowie rodzimy, przelozeni) albo na osmieszenie kogos bez konsekwencji (ustawiamy opis na 'All Ganonim jest niesmacznym ogorkiem' po czym ukrywamy przed All'em status).
Wtyczka kNotify. Jest to wtyczka odpowiedzialna za wyswietlanie komunikatow w prawym dolnym rodu ekranu o wszystkim, co dzieje sie na liscie kontaktow i w oknie rozmowy. Jak mi sie wydaje, jej odpowiednik w innych komunikatorach generalnie kojarzony jest ze zbednym gadzetem, przeszkadzajacym podczas ogladania filmu. Do niedawna w Konnekcie wygladalo to podobnie. Ale od jakiegos czasu mowilo sie o modyfikacji kNotify, a kiedy w koncu ta modyfikacja stala sie faktem, przeszla moje najsmielsze oczekiwania. Pierwsza rzecz, klikalnosc. Na przyklad, komunikat: 'All Ganonim wyslal wiadomosc' jest 'zlinkowany', czyli mozemy na niego kliknac, a otworzy nam sie okno rozmowy. Sprawia to, ze wtyczka ta staje sie rzeczywiscie pomocna. Druga rzecz, to mozliwosc wylaczenia wtyczki przy aplikacjach pelnoekranowych (film, gra). Jak to dziala i ze jest to przydatne, nie musze chyba nikogo przekonywac. No i skorki, a raczej ich ilosc! Zapewniam tylko, ze ich nie brakuje i ze kazdy znajdzie odpowiednia dla swojego tematu windowsa...
Jeszcze jedna sprawa dotyczaca listy kontaktow. Jest to wlasciwie kosmetyczna rzecz, niemniej wygodna. Otoz jesli ktos wysyla do nas wiadomosc, jest to zaznaczane na liscie kontaktow migajaca ikonka. Mala rzecz, a cieszy. Kiedy uruchamiam Konnekta od razu widze, czy napisali do mnie Ci, na ktorych wiadomosc czekam
Wszyscy kochamy lancuszki i tego typu mile wiadomosci od ludzi spoza listy kontaktow. Niestety, dzieki Konnektowi bedziemy mogli skonczyc z tym raz na zawsze... Jak? W bardzo prosty sposob. W odpowiednie okienko w konfiguracji wpisujemy np taki tekst: 'Niestety, w tej chwili nie mam czasu odpowiedziec na lancuszka. Jesli mozesz wyslij go pozniej, natomiast jezeli chcesz ze mna porozmawiac, wpisz haslo." A w oknie 'haslo' wpisujemy np 'Konnekciatko'. Czyli zadna osoba nie znajaca hasla i nie bedaca na naszej liscie kontaktow nie bedzie w stanie wyslac nam mesga... Czy to nie straszne?
SMSy. Konnekt umozliwia nam wybor bramki, z ktorej bedziemy korzystac. To znaczy, ze do polskich operatorow mozemy wysylac smsy z zagranicznych bramek. Dla mnie osobiscie to duze udogodnienie, bo czesto korzystam z 1rst WAP'a.
Okno wysylania smsow ma tez swoja osobna liste kontaktow, co znacznie ulatwia szybkie znalezienie szukanego numeru. Wyswietlane sa tez limity smsow na wszystkich bramkach.
Wiadomo, ze winamp jest programem, ktory tak jak komunikator chodzi na komputerze prawie bez przerwy. KPilot to wtyczka pozwalajaca na kontrolowanie Winampa (2 i 3) oraz Foobara z poziomu Konnekta. Dzieki niej podstawowe przyciski, play, stop, etc mozemy umiescic na dole listy kontaktow lub nawet w samym oknie rozmowy. Czyli mamy 2 w 1 i wreszcie nie musimy szukac tej malej ikonki winampa w taskbarze
A teraz pare zdan, ktore beda holdem dla Olorina... o wtyczce jego autorstwa, ktora nosi nazwe kDodatki. Otoz ta niesamowita wtyczka potrafi: sprawdzac czy jest polaczenie z internetem, spingowac podane IP, wylaczyc i wygasic monitor oraz wysunac czytnik CD. A to wszystko korzystajac nawet ze skrotow klawiszowych. Wspaniale, czyz nie?
Rozpoczynajac reasumowanie Jak nietrudno sie domyslic z powyzszego tekstu, Konnekt oferuja bardzo duza ilosc opcji i mozliwosci konfiguracji. Tak, jak pisalem na poczatku, pociaga to za soba skomplikowanie programu. Oczywiscie zawsze jest to pewien minus, niemniej jednak zlagodzono go poprzez dwie rzeczy: wtyczke, ktora umozliwia eksport i import wszystkich ustawien programu (exPIMP), dzieki czemu wystarczy jednorazowo skonfigurowac program, oraz poprzez bardzo dobrze dobrane ustawienia domyslne, dzieki czemu, jesli ktos nie chce lub nie ma czasu zaglebiac sie w opcjach, moze go zostawic w wersji 'dziewiczej' - spokojnie wystarczy. Bardzo wazna i pozytywna cecha jest to, ze Konnekt swietnie wspolpracuje z systemami Microsoftu. Jest to program niezwykle stabilny oraz absorbujacy bardzo malo pamieci. Swobodnie mozemy go zostawic wlaczonego na czas wyjscia z domu, bez przeszkod moze tez dzialac w tle nawet podczas korzystania z 'ciezkich' aplikacji.
Konnekt jest dostepny jako wersja beta, jednak nazwa tej wersji jest bardzo mylaca. Zapewniam, ze nie znajdziecie tu zadnych niedorobek, niedopracowan czy bledow. Jest to program w pelni gotowy do powszechnego uzytku, a beta wersja oznacza, ze nie zostaly jeszcze zrealizowane wszystkie jego poczatkowe zalozenia. Dlatego tez czesto bedzie pojawiac sie nam wykrzyknik zachecajacy do rozpoczecia automatycznego upgrade'u, po ktorym w programie pojawia sie kolejne, nowe mozliwosci. Niestety, jak na razie Konnekt korzysta tylko z sieci gadu-gadu, trwaja prace nad dolaczeniem sieci Jabber/Tlen i z tego co mi wiadomo, sa one juz w zaawansowanej fazie. Program ten posiada niemal wszystkie funkcje innych polskich komunikatorow, a oprocz tego ma wiele wlasnych, bardzo ciekawych rozwiazan, z ktorych najwazniejsze staralem sie wam przedstawic. Jest bezkonkurencyjny jesli chodzi o stabilnosc oraz ilosc zuzywanej pamieci. Jest funkcjonalny i posiada dobrze zorganizowany interfejs. Jest ladny i ma dobry, profesjonalny design. Jest gotowy do sciagniecia. Http://www.konnekt.info/download.php.
KV109