QUOTE(wortax @ 4.06.2008 - 21:36)
byłbym wdzięczny gdybyś napisał jak to zrobiłeś na najnowszej wersji konnekta. Ja wcześniej próbowalem użyć tej wtyczki to blędy wyskakiwały. Obecnie używam k.jabber, ale ggcrypt też w przyszłości może się przydać, bo czasami jabber ma problemy z transportami gg z tego co slyszałem.
Niestety nie bedzie to krok po kroku, bo dawno to robilem. W kazdym nawazniejsze elementy.
Sama biblioteka ggcrypt, spakowana rarem:
http://s010.wyslijto.pl/?file_id=79765617947633589953Nalezy ja wrzucic do katalogu plugins. Zrestartowac konnekta. W kazdym razie jak sie uda zaladowac to teraz ustawienia, ktore nie sa dosc skomplikowane u mnie:
Na obrazku zalaczonym powyzej widac, ze wiadomosci szyfrowane oznaczylem jako [S] a nieszyfrowane nie oznaczam. Polecam takie rozwiazanie, bo przy urzyciu wiekszej ilosci znakow potrafia sypac sie wyjatki.
Nalezy zdefiniowac katalog, gdzie beda klucze przechowywane. Nalezy sobie wygenrowac jakis.
Jezeli przebrnie sie juz przez te wszystkie rzeczy mozna otworzyc okno rozmowy.
Powinna pojawic sie ikonka kłódki. I tutaj jest kolejny problem...
Odpalilem konnekta, otwieram pierwsze okno rozmowy z uzytkownikiem"Lysy", mam wtedy opcje wyslania klucza do uzytkownika Lysy... nastepnie (nie bede wrzucal obrazka) otwieram okno rozmowy uzytkownika "!" i mam u niego opcje wyslania klucza jak na obrazku:
Ponownie otwieram okno uzytkownika Lysy i mam:
O co chodzi? Nie wiem jak to wyglada w kodzie, ale w praktyce wychodzi na to ze ta ikonka odnosi sie do ostatnio nowo otwartego okna.
Zalozmy ze wymienilem sie kluczami z osoba, ktora posiada wtyczke ggcrypt lub podobna (np. dostepna w kadu) to wtedy mam takie opcje:
Ze wzgledu na wade ktora opisalem wyzej, ta opcja rowniez jest dostepna dla ostatnio otwartego okna. Czyli gdy w czasie rozmowy bedziemy chcieli wylaczyc szyfrowanie, a ta osoba nie jest ostatnio nowo otwartym oknem musimy zrestartowac konnekta.
Jezeli chodzi o katalog kluczy , to w konnekcie klucze sa jakos dziwnie nazwane. W kadu pliki sa po prostu to numer_gg + rozszerzenie, natomiast tutaj jakis numer konnektowy. Wiec nie mozna po prostu wklejic pliku z kluczem, osoba po drugiej stornie musi nam wyslac klucz. Wtedy pojawiaja sie odpowiednie komunikaty. Mozna rowniez wlaczyc debug i widziec komunikaty przesylane.
Wiem, ze nie opisalem dokladnie jak ustawic... raczej skupilem sie na wykrytych problemach i jak sobie z nimi radzic. Jezeli nie bedziesz w stanie w czyms sobie poradzic, bedzie pojawial sie jakis blad to pisz. Sprobuje sobie przypomniec co dokladnie zrobilem