Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zrywanie połączeń
Konnekt | Forum > Inne > Archiwum > Wtyczki > Kjabber
Matzec
Ostatnio zauważyłem, że Konnekt zrywa połączenie z serwerem Jabbera, jeżeli po długim czasie nic-nie-robienia chcę nagle zmienić status albo napisać do kogoś. Nie jest to na pewno błąd na serwerze, gdyż używając PSI na tym samym koncie wszystko było w porządku. Zauważyłem w PSI taką opcję: "Podtrzymuj połącznie (przy opóźnieniach NAT/maskarady)" - może to w tym rzecz, może takie coś przydałoby się w kJabberze (jestem za maskaradą)?
SandmmaN
Też się spotkałem z takim objawem. Widze kumpla dostępnego (akurat na ICQ, korzystam z transportu) i wysyłam mu pierwszą wiadomość, a tu nagle patrze, komunikat że nie jestem połączony z serwerem (jabberowym) i równocześnie wszystkie "niby dostępne" kontakty jabberowego rostera znikaja na niedostepny... :/
Korzystam z serwera chrome.pl czyli jak widze innego niż Matzec.
case
No to ja sie pochwale, ze u mnie podobnie - rozlacza sie Dżaber z blizej nie znanych przyczyn [moze to wlasnie ten timeout, czy cos z tych rzeczy], ale nie dzieje sie to jakos czesto, a jesli sie stanie, to zmieniam status z powrotem i dziala biggrin.gif
na JAJC'u tez przypominam sobie, ze czasem sie rozlaczalo...

[OT]apropos JAJC'a - ciekawa rzecza jest przy podlaczaniu do serwera wyskakujace okienko informujace o postepie podlaczania: nawiazywanie polaczenia, SSL [dostepny lub nie], ladowanie transportow, wczytywanie listy kontaktow itp, wszystko w formie listy, na ktorej poszczegolne pozycje sa "odfajkowywane". bylo by milo zobaczyc cos takiego w K smile.gif
user posted image
co Ty na to, Renato :?: ...yyy tzn hao laugh.gif[/OT]
hao
Mógłbyś wyśledzić na konsoli XML w PSI na czym to podtrzymywanie polega?
Sahasrara
Powierdzam objaw - kiedy po dłuższej bezczynności zmieniam status na jabberze, on najpierw zmienia się na to co chciałem, potem na niedostępny, a potem łączy się od nowa. Myślałem że to wina serwera, ale jak widać nie bardzo...
Matzec
QUOTE(hao)
Mógłbyś wyśledzić na konsoli XML w PSI na czym to podtrzymywanie polega?

No więc właśnie doprowadziłem do sytuacji powodującej błąd... przez godzinę nic nie robiłem na Jabberze w K i w PSI (inne konta)... potem zmieniłem status w K (odłączenie) i w PSI - wszystko dobrze. Konsola przez całą godzinę nie pokazała nic ciekawego, tylko zwyczajną zmianę statusu pod koniec:
CODE
<presence>
<show>away</show>
<status>Nieobecny</status>
<priority>5</priority>
</presence>
Sahasrara
A ja już wiem czemu K. wiesza się czasem przy zmianie statusu na jabberze... Sytuacja jest taka: nie robimy nic przez jakiś czas (tak jak wyżej jest to omawiane), potem szybko dwa razy zmieniamy status - i K. wisi, trzeba go zamykać przez menadżera zadań.

Jeśli hao chcesz live loga to daj znać, wyślę na pw - w logu są jidy moich znajomych, którzy mogliby nie chcieć żeby ich dane dawać gdzieś na forum - więc tak dla zasady nie będę nic wklejał tutaj. smile.gif
Olórin
hmmm.....a może psi wysyła wtedy jakis pusty pakiet co jakiś czas ?

update: zostawiam program EtherDetect Packet Sniffer z włączonym psi i K, zobacze, może jakies te puste pakiety idą, albo cos takiego smile.gif
Olórin
Miałem racje, są puste pakiety smile.gif

http://kplugins.khrone.pl/stuff/sniffer-k.jpg - Konnekt

http://kplugins.khrone.pl/stuff/sniffer-psi-on.jpg - PSI włączone podtrzymywanie
http://kplugins.khrone.pl/stuff/sniffer-psi-off.jpg - PSI podtrzymywanie wyłączone

http://kplugins.khrone.pl/stuff/sniffer.cap - save z w/w programu (1 połączenie psi - włączone, 2 Konnnekt, 4 - Psi wyłączone)
Sahasrara
Hm, przejrzałem te logi i już nie jesten taki pewien ich odkrywczości. To "rozłączanie" manifestuje się w logach po prostu jako 'socket error' - myślę że ma związek z sslem.

CODE

## [kJabber]   -->> SND [<presence/>] >>--
## [kJabber]      Socket Error! e=-1 WSA=10054 SSL=5
## [CORE]     -> T=f6
## [CORE]     >> T=f6 <<
## [kJabber]   -->> SND [<presence type='unavailable'/>] >>--
## [kJabber]   -->> SND [</stream:stream>] >>--
## [kJabber]      Disconnected
## [CORE]     -> T=1e
## [CORE]     >> T=1e <<
## [CORE]     * SetConn plug=83 val=1
## [CORE]   --- ConnTimer ON .. in 60000 ms ---
## [wXP UI]      Refresh -1
## [kJabber]   --- thread finished ---
## [GG]      _GG| // gg_recv_packet() header recv(520,0588F49C,8) = 8
## [GG]      _GG| // gg_recv_packet() body recv(520,04D8EDE8,42) = 42
## [GG]      _GG| // gg_watch_fd_connected() received a status change
## [GG]   __GG Status c=89 st=4 [40] "xxxxxxx"
## [GG]      _GG| // gg_watch_fd() GG_STATE_CONNECTED
## [CORE]     -> T=277c
## [CORE]     >> T=277c <<
## [GG]      _GG| // gg_recv_packet() header recv(520,0588F49C,8) = 8
## [GG]      _GG| // gg_recv_packet() body recv(520,04D8C390,33) = 33
## [GG]      _GG| // gg_watch_fd_connected() received a status change
## [GG]   __GG Status c=60 st=15 [0] "xxxx"
## [GG]      _GG| // gg_watch_fd() GG_STATE_CONNECTED
## [CORE]     -> T=1e
## [CORE]     >> T=1e <<
## [CORE]     * SetConn plug=83 val=0
## [CORE]   --- ConnTimer OFF ---
## [CORE]     -> T=f6
## [CORE]     >> T=f6 <<
## [kJabber]   --- gethostbyname ---
## [kJabber]   --- connecting ---
## [kJabber]   --- connected ---
## [kJabber]   --- StartSSL() ---
## [kJabber]   --- SSL Negotiation ---
## [kJabber]   --- TLS ready cipher=AES256-SHA ---

i tutaj dalej łączy itp.

CODE

## [kJabber]   -->> SND [<presence/>] >>--
## [CORE]     -> T=f6
## [CORE]     >> T=f6 <<
## [kJabber]   -->> SND [<presence type='unavailable'/>] >>--
## [kJabber]   -->> SND [</stream:stream>] >>--
## [CORE]     -> T=1e
## [CORE]     >> T=1e <<
## [CORE]     * SetConn plug=83 val=1
## [CORE]   --- ConnTimer ON .. in 60000 ms ---
## [kJabber]   --- thread finished ---
## [GG]      IStatus st=2 d=3 lp=0
## [CORE]     -> T=1e
## [CORE]     >> T=1e <<
## [CORE]     * SetConn plug=83 val=0
## [CORE]   --- ConnTimer OFF ---
## [CORE]     -> T=f6
## [CORE]     >> T=f6 <<
## [kJabber]   --- gethostbyname ---
## [kJabber]   --- connecting ---
## [kJabber]   --- connected ---
## [kJabber]   --- StartSSL() ---
## [kJabber]   --- SSL Negotiation ---
## [kJabber]   --- TLS ready cipher=AES256-SHA ---

A tak wygląda koniec logu - zwis.

CODE

## [kJabber]   -->> SND [<presence><show>xa</show></presence>] >>--
## [CORE]     -> T=f6

edit: ssl jednak nie ma nic wspólnego ze sprawą, wyłączyłem go i objawy są identyczne. sad.gif Czyli zostają puste pakiety.
Aule
Hhehe. Jakbyście mieli angielską werje psi to już dawno byście na to wpadli. Po angielsku opcja sie zwie "Send "Keep-alive" packets". biggrin.gif
tRiPOd
Mam pytanko bo widze ze wyjasniliscie ogolnie porblem rozlaczania sie z siecia jabber. to jest pewne z tymi pakietami bo np. w mirandzie ma sie funkcje keep alive connection. ale dobra niewazne. ogolnie widze ze problem wyjasniony ale mam pytanko czy nastapi jakas poprawiona wersja z funkcja keepalive conn. w kjabberze? czy cos moze trzeb apo prostu ustawic w tym standardowym kjabberze?
Sahasrara
Teraz wszystko już zależy od hao...
nie tyle co szybkie klikniecie ale przy np logowaniu (podczas migania) po kliknieciu jeszcze raz na zmiane statusu konnekt sie zawiesza
dzaku
QUOTE(pz16)
Hhehe. Jakbyście mieli angielską werje psi to już dawno byście na to wpadli. Po angielsku opcja sie zwie  \"Send \"Keep-alive\" packets\".  biggrin.gif

A po polsku?
Olórin
wysyłaj pakiety podtrzymujące połączenie ?

ps. dziwne ze w tym forum mogą pisać goście....no chyba ze to jest efekt wczorajszego buga, może by pomyśleć o zmianie forum na invboard?
hao
Jesteś pewien, że płatne forum byłoby lepszym rozwiązaniem?

Forum Jabbera nie miało odpowiednich uprawnień. Problemy z mailami mogą nie być nawet związane z phpBB, a z serwerem...
Sleeva
Invision jest też w wersji trial:

CODE
Absolutely no technical support, including installation assistance, is provided for the free trial download. Technical support is provided for those purchasing the software by email, live chat, and telephone 365 days a year.

Your forum, although perfectly functional, will display a small notice at the bottom of the page that it is a free trial download.

Certain advanced features of the software (subscriptions manager, spell checker, chat service, etc.) may not be available in the free trial option as these require additional modules to operate that are only available to licence holders.

You can purchase a license to Invision Power Board at any time to download addons and request support and the upgrade from the free trial version is quick and easy.

Ale z moich doświadczeń wychodzi, że coś ma np. z ikonkami dotyczącymi nowych postów no i nie ma takiego wsparcia z modami/hackami jak phpbb. A screeny phpbb z wersji 2.2 wymiatają smile.gif

Jeśli o gości chodzi:

W phpbb w panelu admina ustawiasz, że goście mogą tylko czytać i po ptakach.
Olórin
invboard jest płatne? z tego co wiem, to można używać za darmo dopóki nie usunie się z <title/> napisu (powered by Invision Board) czy jakoś tak wink.gif zapytam się gosiu'a jak to dokładnie wygląda, a mody są shoutbox,jabber,tlen,icq,gg, itp. więcej informacji na http://ibpl.gg3d.com/
hao
Póki co zostaję przy phpBB... Zwłaszcza patrząc na nadchodzące phpBB2.2 ... Na domowym serwerze jest już prawie gotowa, odświeżona wersja forum, z dodatkowymi modami (prawidłowe oznaczanie nie-przeczytanych, załączniki do postów itd ...). Powinna lepiej działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.