Czasem w wysylanych wiadomosciach (przez jabber) zamiast oczekiwanych znakow pojawiaja sie dziwne kody, np. zamiast:
' jest "&" a zamiast emotki :> jest :<> albo <;>
Da sie z tym cos zrobic?
Na dzien dzisiejszy prawdopodobnie nic sie nie da zrobic, nie ruszajac kodu kIEview albo kJabbera. Problem wiaze sie z pewnym kodowaniem specjalnych znakow wewnatrz wiadomosci jabberowych. Teraz nasuwa sie pytanie, czy kJabber nie powinien zwracac odkodowanych wiadomosci?
Olórin
16.01.2004 - 20:33
zapewne to juz jest poprawione w nieopublikowanej wersji kieview, niestety są to moje domysły, myśle że nix powinien tu zabrać głos
nie mialem kiedy zajzec do kodu. teoretycznie podchodzac do sprawy to nie wiem czemu z sieci gg wszystko dziala dobrze a z jabbera zle ale jak bede mial czas to zajze... ale to nie predko
Dlatego bo GG koduje tylko 3 znaki specjalne (< > i ") a kJabber przekazuje wszystkie zakodowane - zgodnie ze specyfikacją.
QUOTE(konnekt)
j<##11##>##4##<##12##>##1##<##13##>
##5##<##14##><##15##>##6##<##16##><##17##>##7##
<##18##>##2##<##19##>##8##<##20##>##0##<##21##>
##9##<##22##>##3##<##23##>##10##<##24##>
a powinno być:
już
Co wy na to? Zuważyłem to tylkko gdy mam włączone kIEview. I tylko gdy mi ktoś z gg cos wysyła.
Olórin
18.01.2004 - 17:11
to było, prawdopodobnie masz uszkodzony zestaw emotów, czy jakoś tak
:oops: Miałeś racje. Robiłem emotki z tlen'a, nie dokończyłem ich i zapomniałem usunąć.
Ja zauwazylem z kolei, ze w rozmowach na Jabberze czasem obcina wiadomosci. Mialem dzis taka sytucje, powiedzmy, ze wyslalem zwrot "jajeczko" a kolega otrzymal "jaj"
. Jak dobrze pamietam, to drugi (zauwazony) raz, kiedy zdarza mi sie cos takiego.
Olórin
19.01.2004 - 15:26
mi tez tak, ZAWSZE jak 2 osoba wysle na końcu emotke :>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.