Kumpel podpowiedzial mi swietny pomysl, ja sam go troche "rozszerzylem".
Kazdy z nas wie jak bardzo meczace jest zdobywanie wszystkich danych o naszych kontaktach: data urodzenia, miejsce zamieszkania etc... Spojrzmy na taka oto strone (nalezy wlasnie do mojego kumpla). W obecnej wersji dziala ona w ten sposob, ze kolega moj podaje ja swoim znajomym, Ci ja wypelniaja i dostaje on maila z ich danymi. Pamietamy jednak, ze Konnekt zawiera od niedawna naglowki standardu vCard w polu "Informacje o...". Pomysl jest nastepujacy: kazdy zarejestrowany na forum/w systemie beta ma swoj login, wiec kazdy molgby dysponowac strona w formacie login.kontakt.konnekt.info (badz podobnie). Ruch mysle, ze niezbyt wielki (prosty formularz html bez zbednych bajerow), ewentualnie podac zrodlo dla tych, ktorzy chcieliby sami takowy formularz na wlasnym serwerze umiescic. Gdy nasz kontakt samodzielnie wypelni formularz, dostajemy na maila plik z wizytywka w formacie vCard (*.vcf), ktorego importujemy do Konnekta badz rowniez innych programow, jak np. TheBat!. Konnekt albo dodaje nowy kontakt (w co raczej watpie, bo najczesciej kontakt nasz, skoro z nim rozmawiamy, znajduje sie juz na naszej liscie), albo uaktualnia dane na podstawie numeru GG, ICQ, Jabber(...), ktory jest przeciez unikalny dla kazdego naszego kontaktu. Mysle, ze to niejednemu z nas ulatwiloby zycie
Ciekawe co Wy na to
PS. Wspomniany na poczatku kolega jest wspolautorem programu Kontaktuś (http://www.kontaktus.prv.pl/). Niestety, chlopaki pisza w Delphi (probowalem przekabacic )
PS2. Pewnie wielu z Was pomyslalo o automatyce w przypadku Jabbera, ktory trzyma liste na serwerach. Ale chodzi przeciez o nowatorstwo Konnekta
PS3. Pomysl z login.kontakt.konnekt.info jest troche niepewny z racji tej, ze ktos, kto zna adres tejze strony (czyli nazwe naszczego ligonu) moze nas zalac... spamem. Kwestia do rozmyslenia.