Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: HTML - dolny pasek przewijania - pomocy!
Konnekt | Forum > Offtopic > Hydepark
piotr.ek
Mam sobie strone - http://www.garbage.pl. Strona od dwoch lat nieruszona (ostatnie dwa newsy autorstwa admina)... Ale zapragnalem zrobic nowa wersje i taki oto mam problem:
W glownej ramce, tam gdzie newsy, pojawia sie dolny pasek przewijania. (winxp, internet explorer 6 ze wszelkimi patchami i 800x600) Robie site od nowa i m.in. rowniez mam taka kombinacje, ze sa sobie dwie ramki i ZNOW pojawia sie ten pasek. Nie ma znaczenia, czy jest tam rzeczywiscie cos zbyt szerokiego, czy nie - nawet jak w pustym htmlu walne tyle enterow, zeby pojawilo sie pionowe przewijanie, to automatycznie pojawia sie tez dolne, jakby chcial zrekompensowac strate pixeli na pasek pionowy sad.gif Szlag mnie juz jasny trafia, bo sprawdzilem wszystkie rozwiazania, jakie wygooglalem (w grupach dysk. przede wszystkim) Dawalem w stylach overflow-x: hidden i tez nic.
Nie moge sprawdzic, czy w np. 1024x768 jest tak samo, bo moj monit nie uciaga nic ponad 800x600... Zreszta to bez znaczenia, bo problem jest debilny i nie mam pojecia, co go powoduje (jakis bug w IE?? Mozilla i Opera akurat tutaj problemow nie robia), a tym bardziej, jak go rozwiazac.
Wie ktos cos? smile.gif
karambol
Pewności nie mam, więc będę strzelał:
poustawiaj sobie w tych ramkach:

padding:0px;
margin:0px;
overflow: auto;

chociaż overflow może nie pomóc bo ewidentnie stronka jest szersza niż rozmiar ramki - stąd ten scroll. więc może to być kwestia w/w ustawień w stronce "wewnątrzramkowej" albo w cssie ramki
piotr.ek
No tylko wlasnie rzecz w tym, ze to przewijanie mam teraz w zupelnie nowej stronie. Wyobraz sobie, ze na garbage.pl nie ma w glownej ramce zadnej zawartosci, tylko cos takiego (bez tebelki, nic kompletnie, tylko naglowki standardowe):
1
2
3
4
5
6
...itd. az lista bedzie na tyle dluga, ze trzeba ja bedzie w pionie przewijac. Bez watpienia miesci sie w poziomie, ale durny IE dowala jeszcze poziomy suwak sad.gif I nie mam zielonego pojecia, dlaczego.
piotr.ek
O kur...cze! Chyba po problemie, bo nie mam teraz czasu zbytnio testowac, ale okazuje sie, ze tekst:
CODE
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

...byl powodem :/ Dreamweaver automatycznie takie cos dodaje, ale nie myslalem, ze cos takiego moze tak namieszac... Sorry za zamieszanie smile.gif
karambol
QUOTE(piotr.ek)
O kur...cze! Chyba po problemie, bo nie mam teraz czasu zbytnio testowac, ale okazuje sie, ze tekst:
CODE
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

...byl powodem :/ Dreamweaver automatycznie takie cos dodaje, ale nie myslalem, ze cos takiego moze tak namieszac... Sorry za zamieszanie smile.gif

Jest to dziwne... :shock: zwłaszcza, że usunięcie nagłówka !DOCTYPE sprawia, że różnej maści validatory wskażą ci błąd w stronie (brak typu czy coś w tym stylu).. możesz soróbować zadeklarować jako strict, ale nie wiem czy to pomoże:
CODE
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

Osobiście zamiast ramek polecał bym w tym przypadku zastosowanie jednego IFRAME'a dla zmieniającej się treści i wypozycjonowanie wszystkiego przy pomocy position:absolute lub przy pomocy tabelki.

Albo wogóle przesiadłbym się na php i zrobił to na zasadzie template'a. :twisted:
piotr.ek
Jeszcze to sprawdze, jak wroce z uczelni, ale z drugiej strony - site robie dla ludzi. Strone, ktora teraz robie, sprawdzam co chwile w najnowszych wersjach IE, Opery i Mozilli i jest ok smile.gif Nie zalezy mi zbytnio na tym, zeby jakis skrypt napisal mi 'ok'.

Co do iframe - nie wiem, czy dobrze kojarze, ale kiedys (ladnych kilka lat temu) z takimi ramkami byl chyba jakis problem (wiekszy, niz z tymi zwyklymi) i jakos sie zrazilem wink.gif Poza tym standardowe ramki tez daja rade poki co.

PHP nie uzywam, bo lubie miec 100% kontroli nad kazdym elementem strony. Utrudnia to troche zycie pewnie, gdy trzeba jakas wieksza rewolucje na stronie recznie robic, ale nie narzekam, przynajmniej nie mam szczegolnych wymagan wzgledem serwera wink.gif O tym, ze nie mam czasu na nauke PHP nie wspomne... wink.gif
karambol
QUOTE(piotr.ek)
Co do iframe - nie wiem, czy dobrze kojarze, ale kiedys (ladnych kilka lat temu) z takimi ramkami byl chyba jakis problem (wiekszy, niz z tymi zwyklymi) i jakos sie zrazilem wink.gif

No ja też nie wiem czy dobrze kojarzysz, bo szczerze mówiąc pierwsze słysze. Z tego co wiem obecnie IFRAME ne powoduje kłopotów w żadnej z przeglądarek które wymieniłeś.
piotr.ek
QUOTE(karambol)
No ja też nie wiem czy dobrze kojarzysz, bo szczerze mówiąc pierwsze słysze. Z tego co wiem obecnie IFRAME ne powoduje kłopotów w żadnej z przeglądarek które wymieniłeś.

Ale ja mowie o sytuacji sprzed 6-7 lat smile.gif I na bank cos z ramkami takimi wewnetrznymi bylo, tylko nie pamietam, czy to ten znacznik, czy siakis inny wtedy za to odpowiadal... Zreszta i tak niewazne, bo koncepcje strony mam juz odpowiednia, a skoro problem z paskiem rozwiazany, to trzeba leciec dalej wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.