Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zalogowaniem do sieci
Konnekt | Forum > Inne > Archiwum > Konnekt > Support
cRoMo
Wlasnie teraz konnekt nie moze sie polaczyc do sieci gg, pomimo ze gadu-gadu (5.0) moze. Dlaczego sie tak dzieje ?
Maciej_Kowalewski
biorac pod uwage protokol gg i logi konnekta moge powiedziec co prawdopodobnie sie stalo smile.gif dzisiaj rano awarie mial serwer-hub gg, z ktorego pobierany jest adres serwrera, do ktroego mamy sie podlaczyc... gg ma wpisany domyslny adres, ktory jest uzywany przy braku serwera-hub'a, zas konnekt nie ma, i dlatego nie mogl sie polaczyc
hao
Brawo Maciek! Nauczyłeś się czytać logi laugh.gif laugh.gif laugh.gif

W sumie nie pomyślałem nawet o wpisaniu adresu na sztywno ... Tymczasowym rozwiązaniem może być wpisanie adresu serwera ręcznie w konfiguracji...
Maciej_Kowalewski
Huh... w koncu sam mi podpowiadales, to jakze moglbym sie nie nauczyc wink.gif
cRoMo
Hao, ale poprawisz to w jednej, z nadchodzacych wersji ?
ZenOm
umnie dzis sie rozlacza co 10 min sad.gif bedzie to jakos poprawione ? czy bede zmuszony do powrotu na gg :cry:
cRoMo
Tutaj niestety masz rację, chociaż GG też nie pracuje dzisiaj zbyt stabilnie, podobnie zreszta było wczoraj ...
hao
Aktualny konnekt, jeśli nie działa hub GG, łączy się z serwerem domyślnym... Jeśli jednak hub odpowie, ale nie tak jak powinien, połączenie zostaje przerwane (tak jest w libgadu. Nie chcę za bardzo go modyfikować, bo nie rozumiem do końca o co chodzi z LGPL i modyfikowanym kodem)...

Jeśli uparcie nie łączy, a oryg. gg tak, w konfiguracji/gg/serwer wpiszcie appmsg.gadugadu.pl

To, że ostatnio zrywa, to akurat nie wina konnekta... Szarpie coś serwer... Zostawiam oba klienty na dzisiaj i się zobaczy...

A, zauważyłem, że jeśli serwer gadu nie działa długo, to po którejś z kolei próbie połączenia, lubi sobie sypnąć błędem... Jeśli podejrzanie długo łączy, dajcie [niedostępny] i połączcie znowu... Serwer Gadu czasem potrafi przerwać w połowie wysyłania informacji i libgadu sobie czeka i czeka a timeout'ów tutaj jeszcze nie ma...
cRoMo
Szkoda, ze jestemy uzaleznieni od libgadu i ich autorow, ktorzy - co tu duzo mowic - dosyc wolno go rozwijaja i reaguja na zaminy protokolu/transmisji.
mi dzisiaj nawet zmiana servera nie pomogla sad.gif
hao
Jak na darmowy projekt to dosyć szybko! Sytuacja, kiedy hub odpowiada tylko "częściowo" zdarza się na szczęście rzadko... A w pozostałych sytuacjach libgadu radzi sobie całkiem nieźle...
shw
Mi ostatnio konnekt strasznie przerwanie dziala, a teraz nawet wpisanie serwera nie pomaga...

PS.hao zarejestrowalem domenke konnekt'a w prv.pl - co chcesz zeby bylo w title'u ?
hao
Nie Konnekt, tylko serwer gadu ostatnio strasznie "fika". Za KAŻDYM razem jak Konnekt rozłącza, sprawdzam co na to klient GG i ostatnio (szczególnie na nowej-wersji-w-trakcie-pisania) za każdym razem nie łączył również...

Ahh... to ty zarejestrowałeś to prv.pl... Szczerze mówiąc, mógłbyś to najpierw uzgodnić ze mną, szczególnie że jestem uczulony na domeny prv.pl i wolę adres konnekt.stamina.eu.org biggrin.gif No ale niech już będzie, wpisz w tytuł co chcesz...
winthux
Ja bym chciał jeszcze się poskarżyć, bo konnekt ostatnio prawie cały czas albo odbiera niepoprawne pakiety od serwera, albo wogóle ich nie odbiera. A oto mój log z Konnekt@Dev:
## GG      PROXY 0 ,  : 0
## GG      IStatus st=2 d=1 lp=125fea8
## GG      _GG| ** gg_login(uin=1303514, async=0, ...);
## GG      _GG| ** gg_connect(217.17.41.82, 8074, 0);
## GG      _GG| ** gg_watch_fd(...);
## GG      _GG| == GG_STATE_CONNECTING_GG
## GG      _GG| -- connected
## GG      _GG| == GG_STATE_READING_KEY
## GG      _GG| ** gg_recv_packet(...);
## GG      _GG| -- header recv(..., 8) = 8
## GG      _GG| -- body recv(..., 4) = 4
## GG      _GG| -- sending GG_LOGIN packet
## GG      _GG| ** gg_send_packet(0x0c, ...)
## GG      _GG| == GG_STATE_READING_REPLY
## GG      _GG| ** gg_recv_packet(...);
## GG      _GG| -- header recv(..., 8) = -1
## GG      _GG| -- errno = 0 (No error)
## GG      _GG| -- recv_packet failed
## GG      _GG| -- could not login
Przedostatnia linijka mówi sama za siebie... przez ostatnie dni albo mnie rozłączało co chwilę, albo nie mogłem się połączyć. Tak jak teraz. Co prawda ściągam coś ale to nie powinno mieć wpływu download 4kb/s i upload 3kb/s, a że mam ISDN więc trochę zapasu zostaje. Mimo to konnekt nie łączy się, nawet jak zapauzuje i mam wolne całe łącze. A na dodatek jest jeszcze critical error w gg.dll i wywala mi całego konnekta przy długim łączeniu.
shw
QUOTE(hao)
Nie Konnekt, tylko serwer gadu ostatnio strasznie \"fika\".

Wiem, ze serwer GG, ale K. wydaje sie byc strasznie wyczulony i kiedy normalny gg jest w stanie sie polaczyc, to K. juz nie
QUOTE(hao)
Ahh... to ty zarejestrowałeś to prv.pl... Szczerze mówiąc, mógłbyś to najpierw uzgodnić ze mną, szczególnie że jestem uczulony na domeny prv.pl i wolę adres konnekt.stamina.eu.org biggrin.gif No ale niech już będzie, wpisz w tytuł co chcesz...

Hehe - taaak - to ja (zreszta wez sobie po domenie zrodlo i pisze 'domena by shw' smile.gif ).
A domenke walnelem z zyczliwosci (domyslilem sie, ze cos ci w prv'ach nie pasuje biggrin.gif) - tak na przyszlosc konnekt'a, zeby nie powstawaly pod nia jakies 'dziwne' serwisy programiku...
eeeeeee - najwyzej wylacze maskowanie...
hao
Ja bym chciał jeszcze się poskarżyć, bo konnekt ostatnio prawie cały czas albo odbiera niepoprawne pakiety od serwera, albo wogóle ich nie odbiera.
...
## GG _GG| -- header recv(...,  = -1
## GG _GG| -- errno = 0 (No error)
## GG _GG| -- recv_packet failed
## GG _GG| -- could not login

To oznacza mniej więcej tyle, że serwer Gadu, zamiast wysłać nam pakiet, obraził się i się rozłączył smile.gif...

przez ostatnie dni albo mnie rozłączało co chwilę, albo nie mogłem się połączyć.
A na dodatek jest jeszcze critical error w gg.dll i wywala mi całego konnekta przy długim łączeniu.

Mnie też rozłączało, ale oryginalne gadu padało również (sprawdź u siebie, załóż sobie drugie konto i miej przez jakiś czas oba włączone jednocześnie...)
Critical Error faktycznie się pojawia, a ja prawdę mówiąc nie mam pojęcia dlaczego :/ Wydaje mi się, że w nowym Konnekcie nie będzie tego problemu, bo go jak dotąd u siebie nie dostrzegłem...

Wiem, ze serwer GG, ale K. wydaje sie byc strasznie wyczulony i kiedy normalny gg jest w stanie sie polaczyc, to K. juz nie

Konnekt ma problemy z kapryśnym Hubem. Powinno pomóc ustawienie serwera na sztywno... W nowej wersji trochę powinno się poprawić. A jeśli nie, to cóż, jesteśmy uzależnieni od libgadu...
Maciej_Kowalewski
teraz (przynajmniej u mnie) sytuacja jest fatalna - od wczoraj konnekt nie moze sie polaczyc :\, co zmusilo mnie to uzycia gg....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.