Witam,
mam taki problem, otóż zainstalowałem Win2k (wcześniej miałem 98SE i wszystko było OK) i Konnekt zaktualizowany, najnowsze altualizacje pobrane, łączy się ładnie z GG i Jabberem tez, ale przy połączeniu z Jabberem dostepne mam tylko pogode i słownik, a reszta kontaktów (a sporo ich) po chwili wyskakuje mi okienko z kazdym nickiem i napisane jest, że błąd - Connection Server Timeout :/
nie wiem co mam zrobić już teraz - wtyczkę Jabbera mam na 100% dobrze skonfigurowaną - macie jakies pomysły ?
hmm... jezeli polaczyles sie do serwera tzn, ze wtyczka dziala prawidlowo, a bledy ktore sie pojawiaja sa wysylane przez serwer. Najczesciej sa one spowodowane padaczka serwera jabberowego, ktory nie moze nawiazac polaczenia z innym serwerami by moc wymieniac dane...
Olórin
23.03.2004 - 23:03
Tak, to serwer...W przypadku chrome to normalka, jabberpl tez mnie ostatnio denerwuje (długo się łączy)...
uzywam serwera jabberpl.org - i wywala mi ten błąd dla jabber.wp.pl i chrome.pl jak i histeria.pl - czyli możliwe ze serwer jabbepl.org ma lekką 'zaćmę' ?
Olórin - ale na Win98 SE jakieś 2 godzine temu przed instalką Win2k bardzo szybko łączył sie z serwerem i ładował listę, szybciej od GG :/
Olórin
23.03.2004 - 23:11
czyli możliwe ze serwer jabbepl.org ma lekką 'zaćmę' ?
Bardzo możliwe, JabberPL mi się najdłużej łączy z wszystkich serwerów, a jeżeli S2S (połączenia między serwerami) padnie, bo wali internal timeoutami itp.
Od dawna tak masz?? Na serwerach jabber.org i jabber.wp.pl wszystko działa, natomiast strona
www.jabberpl.org jakiś czas temu padła i jak dotąd leży...
a co w tym dziwnego
serwer nie jest z gumy, a userow korzystajacych z jabbera w polsce przybywa i to nic dziwnego ze "zacmy" dostaje w godzinach wiekszego ruchu. Moge jedynie dodac, ze kontakt z jabberpl.org mam straszny juz od jakiegos czasu - lagi jak stad do kosmosu, na moim serwerku z nawet dobrym laczem miewam kilkusekundowe lagi w wiadomosciach a nie mowiac juz o tym, ze podczas laczenia dopiero po kilku sekundach userzy stawali sie dostepni
tyle co moge powiedzieć, że do tego czasu od kiedy używam tego serwera (jakiś miesiąć) to nie miałem takich problemów, a że przeinstalowłem system i od razu takie coś t pomyślałem ze to wina Windozy
Wygląda na to, że instalacja nowego systemu zbiegła Ci się w czasie z padem serwera... Nie zrażaj się do Konnekta!!
Ihs - w żadnym wypadku - ciekawy i szybko rozwijający się komunikator - w sumie to ma wiecej zalet od innych
no i jakbym się wycofał to by mnie Olórin w domu nawiedził i gołymi rękoma udusił
Swój człowiek!!
(Mała uwaga -
lhs to małe L (a nie duże I) + małe H + małe S!!)
'L' 'h' 's' - będę pamiętał na przyszłość
Acme -
www.jabberpl.org już działa.
EDIT:
Małe L,
małe!!!!
lhs - miło i przyjemnie, ale jeżeli chodzi o serwer ich do przesyłania danych to chyba dalej nie najlepiej
Cierpliwości... Ze swojej strony polecam serwery jabber.org i jabber.wp.pl, podobno świetny jest chrome.pl, ale po tych ich niedawnych hecach (padał częściej i na dłużej niż GG) wyprowadziłem się z niego - teraz instalowali podobno nowy soft, więc pewnie jest lepiej...
są też małe przeciwności co do zmiany serwera, po pierwsze - musiałbym poinformowac troche ludzi z redakcji (nie, nie z konnekta - innej redakcji
) po drugie - ten jest ładny, po trzecie poczekam do jutra ;P
co dochrome.pl to słyszałem ze straszny, i musił często, jabber.org nie próbowałem - ale kto wie
a co do jabber.wp.pl to podziękuje
sprawdziłem dzisiaj połączenie pod WPK i działa wszystko pięknie, a tutaj nie
jakby to napisać - dzis wieczorem wszystko jakby sie 'odwiesiło' i działa jak należy
Konnekt rula
:idea:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.