piotr.ek
29.06.2004 - 15:24
Wczoraj na forum frazpc.pl pojawil sie watek, ktorego autor pytal o komunikator zajmujacy jak najmniej ramu. Oto i on:
http://www.frazpc.pl/b/75438. Nie mam pod reka Mirandy, wiec jej zbadac nie moge (wg. tego, co pisza na frazie zajmuje srednio 4-6mb, pewnie z pluginami, bo wiadomo, ile tam tego jest). Oryginalne GG pozera mi teraz 12mb (otwarte jedno okno rozmowy, dwa kontakty na liscie), a Konnekt z otwartym jednym oknem rozmowy i kompletem pluginow 21mb... Dlaczego az tyle?
Co by nie powiedziec - 20mb na komunikator to calkiem sporo... (a moze piskam, w koncu w dzisiejszych czasach moje 192mb to tyle, co nic, hehe)
Gdzieś już o tym było, pamiętam, że nawet sam badałem sprawę i wyszło mi, że pod względem zużycia pamięci Konnekt zachowuje się "niekonsekwentnie" (od chyba 4MB do chyba 16MB). Pachnie mi to jakimś brakiem odśmiecania chyba...
piotr.ek
29.06.2004 - 15:32
Ano bylo, ale przewijalo sie to jakos niewyraznie
Hao pracuje (mam nadzieje, hehe) nad nowa wersja, wiec moze przydaloby sie zwrocic na to teraz uwage. U mnie tez K potrafi raz zajmowac 10mb, a kiedy indziej nawet 24mb. Troche to zastanawiajace...
Problemem może być któraś wtyczka niewłaściwie zarządzająca pamięcią - jak znajdę kilka chwil, to się nimi pobawię...
IMHO K powinien koniecznie usuwac nieuzywane kolumny w konfiguracji, poniewaz przez to Konnekt sie systematycznie zamula
Mozesz go odmulic - Export EXPimpem, kasowanie DTB, Import EXPimpem... Wrzuci komunikat o brakujacych kolumnach, ktory ignorujemy i gotowe.
W K najwięcej zjada kieview, podobnie jak wtyczki pobierajace dane po http. Oba przypadki powoduja ladowanie znacznej ilosci dodatkowych dll'i, chociaz jezeli wierzyc dokumentacjom, dlle sa wspoldzielone miedzy aplikacjami i wartosci podawane przez taskmanagera czesto mocno mijaja sie z prawda (chociaz nie jestem pewien)...
Generalnie najwiecej bierze po uruchomieniu, potem systematycznie spada...
QUOTE(hao)
kasowanie DTB
Których?? Wszystkich??
itsonlyme
29.06.2004 - 22:08
przypominam o wycieku pamieci ktory raportowalem tutaj:
http://konnekt.info/forum/viewtopic.php?t=2130w przypadku uzywania czasem przy wylaczonym necie, ale tez bez ustawionej opcji "dla modemowcow", mem leak naprawde straszny..[/url]
_menic_
5.07.2004 - 09:24
To ze zjada troche za duzo RAMu to jeszcze mu podaruje. Ale to ze mi zajmuje całego procka to to juz przesada
Praktycznie nie da sie nic robic, nie wspominajc o graniu przy uruchowmionym konnekcie. Nie wiem czy to u mnie taki bład jest czy ogolnie cos nawala ze zjada całego procka :?
Chyba jestes wyjątkiem
U mnie zjada 0% procka i 20,5MB ramu
piotr.ek
5.07.2004 - 13:56
QUOTE(_menic_)
To ze zjada troche za duzo RAMu to jeszcze mu podaruje. Ale to ze mi zajmuje całego procka to to juz przesada
Praktycznie nie da sie nic robic, nie wspominajc o graniu przy uruchowmionym konnekcie. Nie wiem czy to u mnie taki bład jest czy ogolnie cos nawala ze zjada całego procka :?
I pewnie masz win98?
Na win98 tez mi zzeral calego proca... ALE wirtualnie - bylo to widac w programikach pokazujacych zajetosc, lecz w praktyce kompa nie zwalnialo... cos wiec musisz miec powalone.
arkadyjczyk
5.07.2004 - 14:24
U mnie na 98 niestety też już po włączeniu zajmuje 100% [procka, ale wystarczy wyłączyć kJabbera i zaraz spada.
Ja mam troche dziwny objaw po włączeniu komputera.. Razem z K ładuje sie proces kablam.exe - powoduje to ze przez ok. 10 sekund pojawia się splash Konnekta i nic nie idzie zrobic, po prostu komp jakby wisi. Po tych ok. 10 sekundach juz jest ok, a proces kablam.exe znika.. Dziwne..
piotr.ek
5.07.2004 - 14:55
QUOTE(vojtek)
Ja mam troche dziwny objaw po włączeniu komputera.. Razem z K ładuje sie proces kablam.exe - powoduje to ze przez ok. 10 sekund pojawia się splash Konnekta i nic nie idzie zrobic, po prostu komp jakby wisi. Po tych ok. 10 sekundach juz jest ok, a proces kablam.exe znika.. Dziwne..
Tego nawet google nie znajduja :shock:
Wlasnie sam nei mam pojecia co to moze byc.. Myslalem wpierw ze moze jakis trojan/wirus, ale antywirusa mam praktycznie codziennie aktualizowanego, firewall tez raczej dobrze dziala, do tego sciagalem nawet Trojan Remover i nic - takze mysle ze to nie to.. Poza tym dziwne, aby wystepowalo to tylko podczas 1 ladowania K. Gdy zamkne K i wlacze jeszcze raz - juz chodzi bez problemu.
Ja miałem plik C:\WINDOWS\System32\waumgrd.exe, żaden antywirus mi tego nie wykrywał[z najnowszymi bazami wirusów], a na 99,9999999999% to jakiś wirus/trojan bo co innego by skanowało porty 139 i 445 (te od windowsowego usdostepniania plików) kilkuset adresom ip w internecie ? Upload ok. 20 kb/s przez ten proces
)
_menic_
5.07.2004 - 21:21
QUOTE(piotr.ek)
QUOTE(_menic_)
I pewnie masz win98?
Na win98 tez mi zzeral calego proca... ALE wirtualnie - bylo to widac w programikach pokazujacych zajetosc, lecz w praktyce kompa nie zwalnialo... cos wiec musisz miec powalone.
No a mi nie tylko wirtualnie
Grac sie z konnektem nie da wogle. Przy przegladaniu filmow przez AVIpreview plik .avi wczytuje 5x dłuzej niz bez konnekta
u mnie K zaczac zzerac mase zasobow po intensywnym testowaniu wielu wtyczek [w tym K.Away'a] - widac, ze nie radzi sobie najlepiej z obsluga .dtb, ktore rozrasta sie w miare uzytkowania i zaczyna byc odczuwalne dla systemu.
Zrobiłem czyszczenie .dtb sposobem hao. Wyniki:
cfg.dtb było 35 KiB jest 21 KiB
cnt.dtb było 94 KiB jest 77 KiB
Inną kwestią jest jak robione są wtyczki
np. zamiast w kDodatkach poprawiać błędy [pewnie te
książkowe] chyba je przepisze od nowa
Mój K po paru godzinach pracy:
Private Bytes - 30 194 KiB
Private Bytes Peak (najwyższa zanotowana wartość) - 30 448 KiB
Working Set - 13 660 KiB
Working Set Peak - 26 756 KiB
ps.
fajny progs do podglądania uruchomionych procesów z możliwością ich zatrzymywania (taka pauza) :] Może spokojnie zastąpić windowsowego taskmanagera
No i ma killa pod DEL na klawiaturze
ps2.
http://www.sysinternals.com/ntw2k/utilities.shtml wogóle mają tam fajne progsy, np. tcpview, filemon czy regmon
To ja polece wtyczkę Procfs do Total Commandera, która robi to samo
QUOTE(Olórin)
Zrobiłem czyszczenie .dtb sposobem hao. [...]
cos wiecej? :]
QUOTE(Sija)
QUOTE(Olórin)
Zrobiłem czyszczenie .dtb sposobem hao. [...]
cos wiecej? :]
QUOTE(hao)
Mozesz go odmulic - Export EXPimpem, kasowanie DTB, Import EXPimpem... Wrzuci komunikat o brakujacych kolumnach, ktory ignorujemy i gotowe. (...)
Przemekc1
8.07.2004 - 15:22
No ale takie badanie konnekta i gg ( i oczywiście tlena itd...) powinno się robić w następujący sposób konnekt powinien być włączony z takimi samymi "możiwościami" jak gg. No bo przecież taki gadulec, a konnekt ze wszystkimi sieciami i dodatkami napewno wypadnie w tym porównaniu gorzej.
Mi konnekt "zżera" 13mb.
_menic_
9.07.2004 - 08:28
Nie wiem czy ktos to zauwazył, ale jezeli kliknie sie na jakis menu w konnekcie np. na menu ustawien, to zuzycie procka spada do 1 :shock: po zamknieciu manu powraca do poprzedniego stanu. Fajnie by było, jezeli ktos by to poprawił
Wcale bym sie nie obraził
QUOTE(_menic_)
Nie wiem czy ktos to zauwazył, ale jezeli kliknie sie na jakis menu w konnekcie np. na menu ustawien, to zuzycie procka spada do 1 :shock: po zamknieciu manu powraca do poprzedniego stanu. Fajnie by było, jezeli ktos by to poprawił
que?!
QUOTE(Sija)
QUOTE(_menic_)
que?!
Problem byl juz poruszany tu:
http://www.konnekt.info/forum/viewtopic.ph...4&highlight=100 Od siebie dodam, ze swojego czasu tez doswiadczalem takiego zjawiska na win98. Po przesiadce na xp wszystko gra (mimo 300MHz;)).
_menic_
13.07.2004 - 14:05
No ale to nie jest wytłumaczenie, ze jak ci zjada procka to przesiadx sie na XP. Ja mimo w miare mocnego sprzetu (celereon 1GHz, 256 RAM) nie jestem w satanie uzywac XP. Gdyż gryzie sie z moja plyta glowna
Tak wiece chcac nie chcac jestem skazany na 98. I fajnie by było gdyby cos sie z tym fantem zrobiło. Dzis starałem sie dojsc od czego tak nagle podskakuje zuzycie, ale pomimo 2 godzin zabawy nie doszedłem :| Potrafi działac kilka minut dobrze i nagle bez zadnej przyczyny podskoczyc i zuzywac całego procka. I nie mowcie ze to tylko wirtualnie, bo w gierki za zadne skarby z konnektem nie pogram
QUOTE(_menic_)
No ale to nie jest wytłumaczenie, ze jak ci zjada procka to przesiadx sie na XP.
Kolega Sija wyrazil zdziwienie na wiesc o wym niezwyklym zjawisku, wiec stwierdzilem, ze warto przypomniec, ze ludzie mieli opisany problem juz od zarania konnekta;). Nie jestem w tej materii takim fachowcem, zeby to wytlumaczyc, wiec ograniczylem sie do zacytowania tego, co na ten temat znalazlem. A forum istnieje po to, zeby wymieniac sie doswiadczeniami, co rowiez uczynilem. A nad rozwiazaniem na pewno siedza juz Ci, ktorzy w pocie czola dzien i noc pracuja nad wersja 0.7
QUOTE(_menic_)
I nie mowcie ze to tylko wirtualnie, bo w gierki za zadne skarby z konnektem nie pogram
Ja tez nie pogrywalem, niezaleznie od wskazywanego u K. zuzycia cpu. Przy kazdym obciazeniu komputer z K. pracowal tak samo wolno;). Stad przypuszczenie, ze to obciazenie wirtualne i problem lezy gdzie indziej...
No to Konnekt zajmuje mi 5MB pamięci, ale zdziwiło mnie co innego... firefox 56MB :shock:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.