Witam
To mój pierwszy post na tym forum i trochę głupio zaczynać od narzekania, ale cóż.. bywa i tak prawda? No więc podczas próby otwarcia okienka rozmowy wyrzuca mi komunikat, że "wymagany jest INternet explorer 6 lub nowszy".. lub coś bardzo podobnego. Nie pytam jak naprawić ten błąd, bo już wyczytałem na forum, że po prostu nie można i jedynym rozwiązaniem jest zainstalowanie IE6.
Pytanie więc do developerów.. Czy sądzicie, ze to rozsądne posunięcie korzystać z mechanizmów dziurawej jak ser przeglądarki? Byćmoże się mylę, ale inne komunikatory mają w inny sposób rozwiązany problem wyświetlania, formatowania wiadomości (czy do czego tam jest w tym przypadku IE potrzebny). Wiem, że kto w dzisiejszych czasach ma w miarę nowy komputer (czytaj może mieć i dwa lata), zapewne posiada system Windows XP. Co z tymi, którzy mimo wszystko go nie posiadają i dajmy na to usunęli operacyjnie ze swojego win 98, 98se czy ME internet explorera na rzecz innej przeglądarki, a co za tym idzie nie mają zamiaru instalować tego padła spowrotem. W przypadku "wymagania" tej przeglądarki, konnekt należy chyba do pierwszej 10 lub 5 najbardziej wymagających komunikatorów, bo koniec końców zjada na dysku swoje powiedzmy 10mb + jakieś min. 50mb dla IE6
Żeby nie było, że tylko krytykuję..
Ogólnie konnekt mi się podoba.. sama idea jest bardzo fajna, pluginy są, zestawy emotikonów, skórki- jednym słowem prawie ideał.. prawie, ponieważ jest ten zgrzyt opisany wyżej.
Do szefostwa..
Może lepiej było by się skłonić w kierunku architektury mirandy lub podobngo IM? Do tej pory korzystałem z wielu komunikatorów i jak narazie mirandy nic nie przebije, choć przyznam się, ze po uruchomieniu konnekta, bezproblemowym połączeniu się z gg, tlenem i wpk oraz pobraniu i zainstalowaniu bramki miasta+ byłem naprawdę mile zaskoczony i sądziłem, ze poczciwa miranda zostanie zastąpiona czymś made in poland.
...
Przyznam się, ze nadal mam taką nadzieję, bo kiedy szanowni progamiści znajdą sposób, aby odciąć się od kuli u nogi jaką jest wymaganie posiadania IE6 - komunikator będzie naprawdę świetny.
Pozdrawiam