Witam,
Tytuł tylko pozornie nie wiąże się z Konnektem.
Zainstalowałem dzisiaj K i muszę powiedzieć, że dość mi się spodobał. Pobawiłem się trochę, pocieszyłem, ile to opcji i wtyczek, i w ogóle.
Zauważyłem trochę dziwnych znaczków przy kontaktach. Dla przykładu niektóre osoby, które mają u mnie tylko numer GG, miało obok słoneczka coś jakby zółty trójkąt z wykrzyknikiem (nie mam lupy, więc nie wiem dokładnie). W opisie stało info, że mają numer xxxxxxx@tlen.pl. No, schiza, pomyślałem. W przypadku jednej osoby postanowiłem to zmienić. Wybrałem "GG" z rozwijalnej listy, wykasowałem adres tlenowy. I co? I nic, po zatwierdzeniu numer tej osoby nie zmienił się, nadal stał ten tlen (niby skąd? lista wyeksportowana prosto z GG). Sprawdziłem, to nie była kwestia podobna jak w Jabberze (tam rzeczywiście GG ma swoje numery xxxxxxx@gg.jabberpl.org, czy jakoś tak), bo wiadomości do tych osób nie dochodziły.
No ale koniec zabawy. Wyłączam K, włączam WPK, który jest moim podstawowym IM, a tam kicha. Połowa kontaktów ma pole "numer" puste, za to np. numer jako ksywę. Totalne zamieszanie. Wkurzyłem się, ale poprawiłem. No i w porządku.
Wszystko grało, dopóki wieczorkiem nie postanowiłem ponownie włączyć K. W ogóle nie ruszałem listy kontaktów, żeby nie napsuć nic póki nie dojdę, co było przyczyną pierwszego zamieszania (K to nie jakieś tam GG czy inna Papla, że łączysz i sam jedzie, w K jest kupa opcji - jak dla mnie duża zaleta). I co? I po wyłączeniu K i włączeniu WPK znowu miałem to samo. Kontakty w drebiazgi (z akcentem na "gi").
Po tym przydługim występie, pytania do oblatanych w temacie K. Będę wdzięczny za odpowiedź.
1. Jakim prawem K grzebał w kontaktach na serwerze WPK? Żeby tylko grzebał, zrozumiałbym! Gdybym skasował jakiś kontakt, albo dodał nowy i po wejściu do WPK zobaczył zmiany, ok. Ale psuć? W dodatku te z GG?
2. Chętnie bym się jeszcze przyjrzał K, wygląda bardzo obiecująco. Tylko boję się go włączyć żeby znowu nie dostać kaszanki z musztardą. Może ktoś ma jakieś sugestie...
Heh, pytań mam więcej, ale odpuszczę sobie. Zapewne na wszystkie da się znaleźć odpowiedź - jak nie przez grzebanie w ustawieniach, to na forum. Jak tylko uda mi się dojść z K do ładu, pogrzebię sobie.
Pozdrawiam
Karaś