Ja coś sobie tutaj napiszę, a wy komentujcie, najlepiej podając numerek nowej rzeczy... To nie lista tego co będzie w najbliższej wersji, chociaż mam nadzieję, że większość uda się zaimplementować...
1 :arrow: Zadokowany TIP - jest już gotowy, wymaga jeszcze kilku poprawek. Z nowości - gdy jest zadokowany kolejne pozycje pokazywane są kolejno obok siebie. Można ustawić czcionkę, kolor i zastąpić ikonki krótkimi określeniami (przydatne gdy ustawiamy np. 5-pixlową czcionkę)
Tak to może wyglądać:
Jakieś dodatkowe pomysły?
2 :arrow: Edycja toolbarów - w tej wersji planuję dodać zapamiętywanie ułożenia toolbarów i możliwość ich zablokowania (żeby mogły zniknąć paski do przeciągania). Blokowanie dostępne byłoby standardowo - PPM na bandzie.
3 :arrow: Klawisze skrótowe - wtyczki mogą rejestrować swoje kombinacje klawiszy na poziomie konkretnego okna, całej aplikacji i całego systemu. Skróty byłyby na razie nieedytowalne ale za to będzie opcja żeby całkowicie je wyłączyć...
4 :arrow: Ikonki na liście - ikonki oznaczające telefon, status opisowy itp. mogłyby być większe (rozmiar do ustawienia w konfiguracji). Te większe pojawiałyby się zaraz za nazwą kontaktu, te mniejsze ciut obok (a nie już na!) ikonki statusu...
5 :arrow: Powiadomienia - wyjeżdżające z boku powiadomienia o zdarzeniach (czyli TaskbarNotifier). Nie tylko o nowych wiadomościach, ale też np. o problemach z dostarczeniem SMSa itp... Jak zwykle w pełni konfigurowalne (np. co chcemy otrzymywać), animowane i możliwe że na 2K/XP z półprzezroczystą bitmapą...
Pytania są dwa:
- czy wolimy kilka linijek przesuwanych w pionie, czy może tekst przelatujący w poziomie
- A) czy wszystkie powiadomienia utrzymywane są przez określony czas (lub do kliknięcia któregoś z nich) i znikają wszystkie na raz,
czy kliknięcie jednego powoduje usunięcie tylko tego jednego a reszta czeka dalej i ew. znika całość po pewnym czasie...
C) jedne siedzą dłużej, inne krócej, klikanie jak w B....
Jak nietrudno się domyślić, najwygodniej dla mnie zrobić scroll boczny z podpunktem A (a już najlepiej bez klikania )
Tą opcją zajmę się raczej na samym końcu, jest więc jeszcze dużo czasu do obgadania...
6 :arrow: Kolejka wiadomości - osobne okno do zawiadywania kolejką wiadomości (teraz dostępna w Historii). Możliwość retry'owania wybranych wiadomości, podgląd statusu wysyłania (w trakcie/udało się/błąd/user niedostępny itp.), usuwanie wiadomości, kopiowanie ich zawartości. W przypadku SMSów np. powtórne wysłanie z inną bramką.
Jak widzicie jest tego sporo. Wszystko trzeba napisać zupełnie od podstaw. Dlatego zależy mi na jak największej liczbie KONKRETNYCH komentarzy z pomysłami i uwagami. Jak wcześniej pisałem, najlepiej z numerkiem pozycji o którą nam chodzi...