QUOTE(gilek)
QUOTE(elves)
[...] To, że Opera ma problemy z wyświetlaniem niektórych stron nie jest jej winą. Winę za to ponoszą webmasterzy, którzy popełnili błedy i nie trzymali sie standardów html. [...]
ja mam lekko odmienne zdanie :] według mnie najlepiej kod interpretuje firefox, a w swoim mniemaniu opieram się o dreamweavera
Nie rozumiem. Zdanie odmienne - od czego?
Gilek nie pisał nic o tym, która z przeglądarek najlepiej interpretuje kod. Nie napisał, że Firefox interpretuje kod gorzej, a Opera lepiej, ani też nic w tym stylu. Po prostu stwierdził pewne
fakty.
A faktem jest to, że jeżeli kod jest błędy, to przeglądarka może go interpretować na swój sposób. Mi np. niejednokrotnie zadażało się, że mając błąd w kodzie, IE wyświetlał stronę źle, a Opera - dobrze. (A to, że IE wyświetla strony źle nawet gdy są one zgodne ze standardami, to już zupełnie inna para kaloszy.)
Aa... no i nie dziwcie się, że coś się źle wyświetla, gdy przeglądarka pracuje w QuirkMode. A przeciętny "
webmaster" (jeśli w ogóle można w tym wypadku tego słowa użyć) nawet nie wie, co to DTD...