winthux
9.11.2002 - 22:54
Najbardziej brakowało mi w Konnekcie AutoStatusu z możliwością pobierania tytułu utworu więc postanowiłem sam takie coś napisać. Wtyczka działa z Winampem w wersji 2.x i 3.
Wtyczka jest napisana na podstawie pluginu do PowerGG(http://www.powergg.prv.pl). Jest to moja pierwsza styczność z programowaniem więc próbuje napisać na podstawie tej wtyczki implementując różne kawałki jej kodu i przystosowując ją do współpracy z Konnektem. Po więcej informacji można zajerzeć do as_readme.txt w zipie z wtyczką.
Błędy i propozycję proszę zgłaszać tutaj na forum lub do mnie na winthux@klub.chip.pl.
BaGRoS
10.11.2002 - 00:10
Skąd niby ściągnąć??
sarinnn
10.11.2002 - 00:13
winthux
10.11.2002 - 00:23
zdawało mi się, że jest oczywiste to, że w downloads na stronie konnekta znajdują się linki do wtyczek
. Widocznie się pomyliłem...
BaGRoS
10.11.2002 - 00:24
ooooops
Ale pod moim nikiem pisze "Początkujący" !!
no no brawo teraz to ja cos napisze, mhh tylko jakiego kompliatora musze uzyc i gdzie go znajde?
Autostatus vs Wapilot ? hehe jak sie nacisnie next track w wapilocie to sie nie zmienia status zostaje ze starej piosenki... :]
mała rzecz a cieszy
tego mi brakowalo
taka drobna propozycja do wtyczki mozliwosc uruchomienia np z okna rozmowy lub glownego okna programu
SAD proponuję więcej cierpliwości... AutoStatus sprawdza aktualny utwór w WinAmpie co 15 sekund ...
Kompilatora można użyć zupełnie dowolnego. Jak chcesz tego samego, na którym był robiony Konnekt to użyj MSVisualStudio.NET
winthux
10.11.2002 - 12:24
timera chciałem ustawić na 1 sec, aby przy każdej zmianie od razu status zmienił ale hao chciał 30 sec no to więc wziałem pomiędzy
co do możliwości uruchomienia go z menu głównego to tak wpierw miało być ale w końcu przeszło do konfiguracji, bo po co rozciągać menu... a w oknie rozmowy to się jeszcze pomyśli
heh no macie racje
nie widzialem tego na poczatq :] poozniej sie domyslilem o co chodzi.. istnieje jakis darmowy kompilator?
Od cholery i ciut ciut
Wtyczkę możesz nawet napisać w Delphi czy Basicu, tyle tylko, że musiałbyś sobie przerobić SDK...
Na pewno darmowy jest djgpp i Borland 5 (oba to tylko kompilatory, jeszcze przydalby sie jakis niegłupi edytor)
winthux
10.11.2002 - 14:51
Borland w wersji personal chyba jest darmowy. Czy to Delphi tylko jest za free w tej wersji ?
Maciej_Kowalewski
10.11.2002 - 17:08
Winthux: dodaj do swojej wtyczki odpowiedni komunikat (zeby natychmiast sprawdzal tytul piosenki), to ja go bede wysylal
Lukas77
28.11.2002 - 21:59
Wtyczka działa mi z Winampem 2.x a z wersją 3 build 488 Aug 7 2002 nie pracuje, na jakim buildzie ją testowaliście? Mam XP SP1.
mam ta wersje i mi bezproblemowo dziala pobieranie... to cos u ciebie!
winthux
29.11.2002 - 14:25
Lukas77: Mam tą samą wersję i działa. Timer jest ustawiony na 15 sec więc trzeba trochę odczekać zanim status się zmieni... Jeśli to nie pomaga to po naciśnięciu ALT+CTRL+DEL poszukaj w procesach Studio. Ale jak jest winamp3 włączony to powinno działać, chyba że jeszcze nie zaznaczyłeś by pobierał statusu w konfiguracji
Lukas77
29.11.2002 - 14:45
Więc wcześniej mi działał ten status, potem przeinstalowałem Windoze i jakiś czas nie korzystałem z tej wtyczki, no i wczoraj mi się zachciało. W konfiguracji wtyczkim mam zaznaczone "pobieraj...". No i gdy uruchamiam Winamp'a 2.x to wszystko gra. Jak sie nie myle to wtyczka potrzebuje uruchomiony proces o nawie "Studio.exe" tak? I to wszystko
Kiedyś działało, a teraz nie, wiem że to mój problem
Pozdrawiam
winthux
29.11.2002 - 14:55
trochę to dziwne, że nie wyświetla statusu jak znajdje ten proces... :| Ale wysyła spację na status czy nie ? Jeśli masz spację w statusie tzn., że wtyczka znajduje proces ale ma problemy z pobraniem tytułu utworu.
Lukas77
29.11.2002 - 21:29
Spacji nie wstawia, bo mam ustawiony inny status i jest on caly czas widoczny. Nie wiem w czym problem, kurcze. Moze powidz mi gdzie sie ustawia czas odswieżania, ale to na pewno nie to, bo z Winampem 2.x wszystko jest OK.
Lukas77
29.11.2002 - 21:33
Odinstalowałem Winampa i zainstalowałem na nowo i wszystko działa OK. Nie wiem w czym był problem. Miałem troche pinstalowanych pluginów i odjazdową skórkę (nie pamiętam nazwy) - może tu coś było nie tak? W każdym razie już działa. Dzięki.
winthux
29.11.2002 - 22:39
Możliwe, że przez jakiś plugin nie był podawany tytuł odtawrzanego utowru wraz z procesem...
Lukas77
1.12.2002 - 19:47
Wiem że wtyczka ma w przyszłości obsługiwać nie tylko Winampa, ale np. gry itd. Zastanawiam sie czy jak już będzie to obsługiwać to czy można by było pozostawić użytkownikowi swobodę ingerencji we wtyczkę.
Np. w konfiguracji wtyczki podajemy nazwe procesu zplayer.exe i opis "Oglądam film - nie przeszkadzaj mi" i to samo z każdą nazwą procesu jaką sobie ustawimy. Wtyczka musiałaby wtedy sprawdzać nazwy wszystkich procesów, ale właśnie chyba w ten sposób działa teraz, nie wiem tylko czy możnaby to było przesunąć do okienka konfiguracji, bo na razie to jest wszyte na stałe, prawda?
winthux
2.12.2002 - 14:51
nawet dobry pomysł z własnym ustalaniem procesów... ale dla potencjalnego użytkownika zbyt trudne
Wiele osób nie wie co to jest proces w windowsie więc trzeba by było zrobić jakieś predefiniowane.... No ale dodam to do TODO i zobaczymy...
Jak na razie pracuję nad stronką własną i się nie zajmuje c (z resztą będę musiał najpierw poczytać bo słabo znam ten język). Właśnie stanąłem na obsłudze xml w php i nie mogę z tego wybrnąć... może ktoś wie jak apacha 2 i php (chyba 4.2.2) skonfigurować , aby obsługiwał DOMXML ??? domxml.dll mam....
Ludwik
12.12.2002 - 14:48
Zgodnie z sugestią w pierwszy poście zgłaszam propozycje.
Było by BARDZO dobrze gdyby wtyczka po zamknięciu WinAmpa ustawiała status na taki, jaki był przedtem, a nie pusty.
tez jestem za tym by ustawuiała ostatnio uzywany status bo tak tojest za duzo jeszcze nieraz roboty jak musze wyłaczyc w opcjach ta wtyczke. nieraz jeszcze zdaza sie ze po wyłaczeniu winampa status nadal pozostaje z nazwa piosenki
Propozycja dobra, dodam jeszcze male uzupelnienie: w oknie rozmowy maly 'przepsztycznik' (przelacznik
) ktory by wlaczal lub wylaczal autostatus. Meczace jest ciagle przebijanie sie przez opcje, gdy nie chcemy, aby inni wiedzieli czego sluchamy.
PS. A tak w ogole, jak ktos juz wspomnial, najlepiej polaczyc funkcje autostatusu i WAPilot'a. Chlopaki, czy wspolpracujecie ze soba? Kiedy nowa wersja? Nie myslcie, ze tylko hao ciagniemy do roboty
BaGRoS
15.12.2002 - 02:55
QUOTE(winthux)
nawet dobry pomysł z własnym ustalaniem procesów... ale dla potencjalnego użytkownika zbyt trudne
Wiele osób nie wie co to jest proces w windowsie więc trzeba by było zrobić jakieś predefiniowane.... [...]
Niekoniecznie!
Jeśli widziałeś Girdera to tam wybiera się procesy CELOWNIKIEM! Chwytasz i ciągniesz do okna, ono się podświetla i dostajesz uchwyt do okna, nazwę procesu, okna potomne, etc....
www.girder.nl
Lukas77
15.12.2002 - 14:33
A ja jestem przeciwko łączeniu WAPilota z Autostatuse, dlatego że używam Winampa 3 i WAPilot mi wcale nie odpowiada, a skoro nigdy nie będzie odtwarzał WA3 to poc o mi on? Do wersji 2.x nigdy już nie wrócę.
miluti
15.12.2002 - 15:47
Chodzi mi po głowie możliwość dodania własnego tekstu do tego co wtyczka pobiera z Winampa.
Nie każdy wie o takiej wtyczce i jeśli zobaczy wpis w stylu Track 01 pomyśli że jadę teraz ciężarówką
A gdyby zobaczył nazwę pliku/piosenki plus to co chciałem dodać czyli np. "Słucham Track 01" od razu się domyśli że słucham ciężarówki
Jest jakaś szansa na dodanie takiej opcji?
winthux
15.12.2002 - 19:46
Jest jakaś szansa na dodanie takiej opcji?
Szansa jest i to bardzo dużo
. Za Autostatusa wezmę się jak skończę swoją stronkę, a to trochę potrwa, ponieważ wpierw muszę uporządkować pewne sprawy w szkole. Jak mi się to uda to siadam do pisania
To zagadnienie było już chyba poruszane w tym temacie, ale nie spotkało się z odzewem, a więc... Chodzi o to, że czasami po wyłączeniu WinAmp'a w opisie zostaje ostatni kawałek jaki był grany, nawet potem po wyłączeniu wtyczki opis jest ciągle ten sam.
Niby mógłbym go sobie zlikwidować, tylko że właśnie w Konnekcie "na zewnątrz" nie widać, że mam aktualnie jakiś opis, więc czasami zupełnie tego nieświadom mam w statusie nazwę piosenki, której słuchałem 2 dni temu.
Czy możnaby zrobić coś, aby po wyłączeniu wtyczki lub WinAmp'a opis wracał do swojej poprzedniej formy (lub przynajmniej nie było opisu wcale)?
Olórin
19.04.2003 - 17:08
z tego co widze ałtostatus skraca opis do 40 znaków, przydało by sie to zmienic na 70, moze do kbota dac zdarzenie(czy jak to tam nazwac) zmiana piosenki
(wiem,wiem....przesadzam)
winthux
19.04.2003 - 19:54
Nowy AS jest prawie już gotowy. Obsługuje w pełni winampa 2 i 3 ale mam problemy z obsługą WMP9... więc jeszcze trzeba będzie poczekać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.