Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dokowany tip i lista kontaktów
Konnekt | Forum > Inne > Archiwum > Konnekt > Support
miluti
Pomysł wprowadzenia dokowanego tipa nie był wcale taki zły, jedynym mankamentem który w tej chwili się zauważa to za mała wielkość okna, przy dłuższym opisie statusowym część informacji nie mieści się w okienku.
Bawiąc się zauważyłem pewną sytuację którą można by usprawnić: najeżdżając kursorem spoza okna Konnekta na listę kontaktów zostaje zaznaczona osoba nad którą znajduje się w tej chwili kursor, po przesunięciu kursora na inną osobę zaznaczona jest dalej ta sama co wcześniej, żeby to zmienić trzeba kursor przesunąć poza okno Konnekta i z powrotem na osobę która nas interesuje, wydaje mi się to trochę niekonsekwentne.
Myślałem o jednoczesnym wyświetlaniu obydwu tipów, ten dokowalny pokazywałby niezmiennie kontakt na którego wcześniej kliknąłem, natomiast ten "ruchomy" pokazywałby info o osobie nad którą aktualnie znajduje się kursor. Do tego jeszcze opcja czy ruchomy ma być w ogóle pokazywany i wszystko jest ok.
Oczywiście to wszystko przy założeniu że obydwa tipy mogą być równocześnie wyświetlane biggrin.gif
hao
To by było chyba za dużo tych tipów...

Generalnie fakt, że windowsowa kontrolka sama zaznacza sobie kontakt nie za bardzo mi pasuje... Będę musiał coś wygłuwkować... Ale po prostu jak masz tipa zadokowanego, to wybierasz kontakty klikając raz i już. biggrin.gif
miluti
To by było chyba za dużo tych tipów...

Być może masz rację, ale wiesz, żeby coś zobaczyć to trzeba kliknąć a to wymaga wysiłku wink.gif zresztą dwa tipy można różnie wykorzystać:
- porównujesz wpisy osoby która ma dwa konta w systemie (dodatkowo ostatnie adresy IP jeśli Konnekt będzie je pamiętał)
- szybkie porównanie adresów IP
- nie tracisz z oczu tipa zaznaczonej osoby
Na razie nic więcej nie przychodzi mi do głowy,ale był długi weekend... laugh.gif

Wpadł mi teraz pomysł na dodatkową funkcję związaną z aktualnie zaznaczoną osobą, chodzi o wyświetlanie opisu (gdy będzie obsługiwany Notifier) w przypadku gdyby sobie coś wpisała ew. gdyby zmieniła na inny, coś w stylu: Użytkownik mówi: "Opis....".
Jedno więcej "za" dla dwóch tipów - latając po liście mam podgląd na dymku i nie muszę pamiętać o zaznaczeniu z powrotem osoby na którą mam oko...
Z aktualnie zaznaczonym kontaktem można by powiązać więcej zdarzeń, myślę że to wyjdzie w praniu gdy Konnekt zwiększy swoje możliwości...

KONNEKT the best biggrin.gif
hao
Zapomniałem wspomnieć, że wprowadzenie dwóch tipów to niepotrzebne zamieszanie u mnie w kodzie...

Powiadamianie o zmianach opisu jest ok. Może się znaleźć, ma tylko jednego bug'a, wiesz jak często będziesz to widział, gdy połowa osób na liście będzie miała włączony autoStatus???
winthux
to można dać coś takiego aby statusy zmieniające się w mniejszym przedziale czasowym niż 30 sec nie były pokazywane wink.gif wtedy nie będzie tak często pokazywana działalność AutoStatusu. Z resztą mało kto korzysta z AutoStatusu, aby zmieniać status co 10 sec.... więc przy zmianie utwory co 3-4 min nie byłoby to aż tak uciążliwe... wink.gif
miluti
Zapomniałem wspomnieć, że wprowadzenie dwóch tipów to niepotrzebne zamieszanie u mnie w kodzie...
Jeśli tak to może lepiej sobie darować, chyba że już nie będzie czego ulepszać wink.gif

Może się znaleźć, ma tylko jednego bug'a, wiesz jak często będziesz to widział, gdy połowa osób na liście będzie miała włączony autoStatus???

Być może za często, ale w takim wypadku tych najbardziej uciążliwych można by przestawić na "Nie pokazuj opisu" lub zaimplementować funkcję która automatycznie sprawdzałaby opis który był ostatnio. W przypadku różnych opisów wyświetlałby ten nowszy a gdyby był ten co ostatnio to nic by się nie działo. Sprawdzanie takie powinno też być wrażliwe na przypadek gdy w międzyczasie user nie miał opisu, w tym wypadku powinien być porównywany z ostatnim który był zapamiętany, bez tego wystarczyłoby że mam opis na online a nie mam na zaraz wracam i włączone AutoAway.
Niestety całość weźmie w łeb gdy autostatusy będą się różniły.... chyba że zapamięta kilka ostatnich opisów... smile.gif
Taaa, trzeba dobrze nad tym pomyśleć żeby się nie zapętlić wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.