Jestem w miare poczatkującym użytkownikiem konnekta.Do tej pory trudziłem sie niemiłosiernie ,jak pewnie każdy z nas na poczatku swojej przygody z komunikatorami, z tragicznie zaprojektowanym ,wiecznie wieszającym sie i dającym zero zabawy i szczęścia GADU GADU(okreslenie PADU PADU powinno zastapić zdecydowanie pierwsze)
Najgorsze jest że mimo iż próbowałem z wieloma komunikatorami zawsze po jakimś czasie wracałem do Gadu-Gadu. (jakis wrodzony sentyment ,albo masochizm

Power Project nie okazał sie żadną alternatywą ,ponieważ wtyczki powodowały po jakimś czasie zawsze jakiś problem, no i był zdecydowanie za RAMożerny

Tlen... nigdy nie spodobal mi sie do końca chodz i tak jest o wiele lepszy od GG
Inne komunikatory były raczej epizodami no może za wyjątkiem Mirandy z której korzystałem pare tygodni ,ale która także mnie nie przekonała. (Chyba jestem wybredny

Los chciał że trafiłem na komunikator Konnekt i wkońcu o dziwo jestem pewny że juz nie wróce do GG

Jakkolwiek że lubie się grzebać zawsze w opcjach wtyczkach itp itd, i zwykła prosta konfiguracja nigdy mi nie wystarczy to... Zauwazyłem pare niedogodności i błędów którymi chciałbym sie podzielić tutaj i uzyskac ewentualne wskazówki bądz pomoc

1.Pierwszą dziwną rzeczą którą dała o sobie znać to brak możliwości wysyłania smsów ze zwykłej bramki IDEI w konnekcie. Wysyłam mnóstwo smsów z internetu i nie sposób było nie zauważyć tego. Przeszukałem maaase forum itp itd dopóki dowiedziałem sie w czym tkwi problem ;o) Problem polegał na tym ze nie mogło załadowac w K tokena. Przyczyna - brak folderu temp w głównym folderze konnekta. Przy instalacji 0.6.21.121 którą własnie pobrałem z tej strony i jak mniemam jest wersją ostatnio dostępną powinien znaleźć sie taki folder, lub ewentualna poprawka w UPDATE. Podobno był jeszcze problem z plikiem const.lua i skryptem wysyłającym smsy na IDEE idea.lua ,jakkolwiek pobranie skryptu z update podobno pomaga

Chciałbym też pochwalić konnekt za mase skryptów do bramek ,w tym najwazniejsza jak dla mnie Mbox Idei dzięki któremu nie trzeba sie logować na stronie i tracić masy czasu(straszne lagi na IDEI zawsze

2.Kolejny problem to dziwne zachowanie sie konnekta przy niektórych ludziach z listy kontaktów. Przykładowo:
Mam na liście kontakt o numerze GG : 44556677 opisany ALA
nie widze jego opisu chodz takowy posiada
gdy pierwszy odzywa sie do mnie, konnekt wywala mi nowe okno rozmowy z tym samym numerem 44556677 z widocznym opisem ale bez nazwy ALA
gdy dodaje kontakt do listy mam na liście :
kontakt ALA GG 44556677 bez widocznego opisu i statusem niedostepnym.
kontakt ALA 2 GG 44556677 z widocznym opisem i staustem
Kasuje oba kontakty ,poczym dodaje ponownie kontakt ALA GG 44556677 po czym ponownie mam ten sam problem ,póki osoba ALA nie odezwie sie do mnie sama i nie dodam jej ponownie do listy kontaktów.
Nie mam zielonego pojecia oco chodzi w tym problemie i gdyby nie to że ten problem mam tylko u niektórych osób (kwestia narazie 3 zauwazonych) to byłby to bardzo powazny impuls do tego zeby jednak poszukac innego komunikatora

na wiadomość info nie znalazłem zadnego tematu opisującego podobne problemy na konnekt.info jestem w środku przeszukiwania tematów i narazie nic

3.Kolejny problem jest podobny do tego wyzej lecz raczej chodzi tu juz napewno o wtyczke dwutlenek. Czytałem iz sprawia troche problemów i czasem wiesza konnekta, jednak u mnie problem przedstawia sie następująco :
jeśli ALA odzywa sie do mnie rozmawiając z tlenu ,jednak korzystając z numeru gg , to pokazuje mi sie nowe okno rozmowy z jej numerem 44556677 i z widocznym statusem np dostępnym oraz widocznym opisem ,a stary kontakt który mam wpisany na liscie jako ALA GG 44556677 pozostaje niedostępny na liście.
Możliwe że oba w/w problemy mają wspólną przyczyne jakkolwiek postanowiłem umiescić je osobno ponieważ o problemie 3 wiem cokolwiek wiecej

Dziwna sprawa ,poszukiwania przyczyn w trakcie

4.Wtyczka dotyczaca Jabbera. Próbowałem na trzech serwerach dostępnych na stronei jabber.org założyć nowe konto, nie chciało mnie wogóle połączyć
5.Nowe wtyczki które można zainstalować z UPDATE i to nawet nie beta ,powodują czesto krzaki konnekta, ale o tym nie bede pisał i sie rozdrabniał, jakkolwiek warto wspomnieć ,że jeśli ktoś poczatkujący sciagnie wtyczke np korektor i po ponownym uruchomieniu nie bedzie mógł wogóle odpalić konnekta ze względu na błedy krytyczne itp itd to od razu powróci do wcześniejszego komunikatora, a przeciez nie oto tutaj chodzi :angel_not:
6. Kolejny mały problem to GG.DLL a mianowicie gdy ustawie w tejże wtyczce opcje : używaj połaczenia bezpiecznego jeśli to mozliwe, nie widze powiedzmy połowy dostępnych moich znajomych. Ewentualnie pojawiają sie ze znacznym opóźnieniem. Rozmowy jednak moge z nimi prowadzić ,jednak są na liście niewidoczni. Gdy odznacze tą opcje wszystko jest wporządku. Może to problemy z serwerami GG ?

7.Nie pokazuje pionowych opisów GG na liście kontaktów, głupie ale coraz wiecej osób korzysta ze statuska na GG
Reszta to juz bardziej juz moje propozycje do wprowadzenia w konnekcie

Mianowicie :
A)Nie mozna w konnekcie przełacząć chyba klawiszem np M osób z naszej listy które własnie zaczynają sie na M. Przykładowo mam na liście Marte ,Martusie ,Manka, MM , Mame ,Marte 2 ,częsc jest z nich dostępna ,cześć niedostepna, część była niedawno (pytajnik obok) ,część na zaraz wracam ,część z opisem ,a część po prostu bez opisu

C) Wtyczki które powodują błędy powinny być wszędzie i masowo opisywane na każdym kroku łacznie w opisie wtyczki w menu ich wyboru że powodują czasem dziwne problemy i niestabilność konnekta

D) Powinien ukazać sie jakis konkretny help, na temat konnekta oraz wtyczek, na bieżąco aktualizowany. Wiem ,że łatwo to powiedzieć a trudniej wykonać

E) Importowanie archiwum GG, masa pracy napewno ,ale warta zainteresowania i stworzenia , wiele osób napewno by sie przesiadło na konnekta gdyby taka możliwość była.
F) Przydałby sie prosty wizardek dla konnekta w wersji podstawowej który wyglądałby mniejwiecej tak :
Pierwszy ekran : nazwa nowego profilu
Drugi ekran : wybieramy wtyczki komunikatorów z których chcemy korzystać : Gadu Gadu - i wszystkie opcje do niej,czyli podaj numer ,hasło ,importuj kontakty itp itd, Tlen - to samo itd...
Trzeci ekran : wybór wygladu Konnekta na zasadzie listy i zboku podgladu jak to bedzie wyglądać. Okno rozmów i okno kontaktów.
Czwarty ekran : DUŻY NAPIS INFORMUJĄCY UZYTKOWNIKA CZY CHCE DALEJ KONTYNUOWAĆ WIZARDA I DALSZE USTAWIENIA (via obecny interfejs)CZY ROZPOCZAĆ DZIAŁANIE PROGRAMU

Pod spodem powinna sie też ukazać OOOOOGROMNA informacja : JEŚLI NIE CHCESZ NARAZIE DALEJ SIE TRUDZIĆ Z OPCJAMI KONNEKTA I POZOSTAC NA POZIOMIE OFEROWANYM PRZEZ GADU GADU KLIKNIJCIE ZAKOŃCZ I ZACZNIJCIE KORZYSTAĆ Z PROGRAMU

Reszte będe dopisywał jak coś mi przyjdzie do głowy ,bo było tego wiecej ale juz zapomniałem w trakcie o czym miałem napisać

Zalety? Jest ich wręcz ogrom. Nie wiesza sie jak GG ,które u mnie notorycznie wymagało reinstalcji przynajmniej raz na 2 tygodnie. Posiada wszystkie funkcje które posiadało GG ,no i mase wiecej oczywiscie

Namawiam po kolei wszystkich znajomych na zmiane komunikatora

Z góry dzieki za wszelkie kontruktywne odpowiedzi