Mam zamiar w najblizszym czasie przerzucic sie z moniego SONEGO 19 CRT na monitor LCD, w zwiazku z czym prosilbym o opinie
Zastanawiam sie nad monitorami Beliena (dobra cena i niski czas matrycy) 17" i 19"
Domslam sie ze 19" LCD bedzie ciut wieksza niz 19" CRT
Wiec po pierwsze i najważniejsze primo
zauwazylem ze 17 i 19 maja taka sama rozdziałke fizyczną 1280x1024 a róznią sie wielkością piksela.. jak to sie ma do uzytkowania praktycznego (tu pytam głównie tych co mieli okazje dluzej posiedziec przy jednym jak i przy drugim) czy w zwiazku z wiekszymi pikselami obraz na 19 bedzie ciut gorszy czy jak..
po drugie primo:
czy ktos moze mi wyjasnic o co chodzi w tych technologiach TFT zwykłe, TFT/TN, odpowiednio z aktywną i pasywną matrycą.
po trzecie primo, jak najlepiej szybko i sprawnie sprawdzic w sklepie czy lcd nie ma wadliwych pikseli (na jakich kolorach tła najbardziej je widac) głupie pytanie w sumie bo sam wymysliłem ze na białym i czarnym, ale lepiej sie upewnic niz potem patrzec na czarne punkty na srodku ekranu :]
po czwarte primo smużenie, czy przy 16s reakcji juz niewystepuje? (pytanie do ludzi z "dobrym okiem" )
po piąte primo, czy jest WIDZIALNA róznica miedzy połaczeniem DVI a D-SUB?
Przy okazji sonda jakie macie monitory
Wyrażajcie swoje opinie, pozdrawiam!