Więc tak - mam parę problemów z wtyczką do jabbera i chciałbym się nimi podzielić. Do tego przedstawić odczucia związane z paroma sprawami..
Jak wiadomo, klonowanie wtyczek poprzez kopiowanie pliku kjabber.dll umożliwia podczepienie się pod nowe serwery jabbera. Ppiszę to, bo bardzo mała część osób to wie - i dowiaduje się często przez przypadek. Imho powinno to być lepiej opisane w dokumentacji czy choćby w materiałach reklamujących K.
Dodatkowo podczas zakładania konta na którymś z dodatkowych serwerów (np.: jabberpl.org) musimy użyć opcji zakładania przez K. Tam jest monit o nick, i hasło + powtórzenie. Niech mi ktoś powie, czemu to okienko jest tak małe i nieintuicyjne? Tak, ja wiem, że jest napisane "podaj login i hasło", ale nie możnaby rozbić to i dać oddzielne labele? Potem są problemy z łączeniem -> czasami tego K nie robi (a musi, żeby założyć konto), a user nie dostał wiadomości po co się K łączy z siecią i w wielu przypadkach nie wie, że powinien wybrać status inny niż Niedostępny.
Tak samo są problemy z rejestracją na niektórych serwerach, np.: jabber.wp.pl ... nie uśmiecha mi się ściągać WPKontakt, żeby założyć sobie konto.. nie? :-)
Wiem, że wtyka ma niepełne wsparcie dla protokołu Jabbera, ale mimo wszystko to co jest, mogłoby być dopracowane pod względem dostępności, intuicyjności i dokumentacji.. mimo, że używam K ponad rok, to wiele opcji nadal odkrywam "przez przypadek" - na forum czy poprzez rozmowy z innymi userami. Nie każdy ma 20 kontaktów używająch K i nie każdy wchodzi na forum.. tylko o to mi chodzi. Pozdrawiam. :-)