Ta... ja wiem, że jestem w środkowisku "nowy", ale chciałbym jakoś się przyczynić do poprawy warunków panujących na forum. Tak więc przyjrzałem się działom na forum i stwierdziłem rzeczy bardzo oczywiste.. Jest Burdel. :]
Nowi użytkownicy gdy wejdą na forum, od razu zachrzaniają do Support.. nie dziwię im się - jedyne forum z podpisem "problemy" działa jak lep na muchy. Do tego na forum panuje dziwny podział na kategorie .. mamy główną kategorię Konnekt potem Wtyczki a potem "..." .. no cóż, może nazwy niezłe ale złe rozmieszczenie - już śpieszę z tłumaczeniem.
Otóż 90% nowych userów nie zechce przewinąć forum w dół, aby sprawdzić czy czasem nie powinni zapostować na "Jabber" czy "Dwutlenek" (już pomijam stosowność tych działów, ale to potem) .. hulajże na Saport. Imho forum powinno zostać rozplanowane w ten sposób, wielokrotnie się już sprawdzający na innych forach projektów programistycznych:
[Konnekt - Wstep]
-- Początkujący (Jesteś nowy? Masz problem z Konnektem? Pisz tutaj.)
-- Poradniki* (Wszelkie tutoriale, opisy wtyczek i inne ważne informacje.)
-- Pokój gościnny (Forum dla osób bez rejestracji. Możecie tu również zgłaszać problemy z logowaniem/rejestracją...)
[Konnekt - Informacje]
-- Komunikaty (Komunikaty od grupy rozwijającej Konnekt)
-- Rozpowszechnianie
-- Dyskusje ogólne
-- Pliki (Stworzyłeś jakiś ciekawy styl/zestaw ikonek? Zamieść je tutaj...)
[Konnekt - Wtyczki]**
-- Jabber
-- Gadu-Gadu
-- Dwutlenek
-- SMS
[Konnekt - Developers***]
-- Propozycje (Propozycje nowych możliwości, usprawnień)
-- Postępy (Raporty**** zmian w pisanych wtyczkach)
-- Support***** (Dostałeś błąd w Konnekcie? Masz poważniejszy problem? Pisz tutaj...)
-- Beta (Tu zgłaszamy błędy wykryte w wersjach beta)
[Offtopic]
-- Hydepark
-- Kosz
Komentarz:
Zdaję sobie sprawę, że mogę nie rozumieć aktualnego rozmieszczenia działów, ponieważ nie jestem developerem. Jednak znajduję tutaj masę miejsc, które nie są używane, bo forumowicze nie za bardzo wiedzą co tam mają pisać.
Tak więc:
* - Poradników za dużo nie ma, zdaję sobie sprawę, ale gdyby powstał taki dział, mogę wrzucić wszystkie swoje teksty z konnek.tk + może ktoś jeszcze by popisał tutoriale jak osiągnąć daną opcję w Konnekcie. Zmniejszyłoby to ilość postów w dziale dla początkujących, bo można by blokować głupie posty, odpisywać z linkiem do tego działu + usuwać po paru dniach.
** - Wtyczki.. no niby jest teraz taki dział na forum, ale po co tam siedzi kBot, który już nie jest rozwijany to ja nie wiem. Podobnie czemu akurat znajdują się tam wtyczki Jabber i Dwutlenek, a nie ma SMS, do którego jest masa zgłoszeń to też nie wiem. Myślę, że możnaby przemyśleć które wtyczki są najbardziej oblegane w kwestii raportów i problemów.
*** - Dev to dev.. nie wiem po co rozrzucać działy po całym forum. Przez to moim zdaniem jest taki problem, że nie wiadomo co gdzie i jak postować. Dział oddzielnie do koderów powinnien być i basta ;D
**** - Postępy i raporty zmian.. zakładać topiki mogłaby grupa wtyczkopisarzy (w phpbb2 jest taka możliwość), raportując co jest ukończone a co jeszcze nie i pytać o dodawanie ficzerów / nazwę wtyczki właśnie tutaj.
***** - Właśnie tutaj wszelkie *błędy* związane z K. Nie pytania czemu mi nie działają emotki, tylko raporty krytyków i wiolatek. Na przykład ;-)
W sumie nie wiem jak by się miał Support do działów "Wtyczki" .. i czy są one potrzebne, skoro prawie martwe. Jeśliby je wywalić, to wysokość forum zmiejszyłaby się znacznie i może ktoś by zawitał do położonych niżej działów z poważniejszym pytaniem + trafnym doborem tego działu. Nic bardziej nie denerwuje jak post umieszczony w złym dziale.
Zniknąłby dział "Inne" - widzę tam taki misz-masz, że aż głowa pęka. Rozbite na Pliki, Hydepark (bo jak się ma topik "Piękny konnekt" do samego Konnekta?) i Początkujący.. myślę, że nie trzeba dodatkowego, śmieciowego działu.
W dziale rozpowszechnianie może za dużego ruchu by nie było, lecz na prawie wszystkich forach coś takiego widziałem, to możnaby się zastanowić nad takim działem i tu. W dziale dyskusje ogolne moznaby prowadzic ogolne wlasnie rozmowy na temat K .. ale nie wiem czy nie podpada to pod Propozycje czy Hydepark..
Liczę, że jakiś odzew od strony managementu będzie Forum nam zarasta