Bartholomew
14.04.2005 - 08:23
Witam
Wiem że temat był poruszan na forum i uznano ze równie dobrze można notować w notepadzie, wiec nie ma potrzeby angażować Konnekta.
Myślę jednak że Konnekt mógłby mieć małą przewagą: notatki utworzone np. w domu mogę odczytać w dowolnym innym miejscu z którego moge się zalogować.
Przez dłuższy czas używałem Jajc'a w którym notatki zrealizowano w bardzo prosty sposób, teraz brakuje mi tego w Konnekcie...
Może więc jednak?
Pozdrawiam
do tego bylby potrzebny centralny serwer przechowujacy te notatki...
arkadyjczyk
14.04.2005 - 08:41
A może połączyć KNotes z KTP. Obeszłoby się bez serwera ogólnodostępnego i każdy miałby to u siebie. W końcu nikt nie robi tych notatek co chwilę, a nawet jeśli to przy dzisiejszych łaczach zapis i odczyt z ftp to tylko chwilka.
Bartholomew
14.04.2005 - 08:42
QUOTE(Sija @ 14.04.2005 - 09:30)
do tego bylby potrzebny centralny serwer przechowujacy te notatki...
Chmmm, no ja się nie znam. JAJC gdzieś je trzymał i nie wnikalem gdzie
Czy protokół Jabbera nie przewiduje trzymania tego w taki sposób jak roster?
QUOTE(arkadyjczyk @ 14.04.2005 - 09:45)
A może połączyć KNotes z KTP. Obeszłoby się bez serwera ogólnodostępnego i każdy miałby to u siebie. W końcu nikt nie robi tych notatek co chwilę, a nawet jeśli to przy dzisiejszych łaczach zapis i odczyt z ftp to tylko chwilka.
... przerost formy nad trescia. poza tym, FTP sie do tego raczej nie nadaje.
Bartholomew
14.04.2005 - 08:56
QUOTE(Sija @ 14.04.2005 - 09:50)
... przerost formy nad trescia. poza tym, FTP sie do tego raczej nie nadaje.
Znawcy tematu mówią że notatki są jednak częścią protokołu Jabbera. Tak jak i np. bookmarki.
Czyli... moooże jednak?
a moze znawcy powiedzieliby dokladnie jaki JEP traktuje o tym? :]
Jest taki JEP i nawet dobrze ustandaryzowany... Podobno tylko nie każdy serwer to obsługuje, ale pomysł ogólnie dobry!
nawet połaczenie z KTP jest na krótką mete dobrym rozwiazaniem. Przy zapisaniu notatki automatyczne wysyłanie na ftp do odpowiedniego katalogu z notatkami.
I like it
Bartholomew
14.04.2005 - 13:52
a moze znawcy powiedzieliby dokladnie jaki JEP traktuje o tym? :]
Znawca podał linka
:
http://www.jabber.org/jeps/jep-0145.html#nt-id2596074Pozdrawiam
hmm, imho jest to doskonala okazja do rozszerzenia wtyki K.Notes :>
Albo do samej wtyczki jabbera
Bartholomew
14.04.2005 - 15:41
QUOTE(Bartholomew @ 14.04.2005 - 14:56)
Ale podobno tu:
http://www.jabber.org/jeps/jep-0049.html#sect-id2596145 lepszy JEP do notatek.
Pozdrawiam
arct!c
25.12.2005 - 12:17
Cos sie ruszy? Bardzo ciekawy pomysl z tym jabberem.
Bardzo dobry pomysł nieraz potrzebuje zapisac kilka rzecyz adres www czy login do czegos... wtyczka kNotes nie nadawala sie bo jedną notatke moglem zrobic na jednym kontakcie i tak mi sie nie zapisywala tylko na kompie... Bardzo dobry pomysł.
Olórin
11.02.2006 - 18:25
Ja do tego używam Gmaila.
tzn. ? Mógłys to szerzej opisać
Olórin
11.02.2006 - 20:00
Wysyłam maila do siebie, i nadaje mu odpowiedniego labela (lub daje gwiazdkę) + przenoszę do archiwum.
No ale to nie za dużo? a w konnekcie wszystko by było na miejscu:P
Bartholomew
2.03.2006 - 14:46
QUOTE(Olórin @ 11.02.2006 - 20:04)
Wysyłam maila do siebie
Z konieczności tez tak robię, ale wciąż tęsknię do czasów gdy klikałem sobie ikonkę, rozwijało się okno z notatkami, wpisywałem notatkę a potem mogłem ją otworzyć w dowolnym miejscu z którego zalogowałem się do jabbera...
Bartholomew
11.04.2006 - 21:35
Skoro developerzy się nie kwapią do stworzenia notatniKa on-line, to może ktoś powie czy zna jakąś metodę na wykorzystanie Konnekta w celu zapisaywania tekstów w taki sposób aby były ładowane po każdym zalogowaniu się do jabbera? Może jakoś przez któryś z plugins'ów (ja nie korzystam z większości z nich, więc nie znam ich możliwości, a cięgle czytam że to czy tamto można zrobić dzięki pluginowi XXXXXX). Może da się wpisać jakoś kontakt, którego nazwa będzie notatką?
Brakuje mi tego (może nie tylko mi?), a zabawa z Gmailem to droga cholernie naokoło.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.