Witam!
A) Odpowiedzi:
QUOTE(riddle @ 17.05.2005 - 01:07)
Witaj na forum,trejder. :-)
A miło mi, miło - witam wszystkich. Jeszcze będziecie mieli dość mojego ględzenia!
Ad1 a... cóż, tak specyfika obecnej listy kontaktów. Przyłość będzie lepsza. :>
No, to kurczę trzeba to szybko poprawić. Konnekt jest świety, ale z tym błędem (niestety) nawet na tle najsłabszych i najbrzydszych komunikatorów Jabberowych wypada bardzo blado. Inne albo w ogóle nie obsługują opisów albo obsługują je normalnie i intuicyjnie - a tu... straszna kaszana się robi.
Ad1 b... są, ale musisz zrobić więcej linijek. Wejdź do Ustawienia, Formatowanie pól i w polu Opis kontaktu na liście ustaw
To TRZEBA to napisać!
W miejscu gdzie się ustawia parametry, żeby użytkownik o tym wiedział...
Gdzie (enter) to po prostu nacisnięcie klawisza Enter. Wiem, wiem... przerwy się wydłużą. Ale patrz Ad1 a.
No niby działa. Ale dziwnie. Jak dałem dwa entery to powiększyła się jeszcze "dziurowatość" między kontaktami. A jak dałem jeden, to wyjątkowo długie opisy były zawijane tylko w pierwszej linijce, a tekst wychodzący poza drugą - był ucinany. Może tak ma być. W każdym razie dla mnie - nie do przyjęcia. Na razie opisy statusowe (niestety - z konieczności) wyłączone.
Ad1 c ... Jasne. Ściągnij wtyczkę kAllStatus albo kZmieniacz
To trzeba to napisać gdzieś!
"Zmienianie opisu tekstowego w sieci Jabber wymaga wtyczki..." - czy to aż takie trudne?
Zrestartuj widok okna (prawy -> Wyczyść .. prawy -> "wczytaj poprzednia rozmowe" jak gadales z kims)
Powiem tak... próbowałem (potem), oczywiście nic to nie dało. Ale zanim jeszcze spróbowałem to już wiedziałem, że nic z tego nie będzie. Nawet po reinstalce Konnekta (z kompletnym wysmyczeniem wszelkich ustawień - instalowanie "na czysto") dalej taka sama padaka. Konnekt twierdzi, że wtyczka działa, wtyczka nie działa - okno rozmowy wygląda
ochydnie :/ Szczerze powiem, szoknęło mnie, że reinstall programu nic nie dał, bo teraz w zasadzie nie widzę obejścia tego problemu
B ) Kolejna porcja zauważonych przeze mnie bugów w Konnekcie:
Nie będę pisał ciągle "u mnie". Każdy chyba domyśla się, że chodzi o Konnekta testowanego na moim kompie. Być może część znalezionych problemów wynika ze specyfiki mojego systemu (WinXP HE SP2), ale z innymi aplikacjami problemów nie mam.
1. Import / Export ustawień nie zapamiętuje (nie odczytuje) wszystkich ustawień. Po imporcie na nowo trzeba ustawiać parametry list ikon na dole okna kontaktów oraz wymiary niektórych okien (rozmowa, ustawienia).
2. Nazwy zakładki "Agents" nie da się zmienić. Po jej zmianie (ja dla przykładu chciałem mieć "Transporty") utworzonoa została nowa (pusta) zakładka o zmienionej nazwie, a nazwa zakładki "Agents" nie uległa zmianie. Kontakty na zakładce "Agents" są wyświetlane jako niedostępne, mimo że transporty działają.
3. Na zakładce "*" (po wyłączeniu pokazywania tam wszystkich kontaktów) pojawiają się losowo wybrane kontakty, które powinny być w innych zakładkach (a przynajmniej są podczas korzystania z innego komunikatora sieci Jabber). Początkowo myślałem, że są tam tylko kontakty, których autoryzacji (jeszcze) nie dostałem. Ale okazuje się, że wylądował tam też jeden transport (MSN) i dwa kontakty, których autoryzację już posiadam. Próba przeniesienia tych kontaktów (przy pomocy: prawy > Więcej > Dane osobowe > Wyświetl jako) NIE DZIAŁA. Kontakt jest przerzucany do wybranej grupy i po mniej niż sekundzie wraca do "*". Zmieniłem nazwę tej zakładki na "Pozostałe", ale nie powinno to chyba mieć wpływu na opisywane błędne zachowanie.
4. Konnekt nie potrafi odczytać mojej wizytówki z sieci Jabber (Ustawienia > Twoje dane). Wizytówka jest pusta, mimo że w Jabberze pewne pola są ustawione.
5. Czas wyświetlania powiadomienia nad trayem, ustawiony we wtyczce kNotify jest ignorowany. Mam tam dosyć dużą wartość (5000 ms), a wiadomości i tak znikają tak szybko, że czasem nie da się ich nawet przeczytać. Przykład (w ustawieniach) jest wyświetlany z odpowiednią (ustawioną) długością, właściwe wiadomości - nie.
6. Konnekt nie rozróżnia (wśród transportów Jabbera) sieci Tlen i przydziela kontaktom pochodzącym z tej sieci ikonkę Jabbera. Czy to nie zbyt duża ignorancja biorąc pod uwagę ilość użytkowników i popularność tej sieci oraz fakt, że kontakty (i ikony) sieci takich jak Yahoo czy MSN (w Polsce dużo mniej popularne niż Tlen) są w Konnekcie na liście kontaktów prawidłowo rozpoznawane.
C) Buggi na Forum:
- Mam zaznaczone "Otrzymujesz już informacje o odpowiedziach", a mimo to powiadomienia na e-mail o napisaniu odpowiedzi nie nadchodzą. Dlatego m.in. odpisuję na Twojego posta tak późno.
D) I lista kolejnych pytań:
1. Czy Konnekt obsługuje konferencje w sieci Jabber? Jeśli tak, to jak (wtyczka, jakiś element programu)?
2. W czym jest napisany Konnekt?
3. Macie mnie już dość?
Bo jak widać - jestem dość skrupulatnym i upierdliwym betatesterem Konnekta!
Pozdrowienia!
Trejder