Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie niewidoczności
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
MrDranzer
Witam.
Mam pytanie:
Czy konnekt posiada zabezpieczenie przed programami typu gg test lub podobnie działającymi (jest to program do sprawdzania czy dana osoba jest na profilu Niewidoczny).
PoZdRo
Olórin
Przed gg test nie da się zabezpieczyć (ani wykryć takiego sprawdzania).
Andaral
QUOTE(Olórin @ 3.08.2005 - 16:10)
*

Jakie jest bezpieczenstwo konnekta, czy jest jakis skrypt lub co innego ??
dulek000
Eee... Co?
Quattrox
QUOTE(Olórin @ 3.08.2005 - 15:10)
*

dlaczego? skoro ktos znalazl "dziure" w programie to i ktos musi umiec ja zalatac smile.gif
@ndy
To nie dziura w programie tylko protokole GyGy. I bez względu jakiego klienta używasz ktoś będzie mógł sprawdzić twój stan.
piotr.ek
Opcja "moj status widoczny tylko u znajomych z mojej listy" tez nic nie daje w tym temacie?
@ndy
@piotr.ek nic nie da. Dopóki GGTeam nie załata tej luki każdy będzie mógł sprawdzić twój status.
Czullo
Dziura zalatana smile.gif
Przemekc1
Autor: Maciekw
Dziś rano wszystkich użytkowników protokołu Gadu-Gadu spotkała miła niespodzianka.

Wreszcie po kilku miesiącach, od czasu pojawienia się w sieci programów GG Test, Inwigilatora do Power Project 2 oraz później także wtyczki Niewidoczni do Tlena, na serwerach Gadu-Gadu załatano dziurę umożliwiającą sprawdzanie kto się ukrywa, a kto faktycznie jest niedostępny.

Od teraz u osoby inwigilowanej wyświetli się puste okno wiadomości.

Zródło http://gg.wiadomosc.info/ To tak żeby rozwiać wszystkie wątpliwości.
mateuszn0
a moja wtyczka wykrywająca ukrytych dalej działa, obrazki też dalej działają
PinBack
a moze ci pokazuje ludzi dostepnych, ktorzy maja 'tylko dla znajomych' ,a ty masz testa na innym numerze i dlatego pokazuje ich jako NW ?
.misiek
@Przemekc1 jedną dziurę załatali, ale pozostawili inne. Wtyczka do tlena w starszej wersji 0.0.2.5 cały czas działa [tyle że jest dużo klikania].

A tak nawiązując do mateuszn0 to wykrywanie konnektowe też działa narazie. I pytanie czy to jest na bug'u oparte ['Obrazek wysłany poprawnie smile.gif', przy niewidocznym, tak jakby ktoś nie wiedział 'łat's kaman']?

---edit----
thx @mateuszn0, przespałem topic blush.gif
mateuszn0
NIE na bugu; w dziale TWORZENIE WTYCZEK pisałem o tym, w jaki sposób stworzyłem tą wtyczkę [ODBIERANIE WIADOMOŚCI](dzięki podpowiedziom milka, sija olórin i innych)(jak się wysyła obrazek to ta osoba coś dostanie, zazwyczaj puste pole, a używając tej wtyczki osoba nie zobaczy że wysłana została do niej jakaś wiadomość i można ją spokojnie inwigilować);dałem tam nawet cały kod źródłowy tej wtyczki i wystarczyło skopiować i skompilować.
I wydaje mi się że to wykrywanie będzie działąło dosyć długo, ten system już od bardzo dawna jest używany; za dużo trzeba byłoby zmienić w protokole gadu żeby to zlikwidować,przecież to jest chyba podstawa optymalizacji wysyłania obrazków i użycia łącza, pozatym ze względu na ograniczenia (działa tylko na osoby mające nas na liście kontaktów) to może to komuś nie wystarczać, ale dla mnie jest w porządku bo po co mi sprawdzać kogoś kogo nie znam ?
Ale ja już się chyba nie będę wypowiadał na ten temat bo może powstać zamieszanie jakieś albo coś i status UKRYTY straci na znaczeniu.
dżodżo
helou ewribadi,
sluchajcie mam taka watpliwosc do rozwiania: czy to ze dana osoba wystepuje u mnie na liscie jako niewidoczna jest jednoznaczne z tym, ze faktycznie taki status ustawila?czy tylko ze dziala na tej maszynie klient gg, nawet na innym profilu? czy tez moze wystarczy ze dana maszyna jest w ogole wlaczona, nawet bez odpalonego gada?
zna ktos odpowiedz na to pytanie??
lhs
Ja.
PoGoWieC
Czy daloby sie zeby ktos skompilowal i udostepnil ta wtyczke na forum biggrin.gif ?
Jesli oczywiscie zgodzi sie autor wink.gif
dżodżo
lhs, to co... moze podzielisz sie wiedza w takim ukladzie?
drivex
QUOTE(lhs @ 25.08.2005 - 23:13)
Ja.
*

znajac ip, mozna np wykonac ping - jesli odbierze tzn ze maszyna jest on smile.gif
dżodżo
QUOTE(drivex @ 26.08.2005 - 14:52)
znajac ip, mozna np wykonac ping - jesli odbierze tzn ze maszyna jest on smile.gif
*

spoko...a co z machina za NATem?
drivex
QUOTE(dżodżo @ 26.08.2005 - 13:20)
spoko...a co z machina za NATem?
*

jesli bedzie przekierowanie portow to sprawdzisz, jesli nie to sprawdzisz czy nat jest online tongue.gif
.misiek
Jest nawet coś takiego jak skrypt php sprawdzający czy klient się ukrywa/jest niedostępny. Tyle że ze względów wiadomych jest nie do udostępnienia. GGTeam po prostu poprawiła jeszcze bardziej sprawe przy wykrywaniu niewidocznych, zatykając starą dziurę wink.gif
adams_bart
QUOTE(mateuszn0 @ 23.08.2005 - 15:38)
a moja wtyczka wykrywająca ukrytych dalej działa, obrazki też dalej działają
*

jaka to wtyczka? szukam szukam i nie moge znalesc
jiobel.
Ta wtyczka, jeśli się nie mylę nie została opublikowana.
Poza tym sprawdzanie niewidoczności w GG zostało naprawione (oczywiście - jeśli się nie mylę).
bakerss
Jasne, tylko dziwne, że mi dalej działa ;]
dulek000
Kod był podany, można sobie wtyczkę skompilować. wink.gif
mateuszn0
skończcie ten temat bo ta wtyczka już nie działa tak jak powinna, wogóle nie działa i nie ma o czym dyskutować, takie dyskusje wychodzą tylko na gorzej potem więc lepiej o tym nie mówić ani o sugestiach takich, proponuje zamknąć ten temat bo nie ma o czym rozmawiać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.