Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drzewko? Niewygodne są zakładki?
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
GuZiK
Witam
Zastanawia mnie dlaczego tyle osób chce to drzewko w Konnekcie 0.7?
Instalowałem np. Mirande, Gadu-Gadu 7 build 10 - tam są drzewka, jednak wudłuża się czas szukania konkretnej osoby. W moim konnekcie są poszczegołne grupy, mam ustawione, żę ma pokazywać wszystkie osoby z listy w jednej zakładce - wchodze na nią , szybki scrool, dwuklik i już do niej pisze. W przypadku drzewka musze najpierw scrollowac, otworzyć konretną gałązkę, pewnie znó scroolowac a pozniej dwuklik.
Może to wszystko przyzwyczajenie z tego Konnekta, ale ja nie widze plusów w tym drzewku, może mnie uświadomicie o korzyściach takiego widoku listy? ;-)

nie wiem czy nie NTG;>
psota
Mi najbardziej przeszkadza, że ani w drzewku, ani w zakładkach K nie może być 1 osoba w kilku grupach
Aule
Nie wiem jak to ma być do końca, ale najlepiej jakby w głównej zakładce było drzewko, a w poszczególnych zakładakach zwykła lista. Wtedy byłby to chyba dobrym połączeniem obu rzeczy. Mi osobiście starczyłoby samo drzewko.
PinBack
drzewko.
A dlaczego? Zeby nie przelaczac sie miedzy zakladkami, tylko zwijac/rozwijac.
Najlepiej gdy bedzie mozna wybrac to lub/i to.
GuZiK
a jakie są wg Ciebie plusy ze zwijania/rozwijania? bo takie słabe wytłumaczenie
bakerss
Mi tam tez bardziej grupy pasuja, lubie widziec na górze wszystkich ludzi on-line, nie moge sie jakos przekonac do drzewka ;]
piotr.ek
QUOTE(GuZiK @ 21.08.2005 - 23:09)
a jakie są wg Ciebie plusy ze zwijania/rozwijania? bo takie słabe wytłumaczenie
*

Takie, ze nowa grupe w postaci rozwinietej galezi drzewka mozesz ogladac nie tracac z oczu innej/innych. W konnektowych grupach widzisz tylko jedna - wybrana.
bakerss
a tam, tyle klikania zeby przejżeć całą liste panie ;] a tak klikasz i masz wszystkich widocznych z góry ;]
PinBack
oraz ze masz duzo kontaktow na jednej liscie w postaci jednego (zwiniete drzewko) zatem jest przejrzyście.
Sa ludzi z ktorymi rzedziej sie rozmawia zatem dlaczego maja nam sie plątać po liście? A tak sie ich wrzuci do poszczegolnych zakladek i rozwinie drzewko w razie potrzeby.
Po co? Po to zeby nie skakac po zakladkach jezeli sie ich ma troche...

Jak juz mowa o modernizacji zakladek.. mozna by ustawić dowolnosc ich ukladania..
riddle
Drzewko.
Zakładki są dla czegoś co oglądasz dłuższy czas, jak strony WWW albo karty opcji. Zresztą jeśli w GG7 zrobili listę / drzewko to czemu w K miałaby nie być taka opcja.
jet
Ja bym proponował za to inne rozwiązanie: w każdej grupie można by było zrobić sobie pod-grupy w postaci drzewka. Ja mam grupy tak podzielone, że w jednej znajdują się wszyscy ludzie, a w reszcie są: faworki, usługi, program tv i takie tam inne. Było by to dobre, bo nagłówki w drzewkach nie zajmowały by mi niepotrzebnego miejsca w zakładce "ludzie", a w zakładce "ludzie" miałbym nareszcie wielki porządek.
Quattrox
wole zakladki.... poprostu wiem co mam i nie musze skakac po liscie
Wicko
w Mirandzie mogę mieć zarówno drzewko jak i zakładki, ale jakoś nie korzystam z zakładek.. może to przyzwyczajenie, ale wg. mnie drzewko jest wygodniejsze gdyż wszystko mam pod ręką..
GuZiK
Wicko: Wszystko pod ręką? AKurat mnei to irytowalo, ze musialem scrollowac lub zamykac inne grupy by dostać sie do jakiegoś znajomego ;].
piotr.ek
QUOTE(GuZiK @ 26.08.2005 - 23:15)
Wicko: Wszystko pod ręką? AKurat mnei to irytowalo, ze musialem scrollowac lub zamykac inne grupy by dostać sie do jakiegoś  znajomego ;].
*

Rzeczywiscie - wiecej czasu zajmuje uzycie rolki w myszce, niz pojechanie mysza na gore programu i klikniecie na grupe (a potem jeszcze scroll, bo przeciez K nowa grupe otwiera tak przewinieta, jak ostatnia)... huh.gif
kyro
QUOTE(Aule @ 21.08.2005 - 21:20)
Nie wiem jak to ma być do końca, ale najlepiej jakby w głównej zakładce było drzewko, a w poszczególnych zakładakach zwykła lista. Wtedy byłby to chyba dobrym połączeniem obu rzeczy. Mi osobiście starczyłoby samo drzewko.
*

Myślę, że takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Wtedy każdy by miał to co lubi :] a jeszcze lepszym rozwiązaniem było by poprostu dodanie to do opcji (włącz/wyłącz). Osobiście bardzo by mi się to przydało bo miałbym wtedy przejżysty obraz wszystkich moich kontaktów.
Puma
Drzewko jest m.in. w tlenie, wkurzające to, lubię zakładki, mam dobrze podzielone i to co chcę mam w jednej a sporadycznie zaglądam do innych, nie chcę nic innego chyba że jako opcje do wyboru.
MOldar
drzewko czy zakładki to bez różnicy, oba rozwiązania są równie niewygodne... wink.gif))

po 1. powinna być mozliwosc dodawania jednego kontaktu do kilku grup.

po drugie, możliwość podzielenia listy kontaktow na kilka list kontaktow,
np dziele sobie to co mam teraz na dwie listy i na górnej wyswietlam zawartosc grupy "wszystkie" a na dolnej zawartosc grupy "ulubione", dzieki temu przewijajac jedna z listy i szukajac na niej jednego kontaktu przez caly czas mam podglad co sie dzieje na drugiej liscie...

wlasciwie wtedy w jednym okienku można byłoby mieć drzewko a w drugim zakładki i by już nie bylo problemu biggrin.gif .. a i jeszcze w trzecim ulubione skroty z wtyczki FaworKi ( za bardzo kombinuje? biggrin.gif )

user posted image

może co do grup, przydalyby sie grupy modyfikowanych dynamicznie zgodnie ze stanem/ustawieniami Konnekta/kontaktow, takie jak "dostępne", "z opisem", "tlenowe", "jabberowe", "top10"... przejelo by to chyba wtedy troszke funkcji filtrowania kontaktow ale chyba nie zaszkodzi jesli bedzie kilka dróg do osiagniecia tego samego celu.

drzewka muszą być to chyba nie uniknione chociażby do wygodnego wyświetlania zawartości metakontaktow....
ustrYk
odgrzeje temat i moze to pomoze powstaniu drzewka w konnekcie? dlaczego moim zdaniem jest przydatne? mamy na liscie kilka(nascie) osob, u ktorych nie za bardzo nas interesuje opis czy nawet status, ale wypada je miec;] majac drzewko zwijamy taka grupe i mamy swiety spokoj.
KoSiarzPL
Kontr argument: Obecnie możesz wrzucić te kontakty do oddzielnej grupy i masz święty spokój, nie masz nawet tej dodatkowej linijki w oknie która trzymałą by (w drzweku) te ukryte kontakty (a zakłądka nie zajmuje miejsca).
John Cooper
Ale macie problem...

Niech w Konnekcie 0.7 (buhahaha nigdy sie go nie doczekamy) będzie możliwość wyboru czy chcemy zakładki czy drzewko...

Ja jestem za zakładkami bo sa niesamowicie wygodne...
Drzewko mam w tlenie i nie przepadam za takim sposobem...
dulek000
Widzieliście listę Actio? Podobnie będzie ponoć wyglądać roster w 0.7.
Sija
temat jest juz od dawna wyczerpany, zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.