Pierwsza dotyczy wtyczki Checky. Otóż byłoby super, gdyby istniał przycisk On/Off włączający i wyłączający wykonywanie skryptów. Oto dlaczego:
- Kiedy wyłączamy komputer i akurat się zdarzy Checkiemu wykonać po kolei każdy skrypt (a jeśli ma się ich dużo i podobny interwał to jest to całkiem prawdopodobne - przynajmniej ja tak czasem mam), to dostajemy okienka z błędem od php.exe bodajże. Czasem powoduje to zatrzymanie procesu wyłączania komputera (system chce, żeby kliknąć OK)
- Kiedy idziemy spać z włączonym komputerem. Niektóre skrypty pobierają całe strony i je mielą. Nie jest to potrzebne w nocy, jak i tak z nich nie skorzystamy. W sumie na tym powinna skończyć się moja argumentacja, ale można jeszcze dodać sytuację, kiedy limit transferu jest na wyczerpaniu (nawet 3MB można ściągnąć danych Checkym w jedną noc).
- Mimo wszystko proces php.exe też zajmuje zasoby. A jak skanujemy dysk w poszukiwaniu wirusów, to może nieźle zamulić.
- Skrypty checky czasem zapisują pliki. Nie trzeba mówić jak to wpływa na defragmentację, jeśli ją włączyliśmy (a uprzedzam - wystarczy się rozłączyć z sieciami i da się ją przeprowadzić. Jedynym wyjątkiem jest ta wtyczka)
Następną propozycją jest zbiorowe wyczyszczenie okien rozmowy. Tak samo, jak mamy włączony Konnekt / komputer na noc to rano rozpoczynamy rozmowy w tych samych oknach. Owszem, można zrestartować K albo przeklikać się przez każde okno jakie otworzyliśmy dzień wcześniej. Ale czy po to są komputery, żeby wszystko robić ręcznie?