QUOTE(skolima @ 15.01.2006 - 18:24)
Uhm. Ja najpierw postękam. Jeden - przepuść proszę swoje teksty przez automatyczny spell-checker, momentami błędy sa rażące :-|
Domyślam się, że tak może być. Z ortografii najlepszy nie jestem a teksty piszę późną nocą. Jednak staram się by było ich jak najmniej.
Dwa - pomysł wydaje się być dobry... tylko nie wiem, na ile potrzebny, spora część tego kodu może okazać się w przyszłości (wejście nowego API w samym K do wersji stabilnej) zbędna. Jeśli piszesz to razem z własną wtyczką i zgodnie ze swoimi potrzebami, to dobrze, w dyskusji o kodzie obektowym trzymam Twoją stronę :-) .
Miałem podobne wątpliwości co ty. Hao, sam napisał iż pisanie drugiego API nie jest czymś złym. Ja też tak myślę. Będe się starał by kAPI było jak najbardziej zgodne z najnowszym API Konnekta. Sama biblioteka jak najbardziej powstaje z moich własnych potrzeb. Po co mam pisać klasy dla samego siebie? Udostępnie je by i innie mieli łatwiej.
Zresztą kiedy wyjdzie tak naprawde nowe API konnekta? Nawet jeśli za miesiąc to nikomu nie zaszkodzi używanie mojego a później przesiadka na oficjalne. Myślę, że przesiadka z mojej biblioteki na nowe K będzie łatwiejsze niż ze starego API ale to się jeszce okaże. W końcu nikt nie musi sie przesiadać jeśli kAPI będzie aktualizowane.
Poza tym Nawet nowe API konnekta nie da programiście całej funkcjonalności kAPI.
Trzy - razi niestandardowe (na ile się zdąrzyłem przyjrzeć) nazywanie klas. Jest to pewna niekonsekwencja z Twojej strony - według mnie warto, byś stosował jednolicie język angielski. Warto też pewnie pomyśleć nad jakąś ogólnie przyjętą konwencją nazw, np. notacją węgierską, to ułatwia programistom korzystanie z cudzego kodu.
Zgadzam się. Staram się utrzymać jednolite nazwewnictwo. Nie mogę jeszcze wyklarować standardu dla tej biblioteki. Myślę, że jednak nie jest tak źle. Jedynym odstępstwem jest klasa ListBox a to ze względu iż jakoś ciężko mi znaleźć odpowiedniki angielskich słów :/ Przyczyną jest również iż klasa ta nie jest spójna z całą biblioteką to taki dodatek i jest dopiero w fazie testów.
Notacji węgierskiej raczej nie mam zamiaru stosować bo mnie tylko denerwuje. Chyba tylko WinAPI z niej korzystało
Co do języka angielskiego to róznież nie zostanie wprowadzony gdyż mi łatwiej używa się polskiego nazewnictwa.
Właśnie z powodu nazewnictwa nie moge wydać biblioteki w wersji stabilnej gdyż wiem, że każda nazwa w obecnym stadium może zostać zmieniona.