Próbowałem obsługiwać konnekta dostępnymi aktualnie programami dla telefonów z systemem Symbian:
Bluetooth Remote Control - bardzo dobrze działają plug-in'y dla poszczególnych programów (winamp, media player, etc.) ale obsługa komputera przez bluetooth powodowała utratę połączenia (przez krótki czas możliwa była kontrola myszy, zawartość monitora widoczna na ekranie telefonu), poza tym program wykorzystwał procesor w 50% co w moim przypadku powodowało okropne wycie wiatraka
RCNavigator - obsługa programów przez plug-in'y również b.dobra, jednak ten program przy obsłudze komputera nie pozwala na ogladanie ekranu monitora w telefonie, więc obsługa z pokoju obok odpada.
Control Freak - plugin WinAmp'a, chociaż umożliwia sterowanie komputerem wraz z widokiem na zawartość monitora, jednak nie udało mi się nigdy dobrze nawiązać połączenia (wyczytałem że są problemy z niektórymi modelami BT). Może ktoś miał więcej szczęścia.
Wychodzi na to, że wystarczy stworzyć plug'in do jednego z programów, najlepiej RVNavigator'a, bo przesyłanie zrzutów ekranu i obsługiwanie w ten sposób komputera jest dość powolne, a może mam kiepski BT.