Ja bym Ci polecił programik Speed-X autorstwa twórcy komunikatora AQQ. Jak sam stwierdził, program wykorzystuje pewne niedopracowania w systemie Windows odnoszące się do zarządzania pamięcią RAM czy coś w ten deseń
. Microsoft chyba nic o tym nie wie, gdyż zjawisko występuje od czasów Windows 95 i przejawia się również w betach Visty. Speed-X można by uznać za łatkę do systemu. Jak to działa? Poprostu optymalizuje pamięć RAM, jednak w nieco inny sposób, niż pozostałe nic nie dające "optymalizatory". Mianowicie redukuje zużycie pamięci przez poszczególne aplikacje do minimum, którego one wymagają. A jeszcze prościej - zwalnia pamięć, która tylko teoretycznie jest przez dany proces wykorzystywana. Osobiście jestem zadowolony, jednak powoli kończy mi się 14-sto dniowy kres testowy, a zakup licencji to 49zł - i to jest ból tego -.-. Gdyby kosztowało to 20zł to bym brał, a tak to muszę czekać na promocję
.
Mhm, drobny OT się zrobił ;p. No i prosiłbym o nie branie czasem tego postu za reklamę, bo jestem tylko przypadkowym userem xP. No i z chęcią poznam inną darmową aplikację, która daje ten sam efekt ;].
I jeszcze drobny przykład odnośnie tego tematu i Speed-X. Przed instalacją Konnekt zjadał mi rzekomo nawet do 16-20mb pamięci. Po instalacji ta liczba zmalała nawet do kilkuset kilobajtów ;].