sorry za off topa, ale chcę tylko powiedzieć o jednej rzeczy, moim zdaniem, żaden styl ani żadna nawet super przydatna wtyczka nie przekona przeciętnego użytkownika gadu gadu do przerzucenia się na konnekta. Aby taki użytkownik zmienił komunikator musi on po zainstalowaniu zobaczyć fajnie wyglądajacy program i to wszystko i juz na nim śmiga (potem by odkrywał jego inne opcje:) ). Ja z tego co widze, po znajomych, którzy na co dzień uzywają gg, że po zainstalowaniu konnekta odrzuca ich wygląd, wtedy im mówię, że trzeba troche w nim pogrzebać i bedzie wyglądał cacy. I na ogół taki przeciętny user gg, przeglada opcje konnekta przez 2min i odinstalowuje go. Uważam, że zaraz po instalacji konnekta powinien mieć on juz zainstalowane jakies dobre style, gdyby taki użytkownik po uruchomieniu zobaczył fajny wygląd np b-crystal i okno rozmowy np. rid-satin (najlepiej przy insalacji by sobie wybierał wygląd), odrazu było by ustawione zapamiętywanie rozmowy po zamknieciu okna (wiele osób, które znam myślały, że konnekt nie zapamietuje rozmów, a używali go juz sporo czasu) i inne takie podstawowe opcje, które ułatwiają użytkownikowi życie, to by może troche dłużej konnekt pozostał na dysku takiego usera.
Wiele osób niechcę sie bawić w szukanie stylów czy wtyczek, choć dla mnie to jest zabawa, to dla niektórych jest to męczące, bezsensu itd. i szybko się zniechęcają, chcą zainstalować program i go używać, dlatego wiele osob choć słyszy, że konnekt to super komunikator i tak przy nim nie zostaje. GG ma tak sporo użytkowników, bo wystarczy go zainstalować i koniec, czasem może taka osoba raz na dwa miechy sciągnie sobie nowego skina z nudów;]. Dlatego uważam, że konnekt zaraz po instalacji nie powinien być takim "pustym" programem, do którego trzeba sciągnąć mnóstwo rzeczy, aby zaczął wyglądać, czy też jakoś funkcjonować. Pewne rzeczy powinny być jako standard, dla mnie duża ilość ustawień konnekta to plus, ale są osoby, które boją sie nowych rzeczy i nie zmieniają swoich upodobań, a mnóstwo opcji jakie posiada konnekt ich po prostu odstrasza. A stopnie zaawansowanie tak naprawde tylko pogarszają sprawę, bo na niższych poziomach nie jest dostępnych wiele opcji, które czasem decydują o tym czy ktoś pozostanie przy konnekcie czy nie. Nie raz pojawiają sie osoby, na forum które proszą o pomoc w znalezieniu jakiejś opcji, a okazuję się, że mieli niski poziom zaawansowania, dlatego jej nie widzieli, ale dwie, trzy osoby sie spytają na forum co robić, a 10 odinstaluje go i wróci do gg.
Nawet wtyczka, która by podawała same szóstki w totku by nie pomogła, bo jak user gg usłyszał by, że musi wejsc na strone taką i taką, sciągnąć to i to, potem wrzucic do programu, wejsc w opcje "wtyczki" włączyć ją, potem skonfigurować ją, to by błądził oczami po suficie i powiedział "ok kiedyś zobacze sobie ten program" ;], nie no z tym totkiem to przesadziłem, ale najcześciej tak zachowuje się użytkownik gg. Jeszcze lepiej jak taki user by miał sobie sciągac skrypty do checkiego;].
Nie mówie, że użytkownicy gg są jacyś tępi czy coś w tym stylu sam kiedyś uzywałem gg, ale chodzi o to że wiele osób traktuje takie programy jak antyvirusa, którego sie instaluje i ma chronić, wszystko. Niechcę się im grzebać w opcjach. Podobniem jest z winampem i foobarem, winamp ma taką wielką rzeszę użytkowników bo wystarczy go zainstalować i juz gra i do tego wygląda estetyczniej niż foobar(po zainstalowaniu ).
ps. wiem, że niczego nowego nie odkryłem, ale powinno się coś ruszyć w ułatwieniu życia osobą, które chciały by się przerzucić na konnekta.