Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Actio
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
atol
Mam pytanie. Co dokładnie będzie oferowało Actio? Czy tylko połaczenia K - K, K - telefon stacjonarny/komórkowy? Rozumiem ze każdy komunikator powienien mieć swoje rozmowy głosowe ale co z tego jak nie będziemy mieli dostępu do innych sieci tego typu.
.nomis
Skype umożliwia tylko połączenia Skype-Skype i Skype-telefon wink.gif GG umożliwia rozmowy głosowe tylko gg-gg i gg-telefon, tlenofon tak samo. Dlaczego Konnekt miałby mieć inaczej? Actio to po prostu konkurencja. Całkiem niezła zresztą, a mam nadzieję, ze będzie i lepsza jak poprawiąte kilka niewygód, które są teraz.
dulek000
Na razie chyba K-K nie ma i boję się, że w ogóle nie będzie…

Edit: Nie przemyślałem, jeśli tak to cudnie. smile.gif
.nomis
Jak nie jak tak smile.gif Actio-Actio czyli K-K
atol
Czyli nie ma sęsu nawet zastanawiać sie nad tą wtyczką. Miałem nadzieje na coś w rodzaju "cudu technologicznego" ale co poradze.

-------- mała dygresja -------------
Już niedługo nawet Opera czy ff będzie miała własny VOIP wink.gif
wasiu
Czemano!
A wiadomo już coś o cenniku połączeń Actio, koszt abonamentu/ilosc minut itd.?
I czy działa on gdy na sieci jest NAT?
ps. Czy ktoś z testujących mógłby sie wypowiedzieć na temat jakości rozmów (program->stacjonarny/komórka)?smile.gif
.nomis: Skype oferuje także połączenia "wchodzące" można dzwonić ze stacjonarnego czy też z komórki na skypa po wykupieniu abonamentu jezeli dobrze pamietam to 100zł na pół roku, być może cena się zmieniła dawno nie zaglądałem;].
.nomis
wasiu, na Actio również można dzwonić z komórki i domowego - bez żadnego abonementu. Płacisz zdaje sie jak za połączenie lokalne w przypadku domowego. Przy rejestracji dostajesz własny numer, z którego i na który dzwonisz.
Działa z NATem, nie ma abonamentu, a info o cenach jest na konnekt.info/actio wink.gif
Jakość jest OK, nie mam niczego do zarzucenia. Porównywalna ze Skype.
wasiu
No tą strone co podałes, mają chyba dostęp tylko testerzy;]
A jeżeli można dzwonic ze stacjonarnego/komórki na numer Actio bez żadnego abonamentu to super;]
Jak nie ma abonamentu to w jaki sposób ujszcza się opłaty za połączenia?;] (program-->stacjonarny)
krys_wm
doładowujesz swoje konto poprzez pre-paid, z tego co czytałem będzie sklep actio gdzie można beszie kupić doładowania
zimaq
No sklep juz jest, ale jeszcze publicznie nie dostępny - karty są od 5pln do 100, czyli szeroki wybór i dla każdego cos miłego wink.gif
mleko
masz mozliwe takie polaczenia:

K-->stacjonarka/komorka
K-->K (numer z actio)
K-->inne VoIP
i jako ze dostajesz swoj numer to masz :

stacjonarka/komorka/inny VoIP-->K

na razie nie mozna dzwonic z K z na komorki ale bedzie mozna biggrin.gif

krys_wm
jeżeli dobrze rozumiem, to z actio można dzwonić np. na skypa, jeżeli tak to w jaki sposób?
wasiu
No czyli jest abonament tylko ze inaczej to nazwaliscie Pre-paid;] na skypie jest to samo tylko, że poprostu nazywają to abonamentem stąd to nieporozumienie:). Ale o to mi własnie chodziło doładowuje sie konto i sie dzwoni. Dzięki.
Na skypie też jest plus, że konto doładowuje się płacąc euro;], teraz zlotówka jest mocna to można troche zaoszczedzic;] Tylko też zalezy ile minut Actio oferuje np w abonamencie za 5zł, bo może sie okazać, że oferta Actio bedzie lepsza pod tym wzglądem (chyba najwazniejszym)biggrin.gif
zimaq
Nie ma abonamentu, bo utrzymanie numer, nic nie kosztuje.
Bynajmniej tak wywnioskowałem z obecnego cennika.
Konto doładowujesz po to by móc dzwonić wink.gif
wasiu
no juz rozumiem to jest to samo co na skypie tylko ze tam to sie nazywało abonament dlatego nie moglismy sie zrozumiec;], teraz juz chyba nawet zmienili i teraz to jest doładowanie. Ale to chodzi o to samo doładowuje się konto aby móc wykonywac połączenia.
Mogłby ktoś z testerów wkleić cennik połączeń?;] szczegolnie chodzi mi Polska stac/kom, Szwecja, Niemcy, Anglia.smile.gif
Chyba, że obecnie w czasie testów jest to zabronione:) to spoks nie obraże się:D
.nomis
abonament i doładowanie to nie to samo. Na skype też. Na skype jeśli chcesz miec zewnętrzny numer, na który można dzwonić z telefonu to musisz go KUPIĆ i płacić za samo jego posiadanie - TO jest abonament, stała opłata. Oprócz tego musisz doładowywać konto, z którego dzwonisz. W Actio numer masz za darmo, tylko doładowujesz konto i wydzwaniasz jak chcesz. W Actio połączenia do Polski kosztują 9gr na stacjonarne, a na komórkowe - 77gr.
apecton
Ceny brutto (traktuj jako informacyjne)

Actio do Actio 0,00 zł/min
Inne sieci IP 0,00 zł/min
Polska stacjonarne 0,09 zł/min
Polska komórki 0,70 zł/min
Abonament 0,00 zł/mie

W bezpłatnych jest już 16 dużych operatorów zagranicznych oraz USA-numery bezpłatne z serii 800
i sieci uniwersyteckie oraz innych instytucji. (i co ciekawe ... działa ! smile.gif Drżyj skype !! biggrin.gif

krys_wm
a ma ktoś listę operatorów do których jest za free?
wasiu
.nomis wiem o co chodzi;] tylko ze ja pisząc abonament miałem na myśli właśnie to doładowanie!(możemy juz ten temat zakończyc bo kilka postów wyzej napisałem ze juz wiem o co chodzi, a cały czas to wałkujemy:D).
A z tym numerem zewnętrzym w skype to wiem, że tak jest, ale to nie chodziło mi o to;].
Ofarta nawet dobra, w skypie dla mnie jest tylko jeden minus ze stawki połaczeń zależą od kursu euro czasem za połaczenie minutowe płąci się 8groszy, a czasem troszke wiecej itp. to jest minus ze nie mają stałych kosztow połączeń, a może to jest plus nie wiem:). No i w skypie są rozmowy wideo:D.
Ale pojawiło się dużo nowych ludzi na forum, gdy pojawiły sie komentarze na temat actio hehe:)
Apecton żadnych krytycznych uwag nie masz?biggrin.gif
apecton
QUOTE(wasiu @ 5.02.2006 - 13:03) *

Apecton żadnych krytycznych uwag nie masz?biggrin.gif

biggrin.gif a moło pesymizmu w mediach ? biggrin.gif
i do "krys_wm" - ... a niech mi tam, może nie dostanę opr biggrin.gif . Oto lista:

Numery specjalne

Numer bezpłatny 001-800-555-8355
Bezpłatna linia informacyjna z USA obejmująca wiadomości giełdowe, nowości, sport, rozrywke, podróże. Linia informacyjna obsługiwana jest głosowo.

Numery bezpłatne 800 w USA
Bezpłatne numery 800 -wybierz prefiks 001-800 lub 001-888 lub 001-866 lub 001-877 a następnie numer telefonu

Numery kierunkowe do innych sieci VoIP

Operator Kraj www Prefiks
Bluface Islandia www.blueface.ie 009266
Brujula Argentyna www.brujula.net 009201
DrayTel Wielka Brytania www.draytel.org 009261
FaktorTel Australia www.faktortel.com 009208
FonoSip Argentyna www.fonosip.com 009366
FWD USA www.fwdnet.net 009393
InternetPhoneco Wielka Brytania www.internetphoneco.com 009211
Iptel Niemcy www.iptel.org 009478
OIPtel USA www.oiptel.com 009220
Sipgate Wielka Brytania www.sipgate.co.uk 009211
Sipgate Niemcy www.sipgate.de 009777
SipPhone USA www.sipphone.com 009747
SpanTalk Australia www.spantalk.com 009471
VarPhonex USA www.varphonex.com 009353
VopiTalk Wielka Brytania www.voiptalk.org 009258
Zero27 Afryka Południowa www.zero27.net 009027

Halo, ACTIO - przydałoby się WENGO !
wasiu
A co testerzy mogą powiedzieć o samej wtyczce? Czy jest możliwość sprawdzenia jakości rozmowy? W skypie dzwoni sie na darmową "sekretarke" na której zostawia sie wiadomość po czym po kilku sekundach słyszymy ją i możemy ocenić jak bedzie nas słyszał rozmówca i jak my bedziemy słyszeli go, czy we wtyczce konnekt-actio jest również taka możliwość? No i ogólnie jak sie wtyczka prezentuje:).
A mogłby ktoś podać koszty połaczeń do Szwecji, Niemczech, Anglii? Kończy mi się kase na skypie i nie wiem czy mam doładowywać konto czy może poczekać na Actio:)
krys_wm
jakość spoko, niby można sprawdzić jakość połączenia jest podany specjalny numer ale mi to nie działa, koszt połączenia:

Niemcy: 0,09 , 1,51
Szwecja:0,1, 1,20
Anglia : 0,09, 1,23
.nomis
jakość porównywalna ze Skype (pisałem wczesniej wink.gif ) Wtyczka spoko, działa i w ogóle, tylko podmieniana jest ikonka w trayu (obojętnie która jest na liście wtyczek - u mnie jest np. ostatnia)...

tray

okno Actio wygląda tak:

okno

- niestety jak narazie da siętylko rozciągnąćw pionie. Nie da się poszerzyć.

ustawienia1

ustawienia2
arct!c
Słodkie smile.gif
grayhat
łeee brzydkie te okno rozmowy...

jest tam miejsce gdzie wyswietla sie wyklikany numer?? chyba nie... oraz miejsce zeby mozna bylo wpisac numer.... takie miejsce mozna by tez dac na rosterze...
arkadyjczyk
Jest to normalny voip na protokole sip, coś jak telefon w tlenie i trochę innych. Skype ma własny protokół z tego co pamiętam więc bezpośrednio actio (konnekt) - skype się nie da, choć czytałem w sieci o jakimś programiku co potrafi to jakoś połączyć. Operator dopiero będzie startował, więc nie jest wykluczone, że coś się jeszcze pozmienia przed startem lub w czasie działalności. Jeżeli zrobią możliwość połaczeń pomiędzy operatorami sip, no i inni operatorzy też to wreszcie udostępnią, to byłaby możliwość darmowych połączeń z innymi VOIPami, tlenofonem, halonetem, easycalllem, ipfonem i wieloma innymi. Ale to chyba tylko marzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.