a Wiec tak jak w temacie.
.. który znich jest lepszy.. i dlaczego!.. prosze o niepodawanie sloganów typu KOnekt the best! czy cos takiego .. bo uzywam tlena.. ale tak sie zastanawiam nad zmiana komunikatora. i własnie obił mi sie o uszy konekt..
Zwróć łaskawie uwagę na pisownię nazwy komunikatora, na którego forum cię przywiało.
A odpowiadając na pytanie - oczywiście Tlen jest lepszy, dlatego wszyscy działamy na forum Konnekta. W ramach wielkopostnych umartwień.
o kurcze sorki..:/.. no faktycznie gafa.. konnekt** i tu przepraszam! tak taka odpowiedz
napewno bedzie mnie satysfakcjonowac.. a moze tak by sie ktos wypowiedział kto uzywał kiedys obudwu komunikatorów.. a nie takie czcze gadanie...
// Cytat wyciąłem - prosimy nie cytować całego ostatniego posta w temacie.// http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=4421
Tak dziekuje bardzo za wymienone argumenty.. i za tą edycje mojej odpowiedzi.. taki stosunek do uzytkowników
napewno przysporzy wam wielu zwolenników .. przepraszam bardzo ze nie mam ani pojęcia jakie ma wady konnekt ani jakie ma zalety.. a czasu za bardzo nie mam na testowanie ... jak to niektórzy.... POzdrowienia dla bardzo miłego moderatora..
// http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=4421
Przemekc1
3.03.2006 - 20:54
Nie ma to jak zadanie pytanie co jest lepsze na forum ktoregos z tych produktow <lol>
W innym temacie ktoś obraził inteligencję kobiet, to lhs zaczą ostrzegać wszystkich, że nie bedzie tolerowania obrażania kogokolwiek na forum, a sam obraził przedmówce, tylko, że w innym temacie ktoś po prostu obraził inteligencję kobiet pisząc o tym prosto z mostu, a lhs w tym poscie zrobił to samo, tylko tą samą myśl obrał w ironiczne, ładniejsze słowa:|
ps. Najczesciej takie posty jakie są pod tematem lecą do kosza bo to przeciez offtopic, dlaczego te nie lecą na śmietnik?.
Przemekc1: A moim zdaniem można się pytać na forum, to jest w interesie producentów, aby przekonać "konsumenta":) do swojego produktu;], tylko ja bym troche inaczej sformułował pytanie, raczej bym się zapytał o zalety konnekta. I potem porachował;] co mi bardziej odpowiada.
Sorki, jakiś bojowy nastrój dzisiaj mam.
Dla wszystkich -
Ja używałem obydwu (i wielu innych) komunikatorów.
Wniosek: ideału nie ma - trzeba zdecydować czego brak można wytrzymać lub co denerwuje Cię mniej - u mnie wygrał Konnekt (póki co, bo to się zmienia jak w kalejdoskopie
), ale zależy co komu potrzeba, czyli jakie funkcje są wg. Ciebie przydatne/potrzebne, a jakie zbędne/niepotrzebne/denerwujące
KoSiarzPL
3.03.2006 - 23:00
lhs przecież nikomu krzywdy nie zrobił a osoba która stworzyła temat chciała by w ciągu dwudziestu minut otrzymać odpowiedź na tak trudne pytanie. Trudne bo niewiele osób używało najnowszych wersji obu komunikatorów. Poza tym uzytkownik ten powinien zapoznać się z zasadami jakie obowiązują na forum do którego się przyłącza. Gdyby tak zrobił nie miał by pretensji za edytowanie postów.
Najlepsza metoda to po prostu przesiąść się na powiedzmy 2 tygodnie na inny komunikator i zabaczyć jak to jest. Ja tlena krótko używałem jakoś nie iwele się różnił od gg w owym czasie a później siedziałem na wpkontakcie.
Przewagą K w stosunku do tlena jest obsługa sieci poprzez wtyczki a sam komunikator nie obsługuje domyślnie żadnej. Jest to plus gdyż w tlenie głównym protokołem jest włąśnie tlen a wtyczek wspierających inne sieci chyba nikt tam nie pisze. Chyba do tej pory nie ma tam jabbera.
Powiedz mi jakie zalety ma tlen, takie na których ci bardzo zależy. Mi w K np podoba sie to że standardowo jest wmontowany autoresponder dla osób spoza listy.Kolejnym ułątwieniem to wtyczka checky pozwalająca dodać jako kontakt skrypt php, program c++ i inne. Takie programy przekazują ci pewne informacje w postaci statusu opisowego.
O jabberze już mówiłem. Ja mam konto jabberowe więc nie mógł bym używać tlena. Ogólnie kilka ciekawych rozwiązań posiada tem komunikator, duża konfigurowalność. Możesz zajrzeć też do dyskusji na forum "offtopic", temat mówił coś o mirandzie vs Konnekt, czy jakoś tak.
Oj, KoSiarz, mylisz się i to sporo - jest jabber ( .smok mk2 ) a co za tym idzie pewnie MSN, ICQ, AIM, YIM no i ostatnio wtyczka TlenAQQ, której nazwa wszystko wyjaśnia.
KoSiarzPL
3.03.2006 - 23:07
Miałem tego świadomość iż mogę się mylić dlatego napisałem "chyba". Tak więc dzięki za poprawkę
Kosiarz - tylko nam do Tlena nie ucieknij!
Tlen nie ma linKera
No cóż..chyba faktycznie moj post jest troche nie na ręke temu forum.... bo i przecież niby czemu ktoś ma zachwalac konkurencje.. czy tez jej sprzyjac.. (tu mowa o moderatorach).. tylko nie wezcie tego jako obraze. po prostu tak jest.. pewnie podobnie by było gdybym załozył taki wątek na forum tlena..:/ a wybrałem to z prostego powodu.. .. gdyz w sumie konnekt jest mniej popularny i reklamowany!! od tlena.. a co za tym idzie .. użytkownicy tego komunikatora sądze ze wiecej komunikatorów wypróbowali zanim znalezli ten który im najbardziej odpowiada..
..
POmimo tego sądziłęm, ze moze ktos przytoczy jakies ciekawe funkcje czy istotne zalety konnekta wobec tlena.. w koncu to Wasz komunikator...
forumowicze..
no i w sumie dalej czekam na jakies ciekawe wypowiedzi..
OT: W przypadku mirandy istnieje tutaj (stosunkowo konstruktywna) dyskusja
KoSiarzPL
3.03.2006 - 23:33
gdyz w sumie konnekt jest mniej popularny i reklamowany!! od tlena.. a co za tym idzie .. użytkownicy tego komunikatora sądze ze wiecej komunikatorów wypróbowali zanim znalezli ten który im najbardziej odpowiada
Bardzo mądre przemyślenie według mnie. Nie wziąłeś pod uwagę tego iż my używamy tego komunikatora od dawna i nie uśmiecha się nam sprawdzać co tam tlen wymyślił ostatnio. Bo już tak jest, że jeśli zainstalujesz K i go poużywasz to już ci się odechciewa używać czegoś innego. Więc bądź ostrożny
QUOTE(zimaq @ 3.03.2006 - 23:14)
Tlen nie ma linKera
To było dobre lol.
QUOTE(zimaq @ 3.03.2006 - 23:14)
Tlen nie ma linKera
linKera nie ma, ale ma dcpy i aktywne linki w opisie
Mój post bedzie troche stronniczy, bo używam teraz najnowszego Tlena i tylko czasami jeszcze włącze Konnekta (tak z sentymentu). Tlen bardziej mi odpowiada. Nauczyłem sie robić do niego skórki, schematy, style i teraz wygląda tak, jak tylko sobie tego zażycze (powiedzmy...). Lista kontaktów też bardziej mi w nim odpowiada (drzewko, opisy pod kontaktami, rozwijane metakontakty itd). Zintegrowanie komunikatora z pocztą to według mnie dobry pomysł. Sprawdza się.
pewnie podobnie by było gdybym załozył taki wątek na forum tlena
Jest taki wątek na forum ekipy i nikt na to nie narzeka.
moze ktos przytoczy jakies ciekawe funkcje czy istotne zalety konnekta wobec tlena
Zdecydowanie to - możliwość wysłania fragmentu zrzutu ekranu, bądź cały zrzut.
QUOTE(Spass @ 3.03.2006 - 23:39)
linKera nie ma, ale ma dcpy i aktywne linki w opisie
Tak, wiem, ale to była taka odpowiedź skierowana w stronę KoSiarza
QUOTE(Olórin @ 3.03.2006 - 23:34)
W przypadku mirandy istnieje tutaj (stosunkowo konstruktywna) dyskusja
Póki co... (
tfu tfu... ) Oby tak zostało
A co do samego tematu - cóż, z samych opisów nie przekonasz się który komunikator jest lepszy, bo to zależy od potrzeb użytkownika. Najlepiej samemu przetestować.
QUOTE(Spass @ 3.03.2006 - 23:39)
Zintegrowanie komunikatora z pocztą to według mnie dobry pomysł. Sprawdza się.
Dobre jeśli korzysta się wyłącznie z poczty tlena
btw akurat nic nie mam do poczty tlena jako takiej bo sama z niej korzystam i uważam że jest to jedna z najlepszych ofert wśród wszystkich kont pocztowych tak w Polsce jak i, ośmielę się to powiedzieć, na świecie
. Jednakże nie mogę tego samego powiedzieć o komunikatorze tlen, którego używałam przez pewien czas. Tym co zniechęciło mnie do niego było dziwne działanie opcji automatycznego logowania: przy kilku kontach użytkowników na windows xp i uruchamianiu tlena razem z systemem + automatyczne logowanie do profilu, proszę sobie wyobrazić, że na każdym innym koncie użytkownika uruchamiał się ten właśnie profil
i nijak nie dało się tego zmienić. Nie wiem czy dalej tak jest ale nie mam zamiaru tego sprawdzać. Ponadto wiele wtyczek w tlenie wiesza komunikator albo powoduje, że jest niestabilny. Po tlenie przesiadłam się na wpkontakt który bardzo miło wspominam. Moim zdaniem był o wiele lepszy od tlena i do pewnego momentu spełniał moje oczekiwania; do czasu gdy musiałam zacząć korzystać z inych sieci niż gg - niestety obsługa jabbera w wpkontakcie była mocno udziwniona i wolałam znaleźć coś co obsługiwałoby bez problemu inne sieci. Po wielu próbach różnych komunikatorów (chyba wszystkich mozliwych) na placu boju pozostała miranda i konnekt. Zwycięzcą okazał/a się.... ciekawe czy zgadniecie
Pozdrawiam
John Cooper
4.03.2006 - 08:19
Ja też używam Konnekta i Tlen.pl w najnowszych wersjach
Tylko że w tlena tylko po to żeby przesyłać nim pliki
Ale oba komunikatory są godne polecenia...
Tylko że Konnekt był, jest i będzie najlepszy
keeveek
4.03.2006 - 08:53
to jest właściwie jedyny powód dla którego przesiadłem się z tlena na konnekta. wtyczki działają niestabilnie, komunikaty błędow o niczym nie świadczą, nie wiadomo co jak gdzie i dlaczego spowodowało błąd ;P to jest główny powód :] a im bardziej K staje się plastyczny tym bardziej się w nim zakorzeniam
Damian Milczarek
4.03.2006 - 10:30
Mnie przeraża wygląd Tlena, nie wiem zawsze był dla mnie brzydki o czym świadczą skórki Spassa. Sorry ziom, ale IMO o wiele ładniejsze wychodzą Ci w K. niż w Tlenie.
no cóz co do niestabilności tlena to zgodze sie jedynie częsciowo.. gdyz jest on sam w sobie bardzo stabilny. mi faktycznie od pewnego czasu sie niegdy nie wieszsza.. choć wiem ze są wtyczki . które powodują ta niestabilnośc.. ale trzeba
wziąść pod uwage ze tlen dłuzej jest chyba? rozwijany.. i wiecej wtyczek sie przez niego obiło. a nowsze wersje komunikatora wprowadzają pewne zmiany.. i stąd mogą wyniknąc pewne niezgodności..
Ale teraz mam jeszcze jedno pytanie.. Ile Wam zajmuje ten komunikator RAMu?? tzn tak powiedzmy kilka minut po starcie z jednym otwratym oknem.. i powiedzmy ok 20 wtyczkami uruchominym...??
Lwiczek
4.03.2006 - 10:53
Mnie przy 22 wtykach i w tej chwili jednym okienku [nie dluga rozmowa, ok godzinki] zajmuje ~10MB [troche ponizej]
a długo juz jest uruchomiony.. po po pewnym czasie OS zrzuca czesc programu do swapa.. i stąd mogą byc pewne zaklamania.. dlatego włąsnie napisałem po kilkuminotowym działaniu..
.. Mi na tlenie to użycie pamieci wynosi 18MB...
.. mam uruchomionych 16 wtyczek.. z tym ze.. tlen ma sam w sobie troche wiecej funkcji.. które nie zależa od wtyczek.. i stąd te +- 4 wtyczki..
Mi przy 22 wtyczkach (heh co za zbieżność Lwiczek
) ok. 16 MB - konnekt działa już ładnych pare godzin.
Jak już się informujemy to 29 wtyczek, ram: 12 056kb, vram: 65 828kb, uptime: 20min + kilka okienek rozmowy ( czyli juz trochę zaśmiecony ).
No faktycznie Zimaq:)) tak jest znacznie łądniej.
Tlen 16 wtyk ...czas uruchom ok 40 min..Ram 18.892MB...Vram 15.324MB..GDI 410
aktualnie zadnych kin rozmowy..
Abraxas
4.03.2006 - 11:52
24 wtyki, 4 okna otwarte, ram: 12mb, vram: 55mb, uptime... jakieś 3 dni
Mnie przeraża wygląd Tlena, nie wiem zawsze był dla mnie brzydki o czym świadczą skórki Spassa. Sorry ziom, ale IMO o wiele ładniejsze wychodzą Ci w K. niż w Tlenie.
Aż tak brzydkie te moje skórki?
To może ja pokaże jak aktualnie wygląda mój Tlen.
A RAM'u u mnie zajmuje troche sporo, od 18 do 30 mega. Wtyczek mam duzo.
EDIT: Tlen w wersji testowej 5.60.2.6
Przemekc1
4.03.2006 - 14:57
Hmm to ja chyba sobie na chwile odstawie mirande
Mam tylko nadzieje, ze ten tlen zmienil sie, bo jak osatnio go 2 lata temu probwalem to jakis "dziwny" był
+1 Tlen - za wersje mobilną
Tlen.pl nadal rozwija projekt 'mobile tlen' ? : > Jeśli tak to jakiś link z screenami zapodajcie.
Projekt Tlen Mobile został niestety wstrzymany/zamknięty.
A szkoda. Jestem właśnie w trakcje testowania komunikatorów mobilnych i jak na razie
papla daje rade
Aż tak brzydkie te moje skórki? To może ja pokaże jak aktualnie wygląda mój Tlen.
Skorki pewno nie, ale sam tlen - zwlaszcza te ikony!
Nie wiem co sobie mysleli tworcy tlena jak je wymyslali.
Smiem orzec ze te durne sloneczka GG sa o niebo przystojniejsze of tych tlenowych mord.
Uzywalem obu. Obecnie tlen zostawilem matce bo jest "łatwiejszy", musze się zapytac co o nim sądzi
woocash
31.05.2006 - 17:36
QUOTE(beosia @ 4.03.2006 - 00:44)
uważam że jest to jedna z najlepszych ofert wśród wszystkich kont pocztowych tak w Polsce jak i, ośmielę się to powiedzieć, na świecie
.
eeeee? z poziomu poczty via www nie ma opcji "Szukaj" i to ma być najlepsza oferta? wow!
A tak poważnie - osobiście dbieram pocztę przez Thunderbirda, ale nawet korzystając z serwisu przez www nadal uważam że gmail i jego cały czas rozwijane dodatkowe usługi są lepsze :-)
może i lepsze ale nie mogę niestety wypróbować gmaila bo nie jest jeszcze ogólnodostępny
Przemekc1
31.05.2006 - 18:12
Chcesz zaproszenie?
Poncio
31.05.2006 - 18:15
Tlena uzywam tylko jako poczty... pozatym tlen jest brzydki.... nie podoba mi sie
do K namowil mnie kumpel
przez jakis miesiac byl ''goły'' podstawowy zestaw wtyczek potem zacząłem sie nim bawic:P
wg mnie jest lepszy niz tlen:)
QUOTE(Poncio)
pozatym tlen jest brzydki
Fakt, skóra standardowa w Tlenie nie jest piękna, ale zawsze pozostaje wiele innych skinów do wyboru. Inna sprawa, że brakuje ładnych i estetycznych skinów tlenowych, ale to się powoli zmienia.
jiobel.
31.05.2006 - 18:58
Skoro już napatoczył się temat o Tlenie…
Czy coś się zmieniło, czy Tlen dalej nie korzysta z VS Windowsa, czy tylko bazuje na skinach?
W tej sprawie nic sie nie zmieniło. Pozostaje, po zmianie stylu, stworzyć sobie skórke dostosowaną do niego.
KoSiarzPL
31.05.2006 - 20:49
na dniach ma wyjść nowa wersja (beta) tlena. Podobno całkiem fajna.
KoSiarzPL: Nowe wersje testowe Tlenu wychodzą ostatnio bardzo często (aktualna to 6.00.0.26). Zmiany to generalnie poprawki błędów
ale nie brakuje też nowych opcji. Są już wbudowane metakontakty (poprawione), zakładki w oknie rozmowy i przesyłanie plików w sieci GG. Niestety nadal brakuje dobrej, wbudowanej obsługi Jabbera. W tej kwestii Konnekt ma przewage.
Ja na wygląd Tlenu nie narzekam, bo uważam, że ma on spore możliwości personalizacji wyglądu. Mój Tlen wygląda teraz tak:
Blackall
5.07.2006 - 18:55
Ja dodam cos od siebie.
Na tlenie siedziałem ponad półtora roku. O konnekcie uslyszalem wlasciwie przypadkiem, ze ma bardzo dobre mozliwosci, dlatego sprobowałem. Po mniej wiecej miesiacu uzytkowania stwierdzielem ze jednak tlen był lepszy, bo.. (i tu kilka argumentów). Przeprowadzka wyszła dopiero wtedy, kiedy zrobiem reinstalke windy, czyli po 3 miesiacach uzywania konnekta. Efekt? Po niecalych 24 godzinach znow wrocilem na konnekta
Ma on wiele mozliwosci, ktore nie ma standardowo tlen (a wtyczki nie zawsze dobrze dzialają), m.in. opcje hasła dla nieznajomych, kopiowanie textu za pomocą zaznaczenia i troche wiecej. Takze konnekt jak dla mnie jest lepszy i funkcjonalniejszy.
tlen sie rozwija o wiele szybciej, konnekt bardzo wolno.
jakby się rozwijał szygbciej od konnekta to pewnie bym go używał, a nie używam :> więc jak dla mnie tempo rozwoju jest niewystarczające, a poza tym większe tempo to jeszcze nie znaczy że jest to rozwój w dobrym kierunku
No tak, bo zawsze można każdą, nawet pierdułkowatą zmianę we wtyczce opatrzyć nowym jej numerkiem i wydawać po dwie, trzy wersje dziennie, bo sie nie miało czasu przetestować... Ale dla postronnego widza, tempo zmian jest większe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.