QUOTE(Olórin @ 17.05.2006 - 21:23)
prosimy logi
Postanowiłem się troche pobawić wtyczkami. Włączałem i wyłączałem je by sprawdzić czy może to coś zmieni. I udało się.
Wnioski opisze w krokach:
1) Wyłączyłem wszystkie wtyczki oprócz (kjabber.dll, notify.dll, update.dll) i GoogleTalk odpalił.
Oto fragment loga (każdy log w sekcji ## [kJabber] gdy GoogelTalk odpalił wyglada tak samo nie zależnie od wtyczek):
CODE
---
## [kJabber] --- Certificate subject: /C=US/ST=California/L=Mountain View/O=Google Inc./CN=talk.google.com ---
## [kJabber] --- Certificate issuer: /C=US/O=Equifax/OU=Equifax Secure Certificate Authority ---
## [kJabber] -->> SND [<stream:stream to='] >>--
## [kJabber] -->> SND [gmail.com] >>--
## [kJabber] -->> SND [' xmlns='jabber:client' xmlns:stream='http://etherx.jabber.org/streams'>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<stream:stream from="gmail.com" id="XXXXXXXXXXXXXXXX" xmlns:stream="http://etherx.jabber.org/streams" xmlns="jabber:client">] <<--
## [kJabber] -->> SND [<iq id='j0' type='get'><query xmlns='jabber:iq:auth'><username>mojanazwa</username></query></iq>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<iq id="j0" type="result"><query xmlns="jabber:iq:auth"><username/><resource/><password/></query></iq>] <<--
## [kJabber] -->> SND [<iq id='j1' type='set'><query xmlns='jabber:iq:auth'><username>mojanazwa</username><resource>gmail</resource><password>mojehaslo</password></query></iq>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<iq id="j1" type="result"/>] <<--
## [kJabber] Connected
2) Teraz kolejno dodawałem wtyczki by wyeliminować te powodujące błąd. Każdą sprawdzałem podwójnie.
Zauważyłem że przy wtyczkach kjabber.dll, notify.dll, update.dll, kDodatki.dll pierwszy raz pojawił sie ERROR 403.
O to fragment loga (każdy log w sekcji ## [kJabber] gdy wyskoczył błąd 403 wyglada tak samo nie zależnie od wtyczek):
CODE
---
## [kJabber] --- Certificate subject: /C=US/ST=California/L=Mountain View/O=Google Inc./CN=talk.google.com ---
## [kJabber] --- Certificate issuer: /C=US/O=Equifax/OU=Equifax Secure Certificate Authority ---
## [kJabber] -->> SND [<stream:stream to='] >>--
## [kJabber] -->> SND [gmail.com] >>--
## [kJabber] -->> SND [' xmlns='jabber:client' xmlns:stream='http://etherx.jabber.org/streams'>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<stream:stream from="gmail.com" id="XXXXXXXXXXXXXXXX" xmlns:stream="http://etherx.jabber.org/streams" xmlns="jabber:client">] <<--
## [kJabber] -->> SND [<iq id='j0' type='get'><query xmlns='jabber:iq:auth'><username>mojanazwa</username></query></iq>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<iq id="j0" type="result"><query xmlns="jabber:iq:auth"><username/><resource/><password/></query></iq>] <<--
## [kJabber] -->> SND [<iq id='j1' type='set'><query xmlns='jabber:iq:auth'><username>mojanazwa</username><resource>gmail</resource><password>mojehaslo</password></query></iq>] >>--
## [kJabber] --<< RCV [<iq id="j1" type="error"><query xmlns="jabber:iq:auth"><username>mojanazwa</username><resource>gmail</resource><password/></query><error code="403" type="auth"><forbidden xmlns="urn:ietf:params:xml:ns:xmpp-stanzas"/><text xmlns="urn:ietf:params:xm
## [kJabber] !!! Błąd autoryzacji! code=403 msg= !!!
## [CORE] -> T=f6
## [CORE] >> T=f6 <<
## [kJabber] -->> SND [</stream:stream>] >>--
## [kJabber] Disconnected
3) Postanowiłem tę konfiguracje (kjabber.dll, notify.dll, update.dll, kDodatki.dll) sprawdzic jeszcze raz. Tym razem GoogleTalk odpalił.
4) Przy dalszych testach doszedłem do jednego pewnego wniosku. Mianowicie jakich wtyczek bym nie włączał to jeśli aktywne są te trzy wtyczki:
gg.dll, kjabber.dll, kDodatki.dll to na pewno wyskoczy ERROR 403.
5) PS. Ej, co to za zabezpieczenia jak w logach są hasła jak na dłoni. A jak ktos kto się nie zna umieści nieocenzurowanego loga na forum? Albo ktoś kto się zna podejrzy mi logi. To mi się nie podoba :/6) Narazie wyłącze kDodatki.dll ale co z PSI?
EDIT: Dobra, sam juz nie wiem od czego to zależy bo teraz znów nie działa. Chcociaż wcześniej bez wtyczki kDodatki śmigało, a teraz już nie. A logi, nic w nich nowego się nie pojawiło. Już sam nie wiem. To chyba jakieś humory servera Google :/