Troche sie obawialem zakladajac ten watek, bo moj pomysl probowalem dwukrotnie "przeforsowac" podczas rozmowy z hao, jednak do tej pory nie udalo sie. Chodzi o menu wyboru statusu. Sporo nad tym myslalem i opracowalem graficzna wersje mojej "interpretacji. Pierw screenshoot, pozniej wytlumacze zaltey tego rozwiazania i wszystko co z nim jest zwiazane.
Generalnie zamyslem moim bylo rozszerzenie mozliwosci menu o natychmiastowa mozliwosc zmiany statusu razem z opisem. Przykladowo w chwili obecnej, gdy mamy ustawiony status 'Dostepny' i pragniemy zmienic na 'Zajety' razem z opisem 'Pisze prace', musimy pierw zminic status i dopiero potem opis. Nie chodzi wcale o oszczednosc przyciskow myszy, ale o to, ze osoby, ktore maja nas na swojej liscie i posiadaja wtyczke powiadamiajaca (w stylu K.Notify) zobacza podwojna informacje o zmianie statusu. Natmoast w moim rozwiazaniu, jesli chcemy zmienic status z jednoczesnym ustawieniem opisu recznego, wystarczy wybrac dowolny status i dalej kliknac "Opis: "...."", gdzie wybierzemy opis reczny. Ponadto w tym menu mamy dostepne kilka szablonow, ktore najczesciej uzywamy, np "Poszedlem z psem" badz "Ogladam film, nie przeszkadzac".
Co wazne, a nawet najwazniejsze w tym wszystkim to to, ze pozycje z pierwszej galezi menu (czyli "dostepny" "zaraz wracam") sa rowniez klikalne ,zatem wcale nie jestesmy zmuszani do ustawiania opisu recznego (i rezygnacji z dotychczasowego sposobu obslugi statusow).
Wniosek z tego taki, ze do obecnej funkcjonalnosci dodana zostala mozliwosc natychmiastowej zmiany statusu jednoczesnie z opisem, oraz wygoda w korzystaniu z predefiniowanych szablonow. Dodatkowo, poprzez menu mamy takze mozliwosc wyboru serwera, z ktorym laczyc bedzie sie K w kolejnej probie, a nie tak jak to jest obecnie, poprzez osobne okno dialogowe.
Pozostaje jeszcze jedna sprawa, posrednio powiazana z menu wyboru statusow. Chodzi o sytuacje, gdy bedziemy mieli do dyspozycji wiecej, niz 1 wtyczke do komunikacji (w zasadzie na ta chwile mamy juz K.Lan). Mam obawy co do sposobu rozwiazania zmiany statusow: czy powinna byc dla kazdej z wtyczek z osobna (poprzez menu dostepne z poziomu paska ikon K'a), czy zbiorowo dla wszystkich jednoczesnie. Otoz wydaje mi sie, ze powinnismy miec obie opcje do wyboru. W przypadku osobnego ustawiania, mamy osobne ikonki dla kazdej sieci, tak jak to bylo do tej pory. Natomiast chcac miec zbiorowa zmiane statusow (mysle, ze wiekszosc tak wlasnie wybierze), posiadac bedziemy jedna, niezalezna ikonke i standardowe menu (jak powyzej). W zasadzie Ameryki nie odkrylem, ale nie o to chodzilo. Otoz pozostaje jeszcze do rozwiazania problem, gdy statusy nie beda sie pokrywac we wszystkich sieciach, przykladowo w GG nie ma statusu "Zajety", dostepnego w Jabberze. W zwiazku z tym w opcjach K'a powinna byc opcja z wyborem akcji, jaka ma byc podjeta wobec statusu GG po wyborze (przykladowego) zbiorowego statusu 'Zajety": np. ustawienie statusu "Zaraz wracam" i opisu "Jestem zajety".
Ostatnia sprawa, wazna z punktu widzenia programisty. Typ Menu, jaki zaprezentowalem powyzej nie wystepuje w standardowym API Windows (o czym informowal mnie swego czasu hao). Dokladniej: w normalnym, "Windowsowym" menu nie ma mozliwosci klikniecia w pozycje danego menu, ktora podlega dalszemu "rozwijaniu". Jednak czesto spotykam sie z programami, gdzie to jest mozliwe, najprawdopodobniej przez osobna kontrolke menu. O ile sie nie myle, wszystkie te programy napisane byly w Delphi i stad wlasnie pochodzi owa kontrolka, zatem watpie w to, ze hao zdecydowalby sie zaimplementowac ja w swoim "C++'owym" kodzie. Byc moze jednak istnieje jakas alternatywa dla c++ i warto sie nia zainteresowac?
PS. Nie, to nie jest kolejna proba przechytrzenia hao . Chcialem poznac Wasza opinie na ten temat i wykorzystac ostatnia szanse przekonania hao co do takiego rozwiazania.
PS2. Wierze, ze mi sie uda, bo zdecydowanie ulatwiloby to znacznie obsluge Konnekta jesli chodzi o zmiany statusow itp...
PS3. Zdaje sobie sprawe z tego, ze niektore aspekty byly wczesniej omawiane na Forum, ale nie znalazlem tych tematow, zatem zalozylem nowy watek.