Mateusz z Wielunia
12.06.2006 - 10:55
Pewnie zauważyliście że portal www.o2.pl ma komunikatora tlen, wp ma spika, interia stefana, aqq ma wapstera a Konnekta nie ma nikt!!
Jest to dobry sposób na reklamę i pewne przychody. Moglibyścei zacząć podobną współpracę z onet.pl lub gazeta.pl ??
Pod warunkiem że zaraz po instalacji Konnekta wyskoczy prosty wizard, który umozliwi założenia konta na jabber, tlen i gadugadu oraz ustawienie najwazniejszcyh opcji.
Oczywiście byłyby krótkie podpowiedzi do każdej z tych opcji. Pomyslcie nad tym
Konnekt jest zbyt zaawansowany dla takich ludzi...
KoSiarzPL
12.06.2006 - 11:56
Co ty mówisz? Dla jakich ludzi? Po pierwsze na onecie, gazecie czy innym portalu nie siedzi sama ciemnota, są jedni i drudzy.
Po drugie, co jest w konnekcie takie skomplikowane? Zakładając że użytkownik ma już konto (bo jeśli go nie ma na gg to już jest problem) przeskakuje mu automatycznie do konfiguracji konta, podaje login i haslo i leci.
Problem jest w tym, że K w kilku mijescach jest mało intuicyjny. Położenie opcji:
- importuj/exportuj listę kontaktów gg
Jest mało intuicyjne. Jak również brak tych opcji (poza importem gg) w ustawieniach jest pomyłką i nawet doświadczeniu użytkownicy mają problem.
Również nazwa menu z importem/exportem ustawień jest bez sensu. Kto z was widząc "exPIMP" wiedział lub choćby przypuszczał, że opcja ta służy do eksportu/importu ustawień? Opcja ta również powinna znaleźć się w korzeniu okna ustawień, czyli w "ustawienia > ustawienia".
sasquacz
12.06.2006 - 12:46
tlen ma reklamy, aqq ma reklamy, nie wiem jak ze spikiem i stefanem, pewnie tez maja. to chyba jedyny powod, dla ktorego jakikolwiek portal chcialby nawiazac wspolprace...
KoSiarzPL
12.06.2006 - 14:06
Spik ma reklamy jako wiadomosci przychodzace. Zawsze mozna sobie takie odfiltrowac
1. Nie żebym był jakimś zwolennikiem komercjalizacji Konnekta ale nie skreślam takiej możliwości na samym początku
2. Skąd wiadomo że takie portale jak gazeta czy onet były by zainteresowane, czy to są tylko luźne uwagi autora tematu czy coś więcej
3. I tak decyzja należy do autora programu
Jestem ciekaw, któy portal moglby sie K zainsteresować
interia - stefan
wp - spik
onet - skype
o2 - tlen
gery?:>baa, kiedys moglabyc
integracja z serwisem startowy.com
Proponuję portal www.radiomaryja.pl
Katolicki Komunikator w Twoim domu ;)
hehe, czerwony jak krew Naszego Pana
Mateusz z Wielunia
12.06.2006 - 16:57
Nie no zapomniałem ze onet ma tego onetskype...
Ale portal gazeta.pl ??
Najważniejsze to to aby konnekt był łatwy w obsłudze dla kogos kto wczesniej korzystał z gadu gadu. Rozumiem poswięcenie ze strony twórców, sam gdybym umiał c++ to bym tu nie wypisywał tylko wtyczki ulepszał lub tworzył nastepne...
Zresztą kiedy jestem na zagranicznym forum to chwalę sie konnektem...
Szkoda ze banery są za długie(powyzej 255znaków) by je wkliec w opis...
A co do reklamy, to nie jest konieczność żeby ona była. Zresztą mogliby ci wkleic w RSS wiadomosci z portalu gazeta.pl i to by była reklama.
Niezłe by było, gdyby np. byłą wtyczka kReklama
Można ją włączyć, ale nie jest ładowana automat. po zakończeniu instalacji konnekta. Jednak tak jak w AQQ, tak i w Konnekcie za korzystanie z wtyczki kReklama dostawałbys "pakiety" umożliwiające Ci bezpłatne korzystanie z zasobów serwisu gazeta.pl przez określony czas czy jakoś tak...
Wystarczy troche uprościć Konnekta i sprawić że będzie bardzo intuicyjny, to wtedy liczba użytkowników przybędzie, a co za tym idzie zwiększy się liczba programistów...
Warto pomyśleć o sposobie rozwoju tego b. dobrego komunikatora. Można podjąć współpracę z jakim innym serwisem - finanse się zwiększa i popularność.
Pomyslcie nad tym bo to naprawde dobry pomysł. Umiejętności programowania to jescze nie wszystko, trzeba jeszcze umiec produkt zareklamować/spopularyzować...
Ja bym proponował także dogadać się z programistami od Mirandy... Mogliby zrezygnwać z mirandy, jednak wnieść troche od siebie w rozwój konnekta. Ale to juz lezy w gestii autora konnekta...
Wystarczy troche uprościć Konnekta i sprawić że będzie bardzo intuicyjny, to wtedy liczba użytkowników przybędzie, a co za tym idzie zwiększy się liczba programistów...
Warto pomyśleć o sposobie rozwoju tego b. dobrego komunikatora. Można podjąć współpracę z jakim innym serwisem - finanse się zwiększa i popularność.
Jakie finanse?? To jest projekt non-profit (chyba)!!
Nikomu tu na kasie nie zalezy.
Piekno Konnekta tkwi w tym ze jest 'inny'. Jak chcesz miec prosty komunikator to uzywasz GG i tyle. Nie widze sensu w tym co piszesz.
QUOTE(Mateusz z Wielunia @ 12.06.2006 - 18:01)
Ja bym proponował także dogadać się z programistami od Mirandy... Mogliby zrezygnwać z mirandy, jednak wnieść troche od siebie w rozwój konnekta. Ale to juz lezy w gestii autora konnekta...
Wiesz co ty mówisz ? Lol
To tak jakby google powiedzialo do microsoftu zeby przestali robic windowsa i "zbankrutować" microsoft i pomóc w robieniu lepszej przeglądarki google... albo opera z firefoxem, zastanów się co Ty mówisz w ogóle
KoSiarzPL
12.06.2006 - 19:12
QUOTE(ved @ 12.06.2006 - 19:03)
Jakie finanse?? To jest projekt non-profit (chyba)!!
Nikomu tu na kasie nie zalezy.
Piekno Konnekta tkwi w tym ze jest 'inny'. Jak chcesz miec prosty komunikator to uzywasz GG i tyle. Nie widze sensu w tym co piszesz.
No jak nikomu? Napowno autorowi Konnekta zależy. Ja widzę plusy w tym by Hao dostawał kasę za Konnekta. Mógłby w tym momencie przestać zajmować się innymi rzeczami a wziął by się za K. Bo nie trudno zauważyć, że K stoi praktycznie w miejscu od bardzo dawna. Błędy w samym K oraz we wtyczkach autorstwa Hao znane są od dawna ale wiadomo, że Hao jako człowiek dorosły musi dbać przede wszystkim o swój rozwój i zarobek.
Konnekt nie ma szans z Tlenem. Dlatego właśnie, że Tlen jest komercyjny i pracuje nad nim bardzo wiele osób które są zwyczajnie zatrudnione i dostają za to kasę. Dodatkowo wspomagają ich zwykli programiści, którzy widzą szansę zatrudnienia jeśli pokażą że potrafią.
Ja bym proponował także dogadać się z programistami od Mirandy... Mogliby zrezygnwać z mirandy, jednak wnieść troche od siebie w rozwój konnekta
Na razie to jeden programista K przeszedł na Mirande ;]
jiobel.
12.06.2006 - 23:36
Co tu prościej zrobić? Poza tym – ja nie chciałbym, żeby K. był prosty. Jakby tak było, miałbym GG na dysku. No.
No jak nikomu? Napowno autorowi Konnekta zależy. Ja widzę plusy w tym by Hao dostawał kasę za Konnekta.
Jak bedzie K produktem komercyjnym, to sie zeszmaci jak reszta komunikatorow.
Teraz skierowany ejst raczej do malej grupy uzytkownikow.
Jak ktos chce miec cos weicej niz GG, to K sobie znajdzie.
Zreszta K w takiej postaci jak jest teraz nie moglby przynosic dochodow, bo i jak? Trzeba by go kompletnie zmienic, no ale to juz wiemy do czego doprowadzi.
Autorzy Konnekt'a mogliby tez podpisac umowe z siecią piekarni, za kazdą wiadomość do Lech Wałęsy dostajemy pkty., a te też wymieniamy na swieże pieczywo.
Co do komercjalizacji konnekt'a - to już był taki temat.
Actio - chyba największy projekt komercyjny z tej reki, a wydaje sie malym niewypalem.
Lukas77
13.06.2006 - 11:17
Ja bym był za, świeże pieczywko rano pod drzwi, wieczorem tylko kilka msgów do Lecha i będę szczęśliwy :-)
Sad ma rację, Actio nie używam bo w skype mam wszystko co mi potrzeba (patrz SkypeOut)
O ile sama oferta Actio jest ok, to techniczne wykonanie raczej średnie. Ale koniec. Zmieniamy temat. Ide po bułeczkę.
Mateusz z Wielunia
13.06.2006 - 16:27
Z takim podjeściem to konnekt spadnie i będzie oprogramowaniem które rozwija się tak szybko jak Linux Debian. A do tego coraz mniej ludzi będzie z niego korzystało i jego tworzyło. Ale to wasza sprawa. Co do mirandy... Komunkator to mały program a nie system operacyjny. Zawsze trzeba podejmować wyrzeczenia, aby coś wielkiego osiągnąc.
Troche wyolbrzymione porównanie.
Jeśli uważasz że kasa by sie nie przydała twórcom, to znaczy że albo się za to nie brałeś na poważnie, albo masz podobne poglądy do Czerwonych Khmerów(rewolucjonistów z kambodży) Może wogóle człowiek powinien poświęcić sie pracy(12h min na dobe) dostawać marne wynagrodzenie. Bo wszystko tworzy dla ludu/społeczeństwa. Czemu nie chcesz pracowac?? Przeciez to dla dobra obywateli i dobrobytu całego społeczeństwa??
Nawet tworzenie konnekta wymaga pewnego poświęcenia, a pieniądze są pewną, choć nie jedyną motywacją.
To z tą piekarnia to troche przegięcie...
Za korzystanie z AQQ dostajesz kilka wapsterów tygodniowo - pakiet dzwonków i taopet na komórkę. Niby nic a jednak wiele osób właśnie dlatego rezygnuje z gg i nie widzi nic poza aqq.
Ludzie nie bądźcie krótkowzroczni i zacznijcie myśleć przyszłościowo. Bo ten projekt upadnie szybciej niż myślicie...
sasquacz
13.06.2006 - 16:39
jak na razie to rozwija sie coraz szybciej, coraz wiecej znajomych daje sie przekonac do niego, przechodzac z gg i tlena, ktore maja reklamy. linux jest darmowy i jak na razie jego upadku nie widac, z tego co wiem to microsoft ma problemy
Mateusz z Wielunia
13.06.2006 - 17:14
skoro nie potrzebujecie pieniędzy to po co podany jest numer konta i spósb płatności w dziale wsparcie na głównej stronie?? Linux też jest wspierany.
Efektywność działania zależy od sposobu wydawania finansów, zarządzania nimi. Jednak na forum dobreprogramy.com większość osób to tylko AQQ. większośc czyli 80% około...
Wsparcie finansowe ze strony użytkowników jest dobrowolne i nikt nie czerpie z tego jakichkolwiek korzyści, gdyż (teoretycznie) pieniądze idą na wydatki związane z projektem.
Np. chipsy i naczynia zbite podczas ich jedzenia (przy pracy rzecz jasna
).
[arogancki-zarozumialec] No my nie potrzebujemy. Widocznie Hao tak. Dlaczego sytuacje polityczna jakiegos tam kraju mieszasz z komunikatorem. Nikt nie zmusza Cię do uzywania K. Wypowiedziales sie, dziekujemy.. nastepny. [/arogancki-zarozumialec]
Mateusz, chyba troche przesadzasz. K nie ma na celu zarobkow, tak trudno to zrozumiec? Ktos napisal program wedle swoich upodoban, ludzie pisza wtyczki, wedle swoich upodoban, wszyscy ktorzy w jakis sposob wspomagaja rozwoj Konekkta robia to dobrowolnie i tylko po to zeby miec swoja funkcje/ikonki/etc...
Ale jezeli bardzo zalezy ci na tym zeby K zostal obrzucony zlotem, to mysle ze tworca sie nie obrazi za te 10 milionow na koncie:]
Wymysl projekt dzialania, opracuj taktyke, przy okazji nie zeszmac K(ja uwazam ze sie nie da:) i dzialaj. Jak ci sie uda to pogratuluje:]
PIENIĄDZE NA KONTO, ALBO KASUJĘ WSZYSTKIE MOJE DODATKI - IKONKI, EMOTKI, SKRYPTY...!!!!!!!!
Ja wysłałem Ci pieniadze w kopercie wraz z podaniem ze zdjeciem..
jiobel.
13.06.2006 - 21:57
Bla, bla, bla…? :s
KoSiarzPL
13.06.2006 - 22:17
Dziwne są te wasze komentarze. Trzy posty wyżej powinny poleciec do kosza, moim skromnym zdaniem.
Temat nie jest głupi. Wszyscy zapewne wiedzą dlaczego powstała wtyczka Actio. Hao dostał propozycję by zrobił taka wtyczkę a w zamian zarobi. Więc teraz pomyślcie. Gdyby K został sponsorowany przez jakiś portal, ten by chciał przykładowo:
- poprawić działanie obecnych sieci
- poprawić program tak by działał poprawnie na win 98
- inne
Hao by się za to wziął, bo by dostał sporą kasę i wszyscy byli by szczęśliwi. A tak nikomu sie nie chce brać za coś, czego sam nie stworzył, i do czego nie będzie miał żadnych praw (nawet wzmianki o nim nie będzie).
A skąd w ogóle ten pomysł, że gazeta.pl chce mieć swój komunikator?
Możecie sobie gdybać, a dopóki nic nie powie grupa trzymająca władzę(, to będzie to tylko Waszym bezsensownym gadaniem i niczym więcej...
QUOTE(KoSiarzPL @ 13.06.2006 - 23:21)
Dziwne są te wasze komentarze. Trzy posty wyżej powinny poleciec do kosza, moim skromnym zdaniem.
Ten komentarz trzy posty wyżej miał (ok, przyznaję, w sposób sarkastyczny) zwrócić waszą uwagę, że Konnekt to nie tylko
hao, i że nie wszyscy myślą wyłącznie o grubości własnego portfela.
Mateusz z Wielunia
14.06.2006 - 09:35
Ja nie będe rozmawiał z Gazeta.pl tylko przedstawiciel Konnekta. Wiem że konnekt nie jest nastawiony na zarabianie, ale skoro ktoś zrobił taki dobry program, to pieniądze przeznaczy równie mądrze na jego rozwój...
Choćby na paczkę chipsów czy czego innego co umili mu pracę i da do myślenia ze czuje się potrzebny czy coś. Spróbuj pracować/poświęcać za darmo i wysłuchiwać narzekań ze strony innych(użytkowników konnekta)
Tworzenie konnekta to nie jest praca fiyczna czy coś, tylko poświęcanie swojego wolnego czasu na rzecz innych markotnych niekiedy ludzi.
Jeśli program stanie się popularny i nieco bardiej intuicyjny np. Będą 2 interfejsy do wyboru: prosty i zaawansowany różniący się nieco wyglądem czy coś(Będa wybierane podczas instalacji programu), to przybędzie programistów do jego tworzenia. A zatem doczekamy się nowych funkcji, pozbędziemy się błędów itd.
Zresztą mądry temat na forum zawsze cieszy sie największym zainteresowaniem i często sporem pomiedzy dyskutantami...
sasquacz
14.06.2006 - 11:14
QUOTE(Mateusz z Wielunia @ 14.06.2006 - 10:39)
Jeśli program stanie się popularny i nieco bardiej intuicyjny ... to przybędzie programistów do jego tworzenia.
czy ktokolwiek osmielilby sie powiedziec, ze miranda jest intuicyjna? a jej przybywa wiecej programistow niz konnektowi. zreszta po co taka rozmowa? hao chyba wie lepiej, czy chce skomercjalizowac ten program, czy nie
Hao (albo ktuś
) kiedyś napisał że w K. nie będzie reklam... więc już mamy główny powód dlaczego potencjalni "nabywcy" nie chcieliby "kupić" K. Bo po co skoro nie można na tym zarobić ?
jiobel.
14.06.2006 - 21:57
Na wszystkim da się zarobić.
Bartholomew
27.07.2006 - 14:43
Tylko nie gazata.pl, proszę. Już widzę wtyczkę do prostowania przesyłanych przez komunikator treści niezbyt "po linii" politycznej/ideologicznej redaktora Adama :/ Ewentulanie dodatku w postaci "DyKtafonu".
Mateusz z Wielunia
4.09.2006 - 14:19
Jak poduczę się programowania w C++ to wam pomoge przy tworzeniu... Dużo chęci mam i chciałbym was wesprzeć w tworzeniu tego programu...
A jak mówiłem współpraca z jakimś portalem by się przydała. Konnekt byłby popularniejszy i więcej programistów by się znalazło...
Portal gazeta.pl lub mobila.pl(dzwonki do komórek i inne bajery) lub jakis inny w miare znany...
Juz może nie chodzi o kase, no ale jak Konnekt będzie znany tylko zaawansowanym uzytkownikom to może kiedyś skończyc się praca nad nim. Ponieważ zaawansowani uzytkownicy maja też do wyboru Mirande lub Tlena("zaaawansowany" tlen)
Popularność Konnekta może mu przynieść popularność i same korzyści.
tylko że współpraca z portalem oznacza ze pojawią się reklamy - a reklamom mowimy stanowcze NIE
W przypadku ewentualnej integracji z portalem gazeta.pl wystarczyłoby wynegocjować brak reklam w zamian za stworzenie wtyczki umożliwiającej przegladanie zawartości ich serwisu, newsów itp (coś podobnego jest w tlenie)... w zasadzie taka przegladarka to juz by była jakaś forma reklamy, mniej nachalna i całkiem użyteczna dla użytkowników konnekta.
Tak, i potem będzie tak jak w AQQ, gdzie Wapster na każdym kroku się rządzi i stawia warunki, podejmuje błędne decyzje i nie zezwala na niektóre postępowania, które wszystkim się wydają słuszne..
Mateusz z Wielunia
6.09.2006 - 21:11
Treśći warunki umowy należa do obu stron...
gazeta.pl ma Wiadomka czyli taki mały programik do czytania RSS...
Konnekt to ma we wtyczce malutkiej
To twórcy Konnekta niech się odezwa do ludzi z gazeta.pl i niech negocjują jesli do tego dojdzie...
Moim zdaniem warto...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.