Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [REQUEST] Promocja Alternatywnych Komunikatorów
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
Minio
Witam!
Jestem pomysłodawcą oraz głównym twórcą akcji PAK (Promocja Alternatywnych Komunikatorów) której celem jest wskazanie darmowych, rozbudowanych programów pozwalających na łączenie się przy pomocy protokołu Gadu-Gadu i innych. Wciąż budowana strona akcji znajduje się pod adresem:
http://promocja.komunikatory.pl
Jako, że akcja musi być dopracowana pod kazdym względem, jeżeli ma odnieść sukces postanowiłem, że poprosze Was, społeczność Konnekta, o pomoc w realizacji.
Potrzebuję przede wszystkim poradnika pokazującego krok po kroku jak zmienić używany komunikator - z Gadu-Gadu na Konnekta. Domyślam się, że taki poradnik istnieje gdzieś na stronie, jednak adres faq.konnekt.info jak na złość nie odpowiada na żądanie, nie śmiałbym zresztą wykorzystywać efektów czyjejś pracy bez jego zgody.
Ponadto wydaje mi się, że dobrym pomysłem jest stworzenie paczki ułatwiającej przejście z Gadu-Gadu na Konnekta. Taka paczka zawierałaby odpowiednio przygotowane pliki skórek/ emotów/ styli/ dźwięków które użytkownik musiałby jedynie skopiować do odpowiedniego katalogu. Osobiście nie wiem, jak prezentuje się Konnekt zaraz po instalacji ale podejrzewam, że w wielu sprawach różni się od Gadu-Gadu. Nie uwarzam tego za minus jednak mam świadomośc, że użytkownicy oczekują wyglądu podobnego do starego komunikatora - pewne przyzwyczajenia trudno zmienić (mówię zwłaszcza o wypisywaniu statusów opisowych na liście kontaktów). Wygląd nie musi być identyczny - może się znacznie różnic od GG, ważne, aby był czytelny i miły dla oka.
Do tego w paczce warto by umieścić specjalnie przygotowany plik profilu z odpowiednio ustawionymi konkretnymi opcjami. Dzięki temu użytkownik musiałby jedynie wpisac swój numer GG, hasło do niego, ewentualnie zabezpieczyc profil hasłem i miałby gotowy do używania komunikator.
Oczywiście wyżej wyminiony poradnik możnaby oprzeć o taką paczkę - dzięki temu przesiadka bedzie znacznie prostsza i przyjaźniejsza użytkownikowi.
Ponieważ osobiście nie używałem Konnekta wystarczająco długo, by go dobrze poznać, moje odczucia wzgledem jego mogą się znacznie różnić od Waszych. Dlatego mile widziane są również zmiany w dziale Konnekta - prosze jednak o obiektywne potraktowanie sprawy i wypisanie zarówno zalet, jak i wad.
W przypadku, gdy ktoś ma jeszcze wątpliwości, jak powinny wyglądać efekty jego pracy, zapraszam do przyjrzenia się działowi Kopete. Jest on już ukończony i daje obraz, jak powinny wyglądać inne działy.
Osoby chetne do pomocy proszę o kontakt. Odpowiednie informacje znajdują się w moim profilu, jednak powtórzę je dla Waszej wygody:
e-mail : miniopl@gmail.com
JID : minio@uaznia.net
Prywatna Wiadomość na forum
Ewentualnie wpis w tym temacie
Wasze opinie odnośnie strony lub samej akcji również są mile widziane.

Pozdrawiam
Minio
lhs
Problemem nie jest komunikator GG, problemem jest SIEĆ GG. Zrób PAS - Promocję Alternatywnych Sieci, bo w tej chwili marnujesz swoje siły i czas, IMO.
beosia
Idea całkiem słuszna... uświadamianie ludzi że istnieje coś innego niż GG można zacząć właśnie od pokazania że są inne komunikatory, które obsługują sieć GG. Aktywny umysłowo internauta najpierw zainsteresuje się zmianą klienta gg a dopiero po jakimś czasie zauważy że nowy komunikator daje mu inne niespotykane dotąd możliwości (np multikomunikacji z różnymi ludźmi w innych sieciach czy mozliwości dopasowania wyglądu komunikatora do swojej wizji systemu (pulpitu) poprzez zmiany schematów wyglądu, skórek, teł, styli itp)

ps. od niedawna konnekt obsługuje sieć aqq poprzez wtyczkę (kAQQ) więc prośba o dopisanie tej sieci jako obsługiwanej)

KoSiarzPL
lhs ma po części rację. Akcja którą proponujesz ma za zadanie zaszkodzić firmie gadu-gadu poprzez namawianie użytkownika do nie korzystania z ich komunikatora. Nie namawiasz użytkowników jednak do zmiany sieci. Czyli można powiedzieć namawiasz do "okradania" firmy gadu-gadu.

Po za tym nie lubie słowa "akcja" w internecie. Jeśli widzę taki wyraz od razy klikam "delete". Zamiast akcja lepiej użyć innego słowa, może po prostu "prowadzisz portal promujący lepsze komunikatory".

Jeśli chodzi o sam portal to jest baaardzo słabiutki. Po pierwsze słąbe menu, wtapiające się w treść i człowiek nie wie czy to menu cyz nie. Użytkownik absolutine nie ma zielonego pojęcia w którym miejscu witryny becnie się znajduje.

Zestawienie linku "Jabber" z komunikatorami nie ma żadnego sensu. Albo menu ma podawać lepsze sieci czy lepsze komunikatory. Najlepiej menu podzielić, ułożyć w jakąś hierarhię.

Jeśli jesteśmy na podstronie o Kopete i tam są linki do innych podstron ale listości w jaki sposób można się dostać do tych linków z innych stron (menu)?

Pomysł z oznaczeniem odwiedzonego linku jako przekreślony jest po prostu głupi. Przyjęło sie, że przekrśla się rzeczy już nie istotne, nie aktualne ale nigdy linki.

Moim skromnym zdaniem powinno być kilka podstron dla każdego komunikatora. Przykładowo "Przesiadka z gadu-gadu", "Przesiadka na jabbera", "Dostsosuj komunikator do wyglądu gadu gadu", "Dostosuj komunikator do nowoczesnego wyglądu".

Aha i nie zgadzam sie by strona o Kopete powinna byc wzorem. Wątpie by komukolwiek chciało się to przeczytać i postąpić wedłóg wskazwówek. Skoro to ma być tutorial "krok po kroku" to gdzie są te kroki? Powinny być nagłówki "Krok 1 - eksport listy kontaktó", "Krok 2 - Pierwse uruchomienie". Podobnie gdy piszecie "zaleca sie" to wszystkie zalecenia powinny być w punktach (nie numerowanych) by były czytelniejsze.

Jeszcze sporo pracy przed wami. Jeśli dopracjecie to wszystko może poświęce kilka dni na napisanie tych pare stron o Konnekcie.

Jeszcze raz mówie, zastanówcie się co chcecie osiągnąc poprzez ten portal. Czy ma to byc "okradaj (bojkotuj) gadu-gadu bo jest be i użyj innego komunikatora do łączenia się z ich siecią", czy "poczuj nowe możliwości podczas komunikacji ze swoimi przyjaciółmi - zmień sieć i komunikator".
Minio
[quote name='lhs' date='25.06.2006 - 11:24' post='68110']
Problemem nie jest komunikator GG, problemem jest SIEĆ GG. Zrób PAS - Promocję Alternatywnych Sieci, bo w tej chwili marnujesz swoje siły i czas, IMO.
[/quote]

Jedyną "siecią" wartą promocji jest Jabber. "Siecią", gdyz to protokół komunikacji internetowej. Znalazł zresztą swoje miejsce na stronie.
Zresztą żadna sieć, komunikator, ckolwiek *nie* obsługujace Gadu-Gadu (protokołu oraz sieci) nie ma w Polsce zycia. Smutna prawda. Dlatego koncentruje sie na multikomunikatorach. Jak uzytkownik zobaczy, że może w nowym programie zarejestrować konto Jabber to być może zapyta google, co to takiego. W najgorszym wypadku bedzie przynajmniej wiedział, że komunikacja internetowa to nie tylko Gadu-Gadu oraz że ten program nie jest jedyny.

[quote name='beosia' date='25.06.2006 - 12:04' post='68115']
ps. od niedawna konnekt obsługuje sieć aqq poprzez wtyczkę (kAQQ) więc prośba o dopisanie tej sieci jako obsługiwanej)[/quote]
Dopisane.

[quote name='KoSiarzPL' date='25.06.2006 - 12:28' post='68123']
lhs ma po części rację. Akcja którą proponujesz ma za zadanie zaszkodzić firmie gadu-gadu poprzez namawianie użytkownika do nie korzystania z ich komunikatora. Nie namawiasz użytkowników jednak do zmiany sieci. Czyli można powiedzieć namawiasz do "okradania" firmy gadu-gadu.
[/quote]

Jeszcze nie namawiam wink.gif . Na końcu poradnika GG 2 Kopete napisałem o Jabberze, w tworzącym rdzeń dokumencie "Dlaczego?" równiez nie omieszkam wspomniec o tym protokole. Cierpliwości.

Po za tym nie lubie słowa "akcja" w internecie. Jeśli widzę taki wyraz od razy klikam "delete". Zamiast akcja lepiej użyć innego słowa, może po prostu "prowadzisz portal promujący lepsze komunikatory".
[/quote]

"Portal" kojarzy mi się z czyms a'la onet - projektem o danej tematyce, wciąż aktualizowanym (pojawiają się nowe artykuły, newsy etc.). PAK nie jest taki - prędzej nazwałbym go 'kampanią' (jak uzyska ostateczną formę nie będzie już aktualizowany; nie znaczy to, że zostanie zapomniany).
Przy okazji na stronie ani razu nie zostało użyte słowo "akcja".

Jeśli chodzi o sam portal to jest baaardzo słabiutki. Po pierwsze słąbe menu, wtapiające się w treść i człowiek nie wie czy to menu cyz nie. Użytkownik absolutine nie ma zielonego pojęcia w którym miejscu witryny becnie się znajduje.
[/quote]

Mówisz o belce bocznej?
Ze względu na użytą technologicznych jedynym, co moge na chwile obecną zrobic to dodanie nagłówka na górze każdej strony. Tak też zresztą jest. Mimo to zapewniam, że sprawdze, co da się zrobić.
Przy okazji pytanie - jakie rozwiązanie by Cię satysfakcjonowało? Jakie dokładnie mówi, w którym miejscy strony dokładnie znajduje się uzytkownik?
Zestawienie linku "Jabber" z komunikatorami nie ma żadnego sensu. Albo menu ma podawać lepsze sieci czy lepsze komunikatory. Najlepiej menu podzielić, ułożyć w jakąś hierarhię.
[/quote]
Menu ma podawać *alternatywy*. Tak jak wskazuje nazwa. Aktualnie Jabber znajduje sie na górze, ale ze wzgledów przez Ciebie podanych pewnie poleci na dół w hierarchii.
Czy widzisz jakieś przeciwwskazania, aby Jabber znalazł się wśród promowanych alternatyw?

Jeśli jesteśmy na podstronie o Kopete i tam są linki do innych podstron ale listości w jaki sposób można się dostać do tych linków z innych stron (menu)?
[/quote]

Nie rozumiem, o co konkretnie Ci chodzi.
Wszystkie menu (oba boczne jak i górne) są niezależne od treści strony. Słowa na szarym tle to "trudne pojęcia" - wszystkie bedą znajdowały się w dziale "słowniczek" (chyba, że nie dotycza bezpośrednio komunikatorów - wtedy odwołuje do wikipedii). Przeznaczeniem jest, aby osoba, która nie rozumie danego słowa kliknęła na nie i dowie się, co ono znaczy. Nie widzę sensu odwoływania do tych słów nie dotyczących bezpośrednio danego komunikatora z jego strony.
Pomysł z oznaczeniem odwiedzonego linku jako przekreślony jest po prostu głupi. Przyjęło sie, że przekrśla się rzeczy już nie istotne, nie aktualne ale nigdy linki.
[/quote]

Zabrałem sobie z mojej domowej (mi osobiscie się podoba). Jak się "przyjeło" inaczej to wylatuje.

Moim skromnym zdaniem powinno być kilka podstron dla każdego komunikatora. Przykładowo "Przesiadka z gadu-gadu", "Przesiadka na jabbera", "Dostsosuj komunikator do wyglądu gadu gadu", "Dostosuj komunikator do nowoczesnego wyglądu".
[/quote]

Strona tylko przedstawia alternatywy i pomaga w rozpoczeciu ich uzywania. Zmiana wyglądu to osobista sprawa każdego, nie mam zamiaru nic narzucać. "Przesiadka z Gadu-Gadu" jest priorytetem, o Jabberze wspominam a wytłumaczeniem podstaw przesiadki powinien się zająć inny projekt, typowo jabberowy. Nie ma sensu powtarzać. Powstanie poradnik dla PSI i Pandiona (mam nadzieję) przyjaźniejszy użytkownikowi niż GG2Jab (ten zawiera sporo teorii). Na jego podstawie każdy poradzi sobie z przesiadka używając innego klienta, zazwyczaj zresztą bardzo dobrze opsianego.

Aha i nie zgadzam sie by strona o Kopete powinna byc wzorem. Wątpie by komukolwiek chciało się to przeczytać i postąpić wedłóg wskazwówek. Skoro to ma być tutorial "krok po kroku" to gdzie są te kroki? Powinny być nagłówki "Krok 1 - eksport listy kontaktó", "Krok 2 - Pierwse uruchomienie". Podobnie gdy piszecie "zaleca sie" to wszystkie zalecenia powinny być w punktach (nie numerowanych) by były czytelniejsze.
[/quote]

Kroki - wiedziałem, że o czymś zapomniałem wink.gif . Poprawione (mówie o Kopete).
Dalej - dlaczgo wątpisz, aby komus chciało się czytać? Zamiar jest taki, aby każdy wpierw przejrzał zalety i wady każdego z prezentowanych komunikatorów. Wszedł na strony domowe, poogladał screeny. Następnie wybrał faworyta i użył odpowidniego poradnika. Wtedy chyba jest przygotowany na troche tekstu, prawda?
Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego zalecenia powinny być w punktach a nie wśród tekstu?

Jeszcze raz mówie, zastanówcie się co chcecie osiągnąc poprzez ten portal. Czy ma to byc "okradaj (bojkotuj) gadu-gadu bo jest be i użyj innego komunikatora do łączenia się z ich siecią", czy "poczuj nowe możliwości podczas komunikacji ze swoimi przyjaciółmi - zmień sieć i komunikator".
[/quote]

Jak wspomniałem - Jabber jest i będzie wywyższany. Jednak transporty nie są alternatywą dla GG (zbyt mała funkcjonalność). Ponadto całkowite przejście na Jabbera musi być przemyslane - ze znajomością wszystkich wad tego rozwiązania. Wad nie do przyjecia dla zwykłego uzytkownika Gadu-Gadu. Poza tym - co za różnica, czy ktos użya Konnekta do komunikacji z serwerami GG czy bramki na serwerze Jabbera? Ostatecznie "okrada" GG Sp.z.o.o., czyż nie?
Ponadto każda alternatywa *musi* mieć mozliwość łączenia z Gadu-gadu. Nie wyobrażam sobie całkowitego zarzucenia tego protokołu (zatwardziali działacze społecznosci Jabbera mogą sobie na to pozwolic, ale nie zwykli uzytkownicy używający komunikatora do niezbyt poważnych rozmów ze znajomymi). W takim też duchu tworzona jest kampania - informowania o alternatywnych komunikatorach, wolnych od wad Gadu-Gadu oraz przedstawienia Jabbera, dla którego jest jednak jeszcze za wcześnie.

P.S. ktoś mi wytłumaczy, dlaczego tag quote nie działa ? Zarzuciłem kursywe na cyataty - chyba będzie w miare czytelni.
riddle
Jestem z Tobą Minio i uważam, że lhs i Kosiarz marudzą. Sam zacząłem korzystać z Konnekta mając pojęcie tylko (i znajomych) o Gadu Gadu. Panowie - nic do Was nie mam, ale nie rozumiecie że nie da się czasem mieć wszystkiego, a do celu dochodzi się stopniowo.

Jako autor większości artów na faq.konnekt.info będę zaszczycony, że wykorzystujesz materiały do promocji czegoś innego niż program Gadu-Gadu. Stamtąd prosta droga do lepszego wyboru, wiem co mówię.

W dziale Wygląd na tym forum znajdziesz też dodatki takie jak emotikony GG7, GG6, powiadomienia nad zegarkiem stylowane na GG, tło wiadomości jak w GG. Poszukaj, dużo rzeczy już jest.

W FAQ znajdziesz opisy ustawania emotikon, stylów okna rozmowy i podobne - możesz złożyć z nich arty do swojej strony, licencja to CC - więc napisz skąd je masz tylko.

Jeśli masz pytania - pytaj, tutaj na forum najlepiej. Ja na pewno pomogę w zakresie jakim będę mógł.
Livio
Może zbytnio się czepiam szczegółów, ale większość Polaków zmienia systemy na nowsze, więc mniejsze wsparcie dla 9x to nie bład!
W lipcu (o ile sie nie mylę) Microsoft oficjalnie zaprzestanie wspierania 9x-ów.

-- Przykład to firma ZoneLabs i ich ZoneAlarm --

PS: Chodzi o podstronę Konnekt i minusy.
KoSiarzPL
Riddle w którym miejscu zaprzeczyłem potrzebie takiej akcji? Jedyne na co zwróciłem uwagę to zastanowić się czy nie wpleść w to czegoś większego. Bo moje pierwsze odczucie było takie "zróbmy na złość gg i przestańmy używc ich aplikacji", napewno przyczyniło się też do tego słowo "akcja".

Minio tak "Kampania" brzmi lepiej (mowa o moich odczuciach).

Wróćmy do samej witryny.

1. Gdzie teraz jestem? Strona jest w PHP więc masz duże możliwości. Ja swoją stronkę mam w zwykłym HTMLu i udaje mi się to rówineż. Po pierwsze musisz zmienić kolor linku w lewym menu (podswietlic go itp). Np jeśli jestem w podstornach o Kopete to niech sie link w lewym menu jakoś zaznaczy. Po drugie standardowo jest podawana jakaś ścieżka gdzie obecine się znajduje bym mógł łatwo wrocić do poprzedniej strony (patrz pasek górny na mojej stronie).

Skoro masz PHP to możesz po wybraniu linku "Kopete", pokazać dodatkowe linki do "przesiadki" i być może w przyszłości innych. Jest to jednak już takie dodatkowe ułątwienie.

2. Po najechaniu na logo powinna być możliwość kliknięcia i przejścia na stornę główną.

3. Rozwala mnie to "dodatkowe menu" gdzie jest "Serwer jabbera", "schemacik" itp. Co to jest? Jesli to reklama to walnąc z prawej storny a jeśli dodatkowe menu to podczepic z lewej strony. W każdym bądź razie dezorientuje.

4. Moe "widzimisie". Lewe menu rozbił bym następująco

[Komunikatory]
- Konnekt
- miranda
-...

[Dla chętnych]
- Jabber
- Dlaczego Jabber
- Przesiadka z GG

Ogólnie menu bym troche obniżył i żeby było widać że to menu przynajmniej zmieniał bym kolor gdy najeżdzam kursorem.

Zamiast rozdzielać akapity za pomoca "br" uzyj <p>. Dzieki temu między akapittami będzie linijka odstępu co znacznie zwiększa czytelność.

Jeśli masz jakiś nagłówek to nie bój się go pogrubić. Np. "Jak zmienić Gadu-Gadu na Jabbera:" Niczym się ie wyróżnia. Trzeba było to pogróbić by sie wyróżniło.

Gdy mamy plusy minusy. Widzisz podajesz w podpunktach z mogłeś wymienić ciurkiem w tekscie smile.gif Punkty są po prostu bardziej czytelne. Wracając do tych plusów i minusów dał bym trochę odstępu między punktami bo się zlewają.

A teraz strony o komunikatorach: pogrubić "W srócie" no i oczywiście wziąc cały akapit w <p>.

Zaakcentować jakoś ostatnie zdanie. W końcu to jest witryna o przesiadce na inny komunikator to użytkownik musi od razu widzieć "!> TU KLIKNIJ ŻEBY SIE PRZESIĄŚĆ <!". Teraz ten link zlewa się z resztą.

Strona o przesiadce. No teraz z tymi punktami wygląda zdecydowanie lepiej. Zastanów się nad ucinaniem screenów. Użytkownik nie potrzebuje zdjęcia całego okna wystarczy mu fragment. Można ucinać fragment z przyciskami "dalej", "cancel" itp. oraz niepotrzebne fragmenty. Tylko najlepiej tak ucinać by było widać że tam zostało ucięte, nie iwem jakieś ząbki zostawić lub coś.

Jeśli piszesz o tym by wybrać jakąś opcję np "Group all messages in the same chat window" nadaj temu fragmetnowi tekstu jakiś styl. Nie wiem zmien kolor tła czy czcionki. Coś w tym stylu jest chyba zrobione w faq konnekta jesli dobrze pamietam.

Ogólnie opis przesiadki powinien być zwięzły. Patrz ile zajmuje miejsca tekst a ile obrazki. Rysunki zajmują 5 stron a tekst 2. Chyba coś ie tak i o to mi chodziło mówiąc "komu się będzie chciało to czytać" Jak musi się naprzewijać 8 stron. Jęśli chcesz mieć pełne obrazki to dawaj miniaturki a po kliknięciu pokazuj w powiększeniu. Jest kilka skryptów do fajnego pokazywania obrazków w taki sposób.

Spójrz na screen Kopete w punkcie "import listy. Zajmuje całą stronę tylko po to by pokazać gdzie jest menu do importowania. Nie da się tak rozwinąc tego men by wyświetliło się na komunikatorze a ie pod?

Dodał bym jeszcze stronę ze screenami do każdego komunikatora. Bo przecież nikt sie nie przesiądzie na nowy komunikator na słowo "Ze jest super". Żaden tekst go do tego tak nie przekona jak obrazek. Powinny być screeny komunikatora upodobnionego do gg jak rónież w zupełnie innym stylu.
Livio
Zgadzam się szczególnie z ostatnią kwestią.
Chyba jestem prawie-typowym Polakiem, bo muszę zawsze zobaczyć screena happy.gif.

Dodał bym jeszcze stronę ze screenami do każdego komunikatora. Bo przecież nikt sie nie przesiądzie na nowy komunikator na słowo "Ze jest super". Żaden tekst go do tego tak nie przekona jak obrazek. Powinny być screeny komunikatora upodobnionego do gg jak rónież w zupełnie innym stylu.
Minio
QUOTE(KoSiarzPL @ 25.06.2006 - 20:41) *

1. Gdzie teraz jestem? Strona jest w PHP więc masz duże możliwości. Ja swoją stronkę mam w zwykłym HTMLu i udaje mi się to rówineż. Po pierwsze musisz zmienić kolor linku w lewym menu (podswietlic go itp). Np jeśli jestem w podstornach o Kopete to niech sie link w lewym menu jakoś zaznaczy. Po drugie standardowo jest podawana jakaś ścieżka gdzie obecine się znajduje bym mógł łatwo wrocić do poprzedniej strony (patrz pasek górny na mojej stronie).

Niestety, jestem zbyt mało doświadczony, by wprowadzić takie rozwiązanie. Napisze kilka słów o szkielecie strony, może komuś bardziej doświadczonemu pomoże to w znalezieniu rozwiązania.

Plik index.php zawiera cały szkielet. Boczne i górne belki, grafikę, ogólny layout strony. Treść każdej z podstron znajduje się w osobnym pliku, zawierającym TYLKO ją (bez elementów layoutu - te są dziedziczone po index.php). Zależało mi na tym, abym musiał zmienić tylko jeden plik a zmiany bedą dotyczyły wszystkich podstron, ten też cel został osiagnięty.
Podoba mi się opcja kolorowania linka do działu, w którym znajduje sie użytkownik, więc z checią bym ją zaimplementował. Tworzenie hierarchii witryny (np. pod menu górnym), tak jak wspomniana przez Ciebie linia na Twojej stronie, jest wg mnie zbędne - mimo wszystko niewiele stron cos takiego ma (nawet konnekt.info smile.gif ).

Skoro masz PHP to możesz po wybraniu linku "Kopete", pokazać dodatkowe linki do "przesiadki" i być może w przyszłości innych. Jest to jednak już takie dodatkowe ułątwienie.

Może to tylko moje przeczucie, ale wydaje mi się, że linki z podstrony o danym komunikatorze wystarczą. Chociaż może zrobię coś w kierunku, który pokazujesz.

3. Rozwala mnie to "dodatkowe menu" gdzie jest "Serwer jabbera", "schemacik" itp. Co to jest? Jesli to reklama to walnąc z prawej storny a jeśli dodatkowe menu to podczepic z lewej strony. W każdym bądź razie dezorientuje.

To *była* pewna forma reklamy. Zaznaczenie przynależności do Grupy Alternatywa - jeden z warunków uzyskania tam hostingu. Na szczęście administrator alternatywa.info nie miał żadnych sprzeciwów, aby zdjąć tą belkę, więc wyleciała.

4. Moe "widzimisie". Lewe menu rozbił bym następująco(...)

Chwilowo jest tak, jak proponowałeś, być może potem pomyślę nad innym rozmieszczeniem.

Gdy mamy plusy minusy (...) dał bym trochę odstępu między punktami bo się zlewają.

Dziwne zachowanie - gdy zwiększam line-height w CSSie, punkty zmieniają się z obrazków na zwykłe dyski. Z tego względu na razie zostaje tak, jak było. Przy okazji nie uważam, by było to nieczytelne (chcociaż zgodzę się, że mogłoby być lepiej wink.gif ).

Jeśli piszesz o tym by wybrać jakąś opcję np "Group all messages in the same chat window" nadaj temu fragmetnowi tekstu jakiś styl. Nie wiem zmien kolor tła czy czcionki. Coś w tym stylu jest chyba zrobione w faq konnekta jesli dobrze pamietam.

Jest pogrubiona kursywa zamiast samej kursywy, która była wcześniej. Zmiana np. koloru spowodowałaby istna dyskotekę w poradniku (już teraz pogrubione elementy się ze sobą zlewają, przynajmniej wg mnie).

Pozostałe punkty w taki czy inny sposób wprowadziłem w zycie.
Przy okazji powiem, że bardzo odpowiada mi sposób, w jaki wymieniasz wady strony. Dzięki temu dokładnie wiem, co jest nie tak i jak powinien wyglądać dany element. Oby tak dalej.
riddle
Chcesz się kłócić czy coś zrobić? Bo jak zrobić, to może się jakoś ustosunkujesz do mojego posta?

Nie walcz z wyśnionym wrogiem… to co robisz się przyda - skup się na tym.
Minio
QUOTE(riddle @ 26.06.2006 - 22:02) *

Chcesz się kłócić czy coś zrobić? Bo jak zrobić, to może się jakoś ustosunkujesz do mojego posta?

Ustosunkuje sie, z miłą checią.
CODE
ping -c 3 faq.konnekt.info
PING faq.konnekt.info (193.17.55.130) 56(84) bytes of data.
From piekna2-dc7-ge0-0.net.ipartners.pl (217.153.222.39) icmp_seq=1 Time to live exceeded
From piekna2-dc7-ge0-0.net.ipartners.pl (217.153.222.39) icmp_seq=2 Time to live exceeded
From piekna2-dc7-ge0-0.net.ipartners.pl (217.153.222.39) icmp_seq=3 Time to live exceeded

--- faq.konnekt.info ping statistics ---
3 packets transmitted, 0 received, +3 errors, 100% packet loss, time 2005ms

Jak mam korzystać z tutoriali, do których nie mam dostępu? Ale to chyba w innym temacie powinno sie znaleźć.

Dla mnie Konnekt nie jest priorytetem, dlatego prosze Was o pomoc. Jeżeli jej nie otrzymam, wykonam co trzeba, za Twoim, Riddle, błogosławieństwem. Wszystko w swoim czasie, cierpliwości.
bialy663
http://faq.konnekt.info/ już działa smile.gif
Minio
Witam ponownie

Mogłoby się wydawać, że projekt umarł, jednak jest inaczej. Powoli, ale poruszam się w kierunku końca. Przede mną jeszcze dużo pracy, ale nie o tym mam zamiar Was informować.

Jak widać, na stronie pojawił się dział AQQ - jest to właściwie drugi skończony temat. Aktualnie mam zamiar zająć się za poradnikami dla komunikatorów jabberowych, a w międzyczasie prośba do Was: proszę o screeny przedstawiające Konnekta. Generalnie im bardziej zmieniony tym lepiej, liczę również na różnorodność - z pewnością ktoś ma komunikator z ogromną ilością dodatków a ktoś inny jedynie z najpotrzebniejszymi opcjami. Najlepiej gdyby screeny przedstawiały każdy aspekt Konnekta - listę konatktów, okno rozmowy, opcje, jakąś konferencję.
Generalnie nie dbam o to, jak dostarczycie mi odpowiednie obrazy - czy wyslecie na maila, czy podacie linki do obrazow na innym serwerze (chocby na imageshack.us ) czy do tematu gdzies na forum. Zależy mi jednak, by autor dał swoje wyraźne pozwolenie na publikację.

Jeżeli chodzi o poradnik GG2Konnekt posłużę się matriałami z http://faq.konnekt.info/start.php (wg mnie dobrze napisany).

Możliwości kontaktu ze mną znajdziecie w profilu na forum. Jeżeli ktoś preferuje, proszę pisać w tym temacie.

Pozdrawiam
Minio
bialy663
http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=7992 Wyrażam zgodę na publikację.

http://promocja.komunikatory.pl/?dzial=ekipa nie działa
Sija
malo jest screenow na forum i stronie Konnekta ?
Minio
Mam je brać bez wiedzy i zgody autorów?
Sija
a kto tak powiedzial ? to w Twoim interesie lezy uzyskanie zgody autorow na publikacje, zatem moze nalezaloby poprostu wyslac wiad. do autorow z pytaniem o zgode na publikacje tego co zamiescili na forum/stronie ?
zhvir
albo ja czegoś nie rozumiem albo nie wiem... to w interesie autorów/użytkowników konnekta leży promocja swojego komunikatora na takich stronach jak w tym temacie i jeżeli nikt nie da materiałów na strone to po prostu konnekta na niej nie będzie a będą inne być może gorsze komunikatory, które mają jednak o wiele mądrzejszą ekipę promującą swój ulubiony program

ps. wyrażam zgodę na publikację wszelkich screenów w poniższych tematach w głównych postach tongue.gif
http://www.konnekt.info/forum/index.php?s=...indpost&p=67984
http://www.konnekt.info/forum/index.php?s=...indpost&p=65612
ved
zhvir - prawidzwa sztuka obroni sie sama!:D
Minio
QUOTE(Sija @ 11.07.2006 - 13:51) *

a kto tak powiedzial ? to w Twoim interesie lezy uzyskanie zgody autorow na publikacje, zatem moze nalezaloby poprostu wyslac wiad. do autorow z pytaniem o zgode na publikacje tego co zamiescili na forum/stronie ?

Nie, to nie lezy w *moim* interesie. Z PAK nie mam zysków, zwłaszcza materialnych.
Jak napisał tutaj Riddle - "Chesz się kłócić czy coś zrobić?" Jeżeli nie chcesz pomóc to przynajmniej nie zniechęcaj innych. Dziękuję.

QUOTE(zhvir @ 11.07.2006 - 14:14) *

albo ja czegoś nie rozumiem albo nie wiem... to w interesie autorów/użytkowników konnekta leży promocja swojego komunikatora na takich stronach jak w tym temacie i jeżeli nikt nie da materiałów na strone to po prostu konnekta na niej nie będzie a będą inne być może gorsze komunikatory, które mają jednak o wiele mądrzejszą ekipę promującą swój ulubiony program

generalnie się zgadzam. Szkoda, że nie wszyscy chcą to zrozumieć (to nie jest atak na kogokolwiek - to tylko ogólne stwierdzenie).
Nie mogę się też podpisać pod słowami "inne (...) gorsze komunikatory". Każdy wybiera to, co jest dla niego najlepsze, co mu się najbardziej podoba. Nie ma jedynego słusznego komunikatora. Jest tylko jedyny słuszny protokół wink.gif .
zhvir
nie "inne (...) gorsze" tylko "inne być może gorsze"!!!
nie można dowolnie wybierać z wypowiedzi jednych słów a inne odrzucać, to się jakoś nazywa... manipulacja czy jakoś tak i jest najczęściej stosowane w telewizji przy wypowiedziach np. polityków aby później mieli się z czego tłumaczyć...
Minio
QUOTE(zhvir @ 11.07.2006 - 18:54) *

nie "inne (...) gorsze" tylko "inne być może gorsze"!!!
nie można dowolnie wybierać z wypowiedzi jednych słów a inne odrzucać, to się jakoś nazywa... manipulacja czy jakoś tak

nie miałem na celu manipulacji a mozliwie największe skrócenie cytatu bez zatarcia znaczenia. "Gorsze" czy "być może gorsze" - to Twoja opinia, w obu przypadkach. W obu trzeba to dodać, tak samo jak to, że każdy wybiera to, co mu sie najbardziej podoba. Owszem, wersja druga jest bezpieczniejsza, bo wskazuje czytelnikowi, że masz prawo się mylić.
Jeżeli poczułeś sie urażony, to przepraszam.
zhvir
"być może gorsze" to nie jest moja opinia tylko twierdzenie (przypuszczenie), którego nie da się podważyć tongue.gif
Sija
Minio: ok, byc moze zle sie wyrazilem, przepraszam smile.gif chodzilo mi bardziej o fakt tego, ze uzytkownikom latwiej byloby wyrazac zgode dot. screenow juz zamieszczonych niz robic nowe specjalnie na potrzeby serwisu.
Minio
QUOTE(zhvir @ 11.07.2006 - 22:58) *

"być może gorsze" to nie jest moja opinia tylko twierdzenie (przypuszczenie), którego nie da się podważyć tongue.gif

Zakładając, że to twierdzenie, to po dłuższym zastanowieniu się, moznaby je podważyć smile.gif . Tylko po co?
QUOTE(Sija @ 12.07.2006 - 02:58) *

Minio: ok, byc moze zle sie wyrazilem, przepraszam smile.gif chodzilo mi bardziej o fakt tego, ze uzytkownikom latwiej byloby wyrazac zgode dot. screenow juz zamieszczonych niz robic nowe specjalnie na potrzeby serwisu.

Zaraz, zaraz, a czy ja powiedziełem, że mają to być screeny "chwytniete" specjalnie na potrzeby kampanii? To, co zrobił bialy663 w pełni mnie satysfakcjonuje - link do odpowiedniego tematu i wyrażenie zgody.
Minio
Po 10 dniach (od ostatniej wiadomości) odświeżam temat.
W końcu powstał poradnik GG2Konnekt dostępny pod adresem:
http://promocja.komunikatory.pl/?dzial=gg2konnekt
Mam nadzieję, że nadaje się do publikacji, bo pisałem go w nocy i od tego czasu nie czytałem... pewnie zawiera kilka wprost idealnych stylistycznie zdań wink.gif .

Niemniej, co to oznacza dla Was? To, że to jest jeden z ostatnich dni, w których wciąż możecie coś zmienić pisząc o tym na forum. Wciąż potrzebuję screnów, jeżeli ktoś chciałby, aby jego Konnekta oglądały oczy setek czytelników, ma szansę spełnić to marzenie. Jeżeli ktoś chciałby dodać jakąś wadę lub zaletę do listy, zmienić coś w poradniku - również ma okazję. Gdy skończę galerię obrazów, ewentualne sugstie co do zmian będą przyjmowane tylko prywatnie (JID lub e-mail).

Pozdrawiam
Minio
zhvir
do galerii obrazów: zajrzyj w tym temacie -> http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=8427&st=40
myślę że wszyscy autorzy nie będą mieli nic przeciwko wykorzystaniu przez ciebie screenów najgorętszego ostatnio stylu okna rozmowy GoneDark; moje pozwolenie masz smile.gif
saCOOL
hehe biggrin.gif..

http://www.konnekt.info/forum/index.php?s=...indpost&p=70128
http://forum.myportal.cn.net.pl/index.php?...ndpost&p=139474

Co do plusów np. AQQ
http://forum.myportal.cn.net.pl/index.php?...ndpost&p=139599
Oni sami dobrze wiedzą, jak działają (źle), niektóre z ich wtyczek, więc dodaj do minusów, co trzeba tongue.gif biggrin.gif..

EDIT:

(...)
Zakładki w oknie rozmowy;
Duże możliwości personalizacji wyglądu (skórki, style okna rozmowy, ikonki, tła listy kontaktów, dźwięki, emotki, style listy kontaktów; kompozycje zawarte w plikach.ath);

Czemu w plusach K, nie ma zakładek, skoro są w AQQ?
Minio
Ok, dzisiaj na stronie zawitała galeria obrazów z Konnekta. Odpowiednie obrazy wziąłem z linków podanych przez saCOOLa, tak więc jeżeli ktoś zobaczy tam swojego Konnekta, a nie zyczy sobie, aby był oglądany przez szerszą publiczność, niech da znać.

Z chwilą obecną dział Konnekta zyskuje status RC i nie będzie ruszany do czasu końcowej korekty. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś zastrzeżenia/ propozycje to przyjmuje je prywatnie (e-mail/ JID - informacje w profilu).

Pozdrawiam
Minio
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.