[quote name='lhs' date='25.06.2006 - 11:24' post='68110']
Problemem nie jest komunikator GG, problemem jest
SIEĆ GG. Zrób PAS - Promocję Alternatywnych Sieci, bo w tej chwili marnujesz swoje siły i czas, IMO.
[/quote]
Jedyną "siecią" wartą promocji jest Jabber.
"Siecią", gdyz to protokół komunikacji internetowej. Znalazł zresztą swoje miejsce na stronie.
Zresztą żadna sieć, komunikator, ckolwiek *nie* obsługujace Gadu-Gadu (protokołu oraz sieci) nie ma w Polsce zycia. Smutna prawda. Dlatego koncentruje sie na multikomunikatorach. Jak uzytkownik zobaczy, że może w nowym programie zarejestrować konto Jabber to być może zapyta google, co to takiego. W najgorszym wypadku bedzie przynajmniej wiedział, że komunikacja internetowa to nie tylko Gadu-Gadu oraz że ten program nie jest jedyny.
[quote name='beosia' date='25.06.2006 - 12:04' post='68115']
ps. od niedawna konnekt obsługuje sieć aqq poprzez wtyczkę (kAQQ) więc prośba o dopisanie tej sieci jako obsługiwanej)[/quote]
Dopisane.
[quote name='KoSiarzPL' date='25.06.2006 - 12:28' post='68123']
lhs ma po części rację. Akcja którą proponujesz ma za zadanie zaszkodzić firmie gadu-gadu poprzez namawianie użytkownika do nie korzystania z ich komunikatora. Nie namawiasz użytkowników jednak do zmiany sieci. Czyli można powiedzieć namawiasz do "okradania" firmy gadu-gadu.
[/quote]
Jeszcze nie namawiam
. Na końcu poradnika GG 2 Kopete napisałem o Jabberze, w tworzącym rdzeń dokumencie "Dlaczego?" równiez nie omieszkam wspomniec o tym protokole. Cierpliwości.
Po za tym nie lubie słowa "akcja" w internecie. Jeśli widzę taki wyraz od razy klikam "delete". Zamiast akcja lepiej użyć innego słowa, może po prostu "prowadzisz portal promujący lepsze komunikatory".
[/quote]
"Portal" kojarzy mi się z czyms a'la onet - projektem o danej tematyce, wciąż aktualizowanym (pojawiają się nowe artykuły, newsy etc.). PAK nie jest taki - prędzej nazwałbym go 'kampanią' (jak uzyska ostateczną formę nie będzie już aktualizowany; nie znaczy to, że zostanie zapomniany).
Przy okazji na stronie ani razu nie zostało użyte słowo "akcja".
Jeśli chodzi o sam portal to jest baaardzo słabiutki. Po pierwsze słąbe menu, wtapiające się w treść i człowiek nie wie czy to menu cyz nie. Użytkownik absolutine nie ma zielonego pojęcia w którym miejscu witryny becnie się znajduje.
[/quote]
Mówisz o belce bocznej?
Ze względu na użytą technologicznych jedynym, co moge na chwile obecną zrobic to dodanie nagłówka na górze każdej strony. Tak też zresztą jest. Mimo to zapewniam, że sprawdze, co da się zrobić.
Przy okazji pytanie - jakie rozwiązanie by Cię satysfakcjonowało? Jakie dokładnie mówi, w którym miejscy strony dokładnie znajduje się uzytkownik?
Zestawienie linku "Jabber" z komunikatorami nie ma żadnego sensu. Albo menu ma podawać lepsze sieci czy lepsze komunikatory. Najlepiej menu podzielić, ułożyć w jakąś hierarhię.
[/quote]
Menu ma podawać *alternatywy*. Tak jak wskazuje nazwa. Aktualnie Jabber znajduje sie na górze, ale ze wzgledów przez Ciebie podanych pewnie poleci na dół w hierarchii.
Czy widzisz jakieś przeciwwskazania, aby Jabber znalazł się wśród promowanych alternatyw?
Jeśli jesteśmy na podstronie o Kopete i tam są linki do innych podstron ale listości w jaki sposób można się dostać do tych linków z innych stron (menu)?
[/quote]
Nie rozumiem, o co konkretnie Ci chodzi.
Wszystkie menu (oba boczne jak i górne) są niezależne od treści strony. Słowa na szarym tle to "trudne pojęcia" - wszystkie bedą znajdowały się w dziale "słowniczek" (chyba, że nie dotycza bezpośrednio komunikatorów - wtedy odwołuje do wikipedii). Przeznaczeniem jest, aby osoba, która nie rozumie danego słowa kliknęła na nie i dowie się, co ono znaczy. Nie widzę sensu odwoływania do tych słów nie dotyczących bezpośrednio danego komunikatora z jego strony.
Pomysł z oznaczeniem odwiedzonego linku jako przekreślony jest po prostu głupi. Przyjęło sie, że przekrśla się rzeczy już nie istotne, nie aktualne ale nigdy linki.
[/quote]
Zabrałem sobie z mojej domowej (mi osobiscie się podoba). Jak się "przyjeło" inaczej to wylatuje.
Moim skromnym zdaniem powinno być kilka podstron dla każdego komunikatora. Przykładowo "Przesiadka z gadu-gadu", "Przesiadka na jabbera", "Dostsosuj komunikator do wyglądu gadu gadu", "Dostosuj komunikator do nowoczesnego wyglądu".
[/quote]
Strona tylko przedstawia alternatywy i pomaga w rozpoczeciu ich uzywania. Zmiana wyglądu to osobista sprawa każdego, nie mam zamiaru nic narzucać. "Przesiadka z Gadu-Gadu" jest priorytetem, o Jabberze wspominam a wytłumaczeniem podstaw przesiadki powinien się zająć inny projekt, typowo jabberowy. Nie ma sensu powtarzać. Powstanie poradnik dla PSI i Pandiona (mam nadzieję) przyjaźniejszy użytkownikowi niż GG2Jab (ten zawiera sporo teorii). Na jego podstawie każdy poradzi sobie z przesiadka używając innego klienta, zazwyczaj zresztą bardzo dobrze opsianego.
Aha i nie zgadzam sie by strona o Kopete powinna byc wzorem. Wątpie by komukolwiek chciało się to przeczytać i postąpić wedłóg wskazwówek. Skoro to ma być tutorial "krok po kroku" to gdzie są te kroki? Powinny być nagłówki "Krok 1 - eksport listy kontaktó", "Krok 2 - Pierwse uruchomienie". Podobnie gdy piszecie "zaleca sie" to wszystkie zalecenia powinny być w punktach (nie numerowanych) by były czytelniejsze.
[/quote]
Kroki - wiedziałem, że o czymś zapomniałem
. Poprawione (mówie o Kopete).
Dalej - dlaczgo wątpisz, aby komus chciało się czytać? Zamiar jest taki, aby każdy wpierw przejrzał zalety i wady każdego z prezentowanych komunikatorów. Wszedł na strony domowe, poogladał screeny. Następnie wybrał faworyta i użył odpowidniego poradnika. Wtedy chyba jest przygotowany na troche tekstu, prawda?
Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego zalecenia powinny być w punktach a nie wśród tekstu?
Jeszcze raz mówie, zastanówcie się co chcecie osiągnąc poprzez ten portal. Czy ma to byc "okradaj (bojkotuj) gadu-gadu bo jest be i użyj innego komunikatora do łączenia się z ich siecią", czy "poczuj nowe możliwości podczas komunikacji ze swoimi przyjaciółmi - zmień sieć i komunikator".
[/quote]
Jak wspomniałem - Jabber jest i będzie wywyższany. Jednak transporty nie są alternatywą dla GG (zbyt mała funkcjonalność). Ponadto całkowite przejście na Jabbera musi być przemyslane - ze znajomością wszystkich wad tego rozwiązania. Wad nie do przyjecia dla zwykłego uzytkownika Gadu-Gadu. Poza tym - co za różnica, czy ktos użya Konnekta do komunikacji z serwerami GG czy bramki na serwerze Jabbera? Ostatecznie "okrada" GG Sp.z.o.o., czyż nie?
Ponadto każda alternatywa *musi* mieć mozliwość łączenia z Gadu-gadu. Nie wyobrażam sobie całkowitego zarzucenia tego protokołu (zatwardziali działacze społecznosci Jabbera mogą sobie na to pozwolic, ale nie zwykli uzytkownicy używający komunikatora do niezbyt poważnych rozmów ze znajomymi). W takim też duchu tworzona jest kampania - informowania o alternatywnych komunikatorach, wolnych od wad Gadu-Gadu oraz przedstawienia Jabbera, dla którego jest jednak jeszcze za wcześnie.
P.S. ktoś mi wytłumaczy, dlaczego tag
quote nie działa ? Zarzuciłem kursywe na cyataty - chyba będzie w miare czytelni.