Teraz rozmowa się przeradza w to, jak piszą polscy internauci, a przecież nie o to chodzi.
Temat jest założony po to, aby developerze mieli nowy pomysł na wtyczke, a więc to oni powinni się tutaj głównie udzielać a ich wypowiedzi można by rozróżniać po tym, że zastanawialiby się jakby to napisać.
Tak to interpretuję. Może byśmy wkońcu się zdecydowali na to, jak widzimy tą wtyczke, a to czy jest ona przydatna czy nie jest pewne - jest ona przydatna dla tych, którzy tak uważają. Jeżeli ktoś inny woli nie pisać poprawnie, albo nie chce być poprawiany, niech się tutaj nie wypowiada. Po co ktoś ma wręcz namawiać ludzi do tego, żeby źle pisali, do tego, żeby nie pisali poprawnie. Po polsku.
Ja odnośnie tej wtyczki jestem zdecydowanie na TAK. Ta wtyczka przyda się zarówno tym, którzy chcą się poprawić, bo wiedzą że piszą źle, a ciągłe wiadomości od znajomych "nie pisze się bóda, tylko buda" ich dręczą, ale przyda się również tym, którzy (jak ja), myślą że piszą poprawnie, ale może popełniają błędy i nie są tego w pełni świadomi.
Będę konsekwetny, moje wymagania w tej wtyczce:
1. Podkreślanie błędnego wyrazu czerwonym szlaczkiem (tutaj na forum widziałem
) i kolorowanie wyrazu na czerwono.
2. Po najechaniu na wyraz pojawia się overlib z poprawnymi propozycjami wyrazu albo gdzieś obok przycisków b, i, u itd pojawia się ikonka, podobna jak w wordzie, która analizuje tekst. Ikonka może być przyciskiem, po którego kliknięciu pojawią się ów poprawne propozycje.
3. Dostępne opcje w konfiguracji:
- włącz słownik - włącz sprawdzanie polskich znaków (ikonka obok przycisków b, i, u)
- podkreślanie wyrazów
- poprawne propozycje (overlib)/poprawne propozycje (przycisk) <- jeżeli powyższa włączona
- wysyłaj błędne wiadomości
Prosiłbym o to, aby następne posty już nie negowały istnienia tej wtyczki, a jedynie inni kUserzy, którzy chcą mieć tą wtyczke pisali co by wg powinno się znaleść we wtyczke, no i również prosiłbym o wypowiedź jakiegoś developera (bądź wielu :] ) na temat tego, czy wogóle jest szansa istnienia takiej wtyczki.