Jedno jest pewne - w końcu ruszają prace nad Jabberem. Niestety wciąż nie mogę się zdecydować na bibliotekę do wykorzystania (zawsze wchodzi w grę rozwiązanie autorskie, ale to z pewnością zajmie więcej czasu...). oaJabber który był niemal pewniakiem stracił sporo punktów, gdy okazało się, że wymaga biblioteki Xerces zajmującej grubo ponad 2 mega, a to tylko jedna z wymaganych bibliotek. Z jednej strony to niby nie tak dużo, z drugiej, może uda mi się znaleźć jakąś mniejszą alternatywę
Podczas pisania na pewno uwzględnię możliwość w miarę bezbolesnej wymiany biblioteki...
Zaraz potem, co też już jest praktycznie postanowione, przestaję przejmować się kompatybilnością z innymi językami. Bardzo ogranicza to API i przede wszystkim przejrzystość kodu generując całkiem pokaźną kupkę błędów. I chociaż Konnekt nadal będzie działał na zasadzie przesyłania komunikatów pomiędzy wtyczkami, większość z nich otrzyma odpowiednie Wrappery.
Nadal na uwadze będę miał jednak kompatybilność wstecz - przynajmniej do pewnego poziomu.
Przy dużym zapotrzebowaniu na SDK dla innych języków, nie widzę problemu, żeby ktoś przygotował Wraper, w sumie byłoby to rozwiązanie optymalniejsze od bezpośredniego tłumaczenia źródeł...
Przy okazji będę musiał uporządkować kod, może co nie co napisać od nowa. Jest to robota żmudna i nudna, więc pewnie w międzyczasie pobawię się jakimiś nowościami...
Więcej będę wiedział, jak upewnię się co do stopnia kompatybilności różnych kompilatorów C++ i ich bibliotek standardowych...
Przy okazji wpadłem również na pewną ciekawie zapowiadająca się bibliotekę cross-platformową. Kto wie, czy kiedyś K nie będzie działał również na "darmowych" skrzynkach