Już wielokrotnie pojawiały się propozycje aby powstała wtyczka obsługująca protokół Skype. Jak każdy wie, Skype jest protokołem zamkniętym, dlatego trudno było napisać wtyczkę obsługującą go(było jednak możliwe wykorzystując dostępne API).
Teraz się to zmieniło, grupa informatyków z Azji rozkodowała Skype'a i napisała program(w fazie bardzo wczesnej bety, rzekłbym nawet alfy) do obsługi protokołu bez potrzeby posiadania samego Skype'a na komputerze.
Moje pytanie i właściwie pointa tematu jest taka: czy uważacie, że dobrze, że Skype'a został "otwarty", czy wtyczka do konnekta obsługująca Skype'a jest dobrym pomysłem, i czy nie powinniśmy bardziej reklamować Actio(jako support konnekta) niż Skype'a?
Jeszcze słowem wytłumaczenia - nie jestem użytkownikiem Skype'a, choć gdyby była możliwość jego łatwego przyłączenia do konnekta to może i bym został. W sumie, nie robi mi różnicy czy powstanie wtyczka do konnekta obsługująca go, sam korzystam z Actio i uważam, że jest to dobre rozwiązanie(choć nadal czasem stwarza problemy). Ale przyznam, że miło by było porozmawiać z gronem moich przyjaciół korzystających ze Skype'a
Do Moda: nie jestem pewien czy ten post nie powinien wylądować w Hydeparku lub w jakiś przemyśleniach - ale sam problem jest także po części dla niektórych propozycją