Pierwszy efekt moich zabaw z SDK Konnekta.
Napisałem wtyczkę, która wyświetla informację o nieprzeczytanych wiadomościach na ekranie logowania Windows XP.
Informacja ma postać standardowego powiedomienia o nieprzeczytanych wiadomościach e-mail. Niestety WinAPI nie pozwala na nic innego.
Uwagi i sugestie mile widziane.
Żadnych zastrzeżeń, działa
.
Lwiczek
21.08.2006 - 07:47
Domyślam się, że ze względu na ograniczenia nie da się dodać od kogo są te wiadomości?
dulek000
21.08.2006 - 08:48
Brawo, brawo, brawo.
QUOTE(Lwiczek @ 21.08.2006 - 08:51)
Domyślam się, że ze względu na ograniczenia nie da się dodać od kogo są te wiadomości?
Teoretycznie można to zrobić (zastąpić napis 'Konnekt' dowolnym innym, formatowanym przez użytkownika), ale obsługa tej informacji wymagałaby bezpośredniej edycji rejestru przez wtyczkę, z pominięciem api udostępnianego przez XP. Początkowo opracowywałem coś takiego, ale pojawiło się parę problemów, których nie udało mi się sesnsownie rozwiązać. Może w przyszłych wersjach. Wszystko zależy od zaintresowania wtyczką
jiobel.
21.08.2006 - 10:54
A zainteresowanie powinno być duże, bo wtyczka miodna. :-)
arct!c
21.08.2006 - 12:37
Bardzo ciekawe i przyjemne rozwiązanie. +
Raku85
21.08.2006 - 14:02
Jak dla mnie rewelacja
Czekan na nastepną wersje z info kto pisze (o ile będzie się to dało zrobić)
Jak dasz rade zrobić aby zamiast mail było Konnekt to zacznę używać
Wtyczka bardzo pomysłowa.
Andrzej1307
21.08.2006 - 14:53
watpie zeby dalo sie tak zrobic bo windows xp jest wyposazony w powiadomienie o mailach a nie o wiadomosciach K
ale, niech autor pomysli
wtyczka spoko
Wystarczy reseditem zmienić jeden string w dll-u obsługującym logowanie i zmienić "masz n nowych wiadomości pocztowych" na "masz n nowych wiadomości". Oczywiście zabawy na plikach systemowych nie polecam użytkownikom którzy nie czują się na siłach
Tylko zapomniałem w którym pliku należy dokonywać zmian bo już troche czasu minęło odkąd bawiłem się ekranami logowania
edit1: poszukałem i znalazłem, ten plik to logonui.exe (później napiszę co mi wyszło po edycji
)
edit2: logonui.exe znajduje się w katalogu .../windows/system32, edycję przeprowadzić można programikiem
reshacker, w pliku edytujemy wartości String Table -> 2 i 3, zapisujemy plik pod nową nazwą, następnie powinniścmy podmienić oryginał na nasz plik najlepiej programikiem
Logon Loader
Lwiczek
21.08.2006 - 16:55
Ekhm... chodziło mi żeby wypisywało od kogo [per se] są wiadomości a nie że to z Konneka
Z resztą u mnie nie działą
Trzeba zresetować kompa? Albo wyłączyłem tą opcję kiedyś...
Wtyczka super
Tak trzymąj
beosia
21.08.2006 - 18:47
wtyczka ciekawa a szczególnie cieszy że jest ktoś nowy kto się wziął za ulepszanie konnekta
jiobel.
21.08.2006 - 20:16
To polega na tym, że wysyłane jest info z id programu i ilością wiadomości nieprzeczytanych, tak? A możnaby zrobić to tak, że zamiast id=konnekt dać id=%nazwa_użytkownika% – pomysł na +, czy na -?
QUOTE(Lwiczek @ 21.08.2006 - 17:59)
Z resztą u mnie nie działą
Trzeba zresetować kompa? Albo wyłączyłem tą opcję kiedyś...
Nie trzeba restartować systemu. Jeżeli wyłączyłeś tę opcję to najprościej ściągnąć TweakUi z zestawu PowerToys [
http://www.microsoft.com/windowsxp/downloa...ppowertoys.mspx] i uaktywnić powiadomienia.
Jest jeszcze jedna możliwość. Mój XP x64 pokazuje powiadomienie, tylko wtedy, gdy na ekranie logowania znajduje się więcej niż jedno konto. Nie wiem czy to reguła, czy tylko widzimisie mojego systemu. [EDIT] Widocznie mu się odmieniło, bo pokazuje i z jednym kontem, eh
Co do innych sugestii. Nie istnieje żadna inna funkcja WinAPI (o której mi wiadomo), umożliwiająca ingerencję w ekran logowania, więc zawsze będzie to tylko powiadomienie o poczcie e-mail. Patchowanie logonui.exe przez wtyczkę raczej nie wchodzi w grę
Dodanie informacji o nadawcy wziąłem pod uwagę.
Lwiczek
22.08.2006 - 08:05
TweakUI mam... zaraz po instalacji systemu instaluje i prawie wszystkie 'umilacze zycia' wylaczam
Teraz już włączyłem i działa wyśmienicie. Genialna wtyczka!
Teraz jakby jeszcze pokazywała info o nadawcy to już w ogóle 'cud miód i orzeszki'
A pomyśleć, że jeszcze 4 dni temu myślałem o takiej opcji gdy zmieniałem logon
ślicznie
Dziękować.
EcstasyxXx
22.08.2006 - 19:05
Fajna wtyczka, dzięki
Komodo
26.08.2006 - 12:31
Cały czas mi pokazuje, że mam 3 nieprzeczytane wiadomości w K.
Może masz jakieś w zapisane w Historie w grupie "Kolejka" ?
Komodo
26.08.2006 - 15:55
Kolejka\Nieprzeczytane mam puste, w folderze Wszystkie jest dużo wiadomości.
Masz cały czas włączoną wtyczkę? Jeżeli nie ma żadnej nieobsłużonej wiadomości, z dowolnej sieci, wtyczka ustawi 0. Nie ma innej opcji.
Coś zajebistego. Szkoda tylko, że skoro już mi ekran logowania thunderbirda załapał (kiedyś jakoś nie chciał), to Konnekta nie da się zrobić jako w ogóle osobną pozycję/kategorię wiadomości.
Generalnie największa zabawa byłaby, gdyby któryś z utalentowanych developerów napisał włąsną wersję ekranu logowania - bo wiem, że jest to możliwe (trza się zakręcić koło hasła GINA, MSGINA.DLL), ale mnie zdecydowanie przerasta ;P
super szkoda tylko ze korzystam z logowania w ktorym wpisuje sie wszystko recznie ;p da rade tam tez te info wyswietlic?
dulek000
29.08.2006 - 10:08
Niestety, tam raczej nie da rady.
Nie rozumiem przydatnosci tej wtyczki. Przynajmniej u siebie tak to widzę:
Dopóki nie włacze K z nieprzeczytanymi wiadomosciami, nie bedzie tego info na ekranie logowania. Wiec jesli rano wstaje, właczam kompa 1 raz, to nie ma zadnego info o wiadomosciach, racja?
IMHO niepraktyczne?
Btw Fast User Switching mam wyłączone, bo nie chce zeby programy innego usera zjadały czesc moich zasobów. Ale to przy 1 starcie peceta nie ma chyba znaczenia dla tej wtyki.
@Cl3riq:
Patrz taki myk. Jesteś w domu z rodzeństwem, rodzicami itp. NIe chcesz zeby oni grzebali Ci w konnekcie, wtedy dajesz swoje konta gdzie masz konnekta (w windowsie) na hasło i dajesz przełącz konnekta wtedy Ci wychodzi do logowania systemu windows i mozesz spokojnie odejsc od kompa nie bojąc sie ze ktos Ci bedzie sie patrzyl w wiadomosci, a takze bedziesz mógł tylko zerknąc czy ktos do Ciebie nie napisał
Ahaaa
Thx, ale srednio uzyteczne dla mnie
jiobel.
8.09.2006 - 21:36
Przecież ta gadanina nic nie wnosi. Del? :-)
ukazuje zastosowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.