Ostatni tydzien spedzilam na testowaniu innych multikomunikatorow, i komunikatorow w ogole...
Myslalam ze znajde cos co bedzie rownie konfigurowalne co Konnekt i jednoczesnie bedzie oferowac to czego mi w K brakuje czyli: transfer plikow w jabberze i plugin do MSN...
Jakzem byla naiwna!
Otoz okazuje sie moi drodzy, ze nie ma, nie ma drugiego takiego komunikatora jak konnekt, ba, nie ma nawet czegos na calym tym swiecie co by mu do piet dorastalo!
Miranda jako jedyna jakos tam sie trzyma, ale i tak jest zenujaca z cala swoja niestabilnoscia i burdelem panujacym we wtyczkach... i meczaca szalenie jest, nie ma tej intuicyjnosci jaka ma Konnekt.
Tak wiec, Panie i Panowie, mozemy smialo powiedziec calemu swiatu ze mamy nie tylko najwiecej zamknietych protokolow, najnizszego prezydenta w historii i najwiekszy procent spozycia alkoholu na mieszkanca...
Mamy tez najlepszy Komunikator we wszechswiecie:D
KoSiarzPL
23.09.2006 - 19:47
Nie wierzę, że nie ma komunikatora który by miał to co Konnekt plus obsługa transferu plików po jabberze.
Jeśli chodzi o obsługę protokołów to K chyba zostaje w tyle a obsługa samego Jabbera jest bardzo słaba.
Mówisz że inne komunikatory są nie intuicyjne. nie pomyślałaś, że może to wynikać z faktu iż używałaś K przez bardzo długi czas i on jest dla ciebie intuicyjny a wszystko inne co zachowuje sie inaczej niż K jest nie intuicyjne. Czy intuicyjne dla Ciebie w K jest zamykanie okna z shiftem by to okno zostało naprawde zamknięte a nie tylko ukryte. Czy intuicyjny jest dla ciebie przycisk "OK" z prawej strony a nie jak wszędzie na świecie po lewej?
Poza tym warto by było podać jakie komunikatory + jakie wtyczki do nich przetestowałaś i ile czasu poświęciłaś na testy.
Na koniec, nie możesz powiedzieć że K jest najlepszy we wszechświecie bo napewno nie testowałaś komunikatorów marsjańskich a tym bardziej z innych galaktyk
Olórin
23.09.2006 - 19:58
Czy intuicyjne dla Ciebie w K jest zamykanie okna z shiftem by to okno zostało naprawde zamknięte a nie tylko ukryte.
A czy jest to naprawde istony ficzer dla ZU?
Hehe, ja nawet o tym nie wiedzialem.
Niestety musze powiedziec ze z Konnekta korzystam z przyzwyczajenia, a nie dlatego ze jest najlepszy. Kulawa obsluga tlena, nieszyfrowana historia, zapisywanie opisow... Na pewno zaleta jest to ze sam Konnekt nie krzaczy, ma w miare dobra obsluge GG, bardzo dobra AQQ, zuzywa malo pamieci i procka, jest po polsku.
Kiedys sciagnalem Mirande (juz kiedy mialem Konnekta przez dluzszy czas) i tez tak jak ty odpuscilem bo zniechecila mnie konfiguracja i smietnik we wtyczkach. Ale gdybym wczesniej nie mial Konnekta to bym sie pewnie pomeczyl troche, i zaczal jej uzywac.
Moge powiedziec tylko ze jest lepszy od oryginalnych klientow GG i AQQ, co do Mirandy to powinien sie wypowiedziec ktos kto z niej korzystal przez dluzszy czas.
KoSiarzPL
23.09.2006 - 21:16
QUOTE(Olórin @ 23.09.2006 - 21:02)
A czy jest to naprawde istony ficzer dla ZU?
A ile razy trzeba tłumaczyć użytkownikowi "ustaw toolbary i zamknij okno trzymając shoft"? Dlaczego użytkownik musi zrestartować konnekta gdy zmieni styl do okna rozmowy by styl się aktywował (bo przecież nie ma pojęcia że trzeba z shiftem zamknąć okno). Do tego dochodzi super, ultra, dużo problemów dla programisty.
Słuchajcie to nie jest kolejny temat o wyższości K nad innymi komunikatorami. ja sie odniosłem do wypowiedzi autora. Skoro autor przeprowadził test i mówi że K jest niezastąpiony to tylko poprosiłem o jakieś szczegóły na temat testów i podałem swoje uwagi do wymienionych przez niego punktów.
sasquacz
23.09.2006 - 21:37
QUOTE(Mucha @ 23.09.2006 - 21:34)
Moge powiedziec tylko ze jest lepszy od oryginalnych klientow GG i AQQ, co do Mirandy to powinien sie wypowiedziec ktos kto z niej korzystal przez dluzszy czas.
mowie ci, ze miranda jest lepsza
konnekta uzywalem z rok, mirandy juz z pol roku i tylko na poczatku myslalem, zeby wrocic - a to dlatego, bo sie jeszcze nie przyzwyczailem. teraz za nic bym sie nie zamienil
no moze za taka obsluge skinowania jak w mirce... :>
KoSiarzPL
24.09.2006 - 00:14
O ja cię. Jak mówisz, że coś jest lepsze od czegoś innego podaj przykłady. Ja mogę powiedzieć "jesteś najgłupszym człowiekiem na ziemi" ty mi odpowiesz "sam jesteś najgłupszy" i z dyskusji wiele nie wyniesiemy a wolałbym żebyś mi powiedział na jaki sposób jestem głupi.
Z twojego postu wynika, że w mirce podoba ci się tylko możliwość skinowania. Nie dla każdego jest to najważniejsze. Inni lubią np zjeść coś smacznego niż ładnie wyglądającą dekorację do tortu.
Nawet jeśli mówimy o wyglądzie to jest rzecz gustu więc twoje "miranda jest ładniejsza" trać jeszcze bardziej na znaczeniu. Podaj dokładnie co jest takiego fajnego w możliwości ustawiania wyglądu K. Przez pół roku to i w K się trochę zmieniło jeśli chodzi o ustawienia wyglądu. Powiem nawet więcej. Widzę ostatnio trend w tworzeniu dodatków (ulepszanie K) by lepiej wyglądał co mnie osobiście niepokoi. Nikomu się nie chce naprawić podstawowych elementów.
Co mnie jeszcze niepokoi? Spadek jakości w Konnekcie. Nie odwiedzałem tego forum dość długo bo byłem (dalej jestem) mocno zajęty, gdy wróciłem widzę jakieś
wulgarne wtyczki,
beznadziejne style łamiące regulamin (dobrze że nie erotyczne, choć pewnie gdyby ktoś taki styl umieścił został by przyjęty),
wtyczki które nic nie robią ale ktoś posiedział 3 godziny i postanowił to opublikować a dopiero później poprawić i dorobić prawdziwą funkcjonalność. Na dodatek, uwagi kierowane do osób nadzorujących to miejsce trafiają w próżnię.
John Cooper
24.09.2006 - 05:57
Ja też do wczoraj byłem wierny (z przerwami
) Konnektowi, ale jakoś wczoraj podjąłem decyzje i zmieniłem go na Tlen.pl. Najgorsze jest to, że nie jest mi z tym dobrze :]
Brakuje mi standardowego wyglądu Konnekta, bo dla mnie te okienko w którym są zakładki grup, lista kontaktów, główny toolbar i panel sieci, to coś pięknego.
Pewnie i tak za niedługo wrócę do Konnekta, ale jak na razie jedynym komunikatorem jaki mam to Tlen.
Wlasnie o tym mowie - ja sie nie przyzwyczajam do niczego, raczej nudze sie szybko czyms stalym:)
Nie uwazalam nigdy ze Konnekt jest 'najlepszy' bo zawsze mnie cos wkurzalo (wlasnie to co wymienialam najbardziej)...
Ale mowie - uwazam ze sie grubo mylilam. Bo nie ma wsrod tych ktore testowalam(a byly to wszelkie multi znalezione na stronach i w necie) czegos co nawet dorasta do piet Konnektowi.
Jest owszem miranda, ale mowie - nie jest tak intuicyjna jak Konnekt - w sensie jak instalowallam Konnekta to nie mialam problemow zadnych i od razu mnie oczarowal swoim intuicyjnym interfejsem:), a tu - zeby cokolwiek znalezc trzeba sie niezle naglowic a potem sie pojawia zdziwienie ze to tak, a nie inaczej, bo przeciez nigdy bysmy na to nie wpadli. Druga sprawa to burdel we wtyczkach i na forum polskim, to co reprezentuje soba forum i strona Konnekta jest wieki do przodu niz tamto.
I z tego wszystkiego wyciagnelam prosty wniosek - Konnekt jest doskonaly(mimo swoich niedociagniec, ktorych jest masa), wlasnie dlatego ze jest niezastapiony.
Chodzi o caloksztalt, o to wlasnie, ze jestem w stanie mu wybaczyc te braki, bo jako calosc jest o niebo lepszy od wszystkich pozostalych razem wzietych:)
I byloby bardzo dobrze mysle, zeby sie nastawil na rozwoj w strone Jabbera...
Chyba trudno sie nie zgodzic?;-)
KoSiarzPL: Obecnie obowiązuje nakaz zatwierdzania wszystkiego, co nie narusza regulaminu. Erotyka już kilka razy nie przeszła, więc nie bądź pewny, że też byłaby zatwierdzona.
wtyczki które nic nie robią ale ktoś posiedział 3 godziny i postanowił to opublikować a dopiero później poprawić i dorobić prawdziwą funkcjonalność.
Funkcjonalnosc sie nie zmienila, a z wydawania wtyczki w tak wczesnej fazie nie musze Ci sie tlumaczyc. Najlatwiej jest skrytykowac, a samemu nic nie zrobic. Mnie sie przydaje, tobie nie, wiec nie sciagaj (zreszta wtyczka ta jest takze odpowiedzia na request z forum). Ta sama sprawa tyczy sie stylow czy innych wtyczek.
Spadek jakości w Konnekcie.
Rzeczywiscie, lepiej bylo jak sie nic nie dzialo, a jedynym tematem w ktorym byly nowe posty byl: Pokaz swoj pulpit.
krys_wm
24.09.2006 - 11:26
Co by rozlużnić atmosferę dodam swoje 5 groszy: Korzystam z K dlatego że:
* jest inny niż wsztskie IM, dzieki extra forum i zaangażowaniu forumowiczów, można sie poczuć że uczestniczy się w zaj... projekcie, odkąd korzystam z K ( będzie już z 1,5 roku) naprawdę się zmienił na + oczywiście
* Wygląd K jest jego zaletą , ( nawet w standardzie) jest ok, bez wodotrysków
*Każdy kto choć raz zobaczy K i jego mozliwości, chętnie się przesiada na K ( już kilaknaście zbłokanych dusz sprowadziłem na właściwą drogę
)
Jak dla mnie więcej jest zalet niż wad , więc pozostane wierny K
Ja też przerzuciłem się na tlena i też ze względu na okienko listy kontaktów. W Tlenie jest więcej działających bajerów. No i update wychodzi częściej.
KoSiarzPL
24.09.2006 - 15:08
QUOTE(Aule @ 24.09.2006 - 11:31)
KoSiarzPL: Obecnie obowiązuje nakaz zatwierdzania wszystkiego, co nie narusza regulaminu. Erotyka już kilka razy nie przeszła, więc nie bądź pewny, że też byłaby zatwierdzona.
Aule, proszę podaj mi link do regulaminu. Jedyny regulamin jaki widziałem to w dziale "Wasz Konnekt", i styl który podałem wcześniej naruszał ten regulamin. Zgłosiłem to i oczywiście żadnego odzewu nie było. Ponieważ w innych działach nie ma żadnego regulaminu to moderatorzy stosują "własny regulamin". Usuwają więc posty według ich "widzimisię", nie podając przy tym żadnego powodu. Ogólnie forum jest pozostawione na pastwę kiepskich moderatorów (nie mówię o wszystkich ale to właśnie oni wyrządzają największe szkody) między innymi dlatego odszedł lhs. Tyle o forum.
Rzeczywiscie, lepiej bylo jak sie nic nie dzialo, a jedynym tematem w ktorym byly nowe posty byl: Pokaz swoj pulpit.
Nie tak dawno wszyscy jednym głosem mówili, mamy mniej wtyczek niż miranda ale za to każda służy do jednej rzeczy, mamy porządek i każda wtyczka ma ciekawe zastosowania. Ty widzę uważasz, że liczy się ilość nie jakość. nie chodzi tylko o wtyczki ale również o różnego rodzaju dodatki. Oczywiście nie jestem za tym by moderator był sędzią i decydował czy coś jest ładne. Chodzi mi tylko by dbali o utrzymanie jakiegoś minimalnego poziomu, by dodatki były przyzwoicie prezentowane i opisane.
Co do twoich wtyczek uważam że zdecydowanie za szybko je wydajesz, bez przetestowania i zbudowania czegoś konkretnego. W ten sposób przykładowo Twój temat o wtyczce zamiast zajmować dwie strony, zajmuje ich pięć bo użytkownicy piszą o tuzinie błędów. Nie mam ci za złe tworzenia wtyczek, chciałbym tylko byś poczuł się odpowiedzialny za to co dajesz użytkownikowi, by on nie musiał się denerwować i przeklinać jaki to K jest głupi.
Wracając do testu. Ved, chciałbym tylko byś zamiast propagandowych "K jest najlepszy" podała kilka przykładów. W końcu mówisz o teście, na pewno skorzystało by na tym znacznie większe grono użytkowników niż obecnie.
OK, ale to bedzie zawsze subiektywne przeciez, to co mi pasuje nie musi pasowac Tobie, itd.
Ale skoro sie upierasz, ze to komukolwiek potrzebne:
-Toolbar - prosty przejrzysty, intuicyjny i przede wszystkim obszerny, usytuowany w optymalnym miejscu
-segregacja listy kontaktow - grupy w zakladkach(wg mnie rozwijane menu to nieporozumienie, ale mowie, to moze Ci np. bardziej pasowac)
-tlo listy kontaktow i okna rozmowy
-BARDZO przejrzyste i wygodne opcje
-aktualizacje z poziomu programu
-schematy dzwiekow
-prosty i wygodny kStyle
-kZmieniacz
-kRSS
Moze i spora czesc do zrobienia w Mirandzie, ale:
1. Straszna strata czasu na meczace pier... sie z tym - to samo w Konnekcie jest jednoczesnie dobra zabawa
2. W Konnekcie mamy od razu podstawowe rzeczy - w opcjach do ustawienia, w M trzeba do tego posciagac mase wtyczek...
To tyle podstawowych rzeczy, niekniecznie w kolejnosci zgodnej z przydatnoscia. Specjanie nie wypisywalam wszystkich rzeczy bo powstalaby powiesc i nie byloby to chyba nikomu potrzebne. Kazdy uzywa co mu pasuje.
Testowane komunikatory(kolejnosc przypadkowa): Miranda, Gaim, Trillian, Spik(LOL:) ale ma cos w sobie!:)), Unicom...
Zeby nie bylo - Tlena testowalam swego czasu ale w kazdym wydaniu zakloca moje poczucie estetyki. W zwiazku z moja wrodzona odraza do tego komunikatora nie testowalam go razem z reszta.
keeveek
24.09.2006 - 17:02
do tlena powstało wiele przyjemnych, naprawdę przyjaznych skórek i ikonek, głównie autorstwa Spassa ale zdarzają się perełki wśród innych devów.. w K możesz zmienić jedynie tło listy kontaktów a ramki wokół wraz ze stylem windozy, a nie każdego stać na windows blinds! (choć nie wiem czy K z tymże współpracuje)
1. a co brak windows blinds ma do braku niestandardowych stylów wingrozy?
2. jesli chodzi o współpracę między K a windows blinds to nie sprawdzałem, ale nie widzę żadnych powodów, dla których miałyby nie współpracować ze sobą (w K nie jest tak jak w innych komunikatorach że masz na sztywno ustawiony jakiś styl i łatwiej byłoby dopasować styl windy do stylu danego komunikatora niż na odwrót)
3. też mam jakiś wstręt do Tlena, i wcale nie przez jego wyglad...
ja tez nie tylko przez jego wyglad:]
A wspolpraca K z WB uklada sie bardzo pomyslnie:)
Nie widzialam Tlena ktory by przerastal wygladem K:]
Hipoteza
24.09.2006 - 17:58
Dla mnie konnekt jest na razie najlepszy, bo po krótkich próbach znalezienia komunikatora, który spełni moje różne (długo by mówić) oczekiwania jakoś najlepiej do mnie przemówił. I to było wtedy, gdy postanowiłam przestawić się z tlena na coś innego. Moje pojęcie o innych komunikatorach było wtedy równie blade jak pojęcie o konnekcie...
Jedyne co go dla mnie trochę upośledza, to brak wtyczki do ICQ (bo przez transporty jabbera jakoś nie chce mi to zachulać), ale przebolałam... Gorzej, że chciałabym się wkrótce przestawić na linuksa i będę musiała przesiąść się na coś innego, bo nie jestem niestety aż tak zdolna, żeby zaczarować konnekta coby mi pohulał pod linuksem
Wine bodajze odpalasz i masz:]
Ale nie obiecuje, linuksa mialam ostatnio pare dobrych lat temu...
A brak wtyczki, coz mi do MSN brakuje:) Ale transporty poki daja rade moga byc:] Nie jest to priorytet jak np Jabber
Hipoteza
24.09.2006 - 19:57
No to sprawdziłam troszkę i się okazuje, że przez Wine też wcale nie jest to takie proste... się zobaczy jeszcze
@KoSiarzPL
KlikPunkt 1
@Ved
1. Straszna strata czasu na meczace pier... sie z tym - to samo w Konnekcie jest jednoczesnie dobra zabawa
Trochę nie rozumiem sensu tego zdania ale chyba chodzi o to, że konfigurowanie Konnekta jest fajne a Mirandy już nie? Mi się jakoś fajnie ustawiało wszystkie pierdoły w Mirandzie, w Konnekcie zresztą również, ale to kwestia gustu.
2. W Konnekcie mamy od razu podstawowe rzeczy - w opcjach do ustawienia, w M trzeba do tego posciagac mase wtyczek...
Ja tam ściągnąłem pełną instalkę PL i jakoś niczego mi nie brakowało. Potrzebne do komunikacji wtyczki były.
Nie widzialam Tlena ktory by przerastal wygladem K:]
KlikAle oczywiście jest to również kwestia gustu.
@Topic
Mnie przy Konnekcie trzyma kAQQ, GGimage, przejrzystość w ustawieniach, intuicyjny interfejs, kUpdate.
Odpycha mnie od niego słaba obsługa Jabbera, dość sporo dziwnych błędów nie wiadomo czym spowodowanych (np. zwiecha przy łączeniu do sieci albo wywalanie K przy łączeniu do sieci), brak jak na chwilę obecną sprawnie działającej obsługi komunikacji głosowej (z obecnym actio są problemy). Brakuje mi obsługi skinów, avatarów na rosterze, jakiejś alternatywy dla grupowania w zakładkach (jakieś drzewko).
Na temat Mirandy się nie wypowiadam gdyż mało z niej korzystałem, ale jak na razie nie mam do niej żadnych zastrzeżeń.
No wlasnie, INTUICYJNY K jest.:]
Chodzilo mi o to ze w K wiesz zawsze co robisz i co ustawiasz, a w mirandzie 90% to jedna wielka niewiadoma:]
Brakuje tez jakiegos sensownego opisu wtyczek:]
KoSiarzPL
24.09.2006 - 21:06
Suchy, dzięki. Nigdy tego chyba nie widziałem i pewnie dlatego że przywykłem iż regulamin jest przyklejany do każdego działu. Ciekaw jestem ilu użytkowników wie że on się tam znajduje.
Ved, dlaczego przy spiku postawiłaś "LOL". Według mnie jest to jeden z lepszych i przyjemniejszych komunikatorów.
Nie nazwał bym również konfiguracji konnekta intuicyjną. Zwłaszcza gdy autorzy wtyczek wciskają swoje ustawienia do standardowego drzewka. Widzę, że nie testowałaś PSI. Według mnie ma dużo ciekawych opcji i fenomenalną obsługę jabbera. Polecam.
mac307
24.09.2006 - 21:30
jeśli chodzi o Mirande wydaje mi sie ze bałagan w ustawieniach jest, ale z czasem można do niego przywyknąć. Z K przy pierwszym starciu jest tak samo - przerażenie w oczach - widzac te wszystkie opcje... zreszta do dzis czasem mi sie zdarza ze szukam czegos zakładka po zakładce... zarówno K jak i Mirandzie trzeba poswięcić czas na konfiguracje... Z tym że Mirandzie jednak troche wiecej. Owszem po instalacji mirandy wszystko działa - ale jednak zabiera troche czasu doprowadzenie wygladu do wlasnych upodoban.
IMO najlepszym rozwiazaniem byłoby połaczenie funkcji K i Mirandy bo kazdy z nich ma cos czego brakuje drugiemu...
KoSiarzPL: Rejestrując się na forum potwierdzałeś znajomość regulaminu
Ale nie wchodźmy w szczegóły. Obecnie na forum aktywnych jest 2, góra 3 moderatorów, reszta jest w stanie uśpienia, a część zapewne nawet nie odwiedza forum.
Co do tematów w dziale wygląd: są tam wszystkie tematy bez względu na ich wartość artystyczną, poziom ma trzymać
Katalog. Odgórne zalecenie hao, co poradzić.
Ved, dlaczego przy spiku postawiłaś "LOL". Według mnie jest to jeden z lepszych i przyjemniejszych komunikatorów.
Fakt, jest to INHO bardzo dobry komunikator, najlepszy jesli chodzi o "Komunikatory dla ZU" (jezeli w ogole mozna mowic o takiej kategorii:).
LOL wzielo sie z tego ze nawet bez testow wiemy ze K go miazdzy;-))).
Widzę, że nie testowałaś PSI. Według mnie ma dużo ciekawych opcji i fenomenalną obsługę jabbera. Polecam.
Powtorze sie, bo nie wszyscy sie wczytali albo zapomnieli;-):
Testowalam MULTIkomunikatory.
A PSI zagoscil wczoraj bodajze na moim dysku, jak narazie ma sie dobrze, wyjatkowo dobrze powiedzialabym nawet:)
Wlasciwie robi poczatkowe wrazenie prawie tak dobre jak Konnekt:)
Potestuje z ciekawosci bardziej, bo potrzebne mi niestety cos co przynajmniej GG wtyczka obsluguje dodatkowo:///
KoSiarzPL
25.09.2006 - 11:31
GG możesz mieć przez transporty i sprawuje się to bez zarzutu. Warto się PSI zainteresować choćby dla bardzo przyjemnie zrobionego zarządzania kilkoma kontami jabbera i naprawde mnustwem funkcji które jabber obsługuje.
Sam jabber można nazwać multikomunikatorem jeśli do korzystania z innych sieci wystarcza nam funkcjonalność zawarta w transportach.
Co do spika. Jest to naprawde user-friendly komunikator, bardzo intuicyjny. Wtyczek może i nie ma ale dobrze obsługuje jabbera, gg, komunikaty o poczcie i rss. Bardzo fajna opcją jest przesyłanie wiadomości głosowych.
funkcjonalność zawarta w transportach.
Prosze cie!:)))
Podaj mi namiar na dobry transport GG...
Wszyscy wiemy ze kulawe to jest niestety...
Mi ostatnio np. po kazdym RE znika agent transportu i mam disconnected:/// maszyna.pl, aster.pl(!) i autocom.pl sie tak zachowuja...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.