arkadyjczyk
26.08.2003 - 21:01
Mam propozycję dodania możliwości automatycznego wylogowania z profilu po określonym czasie (coś w stylu AutoAway) i ewentualnie przyciskiem z menu. Najlepiej jakby po ponownym zalogowaniu przywracane były okna otwartych rozmów. Jakoś nie znalazłem takiej możliwości w żadnym ze sprawdzanych komunikatorów więc czemu ten nie miałby być pierwszy.
Olórin
26.08.2003 - 21:52
wałkowaliśmy już podobny temat(chodziło o możliwość zablokowania K(bez rozłączania z innymi sieciami) i wyszło na to że skoro K jest pisany pod WinXP to mamy korzystać z Switch User'a (po polsku Przełącz użytkownika)
arkadyjczyk
26.08.2003 - 22:58
I przełączanie działa. Tylko co zrobić jak nagle rozpłacze mi się dziecko, a ja wcześniej gadałem z panienką i nie zdążyłem wyjść z profilu. Wpada żonka i robi awanturę jak sobie poczyta. A tak spokojnie program po zadanym czasie wylogowuje się i żonka musi podać hasło aby sobie poczytać. Można by to dodać jako dodatek do AutoAway. Kto chce to mu zmienia status a kto chce wyjść z profilu to wychodzi.
jankez
26.08.2003 - 23:23
logo win + L na klawce :wink:
arkadyjczyk
27.08.2003 - 07:12
Tylko co mi to da? Wyloguję się z profilu Windy a ja chciałem z profilu Konnekta.
Olórin
27.08.2003 - 08:11
da to wiele!!! K będzie cały czas włączony(okienka, itd) a nikt nie będzie czytał ci wiadomości
wygaszacz nastaw na 5 minut z zaznaczoną opcją żeby pokazało ekran powitalny po wyłączeniu go i po problemie
Dokładnie... Nie ma sensu powielać dobrze działających rozwiązań...
Olórin
27.08.2003 - 10:22
QUOTE(hao)
Dokładnie... Nie ma sensu powielać dobrze działających rozwiązań...
...i komplikować kod
arkadyjczyk
27.08.2003 - 19:15
Nie wiem czemu uparliście się na tego Switcha a wątek o blokadzie skończył się na rozważaniach o przydatności danego sprzętu na potrzeby Windy. Ja akurat mam XP i popróbowałem z tym Switchem. Przechodzę na drugiego użytkownika, włączam Konnekta a tam nic. Zero reakcji, klepsydra pomruga i staje a Konnekta jak nie było tak nie ma. Później muszę wracać spowrotem do swojego profilu a to jednak trochę trwa. Ja tam nie upieram się przy tym aby Konnekt po zablokowaniu podtrzymywał połączenie i wg mnie wcale nie będzie to aż takie skomplikowanie kodu. Kod do AutoAway odmierza czas a do wylogowania jest funkcja zmiany profilu. Praktycznie więc cały kod już jest a dodanie zapamiętania okien rozmów to już inna sprawa.
Może jestem głupi lecz czy można to zrobić w formie nowej wtyczki? , jeśli tak idzie to dlaczego nie zrobić czegoś takiego skoro komuś to potrzebne.
Można odnieść wrażenie że nikomu zwyczajnie nie chcę się pomyśleć nad rozwiązaniem tego :wink:
QUOTE(Puma)
[...]Można odnieść wrażenie że nikomu zwyczajnie nie chcę się pomyśleć nad rozwiązaniem tego :wink:
...no i sam sobie odpowiedziales :wink:
arkadyjczyk
28.08.2003 - 11:18
Rozwiązanie już podsunąłem. Zamiast domyślnego AutoAway dać listę z AutoAway i Wyloguj i jako akcję przypisać wylogowanie, która i tak już pewnie jest bo zmiana profilu polega na wylogowaniu i ponownym zalogowaniu. Chociaż lepiej byłoby gdyby AutoAway i Wylogowanie można było ustawić niezależnie, np. po 5 min przechodzi w "Zaraz wracam" a po kolejnych np. 10 "Wylogowuje" z profilu. Oczywiście korzysta kto chce i jak ktoś woli Przełączanie w Windzie to jego sprawa.
Co do wtyczki to pewnie by się dało skoro jest już restart w K.Bot to może i Wyloguj po danym czasie nie byłoby takim kłopotem, tylko po co kolejny skrypt skoro funkcje są już w Konnekcie.
ja nadal nie rozumiem do czego to może być przydatne... jak chcę żeby blokował mi się komputer to ustawiam wygaszacz na 10 min z ekranem logowania. a to co proponujesz powodowało by rozłączenie się konnekta...
arkadyjczyk
28.08.2003 - 16:07
Jak już wspomniałem próbowałem zrobić tak jak radziliście, przez wygaszacz i przełączanie użytkownika. Wszystko byłoby OK gdyby drugiemu użytkownikowi Konnekt chciał się włączyć. Niestety nie chce, prawdopodobnie dlatego że jest już włączony na mojej konsoli. A tak mój profil się wyłączy, druga osoba nie poczyta sobie co napisałem i wejdzie na swój profil.
Super byłoby gdyby do momentu zalogowania innego użytkownika do Konnekta podtrzymywane było poprzednie połączenie. Można wtedy wykorzystać K.Bota i może coś tam jeszcze innego co powstanie. Ja jednak nie chcę przesadzać w wymaganiach i wystarczy jak się wyloguje po określonym czasie.
No a Switch user działa jak działa i do samego blokowania kompa jest OK ale jak chcę pogadać to na drugiej konsoli musi być GG.
Olórin
28.08.2003 - 16:58
QUOTE(arkadyjczyk)
No a Switch user działa jak działa i do samego blokowania kompa jest OK ale jak chcę pogadać to na drugiej konsoli musi być GG.
U mnie niema takiego probelmu mam uruchomionego K na swoim profilu i bez problemu uruchomiłem go na koncie gościa :!:
U mnie też działa na koncie Gość.
arkadyjczyk
28.08.2003 - 18:58
Nijak nie rusza na innym koncie, a reinstal systemu tymczasowo nie wchodzi w grę. Próbowałem na gościu i na innym nowym koncie. Wyskoczył raz komunikat "Konnekt już jest uruchomiony" a później nawet komuniaktu nie było. Jest tak niezależnie od tego czy ustawienia są w profilu użytkownika czy katalogu Konnekta, czy działa z jednej instalki czy też instaluję od nowa dla tego innego konta.
arkadyjczyk i wszyscy inni ktorzy wpletli sie w ta rozmowe :>
bardzo dobrym rozwiazniem jest switch user ale ja wiem dlaczego Tobie nie chce dzialac K na drugim profilu.
Wszystkie profile na K masz w jednym katalogu i nie korzystasz z takiego czegos jak uruchomienie kilku K w jednym czasie, to nei wyjdzie takze jesli przelaczysz uzytkownikow, w tym wypadku musisz utworzyc dwa katalogi z K w kazdym z katalogow profil swoj i reszty osob (mozesz o tym poczytac gdzies na forum), po prostu chodzi o to ze gdy jest jeden K uruchomiony drugi juz nei moze byc uruchomiony (ale tylko z tego samego katalogu)
Nauczylem sie tego od kogos
arkadyjczyk
29.08.2003 - 21:48
Super rozwiązanie jak korzystam ja i 7 rodzeństwa
. W "program files" ma katalogi Konnekt1, Konnekt2, ... i za każdym razem jak coś dodam muszę wszystko skopiować. To się nazywa uproszczenie kodu.
QUOTE(arkadyjczyk)
Super rozwiązanie jak korzystam ja i 7 rodzeństwa
. W \"program files\" ma katalogi Konnekt1, Konnekt2, ... i za każdym razem jak coś dodam muszę wszystko skopiować. To się nazywa uproszczenie kodu.
Prawda że rozwiązanie jest genialne :?: :evil:
Olórin
30.08.2003 - 08:29
QUOTE(UNK)
arkadyjczyk i wszyscy inni ktorzy wpletli sie w ta rozmowe :>
bardzo dobrym rozwiazniem jest switch user ale ja wiem dlaczego Tobie nie chce dzialac K na drugim profilu.
Wszystkie profile na K masz w jednym katalogu i nie korzystasz z takiego czegos jak uruchomienie kilku K w jednym czasie, to nei wyjdzie takze jesli przelaczysz uzytkownikow, w tym wypadku musisz utworzyc dwa katalogi z K w kazdym z katalogow profil swoj i reszty osob (mozesz o tym poczytac gdzies na forum), po prostu chodzi o to ze gdy jest jeden K uruchomiony drugi juz nei moze byc uruchomiony (ale tylko z tego samego katalogu)
Nauczylem sie tego od kogos
ja odpalałem z JEDNEGO katalogu i zalogowałem się w K na TEN SAM profil bez żadnych problemów!!!!!
arkadyjczyk
30.08.2003 - 11:37
Widzisz Olórin nie jest to rozwiązanie uniwersalne działające wszędzie tak samo, a opcja wylogowania z profilu byłaby dostępna dla wszystkich i jednakowa dla wszystkich. Może Hao wypowie się czy jest to tak trudne do rozwiązania i zagmatwa strasznie kod, czy tylko brak chęci. Lub może Jakubek skoro napisał restart to może i wie jak to rozwiązać.
Kurde z małej opcji zrobił się wielki wątek jakby chodziło conajmniej o nową wtyczkę
Olórin
30.08.2003 - 11:53
restart duuuużżżżżooooo łatwiej zrobić niż auto wylogowanie, chociaż i to nie jest nie możliwe
moge sie mylic, ale zapewne powodem, dla ktorego niektorym dziala, a niektorym nie, jest miejsce w ktorym skladowane sa profile (do wyboru albo katalog konnekta albo katalog usera z windowsa o ile dobrze pamietam)...
arkadyjczyk
30.08.2003 - 12:15
Bezpośrednio w interfejsie byłoby prościej bo jak już wspomniałem funkcjie pewnie są gotowe tylko odpowiednio je złożyć.
A co miejsca zapisania to próbowałem na oba sposoby.
to jak jestes taki madry napish sobie program ktory sprawdza czy ruszono klawiature lub myszke i po np 5 czy 10 minutach wylancza Ci K
prawda ze dobry pomysl :>:P
Olórin
31.08.2003 - 11:15
najprościej w formie wygaszacza
może ktoś zrobi w końcu ten kWygaszacz!!!!
arkadyjczyk
2.09.2003 - 22:20
Jakoś ruszanie myszką przed kompem i w dodatku pisanie programów o tym mnie nie pociąga. Wygaszacz chętnie, ale jak sobie kupię jakąś książkę do C++.
A na razie za waszą dobrą radą napisałem skrypcik. Jakoś działa i mi to wystarczy. Jak ktoś chce to może go zmodyfikować a może kiedyś sam coś zmienię. Do pobrania dla chętnych pod adresem:
http://pomocnik.div.pl/download/files/logout.lua
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.