Może to głupie, ale mnie przed przejściem na Konnekt'a powstrzymuje brak zakładek rozmów do których przywykłem w WPK.
Przynajmniej nie ma trochę denerwującego efektu 1000-a okienek
Może są prowadzone prace w tym kierunku ??
Pozdrawiam
nie sa prowadzone, no chyba ze taka miala by byc niespodzianka hao:).
ale według mnie to raczje kiepski pomysł
Lukas77
15.03.2004 - 12:27
Ja mam już problem z rozmawianiem z 3 osobami na raz, zazwyczaj móię tej trzeciej że później się odezwę... mi zakładki nie są potrzebne i wolę żeby Master Developer zajął się np. wtyczką do Tlena itp... Zakładki to bajer, ewentualnie jeżeli jest taka możliwość to niech się tym zajmie jakiś Padawan Developer...
Pozdro :-)
QUOTE(Lukas77)
Ja mam już problem z rozmawianiem z 3 osobami na raz, zazwyczaj móię tej trzeciej że później się odezwę...
taaaa, dokladnie. ja gubie sie przy 2 oknach
8)
bakerss
15.03.2004 - 13:34
Już proponowałem taką opcje, ale sam już nie wiem czy to by był dobry pomysł
lucjusz
15.03.2004 - 14:34
Ja tez nie widze potrzeby zakladek. Oczywiscie mogloby to byc jako opcja (od tego jest Konnekt, zeby kazdy mial to co lubi) ale to moze jak bedzie juz wszystko inne i nie bedzie pomyslow co by tu do Konnekta dolozyc
lucas_mcs
16.03.2004 - 17:28
zakładki to kiepski pomysl... ja jakos normalnie gadam z 5 osobami nawet -> uzywajcie ALT+TAB i ALT+SHIT+TAB , wyjdzie wam na to samo
z czasem i tak sie coraz szybciej pisze, ja neiwiem jak moja klawiatura wyglada, wiem ze tam jest:D
piotr.ek
16.03.2004 - 20:58
A mi takie zakladki by sie przydaly
W rozdzielczosci 800x600 zbyt wiele na pasku zadan sie nie miesci, a windowsowe grupowanie zdecydowanie bardziej utrudnia, niz ulatwia obcowanie z systemem
*Opcja* zakladek bylaby wiec imho przyjemnym i wygodnym rozwiazaniem...
Co do alt+tab - nie wiem, dlaczego, ale odkad pamietam, to po jakims czasie od uruchomienia systemu (szczegolnie po jakichs wiekszych kombinacjach) skrot ten przestawal dzialac tak, jak powinien... Bylo tak w win98 i jest w xp (nie tylko u mnie zreszta)
Eh, bylbym wdzieczny gdyby ludzie nie pisali w stylu "xxx to kiepski pomysl bo ja nie uzywam"
Po to jest konnekt zeby kazdy byl zadowolony
Widzialem takie cos w tlenie i wygladalo calkiem niezle, ale czy by mi sie spodobalo... Hm... nie wiem
Olórin
16.03.2004 - 22:11
Może w oknie z listą kontaktów to przesada, ale 1 okno wiadomości z zakładkami to bomba pomysł
Najlepiej jakby był w stanie tworzyć kilka okien z zakładkami w zależności do grupy do której należy kontakt
Marzeniem moze byc przenoszenie drag-dropem zakładek
Ale nie mniej myślę że to po 0.7 a do tego jeszcze duużo czasu zejdzie......bardzo dużo....
pomysl bardzo przydatny, nie trzeba by bylo sie meczyc z tysiacem okien w pasku...
piotr.ek
16.03.2004 - 22:37
QUOTE(Olórin)
Może w oknie z listą kontaktów to przesada, ale 1 okno wiadomości z zakładkami to bomba pomysł
Najlepiej jakby był w stanie tworzyć kilka okien z zakładkami w zależności do grupy do której należy kontakt
Marzeniem moze byc przenoszenie drag-dropem zakładek
Ale nie mniej myślę że to po 0.7 a do tego jeszcze duużo czasu zejdzie......bardzo dużo....
Bingo! O to mi wlasnie chodzi
(tylko ostatnie twoje zdanie mi sie bardzo nie podoba z wiadomych powodow...)
misiu98
16.03.2004 - 22:46
Mnie się tam podoba pomysł z zakładkami. "Jestem za"
(Mój rekord to dziewięć okienek na raz :>)
do wypowiedzi Olórina dodam, ze na takich zakladkach oczywiscie migala by ikonka wiadomosci, gdy dostalismy takowa od osoby z ktorejs z zakladek :wink:
nie glupia rzecz... musialem sobie to wyobrazic, zeby zeczywiscie sie przekonac do funkcjonalnosci takiego rozwiazania. jedno okno i "dopinajace sie" kolejne zakladki z chwila otrzymania wiadomosci od kolejnych osob - bajer 8)
tyle, ze maly sens jest sie tym podniecac puki hao nie da cienia nadziei na implementacje :wink:
Nikifor
16.03.2004 - 23:15
pomysl iscie znakomity. tym bardziej z oddzielnym okienkiem kazdej grupy. ale.. co w przypadku gdy kontakt znajduje sie w dwoch grupach?(moze tak byc?)
lucas_mcs
17.03.2004 - 14:09
QUOTE(LooZ^)
Eh, bylbym wdzieczny gdyby ludzie nie pisali w stylu \"xxx to kiepski pomysl bo ja nie uzywam\"
ja niczego nei neguje, w sumie chyba jakby bylo to moze nawet sam bym uzywał.. niewiem, tylko jak bedzie cos takiego to dodajcie jakis ladny skrot do przenoszenia sie pomiedzy zakladkami np CTRL+TAB
ja wole widziec wszystkie rozmowy na ekranie, ale napewno wielu innym osobom by sie przydalo. rozumiem ze jezeli gadamy z kilkoma osobami to zamiast buttonow na pasku bedą mrugały te zakładki zeby nas poinformowac ze ktos cos napisał... albo jakis inny sposob powiadamiania?
chester
8.08.2004 - 01:00
u k***a, teraz znalazłem posta
Mnie również "odpycha" brak owych zakładek
Zróbcie coś takiego, a jestem pewny że wielu użytkownikom uprości to obsługę.
nie watpie ze jakby to bylo dobrze zrobione to sam bym takowej opcji zapewne uzywal
czesto mam wiele okienek naraz + okna jakichs aplikacji... alt+tab wtedy powoli zaczyna dobijac iloscia potrzebnych klikniec a na pasku zadan to i tak nic nie widac...
a nie da sie tego przypadkiem dodac jako wtyczke?
Jezeli owa opcja bylaby zrobiona dokladnie i funkcjonowala tak jak piszecie, wtedy wiekszosc osob by uzywala tej wtyczki/opcj. Tylko napewno zwiekszy sie ilosc "wiadomosci wyslanych do zlego kontaktu" czyli poprostu pomylki :-)
@Arct!c, ale to już nie sprawa developerów, prawda? Użytkownicy sami muszą się pilnować.
Chyba, że ktoś zrobi wtyczkę, która będzie sprawdzała temat i inne cechy rozmowy w okienku przed wysłaniem wiadomości i jeśli stwierdzi, że coś nie pasuje, wyświetli okienko z pytaniem "Czy na pewno chcesz wysłać tą wiadomość?" :roll:
Coś takiego jest w
FreeGG można by zaczerpnąć troche kodu
dulek000
8.08.2004 - 11:39
To wygląda całkiem ładnie...
A pamiętaćie freegg propaganda?
QUOTE(Zakrn)
(...) Chyba, że ktoś zrobi wtyczkę, która będzie sprawdzała temat i inne cechy rozmowy w okienku przed wysłaniem wiadomości i jeśli stwierdzi, że coś nie pasuje, wyświetli okienko z pytaniem \"Czy na pewno chcesz wysłać tą wiadomość?\" :roll:
hehe to przy okazji niech przewiduje nasze odpowiedzi i sama je wysyla... :wink:
Nom, mi się podoba. Oczywiście nie wizualnie
, ale właśnie tak bym takie zakładki widział.
Czy to menu nie przypomina menu w oknie rozmowy Konnekta?
Czy to tylko moje uzależnienie.
QUOTE(.nomis)
Nom, mi się podoba. Oczywiście nie wizualnie
, ale właśnie tak bym takie zakładki widział.
Czy to menu nie przypomina menu w oknie rozmowy Konnekta?
Czy to tylko moje uzależnienie.
szczerze... troche przypomina
nawet kolejnosc "wyslij, enterem, katalog" (u nas wiecej)... oddzielny toolbar z formatowaniem...
Pomysł w sumie dobry, tylko żeby była możliwość wyłączenia tego a zakładki koniecznie musiałyby być wizualnie zgodne z aktywnym wyglądem windows, jak to jest np. w firefoxie. Przy okazji, przygotowałem jak ja sobie to wyobrażam, wszystko wygląda tak a nie inaczej ze względu na aktualny styl wizualny systemu. Zakładki są zakładkami z firefoxa i tak chciałbym żeby wyglądały, czyli żeby zmieniały się razem ze stylem wizualnym systemu. Ta jedna ikonka która jest czerwona oznacza, że jest nowa wiadomość. Jedyny błąc jaki popełniłem w robieniu tego to jest to, że przez przypadek za daleko pociągnołem pasek przewijania i wchodzi on na listę zakładek.
Ja bym wolał żeby migała cała zakładka (tak jak jest to na pasku narzędzi) a nie tylko ikonka...
.nomis
10.08.2004 - 00:16
Hmm, a ja widze to tak: Po kliknięciu "Rozmawiaj z..." rozwijałaby się lista kontaktów.
piotr.ek
10.08.2004 - 10:28
Wolalbym te zakladki miec na dole okna rozmowy (na dole w sense ponad paskiem z przyciskami, ale po oknem, w ktorym widzimy tresc rozmowy) - byloby blizej kursorem, ktory i tak wiekszosc czas spedza na dole ekranu (przelaczanie programow na pasku zadan) lub w okolicy okna wpisywania w K. Zreszta najswiezsze wiadomosci widzimy w polowie okna rozmowy, tj. przy pasku z przyciskami i tam tez zwykle celujemy wzrokiem - imho malo wygodne byloby 'sieganie' tak oczami, jak i myszka do gory. Wiem, jak to wygladalo w mIRCu, gdzie mozna bylo sobie dowolnie przenosic pasek z zakladkami i najwygodniejsza byla zdecydowanie opcja 'na dole ekranu'
(jesli cos zamotalem, to sorry - wlasnie wstalem, a moj mozg budzi sie z pewnym opoznieniem w stosunku do reszty ciala
)
Kozek - zakladki w oknie programu (te z grupami kontaktow) zmieniaja sie razem ze stylem windy, wiec pewnie i z zakladakmi rozmow bylo by tak samo
Piotr.ek -> good idea, na dole zdecydowanie najwygodniejsze, zakladki powinny znajdowac sie miedzy oknem wpisywania a oknem wiadomosci
i przynajmniej byla by jakas odmiana od konkurencji
oczywiscie z mozliwoscia przeniesienia owych zakladek na gore, coby zadowolic wszystkich K.userow
tbadoo
14.08.2004 - 03:56
Hmmm... Veeery Gooood Idea
Właśnie to jest jeden z głównych powodów dla którego waham się przejść z tlenka tutaj, a tam wtyczka rewelacyjnie mi umożliwiła ograniczenie kilku okienek na pulpicie do jednego z niesamowicie wygodnymi zakładkami. Naprawdę zajewygodna sprawa. Czekam z niecierpliwością
QUOTE(arct!c)
Tylko napewno zwiekszy sie ilosc \"wiadomosci wyslanych do zlego kontaktu\" czyli poprostu pomylki
Mylisz się, mi od czasu gdy instalnąłem tę wtyczkę w tlenie zmniejszyła się diametralnie ilość mylnych wiadomości, co zdarzało się wcześniej nagminnie przy 3-ch i więcej otwartych okienkach rozmów.
QUOTE(piotr.ek)
Wolalbym te zakladki miec na dole okna rozmowy...
Powiem tak: kwestia gustu, ja się przyzwyczaiłem do zakładek na górze, jak na powyższych przykładach, więc może najlepszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie wyboru w którym miejscu mają one być w opcjach, nieprawdaż?
piotr.ek
14.08.2004 - 06:41
QUOTE(tbadoo)
Powiem tak: kwestia gustu, ja się przyzwyczaiłem do zakładek na górze, jak na powyższych przykładach, więc może najlepszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie wyboru w którym miejscu mają one być w opcjach, nieprawdaż?
Hmm... za kazdym razem dochodzimy do tego wniosku predzej, czy pozniej, a to akurat juz tutaj powiedziane zostalo... nieprawdaz?
tbadoo
14.08.2004 - 09:41
QUOTE(piotr.ek)
Hmm... za kazdym razem dochodzimy do tego wniosku predzej, czy pozniej, a to akurat juz tutaj powiedziane zostalo... nieprawdaz?
Zaiste..... no ale jeśli przeszkadza ci wyrażenie przeze mnie swojego zdania.... hmmm :?
.nomis
14.08.2004 - 10:33
Ludzie, obojętne czy na górze czy na dole. Najpierw niech w ogóle będą, a potem się pomyśli gdzie wygodniej. A fakt jest taki, że jeśli zakładki gdziekolwiek są, to są domyślnie na górze (np. Opera i tlen). Więc i niech tu na początku tak będzie (jeśli te zakładki kiedyś się wreszcie pojawią...).
piotr.ek
14.08.2004 - 10:50
QUOTE(tbadoo)
Zaiste..... no ale jeśli przeszkadza ci wyrażenie przeze mnie swojego zdania.... hmmm :?
Spox, za wczesnie wstalem
QUOTE(piotr.ek)
QUOTE(tbadoo)
Może z moim Avatarem było podobnie
piotr.ek
14.08.2004 - 14:33
QUOTE(jareq)
Może z moim Avatarem było podobnie
Nie
To sie ciagnelo od wczoraj, haha...
QUOTE(.nomis)
Ludzie, obojętne czy na górze czy na dole. Najpierw niech w ogóle będą, a potem się pomyśli gdzie wygodniej. A fakt jest taki, że jeśli zakładki gdziekolwiek są, to są domyślnie na górze (np. Opera i tlen). Więc i niech tu na początku tak będzie (jeśli te zakładki kiedyś się wreszcie pojawią...).
a czy musi byc tak jak wszedzie
konnekt to nowa perspektywa wiec moze byc na dole zawsze to jakas odmiana. Ale ja niemam nic przeciwko zakladka u gory :-)
tbadoo
14.08.2004 - 16:41
QUOTE(piotr.ek)
Się nie gniewam, spoksik :wink:
QUOTE(.nomis)
Ludzie, obojętne czy na górze czy na dole. Najpierw niech w ogóle będą...
I tu się zgadzam w zupełności
co do zakladek to zacytuje sam siebie :>
QUOTE(zenq)
Piotr.ek -> good idea, na dole zdecydowanie najwygodniejsze, zakladki powinny znajdowac sie miedzy oknem wpisywania a oknem wiadomosci i
przynajmniej byla by jakas odmiana od konkurencji
oczywiscie z mozliwoscia przeniesienia owych zakladek na gore, coby zadowolic wszystkich K.userow
Witam
Ja bym bardzo chętnie widział możliwość prowadzenia rozmów w zakładkach bez potrzeby otwierania kilkunastu okienek na pasku. Czy wiadomo może kiedy i czy można się spodziewać takiej opcji?
dulek000
11.10.2004 - 14:13
Czy? Na pewno można.
Kiedy? hm...0.7? Tylko nie pytaj kiedy ona będzie...
sm00th
17.10.2004 - 00:34
A mi sie ten pomysł bardzo podoba. To by było cos w stylu ekg - bardzo wygodnie sie pisze z kilkoma osobami. Szczegolnie jesli byłby jakis skrót klawiszowy do przechodzenia miedzy zakładkami np. Ctrl+1..9 - kolejne zakładki.
...bo windows chodzi najszybciej, gdy sie nie używa myszki
.misiek
17.10.2004 - 11:07
dla szczęściarzy którzy maja XP/2003 pozostaje jeszcze grupowanie podobnych przycisków paska zadać wtedy mamy mniejszy bałągan na dole:]
przynajmniej narazie tak można sobie radzić, ale zakładki w konnekcie dla mnie muszą być bo w rozdz. 1280x1024 już porzy 12 okienkach brakuje mi miejsca na kolejne :/
życzę powodzenia nad pracą w tym kierunku
tbadoo
17.10.2004 - 14:58
QUOTE(missiekbc)
dla szczęściarzy którzy maja XP/2003 pozostaje jeszcze grupowanie podobnych przycisków paska zadać wtedy mamy mniejszy bałągan na dole:]
taka sobie ta wygoda, nieporównywalne w ogóle...
przynajmniej narazie tak można sobie radzić, ale zakładki w konnekcie dla mnie muszą być bo w rozdz. 1280x1024 już porzy 12 okienkach brakuje mi miejsca na kolejne :/
12 okienek.... ROTFL
.misiek
17.10.2004 - 18:39
hehe nie zdażyło Ci się jeszcze takie coś ??
tbadoo
17.10.2004 - 20:10
QUOTE(missiekbc)
hehe nie zdażyło Ci się jeszcze takie coś ??
Max miałem chyba 6 :wink:. Ale powiem szczerze - mam porównanie, 6 okienek (nawet zgrupowanych na pasku zadań) a 6 zakładek w Tlenie dzięki wtyczce - w sumie bez porównania ta wygoda
. Tak więc czekam z niecierpliwością...
.misiek
17.10.2004 - 21:46
ja również :]
nie tylko Wy :wink:
nie tylko wy czekacie, wszyscy czekamy i sie kiedys doczekamy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.