Witam, przez 3 dni skrobałem w Delphi z nudów i napisałem wtyczke do wysyłania maili,
działanie jest proste podajesz w ustawieniach dane swojej skrzynki i mozna wysyłać,
jest to moja pierwsza wtyczka i wszystkie uwagi i błędy prosze zglaszac tu na forum.
Prosze o przetestowanie, jest jeszcze troche do zrobienia.
z gazeta.pl dalej nie smiga, nie wiem dlaczego, ale będę walczył
EDIT6
Zrobiłem tak:
-Klawisze ctrl+Tab wstawianie tabulatora w polu wpisywania wiadomości.
-Klawisze Shift + Tab przejście do następnej kontrolki.
-Możliwośc zamknięcia okienka wysyłania zaraz po wysłaniu emaila.
-Możliwośc wyłączenia informacji "Wiadomość wysłana" po prawidłowym wysłaniu emaila.
Wtycze kopiujemy do folderu "wtyczki" a biblioteki do "konnekt/data/dll"
-- file is missing --
trzeba uzyc GETCNTCHAR(numer kontaktu, CNT_EMAIL);
foxtwo
18.05.2006 - 15:45
Nie działa ENTER, a szkoda. Wysyłałem z wp.pl i działa. Nie działa natomiast z gmail'a.
Z gazeta.pl też nie idą....
conexion2000
20.05.2006 - 11:40
Btw. zaszedł trochę konflikt nazw. Kmail jest programem pocztowym KDE. Mogą być problemy z wyszukiwarkami
dulek000
20.05.2006 - 11:48
kRSS też jest programem newsowym KDE, a strona z downloadem konnektowej wtyczki na kPlugins jest trzecia w google.pl.
conexion2000
20.05.2006 - 11:55
Ale krss należące do KDE jest pierwsze
ponieważ jest to proste wysyłanie emaili to może easyKmail
(iziKmail
)
edit: może być też kPoczta lub PocztaK
mailereK ?
Kurier ?
kMail
Po co zmieniać nazwe na jakaś wymyślna skorpo jest prosta i każdy ją rozumie. A co do funkcjonalności to może połaczyć tą wtyczke z mejliKiem?
a ja nie chcę korzystać z mejliKa bo korzystam z emNotifiera
więc połączenie nie jest mi na rękę
Przecież mejliK nie ma dostępnych źródeł...
yo
nie używam mejliKa ;P a łączenie jakoś specjalnie mnie nie interesujące
Nowsza wersja w załączniku.
Mam pytanko czy udostępnisz źródła wtyczki?
mi z o2 nie działa...
być może to przez wymagane uwierzytelnienie?
co do funkcjonalności:
1) Przez menu kontaktu "wyślij emaila" powina być przechwytywana przez tą wtykę
2) a jak nie to może jakaś baza adresów mailowych
3) Gmail
4) Może jakaś historia wysłanych mailów?
Wg mnie w menu kontaktu robi się już trochę zbyt ciasno i moja propozycja byłaby taka żeby stworzyć podmenu "Wyślij..." gdzie byłyby umieszczone opcje: wyślij wiadomość, wyślij smsa, wyślij plik, wyślij emaila (a propos emaila niepotrzebny jest w nim apostrof) oraz wyśłij przez kMaila...
Podobnie jest to rozwiązane we wtyczce Actio -> Zadzwoń na..., gdy mamy więcej numerów telefonów.
chodzi mi by podpiąć pod to
ja rozumiem
ale mi chodzi o coś innego co powinienem zaproponować pewnie w innym miejscu forum
moje propozycje na razie ograniczą się do przeniesienia kMaila wyzej w okolice Wyślij emaila, usunięcie wykrzyknika z nazwy oraz jako opcja właśnie podpięcie kmaila pod Wyślij emaila
jak tak sobie myśle to bedzie jakiś kłopot z tym bo ta opcja otwiera domyślny program pocztowy...
dulek000
21.05.2006 - 14:53
To żaden problem przchwycić akcję - kMail z łatwością może podpiąć się pod domyślne wysyłanie emaila.
No właśnie? jak zrobić tak, aby opcja standardowego wysłania maila przez program, znajdowała się w mojej utworzonej grupie? moją pozycje juz umiesciłem koło "Wyślij wiadomość" ale chcę umiescic w jednej grupie "Wyślij Email'a" i "kMail" jak to zrobić w Delphi??
a te problemy z logowaniem w o2, gazeta.pl nie wiem dlaczego występują, szukałem na google i jakos nie bylo rozwiązania
ale pobawie sie z tym później jeszcze.
KoSiarzPL
22.05.2006 - 11:23
Chcesz przenieść standardową opcje "wyślij mail" do nowo utworzonej grupy? Musisz subclasować starą opcje, następnie ją ukryć i na koniec utworzyć swoją. Jeśli ktoś wybierze twoją opcję to musisz zareagować tak jak by wybrał opcję oryginalną.
Andrzej1307
6.06.2006 - 14:46
hmm a dlaczego ten temat nie jest w dziale wtyczki? /ot
1) proponuje jakis pasek postepu przy wysylaniu
2) mozliwosc dodawania zalacznikow
3) ikonka wtyczki okna wysylania na pasku zadan...
4) mozliwosc dodania wlasnej/innej sygnatury (np. wiadomosc poslana z K
)
5) moze byc
n3m3s1s
15.06.2006 - 14:16
Przede wszsytkim za mała ilość obslugiwanych skrzynek. Np coraz bardziej popularny gmail.com.
Błąd przy wysylaniu wlasnie z gmail:
ERROR:5.7.0 Must issue a STARTTLS command first x1sm87086nfb
cih997
18.06.2006 - 16:14
Moja mała uwaga: wysyłając 2 razy pod rząd wiadomość ze znacznikiem <br> otrzymałem błąd Error:Socket-Fehler #997. Trzecią wiadomość wysłałem już bez znacznika <br> (na ten sam adres). Po sprawdzeniu poczty niespodzianka - wszystkie 3 wiadomości połączyły się w jedną i taką odebrałem (również ze znacznikami <br>)
Wtyczka świetny pomysł, żeby się tak jeszcze załączniki dodawało, ale to pewnie w przyszłości
Olórin
18.06.2006 - 17:49
Przede wszsytkim za mała ilość obslugiwanych skrzynek. Np coraz bardziej popularny gmail.com.
Błąd przy wysylaniu wlasnie z gmail:
ERROR:5.7.0 Must issue a STARTTLS command first x1sm87086nfb
Z Gmailem poprzez POP3 można się łączyć jedynie kanałem szyfrowanym (SSL).
Nowa wersja w załączniku.
aha jak ustawiacie dane na Gmaila to wpiszcie port 25 nie jakis tam 465(?)
joshua
28.06.2006 - 16:35
nie działa TAB w okienku wysyłania wiadomości. można by było to naprawić
a ogólnie to wreszcie można szybko wysłać maila z konnekta mając konto na gmail'u - zajefajnie! GJ!
lukaszgl
28.06.2006 - 21:03
U mnie niestety nie działa, dostaje po pewnym czasie komunikat:
"Socket error # 10054 Connection reset by peer"
P.S. Na ustawionym porcie 25 dostaje info ze nie może otworzyć połaczenia ssl, zaś to mi wyświetla przy połaczeniu przez port 465
joshua
28.06.2006 - 22:06
ok, poprawione, ale nie przechodzi do pola podawania treści mail'u :/
bialy663
29.06.2006 - 09:28
@lukaszgl: Te miałem ten sam błąd spróbuj na porcie 587, gmail umożliwia połączenia na portach 465 i 587
Moje ustawienia:
CODE
Serwer: smtp.gmail.com
Port: 587
SSL: Tak
@Moderator: Wtyczka wydaje się gotowa i chyba można temat przenieść do działu wtyczki
beosia
29.06.2006 - 10:56
1. dalej nie działa poczta o2
serwer smtp: poczta.o2.pl
Port: 25
SSL: TAK
2. Przy korzystaniu z metakontaktów kmail nie pobiera adresu poczty
siema, nowsza wersja w zalaczniku.
@lukaszgl - zrób tak jak napisał biały663 i zobacz czy chodzi.
@beosia - o2 to całkiem inna bajka, której ciągle nie jaram :| pokazuje sie jakis komunikat ?? error czy coś?
jak ja testowałem to wiadomosc została wysłana ale nie dochodziła.
2- Metakontakty u mnie cos zle chodzą, dodaje 3 kontakty do Metakontaktu pozniej patrze a tu dodany tylko 1 a reszta została ukryta, kmail działa tak ze pobiera adres mejlowy z kontaktu na którym została wywołana akcja, czyli jak zostanie przypisany adres mejlowy do metakontaktu to go odczyta i wyświetli, inaczej tego nie widze.
lukaszgl
29.06.2006 - 13:52
Dzięki, na porcie 587 działa bez problemu
Andrzej1307
29.06.2006 - 14:53
proponuje zebys zaczal numerowac wersje
wtyczka fajna
joshua
29.06.2006 - 15:43
@lukaszgl: możesz też spróbować tak:
adres serwera: smtp.gmail.com
port: 25
SSL: tak
u mnie wszystko śmiga i wysyła
edit: jest mały problem jak wysyła się wiadomość z konta na gMail'u na drugie konto - nie ma polskich fontów tylko występują krzeczki.
jak zaznaczona jest opcja: "Zamknij okno po wysłaniu wiadomości" to okienko i tak ciągle jest wyświetlane bo trzeba zaznaczyć opcję "Nie pokazuj informacji po prawidłowym wysłaniu wiadomości" aby znikło - trochę bez sensu
bialy663
29.06.2006 - 16:59
@joshua Niewiem u mnie na porcie 25 wywala błąd o braku szyfrowania. Na 587 jest dobrze. Nie mam problemu z kodowaniem - nie korzystam z webmaila
lukaszgl
29.06.2006 - 17:03
joshua na ustawieniach które podałeś próbowałem na samym początku.
Przy nich to w ogóle wyskakiwał błąd połączenia SSL ( identycznie jak miał bialy663 )
QUOTE(joshua @ 29.06.2006 - 16:47)
jak zaznaczona jest opcja: "Zamknij okno po wysłaniu wiadomości" to okienko i tak ciągle jest wyświetlane bo trzeba zaznaczyć opcję "Nie pokazuj informacji po prawidłowym wysłaniu wiadomości" aby znikło - trochę bez sensu
u wszystkich tak jest? u mnie okienko sie zamyka po zaznaczeniu tej opcji.
lukaszgl
30.06.2006 - 10:58
Moim zdaniem jest dobrze, gdy mam odznaczoną opcje żeby zamykał okienko to po potwierdzeniu wysłania wiadomości okienko się zamyka.
Jeżeli zaś chodzi o to żeby okienko od razu znikało to rozbicie tego na te dwie opcje jest słuszne
Jak chcecie zeby okienko od razu sie zamykało to zaznaczcie 2 opcje i okienko sie zamyka bez pokazywania informacji ;P
Wartosc portu dubluje sie w konfiguracji z czyms innym bo zamiast standardowego 25 mam 14049808.
EDIT
drugi blad: czasami laczy maile, wysylalem w krotkich odstepach czasu, bez zamykania okna 3 maile o tresci "17:17", "17:18", "17:19" a odebralem: "17:17", "17:17 <enter> 17:18", "17:17 <enter> 17:18 <enter> 17:19"
Andrzej1307
18.07.2006 - 15:01
1) dodaj jakas porzadna numeracje wersji wtyczek
2) dodaj guzik w menu wysylania ktory bedzie odsylal do ustawien wtyczki.
czy kmail nie jest teraz połączony z wtyczką Poczta?
dulek000
18.07.2006 - 18:19
Napisane razem z Rav_'em
Wtyczka sluzy do odbierania (POP3) i wysylania (SMTP) poczty. Obsluguje SSL. Wszystko odbywa sie z okna rozmowy lub poprzez Szybki mail (dawny kMail). Kontakty sa przechowywane na liscie jako kontakty nowej sieci "Poczta".
Z tematu wtyczki Poczta.
tak wiem... więc jeżeli projekt kMail został zamknięty i włączony do wtyczki Poczta to należałoby zamknąć ten temat
Ale może niektórzy woleli by mieć samą opcję do wysyłania, bez pobierania?
Myślę, że warto byłoby uzupełniać tą wtyczkę o ew. bugfixy, bo niektórzy po prostu nie potrzebują klienta pocztowego, tylko zwykły prosty dodatek do ich ulubionego komunikatora pozwalający wysłać szybko maila
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.