Modernizacja pulpitu - Zrób to sam! Ver 1.1
Witam, biorąc się "za siebie" po otrzymaniu tony pmów mam przyjemność opublikować ten oto poradnik(hucznie powiedziane) Tobie, mam nadzieje, i byłbym szczęśliwy gdyby pomógł Tobie lub twoim przyjaciołom/znajomym.
Cel:
Celem poradnika jest pomoc w upiększeniu Twojego pulpitu, gdy kompletnie nie wiesz, za co się zabrać.
Zaznaczam, że nie uważam się za jakiegoś deskletmejkera czy bóg wie co jeszcze, staram się Wam pomóc, wybawić Was od obrzydliwego standardowego wyglądu. Prosze wybaczyć mi tłumaczenie jak dla dzieci z przedszkola, lecz wszyscy wiemy jakie są na świecie neokidy, chce uniknąć kompletnie bezsensownych pytań.
Do rzeczy: Oto trzy screeny. Pulpit bardzo stonowany, możesz zostawić sobie go tak jak jest, jeżeli Ci się podoba, lub po zgłębieniu wiedzy na ten temat, dostosować go pod siebie, zmodernizować :-).
Jak to wygląda?
Jak to wygląda w praniu?
Dirty+Numery
PACZKA! Znajdziesz w niej większość potrzebnych rzeczy do zrobienia desku. (chwilowo rapid....) CLICK!CLICK!
Zawartość!
Od lewej:
=> Tapeta użyta na screenach
=> Skin VS
=> Patcher który pozwoli Ci zainstalować VS'y
=> Patcher Ikon
=> Ikony z Dock'u
1
==>> IKONY <<==
Patcher ikon, autorstwa ...ups...soon... globalnie zmienia systemowe ikony na ikony tango, GORĄCO POLECAM prawdopodobnie jak do tej pory to najpopularniejszy pack ikon na świecie!! Znajdziesz go w paczce, którą udostępniłem wyżej pod nazwą SUPER TANGO PATCHER!
2
==>> CD Art Display <<==
Program wyświetlający okładke/tytuł/progres/rate'y!/autora danego utworu,do pobrania TUTAJ!
3
==>> Visual Style <<==
Prawy klik na pulpicie /Właściwości/Wygląd
Czyli krócej mówiąc skórki na całą windę, zmieniające bardzo dużo, na lepsze!
Zaczynamy od instalacji tego => Patcher który pozwoli Ci zainstalować VS'y/ W paczce:UXTheme.Multi-Patcher.5.0 czyli multi patchera pozwalającego na zmianę skórek (instalacja dziecinna). Po koniecznym restarcie systemu, zabieramy się za skórkowanie. Wchodzimy do pliku => areao4 znajdującego się w paczce dwukrotnie klikamy na => areao4.msstyles Pokazuje nam się takie okienko:
W rozwijalnym menu "Schemat kolorów" możemy wybrać jedną z 6-ciu wersji kolorystycznych, polecam pierwszą.
Uwaga, czcionki (bynajmniej u mnie) po włączeniu Areao4 są ciut za małe, więc polecam zwiększyć je do rozmiaru 8 możesz to zrobić klikając na "Zaawansowane" ten sposób:
W pole zaznaczone strzałką wpisuj ZAWSZE 8 nie zmieniaj czcionki, zastosuj to samo do każdego pola z rozwijalnego menu "Element" pola w których nie będziesz mógł zmienić czcionki po prostu omijaj.
4
==>> Object Dock <<==
BARDZO BARDZO! użytkowy pasek, dodający komfortu pracy, pozwalający na wchodzenie w lokacje, bez spuszania "wszystkiego" do paska. Pobrać możemy go TUTAJ! Instalujemy, tak jak wszystko inne. Po instalacji pojawi nam się na pulpicie lekko biedny dock.
Konfiguracja:
A więc, należy nadmienić, że jest dziecinna... Lecz na prawdę nie wiem w czyje ręce trafi ten poradnik .
Prawoklik na pasku/This Dock/Właściwości passka (lub Dock Settings)
Rzuci nam się w oczy Language Options <- wybieramy to, Zmieniamy na polski oczywiście
Interesuje nas zakładka wygląd, wchodzimy w nią "bawimy się" suwakami, i konfigurujemy wielkość ikon/paska do swoich potrzeb, u mnie Rozmiar ikon 43 pikseli / Zaznaczona opcja powiększony .... i ustawiona na 58 pikseli. W polu Background wybieramy tło swojego paska również zgodnie ze swoimi potrzebami
Dodawanie ikon to istna przyjemność, upuszczamy potrzebną ikonę na naszym docku i tyle . Jeżeli jednak chcemy zmienić jej ikonę , klikamy prawym, wybieramy ostatnią opcje, czyli Właściwości wpisu na dole klikamy zmień obrazek potem lewy dolny róg "Browse for an images" i podajemy ścieżkę do dowolnej ikony którą potrzebujemy. PS. Separatory możemy usunąć "upuszczając" je na pulpicie tak samo pozbywamy się ikon z docka.
Rozmieszczenie na ekranie czyli to gdzie znajdzie się nasz dock (4 opcje wyboru: lewa prawa góra dół) możemy znaleźć we właściwościach paska , w zakładce Pozycja w rozwijalnym podmenu EDGE OF SCREEN wybieramy sobie dowolne ustawienie, bawiąc się suwakiem zobaczycie do czego służy. Zaznaczamy opcje "Keep on bottom"
Moje ikony znajdziecie w folderze "BlackOps" w paczce.
==>> Konnekt <<==
To mój kompletnie obrzydliwy konnekt zminimalizowany do tylko i wyłącznie moich potrzeb, myślę, że konnektPLUS dla początkujących jest bardzo wystarczającym projektem. Z wiadomych przyczyn nie będę opisywał tutaj
Tapete, to myśle, że nawet moja mama hacker umie zmienić :-) (jest w paczce).
Serdecznie pozdrawiam, czekam na opinie/uwagi z jedną prośbą, ktoś kto kiedyś sobie zmodernizuje pulpit dzięki temu pseudo poradnikowi<marzy>, mógłby tu wkleić screen .
ENJOY!
Zamienniki/Ciekawe propozycje *sush*
The old farm
Bardzo ciekawa i innowacyjna tapeta.Click!
one.1.8 by R1p
Bardzo ładnie pasująca tapeta do pulpitu z poradnika (zamiennik)Click!
==>> Propozycje Forumowiczów! <<==
Stranded!: Tango! Visual Style Super Turbo Tango Patcher for Vista!
ZenitH!: Zamiennik ObjectDocka
Ja2ger!: Odjazdowy blog dla fanów deskletmakeingu
Linklista *sush*
www.deviantart.com - Największa skarbnica deskletmodderów
www.pimpmydesk.org - Bardzo ciekawy polski blog o tematyce stylingu
www.customize.org - Kolejna potężna skarbnica prac o wiadomej tematyce ;=>
www.google.pl - Specjalnie dla neokidów!
www.louiemantia.com - Ciekawy blog, musiał kosztować dużo pracy *sush*
http://www.neowin.net/forum Forum neowin obcojęzyczne.