mariush
9.01.2007 - 20:55
Mi się wydaje, że za darmo po prostu się nikomu nie chce robić! O.
Odkrywcze to nie było, aczkolwiek prawdziwe
Zadam pytanie: skoro prace na K trwają, to dlaczego nikt nic o nich nie wie? Ok, są osoby które wiedzą, ale na litość jak się coś robi, to na miejscu jest informować o postępach, a nie kryć to, wtajemniczając tylko wąską grupę osób. Jak ktoś buduje komuś dom, to mówi mu, tu będzie to, tutaj zamontujemy to, a tam będzie to. A mimo wszystko, K tworzony jest dla użytkowników, czy tego ktoś chce, czy nie, dlatego miło, a nawet przyjemnie by było wiedzieć, że coś jednak idzie w stronę zmian.. Obojętnie jakich, ale zmian..
keeveek
9.01.2007 - 21:06
dokładnie tak. Okrywanie mgłą tajemnicy wszystkich zmian w K, czy we wtyczkach, które są przecież tak istotne dla grona ZU szkodzi tylko samemu K i wcale nie przysporzy mu popularności, a co za tym idzie twórczych użytkowników tworzących dodatki czy wtyczki. Naprawdę przed oczyma mam obraz XVII-wiecznej szlachty polskiej, nie wiedzieć czemu..
dulek000
9.01.2007 - 21:51
stranded: Google Talk K obsługuje, a kIEview to kwestia nie twórców a wtyczkopisarzy.
keeveek
9.01.2007 - 21:55
bo wtyczkopisarz nie jest twórcą, mimo że jak wiadomo konnekt to nie jeden projekt a "zbiór wtyczek". Konsekwencja? bo mnie się zdaje, że każdy wtyczkopisarz jest twórcą.
jiobel.
9.01.2007 - 21:59
Nie karmić trolla.
stranded
9.01.2007 - 22:07
QUOTE(dulek000 @ 9.01.2007 - 21:55)
stranded: Google Talk K obsługuje, a kIEview to kwestia nie twórców a wtyczkopisarzy.
Mówiłem już, że nie chce takiego "niby" jabbera. A gdzie przesyłanie plików?
A ja wypowiadam się ogólnie (nie tylko do twórców K ale i wtyczkopisarzy)
@ keeveek
...bo mnie się zdaje, że każdy wtyczkopisarz jest twórcą.
i tu masz racje. po części.
jiobel.
9.01.2007 - 22:10
Twórca jest jeden. Osoby, które piszą wtyczki/robią dodatki to osoby, które piszą wtyczki/robią dodatki. Owszem, przyczyniają się do rozwoju. Tylko tyle (aż?).
A ja tam się cieszę, że jest mi dane korzystać z Konnekta, że jest pozbawiony reklam, że ma tyle możliwości, że funkcjonalność jest połączona z świetnym wyglądem.
To by było na tyle dobrego.
Denerwują mnie jednak np.
takie tematy z takimi postami:
Uwaga uwagą, ale jak widać ->www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=7474 wszyscy już o tym wiedzą, tylko nikomu nie chce się temu zaradzić. Trzeba będzie przemyśleć przesiadkę na jakiś inny komunikator <a szkoda przyzwyczaiłem sie do konnekta>
To, że wtyczki do obsługi sieci zostały kiedyś tam stworzone i stop (z wyjątkiem kAQQ, tutaj ukłon w stronę ursusa), dalej nic, a protokoły idą na przód (nie mam tu do nikogo żadnych pretensji, tylko mnie to denerwuje, a piszę to bo mam taki kaprys, kthxbai), o kulejącej obsłudze GG, Jabbera i Tlena już było wspominane. Denerwuje mnie również ciągła cisza ze strony twórców, jeżeli nad czymś pracują to mogliby chociaż coś wspomnieć (na razie zakładam, że gdyby zrezygnowali z rozwijania K to by nas szarych userów powiadomili). Nie mogę znieść również:
będzie w 0.7
Najbardziej dręczy mnie fakt, że przy Konnekcie coś mnie trzyma i mimo tego, że mnie tyle rzeczy irytuje to przesiadka na inny komunikator jest dla mnie w tym momencie czymś abstrakcyjnym.
mariush
10.01.2007 - 08:17
zakładam, że gdyby zrezygnowali z rozwijania K to by nas szarych userów powiadomili
Możesz być tego tak samo pewny, jak tego, że wyjdzie 0.7..
według mnie każdy a nas przyzwyczaił się do praktycznie codziennych zmian i nowości na forum ostatnio (przynajmniej tak mi się wydaje) forum trochę ucichło i coraz rzadziej miga mi ikonka o nowej aktualizacji przez co każdy z nas ma pewien niedosyt, ja osobiście nie zmienię konnekta na nic innego bo według mnie nic lepszego nie istnieje chociaż i ja tęsknie za jakimiś zmianami. Jedyna rzeczą jaka by się przydała nam użytkownikom to jakakolwiek wzmianka ze jednak konnekt jest rozwijany dalej ( tak dla lepszego samopoczucia;) )
Lwiczek
10.01.2007 - 09:52
keeveek: a może po prostu trwały (nie jest napisana data dodania artykułu do wiki), gdy się tym projektem zajmował nix. I chyba tak jest.
A ja tam jednak jestem optymistycznie nastawiony:
1. Ostatnio wszyscy developerzy jak jeden mąż nabrali wody w usta i milczą, mimo że na forum zaglądają praktycznie codziennie
2. na wspomnianej wiki - artykuły są tak napisane, że w opisach jednej wtyczki są podane informacje dotyczące kompatybilności z inną i można wywnioskować na podstawie tych zależności, że prace jednak trwają, a nie trwały... dodatkowo w stopce każdej strony jest podane: "Tę stronę ostatnio zmodyfikowano o 14:09, 8 sty 2007; Tę stronę obejrzano 435 razy;" (to było akurat z kIEview2... daty dla różnych wtyczek są różne). Nie wydaje mi sie, żeby dev byli aż tacy sarkastyczni żeby sobie cos tam zmieniać tylko po to, żeby zaognić sytuację ;]
Oczywiscie to wszystko to mogą być tylko moje rojenia
A co do Konnekta samego w sobie - tak, są inne komunikatora ale tylko konnekt mimo swojej niepełnej obsługi sieci spełnia moje oczekiwania... wspaniałym interfejsem. Zostało powiedziane, że to nie interfejs się liczy a pełna obsługa sieci - nie prawda - to z miedzymordzie komunikatora korzystam najczęściej a nie z na przykład wysyłania plików wiec chciałbym alby tenże interfejs był wygodny... a przykładowy interfejs tlen.pl jest straszny - jakby nie mogli wprowadzić natywnej obsługi wyglądu Windows tylko musza używać tych #%(*& skorek...
keeveek
10.01.2007 - 16:46
a tlen ze standardową skórką wygląda jak kaszana. Ale ostatnio dali tam avatary..
a konnekt ma najlepiej rozwiązany interfejs, to prawda, i dzięki Aule i Kosiarzowi można ten interfejs na miarę potrzeb schować i to jest bardzo wygodne.
QUOTE(ved @ 9.01.2007 - 16:59)
Jedyne co mozna to poprosic kogos kto ma kontakt bezposredni z hao - zeby albo poprosil o jasne przedstawienie sytuacji(sa prace, sa prace w tempie zolwia, nie ma prac) albo przynajmniej o to jak widzi sie tworcy przyszlosc K... i czy w ogole sie widzi.
Bedziecie miec prosta odpowiedz.
O to mi właśnie chodzi, nie ma co rozwlekać tematu o "co mi się w Konnekcie podoba a co nie".
Przemekc1
10.01.2007 - 18:28
a tlen ze standardową skórką wygląda jak kaszana. Ale ostatnio dali tam avatary..
Co kogo obchodzi standardowa skorka
Mi się np ta baardzo podoba
keeveek
10.01.2007 - 18:35
zwróć uwagę, że została zrobiona na podstawie stylu rozmowy do K
K też potrafi ładnie wyglądać i ma wszystkie potrzebne przyciski pod ręką, ale jak już Mucha powiedział: dosyć wymieniania zalet i wad K
silver_limp
10.01.2007 - 18:58
nawet ladna ale jak ma sie duzo kontaktow to opisy na dole to zle rozwiazanie ;p ale nie mialo byc co sie komu podoba a komu nie...oby ktos sie dowiedzial od autora czy K jest nadal rozwijany bo na to wszyscy czekaja
I tyle.
Proponuje zakmnac temat (zglosi sie ktos kto ma kontakt z hao? nie wierze ze nikt z devow nie ma do tworcy bezposredniego kontaktu...) i poczekac na jakies wiesci ale to juz w innym temacie.
silver_limp
11.01.2007 - 12:01
zgadzam sie...i niech autor da jakies info na glownej stronie zeby bylo wiadomo jak to mowia...o co lotto
A ja proponuje napisac do Hao tam gdzie "żyje" teraz np. na jego
Rzeczy Lepsze komenta zawsze mozna dodac do jakiejs notki a Hao musi to zauwazyc bo komenty sa zatwierdzane
To tyle Pozdro
keeveek
12.01.2007 - 05:34
uważam to co się dzieje za skandal, a argumenty na poparcie tezy:
nix Ostatnio aktywny 9.01.2007 - 21:46
hao 9.01.2007 - 21:35
ursus6 Ostatnio aktywny Wczoraj (11.01), 18:32
w dodatku ursus6 nie odpisał mi na PM w tej własnie sprawie, kiedy udało mi się złapać go na obecności.
Lwiczek
12.01.2007 - 09:25
@keeveek:
dodaj 1 do 1 i się uspokoj...
YY, a niby czemu Ursus miałby na cokolwiek odpowiadać, przecież jest userem jak każdy.
keeveek
12.01.2007 - 19:44
jak każdy? to dobrze, że doceniasz jego pracę, to ciekawe, że ma zielony nick. A śmieszne jest to, że osoby odpowiedzialne za tworzenie konnekta (albo np kTransfer3) milczą jak grób, kiedy użytkownicy (a więc jakby nie patrzeć dość ważna rzecz jeśli chodzi o K) domagają się jakichkolwiek info.
Eh, zielony kolor oznacza przynależność do grupy "Developerów", czyli osób piszących wtyczki. To nie czyni nikogo jakoś szczególnie uprzywilejowanym, bo od ZU różni ich tylko możliwość tworzenia nowych tematów w dziale "Wtyczki". Nie widzę więc czemu miałby komukolwiek odpowiadać, jeśli mu się nie chciało.
Przygotuj się jakoś merytorycznie do dyskusji keeveek, bo za ciągniecie tego tematu w ten sposób trzeba będzie Ciebie "zwarnować", ew. jakaś mała kontrola postów.
jiobel.
12.01.2007 - 20:18
Na poziomie aplikacji floodowanie dotyczy wszystkich form komunikacji tekstowej w
Internecie (
chat,
IRC,
ICQ,
Usenet) i przejawia się w wielokrotnych powtórzeniach
znaków interpunkcyjnych, liter, cyfr, uśmiechów internetowych itp. Zachowanie takie postrzegane jako nieetyczne i łamiące zasady
netykiety.
Więc nie wydaje mi się, żeby floodował. Poza tym i tak naprawdę – ten cały temat bardziej nadaje się do działu Hyde Park, więc… Co nie zmienia faktu, że trollujesz, czyż nie? (odnośnie postu keeveek(a), gdzie zarzuca mi floodowanie i offto
picowanie)
Aule: +1.
silver_limp
25.02.2007 - 23:57
widze, ze nadal nic nie wiadomo co z rozwojem konnekta...myslalem ,ze nie szkodzi bo konnekt jest swietnym programem ale dzis kolega chcial mi przeslac plik i dostalem takie cos :
Powiadomienie: Przesyłam Tobie właśnie plik. Posiadasz jednak starszą wersję aplikacji na której mogą wystąpić problemy z odbiorem pliku. Zaktualizuj proszę swoje Gadu-Gadu do najnowszej wersji. Znajdziesz ją na stronie Gadu-Gadu.
Skoro konnekt nie jest rozwijany to chyba nikt takich aktualizacji nie bedzie poprawial :/ niedlugo bedzie wiecej zmian a konnekt nic nie robi...trzeba bedzie zmienic komunikator niestety..
No super, wypłakałeś się nam. Teraz już spokojnie możesz zmienić komunikator na lepszy, niestety.
A jeśli chodzi o rozwój Konnekta, to przeczytaj
ten temat.
To powiadomienie ma zmusić do zaktualizowania GG do legalnej wersji 7.6
w wersji 6.0-7.5 tej informacji nie było.
silver_limp
26.02.2007 - 00:56
widze,ze nareszcie jakas odpowiedz w rozwoju THX
w poprzednich wersjach tak nie bylo wlasnie a teraz jest..zobaczymy co bedzie dalej
QUOTE(raben @ 5.01.2007 - 15:45)
Ad.1 Mistyczna 0.7 ahhhh kto o niej nie słyszał, ale aktualizacja była wprawdzie już dawno ale nie lata temu
(dzieje się konnekt opiera się na wtyczkach a nie samych aktualizacjach programu)
jednak z tego co mi wiadomo, przynajmniej jakis czas temu, to ostatnia kompilacja pod oficjalnym linkiem do pobrania konnekta zawierala uszkodzony dll zwiazany z ggimage
spora ilosc uzytkownikow mogla sie zniechecic do konnekta juz po samej instalacji i errorach z dll'ami
uwazam to za wielkie zaniedbanie ze pod oficjalnym linkiem przez bardzo dlugi czas, a moze i do dzisiaj jest/byla paczka z uszkodzonym dll.
mozna zostawic program samemu sobie, ale niech on najpierw bedzie dopieszczony, a nie "ochlap", ktory odstrasza potencjalnych uzytkownikow. juz chyba lepiej wrzucic starsza bezbledna paczke
btw. moglby ktos zrobic drobny update, wtyczke czy cos, zeby zaktualizowac ip do serwerow gg z ktorymi mozna sie laczyc, bo te ktore sa mozliwe do wybrania obecnie sa chyba sprzed 3 lat, niektore z nich juz nie dzialaja a pozatym jest troche nowych
stranded
19.03.2007 - 21:56
ponawiam odwieczne pytanie, coś się dzieje w ogóle z konnektem czy już tak zostanie? nie to żebym się czepiał ale z dnia na dzień mogą być co raz większy problemy z K (niektóre wtyczki już sam nie łapie się, która wersja jest najnowsza i stabilna, przydałaby się uaktualniaona paczka z instalką Konnekta, nawet sam to mogę zrobić jak się nikomu nie chce). no i jak zwykle pytanie, czy ktoś podejmie się utworzenia wtyczki (nie żaden jabber!) do najpopularniejszych sieci (aim, msn, icq)? jestem w stanie zapłacić za utworzenie wtyczek (myślę, że inni też by byli ku temu skłonni)
krótko mówiąc...CO JEST Z KONNETKEM!?
mariush
19.03.2007 - 22:26
W piątek formatowałem dysk i w sobotę "złożyłem" K od podstaw 'niemal' do takiego samego stanu co przed "format c:". Praktycznie tylko za pomocą kUpdate [choć niektóre wtyczki - np. k+ - trzeba było ściągać ze stron]. Więc w tym chyba nie ma problemu..
Jak dla mnie jest, bo np kduoview się sypie przez ggimage, którego chyba już nikt nie uaktualnia, a źródeł też nie ma.
Hao jak kiedyś aktywnie się wypowiadał, teraz zniknął.
stranded
19.03.2007 - 23:01
QUOTE(yamcha @ 19.03.2007 - 22:26)
W piątek formatowałem dysk i w sobotę "złożyłem" K od podstaw 'niemal' ...
takiego problemu to ja nie mam wcale bo konnekta mam folder, który nawet po formacie działa tak jak zawsze (żadnej instalacji), ale chodzi mi tu głównie o nowych użytkowników
QUOTE(stranded @ 19.03.2007 - 22:56)
ponawiam odwieczne pytanie, coś się dzieje w ogóle z konnektem czy już tak zostanie? nie to żebym się czepiał ale z dnia na dzień mogą być co raz większy problemy z K (niektóre wtyczki już sam nie łapie się, która wersja jest najnowsza i stabilna, przydałaby się uaktualniaona paczka z instalką Konnekta, nawet sam to mogę zrobić jak się nikomu nie chce). no i jak zwykle pytanie, czy ktoś podejmie się utworzenia wtyczki (nie żaden jabber!) do najpopularniejszych sieci (aim, msn, icq)? jestem w stanie zapłacić za utworzenie wtyczek (myślę, że inni też by byli ku temu skłonni)
krótko mówiąc...CO JEST Z KONNETKEM!?
Calkowicie sie zgadzam. Konnekt zaczyna przypominac abandonware i nie rozumem tego. Przeciez wydanie nowej paczki nawet z minimalnymi zmianami i aktualnymi pluginami to praca dla jednej osoby na kilka dni, a tak wrazenie jest nieciekawe.
ktos mowil tu o placeniu za napisanie wtyczki
wreszcie wlasciwe podejscie do sprawy
nie tyle zeby chodzilo wszystkim o pieniadze ale.... brak czasu nie pozwala na wiele rzeczy
a tak mozna by bylo zrezygnowac z jakis dodatkowych zarobkow na rzecz pisania dla konnekta
i nie powiem pieniadze sa dobra motywacja i motorem do pracy
mysle ze wiele osob by sie zgodzilo na takiego typu rozwiazanie
p.s. czekam na propozycje wtyczek i wielkosci kwoty
calkowicie zgadzam sie z przedmowca
/me thinkin' .oO( dobrze byloby dorzucic do kWeba f-cjonalnosc pozwalajaca na zamieszczanie propozycji wtyczki i ew. kwoty przekazywanej dla osoby ktora podjelaby sie jej napisania )Oo.
Oczywiście ja też mógłbym coś napisać za kasę, ale nie ma co przesadzać z robieniem z kWeba licytacji.
a kto mowil o licytacjach ?
stranded
31.03.2007 - 20:28
no to ile chceta za wtyczkę natywną icq/aim/msn?
może jakaś zrzuta? ludzie do dzieła!
ja mogę dorzucić dyszkę, ale ma być pełna obsługa msna razem z avatarami :>
wszyscy developerzy musza byc swiadomi, ze (teraz) pisanie wtyczek w jezyku innym niz C++ nie ma wiekszej przyszlosci, glownie z tego wzgledu, ze nadchodzaca nowa wersja API Konnekta bedzie korzystac w sporym stopniu ze Stamina.Lib. imho jest rowniez kilka innych dobrych powodow, ale juz chce isc do lozka ;d
stranded
31.03.2007 - 23:35
max dam 20 zł za jedną z wyżej wymienionych wtyczek (jeśli chodzi o zrzutę)
QUOTE(Sija @ 1.04.2007 - 00:08)
wszyscy developerzy musza byc swiadomi, ze (teraz) pisanie wtyczek w jezyku innym niz C++ nie ma wiekszej przyszlosci
Szkoda, tylko że mówi się o tym tak późno...
widze ze "male" zainteresowanie kupnem uslug programisty jest
wiec faktycznie wspanialym rozwiazniem bylo by prowadzenie gdzies
na stronce "ala aukcji":
- kto, ile daje na zrobienie danej wtyczki
- jaka jest laczna suma zebranych pieniazkow itp
tylko powstaje pytanie co do tego ze niektorzy ludzie mogliby sie na poczatku zaoferowac
a w koncowej fazie tworzenia wtyczki wycofali by sie z wplata pieniazkow
(krotko mowiac - oszusci)
p.s.
widze narazie male sa to kwoty ale moze ktos jak by zobaczyl iles tam to moglby sie podjac
wiadomo ze bardziej powazni i sumienni developerzy nie wezma sobie na barki pisanie
wtyczki ktora by miala byc pisana bardzo dlugo dla marnych kilkudziesieciu zlotych.
(to tak uscislajac wielkosc kwoty)
Konrado
1.04.2007 - 15:56
Jest jeszcze taka opcja że ktoś weźmie pieniądze za napisanie wtyczki i jej nie napisze albo nie bedzie wydawal uaktualnień, bo to chyba też by się z tym wiązało?
dlatego trzeba miec mozliwosc jasnego okreslenia na jakiej licencji mialaby dana wtyczka byc wydana
stranded: 20 zl to imho 10% ceny wyjsciowej (i tak jest to malo) od ktorej ktos moglby zaczac sensownie to rozwazac. trudno poza tym oczekiwac, ze osoba piszaca wtyczke za pieniadze, napisze ja dobrze za takie pieniadze...
Konrado
1.04.2007 - 17:06
Może zaczekajmy na tą nową wersje konnekta (bo podobno ktos pisał, że nadchodzi
chociaż ja uważam że to twór mistyczny
) i pod nią pomysly o systemie pisania wtyczek.
stranded
1.04.2007 - 20:13
nie zrozumieliśmy się! 20 zł ale nie za CAŁĄ wtyczkę. 20 zł od osoby. załóżmy, że 10-15 osób wpłaci po 10-20zł - już jakieś pieniądze z tego wychodzą...
Konrado
1.04.2007 - 20:26
A co z tymi którzy nie wpłacą? Będą mieli pewnie tą wtyczkę również na tych samych zasadach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.