OK, troche bardziej konkretny post.
PROBLEMY/SPOSTRZEZENIA:
Generalnie wszystko co napisal Skolima potwierdzam - to dobry znak, nie ma tego az tak wiele!
W tej chwili nie dziala serwer GG. Konnekt po 1 probie wywala sie. Podobnie konczy dzialanie przy pozyskiwaniu danych z katalogu publicznego oraz gdy odpalimy inny klient GG (zakladajac, ze serwery GG dzialaja), ktory "przejmie" polaczenie. Generalnie mam wrazenie, ze wiekszosc problemow powoduje protokol GG. Nie wiem na ile to mozliwe, ale byc moze daloby sie napisac wtyczke GG korzystajaca z natywnego libgadu w wersji linuxowej?
UPDATE: wyszukiwanie w katalogu Tlena rowniez wiesza K. Wyglada na to, ze to wina K, a nie wtyczki protokolu.
Troche denerwujace jest nierespektowanie ustawien czasu wyswietla nia TIP'a - przejezdzajac po liscie jego zawartosc zmienia sie natychmiast, a nie po ustawionym w opcjach odstepie czasu. Mozliwe jednak, ze to wina wine, bo standardowe tooltipy na przyciskach toolbara rowniez tak sie zachowuja.
Odnosnie kUpdate: w poprzednich poscie mialem na mysli, ze kUpdate wiesza Konnekta, jesli sa wlaczone jakiekolwiek wtyczki. Jesli wylacze wszystkie poza kUpdate, sciaganie dziala, ale nie z centralki kPlugins - tutaj wyskakuje blad, ktory wiesza Konnekta. UPDATE ponizej.
Konnekt wiesza sie u mnie takze zawsze po pytaniu o restart (niezaleznie od odpowiedzi) - wyjatkiem jest tutaj tylko okno kUpdate pytajace o wylaczenie K w celu aktualizacji, ktore jednak jak mniemam dziala inaczje (Konnekta wywoluje ponownie zewnetrzny program po aktualizacji). UPDATE: Konnekt nie wiesza sie po pytaniu o restart po aktywacji np. "Wyswietl na pasku zadan i w oknie przelaczania programow" - po kliknieciu TAK ladnie sie mi restartuje. Czyli jednak mozna.
Kolejny, niestety na ta chwile wlasciwie dyskwalifikujacy problem - Konnekt po ukryciu glownego okna zabiera 100% czasu procesora. Wydaje mi sie, ze jest to blad wine - bedzie to trzeba omowic z developerami wine.
Wtyczka sms: w trakcie wysylania sms w okienku statusu nie pojawiaja sie zadne informacje o przebiegu komunikacji z serwerem, po pojawieniu sie tokena i Konnekt "zwisa"
POMYSL:
Byc moze najlepiej byloby poustawiac sobie Konnekta pod Windows, wyeksportowac ustawienia kExImpem i zaimportowac je pod K w linuksie.
UWAGA!Choc jeszcze na stronie informacja o nowej wersji sie nie pojawila, to w repozytoriach juz mozna pobierac Wine 0.9.5. Wkrotce napisze wrazenia z testowania.
EDIT: Niestety, niewiele sie poprawilo. Do tej pory jedyna poprawa to okienko kUpdate, ktore juz nie wiesza Konnekta. Mysle, ze powinnismy sprobowac wspolpracy z ktoryms z developerow. AFIR jest w oficjalnym projekcie kilku Polakow (!), ktorzy nie mieliby problemow z obsluga Konnekta. Jednym z nich jest Jacek Caban. Mamy spore szanse na pomoc, ale musialby juz hao z nim rozmawiac na ten konkretny temat.