Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konnekt vs. Windows Vista
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
Stron: 1, 2, 3, 4
kwiatu5
zainstalowalem konnekta na viscie z instalatora no i faktycznie sa problemy, ale do rozwiazania.
trzeba tylko wejsc we wlasciwosci -> zabezpieczenia folderu c:/program files/konnekt/ i nadac uprawnienia pełnego dostępu dla zalogowanego uzytkownika. podczas konfiguracji konnekt moze tworzyc nowe pliki, ale wystarczy caly czas nadawac usilnie te uprawnienia i konnekt odpusci wink.gif. wiecej problemow nie pamietam, jedynie co to wtyczka ggimage i jabbera nie chciala pracowac, ale to akurat mialem to samo pod xp, dlatego mam swoje wtyczki ktore dzialaja pieknie, wystarczy tylko podmienic w ./plugins i ./data/dll/ wink.gif pozdrawiam
Niou
Witam!
Może rzucę trochę nowego światła na sprawę! smile.gif A więc: od paru dni jestem właścicielem Acera z Vistą Home Premium. Zrobiłem identycznie, jak mój poprzednik, jednakże trochę inaczej. Nadałem pełne prawa na cały dysk C:, w końcu bez przesady, ale tylko ja będę z tego kompa korzystał, więc dlaczego mam mieć jakiekolwiek ograniczenia.. smile.gif Wyłączyłem też kontrolę konta użytkownika, denerwowały mnie te komunikaty niesamowicie... Miałem wgranego firewalla Nortona, jego też trochę poprzestawiałem, bo gryzła mi się sieć domowa smile.gif No i zabrałem się za instalację konnekta... Ściągnęłem normalną paczkę 0.6.22.137, z normalnymi wtyczkami. Problem z ggimage ? Problem do rozwiązania, bo po prostu podstawa - ściągnąć nową paczkę devil.dll i podmienić pliki w katalogu konnekta / dll ... smile.gif Wtyczka działa bez problemu. Konnekt nie gryzie się również z Aero, wszystko działa jak należy ! smile.gif Jeżeli nie będzie chciał się połączyć, to pogrzebcie trochę w ustawieniach firewalla.. powinno śmigać ! smile.gif Konnekt rlz !
78Pawel
QUOTE(miet55 @ 29.05.2007 - 00:54) *

U mnie z okna otwiera tyle, że nie domysłną przeglądarke a zawsze IE. Z linku przy kontaktach otwiera już poprawnie, domyślną.
Miałem podobny problem z otwieraniem z okna, zabij a nie powiem gdzie się tego doszukałem.
Co chodzi o zamykanie, to najlepiej zamknąć X do tray'a dopiero później, zakończyć działanie aplikacji.
Albo w ustawieniach Interfejs, wybrać wyświetl na pasku zadań i oknie przełączania programów, następnie zamykać z paska zadań. Powinno pomóc biggrin.gif

Witam po dlugim czasie

Zaczne od konfiguracji : Dell Inspirion 1520, Oryginalna angielska wersja -> Windows Vista Home Premium, Core 2 Duo, 2Gb RAM, Interfejs GUI ->Areo

Konnekt został zainstalowany

1) z pełnej paczki na Partycje D:
2) do katalogu d:\Programy\

Nadałem temu katalogowi (na wszelki wypadek)- pełne prawa - (jakie tylko koledzy Billa wymyslili dla tego Systemu wink.gif),

Po zainstalowaniu z pełnej paczki Konektusia- pojawiały się błedy - więc usunąłem zainstalowane pliki i co zrobilem:

1)Skopiowałem cały katalog Konnnekta z Windows XP z folderu Program files - wraz z PROFILEM uzytkownika w tym katalogu
2)Następnie - skopiowany katalog wrzucilem do Visty na partycje D:\Programy\Konnekt
3)Poprzez GGimp - zaimportowalem ustawienia oraz kontakty

I otrzymalem nastepujace rezultaty:

---------

I - Konnekt wiesza się i wywala bład programu (Konnekt Core stopped working itd...) - przy zamykaniu go (permanentnym wyłaczaniu) - jest to wina albo jakiejs biblioteki albo samego exe'ka

II - otwieranie linków np http:\\www.konnekt.info - w oknie rozmowy - uruchamia pIEr... 7.0 zamiast Mozille Firefoxa 2.0.0.7 (który jest notabene DOMYSLNA Przeglądarką)

III - Czasami wysypuje sie Bład Krytyczny dotyczacy wtyczki (2TleneK) TLENA - przy korzystaniu z Kzmieniacza - ale jest to sporadyczne i nie mam o to pretensji (wszak ta wtyczka nie jest zbytnio rozwijana).

--------

Reszta pluginow zasuwa fajnie i ogólnie źle nie jest. Wqrw.. tylko otwieranie sie linkow z okna rozmowy w IE i wyłaczanie Konnekta.

Miet555 - U mnie podane przez Ciebie próby zamykania konnekta z paska zadan i cudowanie w rózny spsób - daje ten sam efekt. Bład w postaci okna - > (Konnekt Core stopped working)

Czy na te dwie rzeczy - otwieranie linków z okna rozmowy w IE i nieprawidłowe wyłaczanie Konnekta - jest jakies lekarstwo??

Wiem ze przejscie na XP jest takim wyjsciem - ale nie chce orać od początku systemu bo po pierwsze XP'ka musiałbym kupić (Win XP Pro - ale szukaj teraz sklepu gdzie to jeszcze mają w Irlandii - 0,00 procent na kupienie), a dwa ze nie chce miec problemow z gwaracją przy ewentulanej zwale Laptopa (Irlandczycy mogli by sie przypiac - ze oprogramowanie bylo przy zakupie inne)
stranded
KonnektPlus działa na Viście 100%

testowany na Home Premium
SkkF
stranded - wszystko śmiga oprócz "otwieranie linków z okna rozmowy w IE i nieprawidłowe wyłaczanie Konnekta", poza tym wszystko ok.
stranded
otwieranie linkó to kwestia rejestru

ale nieprawidłowe wyłączanie? nie spotkałem się z tym
SkkF
Czy ja wiem czy kwestia rejestru? Wszystkie linki http:// są przypisane firefoksowi, linki z listy kontaktów otwierają się w firefoksie, z innych aplikacji tak samo, tylko z okna rozmowy w IE. Może ma to związek z kIEview i IE7?
TYN!U
własnie mam ten sam problem.
78Pawel
QUOTE(SkkF @ 22.10.2007 - 22:43) *

Czy ja wiem czy kwestia rejestru? Wszystkie linki http:// są przypisane firefoksowi, linki z listy kontaktów otwierają się w firefoksie, z innych aplikacji tak samo, tylko z okna rozmowy w IE. Może ma to związek z kIEview i IE7?

Po zainstalowaniu kDuoView - i dodaniu kontrolki Mozilla Active X - linki do stron z okna rozmowy otwieraja sie u mnie prawidlowo w Firefoxie..tylko nie wiem ..czy to nie pociagnie za sobą obnizenia bezpieczenstwa przegladania stron www...
SkkF
Mam rozwiązanie problemu: wchodzimy w Control Panel\Default Programs potem

wybieramy "non-microsoft" ustawiamy firefoksa jako domyślną przeglądarkę i już! Działa.
78Pawel
QUOTE(SkkF @ 26.10.2007 - 19:03) *

Mam rozwiązanie problemu: wchodzimy w Control Panel\Default Programs potem

wybieramy "non-microsoft" ustawiamy firefoksa jako domyślną przeglądarkę i już! Działa.

Duże piwo dla Ciebie SkkF - działa!
Bandit
Przydało by się to zebrać w jeden topic, przykleić, bo tych wszystkich magicznych "sposobów" to tu jest dużo smile.gif niewątpliwie każdy komuś pomógł więc smile.gif jakiś mod pm do mnie, i jak ktoś to przyklei to mogę zrobić smile.gif
jkolonko
To chyba nie ma sensu, bo rozwiązania wciąż brak. Owszem, można ponadawać sobie pełne uprawnienia dla Konnekt\data\beta, co wyeliminuje ukazywanie się denerwujących komunikatów przy starcie (ale to tak naprawdę powinien robić instalator, dopóki program nie zostanie poprawiony). Problem otwierania linków w nie tej przeglądarkach nie jest mi znany, podobnie jak motyw przewracania się programu przy zamykaniu. Sam natomiast nie znalazłem rozwiązania na częste crashe przy zanikaniu połączenia z Internetem i rzadkie sytuacje, gdy któraś z wtyczek zaczyna w na tyle znacznym stopniu wykorzystywać procesor, że korzystanie z komputera staje się niemożliwe do czasu zrestartowania programu.
Wymienianego wcześniej rozwiązania polegającego na instalowaniu programu w innym miejscu niż domyślne nie uważam za dobre rozwiązanie, gdyż nic to nie daje, poza tworzeniem bałaganu na dysku. Naprawdę nie ma żadnych powodów, aby to robić. Natomiast przenoszenie profilu do katalogu programu to tylko podobnie zbędne cofanie się do etapu Windows 95, pozwalanie wszystkim użytkownikom na czytanie własnych wiadomości i pozbawianie się prywatności.
SkkF
Naprawdę myślisz, że mając dane w swoim profilu z drugiego nie da się ich przeglądać? Sorry, ale takie zabezpieczenia to 12 latki potrafią omijać.
jkolonko
QUOTE(SkkF @ 29.10.2007 - 21:08) *

Naprawdę myślisz, że mając dane w swoim profilu z drugiego nie da się ich przeglądać?
Tak sądzę (jeśli wykluczyć dostęp do dysku z poziomu innego systemu). Ale to chyba wykracza poza ten temat.
miet55
QUOTE(stranded @ 22.10.2007 - 18:18) *

..... nieprawidłowe wyłączanie? nie spotkałem się z tym

Dajcie se spox z tym komunikatorem pod Viste. Dla mnie skończył się wraz z pojawieniem sie Visty. Był napisany pod XP i dla wszystkich co mają ten system OK, ale nie dla Visty. Zawsze będzie się krzaczył przy wyłączaniu lub przełączaniu na inny login... I basta!
A problem z bramką SMS'ów jak istniał tak będzie (:, plus jeszcze parę niedopracowanych wtyczek.
Dla Visty GG bez banerka i wszystko jasne.
Żegnaj KONEKT tongue.gif
SkkF
Z odpalaniem konnekta pod vistą nie ma ŻADNYCH problemów, jak się wie co nieco. Jak dla mnie, to by było bye, bye dla visty, gdyby ten system był dla mnie, tak jak dla Ciebie, za trudny.
kwiatu5
niestety ale taka jest prawda. konnekt wogole juz nie jest rozwijany sad.gif
miet55
Jak popularny jest w chwili obecnej konnekt, świadczy ilośc osób zaglądających na forum tongue.gif
l0l
u mnie na Viscie Ultimate Konnekt działał ale...

Gdy klikałem nad wszystkimi kontaktami, aby zaden nie byl podswietlony to wszystkie sie zaznaczały.
Nie działał ten kwadracik dzieki ktorym robi sie enter w opisie.

wiecej problemow nie zanotowalem tongue.gif
SkkF
QUOTE(l0l @ 4.11.2007 - 22:24) *

Nie działał ten kwadracik dzieki ktorym robi sie enter w opisie.

To tylko zwykłe gadu-gadu jest gupie i musisz używać "znaczków" żeby robić nowe linie w opisie. W konnekcie przecież robi się to normalnie - wciskając enter:
Xaneak
[OT] Hmmm... Co się w ogóle dzieje z programistami, którzy stworzyli samego konnekta? Jaki jest problem z "przepisaniem" Konnekta na platformę Vista, tak żeby to działało? Jeżeli nie chcą (bądź czas im nie pozwala) niech przekażą kod dalej, osobom, które będą chciały rozwijać ten projekt dalej (ew. mają na to czas), m.in. może by ktoś się pokusił o przepisanie go na C# i na platformę .NET? Wtedy pod Vistą chodziłoby to stabilnie...
SkkF
QUOTE(Xaneak @ 5.11.2007 - 12:37) *

Wszystko było wyjaśniane na forum, poczytaj.
Nexces
Po zabawach związanych z przełączaniem domyślnych programów w FF nic mi się teraz domyślnie nie otwiera smile.gif
ale FF nadal twierdzi, że jest domyślną preglądarką...
"Konnekt - Core has stopped working": musowo w zasadzie zawsze... w logach czysto więc zapewne program kończy się nie tak jak vista się tego spodziewa.
Mieć jeszcze nadzieje na jakiś rozwój Konnekt'a czy porzucić?
BeautyFace
witam
słuchajcie mam problem z akualizacją
aktualizacja jest włączona wszystko działa zasysa ale gdy próbuje zainstalowac aktualizacje wyskakuje błąd:
niestety nie mogłem znaleźć programu instalacyjnego. upewnij sie w ustawieniach czy masz zaznaczoną główną centralkę i wybierz pełną aktualizację
sprawdziłem centralkę niby jest zaznaczona ale tak jak by przygaszona i nie można jej odznaczyć nie wiem czy to już domyslne ustawienia poprostu ale aktualizacji nie moge zainstalować...ma ktoś jakąś radę?

NIKT NIE ZAGLĄDA JUŻ NA FORUM???
78Pawel
W moim przypadku - znalazłem 2 wtyczki odpowiedzialne za nieodpowiednie wyłączanie się Konnekta i powodujacą czasem NIEBIESKIE EKRANY w Viście - są to u mnie

a)KRss - czytnik kanałów Atom i Rss pod Konnekta

cool.gifFreeK - wtyczka optymalizująca pamięc

Po ich wyłączeniu - program zamyka się bezproblemowo z każdego poziomu.

Freek - potrafił wywołać u mnie Niebieski Ekran - i Windows wykonywał zrzut awaryjny obszaru pamięci - więc ta wtyczka do końca nie "leży" Viście
Bandit
Bo korzysta z obiektów których w viście nawet nie ma, więc nawet jak nie powoduje błędów niektórym, polecam ją wyłączyć bo nie działa smile.gif
Ciubas
witam,

przeczytalem pozywej ze wystarczy zmienic wpis w rejestrze aby na viscie linki z konnekta nie otwieraly sie zawsze w ie tylko w domyslnej przegladarce, ktory wpis trzeba zmienic?

bo rozumiem ze to nie dotyczy samego konnekta a powloki windowsa.

pozdrawwiam
Skurch
Mam Viste Ultimate i konnekt działa dobrze poza jedną wtyczką a mianowicie kStatusLog. Konnekt z tą wtyczką wogóle nie chce się załadowąć. Pomaga na to właczenie kompatybilności z win 95/98/NT ale i tak przy zamykaniu wyskakuje błąd że windows nie mógł prawidłowo zamknąć programu.
Miał ktoś już problemy z kSL? Jeśli komuś udało się je rozwiązać to prosze napisać na forum wink.gif
Brtk
Ja używam kSl 0.0.5.9 i nie mam problemów. Home basic, konnekta odpalam z pendirive'a bez ustawiania kompatybilności.

QUOTE(Ciubas @ 12.01.2008 - 14:23) *

witam,

przeczytalem pozywej ze wystarczy zmienic wpis w rejestrze aby na viscie linki z konnekta nie otwieraly sie zawsze w ie tylko w domyslnej przegladarce, ktory wpis trzeba zmienic?

bo rozumiem ze to nie dotyczy samego konnekta a powloki windowsa.

pozdrawwiam

Nie wiem jak w rejestrze, ale w starcie (w panelu sterowania też) masz 'programy domyślne' dalej 'określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne', wybierasz 'niestandardowa' i przy przeglądarkach zaznaczasz opere, mozille czy cokolwiek innego niż ie i w niej otworzy ci wszystkie linki.
Ciubas
QUOTE(Brtk @ 15.02.2008 - 17:09) *

... 'programy domyślne' dalej 'określ dostęp do programów i ich ustawienia domyślne', wybierasz 'niestandardowa' i przy przeglądarkach zaznaczasz opere...

no i dupa, zapisze otworze jeszcze raz i przeskakuje mi na domyslny i dalej otwiera z IE...
Brtk
A na pewno nie masz IE domyślnej? ;>
Po zmianie ustawień zapisz, zamknij i uruchom ponownie kompa. Możesz jeszcze odpalić swoją przeglądarkę i kazać jej sprawdzić czy jest domyślną (w jej opcjach to będzie).
Jak nie pomoże to może odznacz 'włącz dostęp...' przy IE.

U mnie niby też wraca na 'moja bieżącą przeglądarkę' ale linki i tak otwierają się dobrze.
Ciubas
QUOTE(Brtk @ 15.02.2008 - 23:04) *

Jak nie pomoże to może odznacz 'włącz dostęp...' przy IE.
U mnie niby też wraca na 'moja bieżącą przeglądarkę' ale linki i tak otwierają się dobrze.

wylaczylem dostep do IE, a on to ma ze tak powiem w powazaniu <lol> zobaczymy, jeszcze pomieszam i dam znac:)
Sedov
QUOTE(raben @ 26.06.2006 - 01:29) *

Jak dla mnie nowe menu jest super i super sie komponuje mi z moim k.style smile.gif yeahhh smile.gif and jupi smile.gif

jak dla mnie pod vista wszystko spoczko dziala smile.gif. Tylko czasami wyste[uje jeden problem, wyjasniony tutaj: http://www.konnekt.info/forum/index.php?showtopic=6466
szpon5
Wtyczka sprzątaczka nie działa pod Vista, Konnekt wywala więcej błędów krytycznych i nie da się go absolutnie normalnie wyłączyć ani zrestartować bo pojawia się takie coś:

Opcja wyszukaj rozwiązanie w trybie online nic nie pomaga.
78Pawel
QUOTE(Skurch @ 15.02.2008 - 14:43) *

Mam Viste Ultimate i konnekt działa dobrze poza jedną wtyczką a mianowicie kStatusLog. Konnekt z tą wtyczką wogóle nie chce się załadowąć. Pomaga na to właczenie kompatybilności z win 95/98/NT ale i tak przy zamykaniu wyskakuje błąd że windows nie mógł prawidłowo zamknąć programu.
Miał ktoś już problemy z kSL? Jeśli komuś udało się je rozwiązać to prosze napisać na forum wink.gif

Ja też mam z nią od czasu do czasu problem - nie wiem na czym on dokłądnie polega - może to jest kwestia pewnej niezgodności ładowania się kolejnych obiektów API do pamięci..

By poradzić sobie z tym problemem - uruchamiam Konekta w trybie -plugins. Wyłączam KStatusLog a następnie resetuję komunikator. Po jego ponownym uruchomieniu - ponownie włączam tą wtyczkę i po ponownym resecie Konnekta - wsio działa smile.gif
jajec
QUOTE(szpon5 @ 28.06.2008 - 22:01) *

Wtyczka sprzątaczka nie działa pod Vista, Konnekt wywala więcej błędów krytycznych i nie da się go absolutnie normalnie wyłączyć ani zrestartować bo pojawia się takie coś:

U mnie na Viście ulitmate sprzątaczka działa prawie bez problemu. Prawie;) ponieważ kolor nagłówka paneli jest niebieski;o0? i nic nie idzie z tym zrobić. Zmiana koloru po prostu nie działa. Może jakoś to przeżyje;/ chyba ze ktoś znajdzie na to jakiś patent
78Pawel
QUOTE(jajec @ 5.07.2008 - 15:43) *

U mnie na Viście ulitmate sprzątaczka działa prawie bez problemu. Prawie;) ponieważ kolor nagłówka paneli jest niebieski;o0? i nic nie idzie z tym zrobić. Zmiana koloru po prostu nie działa. Może jakoś to przeżyje;/ chyba ze ktoś znajdzie na to jakiś patent

Najciekawsze jest, że pod alternatywną powłoką -> Windows Blinds - nagłówki mają właściwy kolor tongue.gif. Myślę że w tej sprawie ostro miesza interfejs AERO smile.gif.
zimaq
QUOTE(szpon5 @ 28.06.2008 - 22:01) *

To nie wina sprzątaczki, ani żadnej wtyczki, tylko UAC (User Account Control). Proponuję je wyłączyć, Panel Sterowania > Konta użytkowników ( czy jako tak... )
Konstruktor
Konnekt bardzo dobrze dziala pod vista (prawie). Trzeba kilka zmian wproadzic (uprawnienia do plikow). Ubolewam nad tym ze tak doskonaly projekt poszed w las. Na jakims poprzednim watku czytalem, ze brakuje programistow. Kogo dokladnie potrzeba?? Moze ktos by podal adres nowego projektu.
Thufir
Adres nowego projektu jest na forum. Z resztą razem ze sporą dyskusją na ten temat. Poszukaj wink.gif
Konstruktor
QUOTE(Thufir @ 21.08.2008 - 20:34) *

Adres nowego projektu jest na forum. Z resztą razem ze sporą dyskusją na ten temat. Poszukaj wink.gif

Kilak postow znalazlem ale samego adresu ni hu hu
Dexterxx
forum.kfaq.info jak na razie tylko.
Konstruktor
QUOTE(Dexterxx @ 22.08.2008 - 00:35) *

forum.kfaq.info jak na razie tylko.

Jak narazie sie zarejestrowalem ale ni cholery nie widac zadnego watka smile.gif
Wizard
W chwili obecnej, co było już pisane wcześniej jest tylko dla programistów. Cierpliwości. Wszystko w swoim czasie smile.gif.
Konstruktor
QUOTE(Wizard @ 22.08.2008 - 11:06) *

W chwili obecnej, co było już pisane wcześniej jest tylko dla programistów. Cierpliwości. Wszystko w swoim czasie smile.gif.

A istnieje wogole szansa zobaczenia co sie dzieje, z konnektem??
Keleos
Konstruktor - a myślisz, ze w tydzień napisali coś, co zazwyczaj trwa długie miesiące?

Co oni mogli w tydzień?

Niech ich nawet i setka będzie... za wiele nie napiszą... bo trzeba się jakoś porozumiewać przecież.

Programiści są, graficy są, inicjatywa się przyjęła publicznie... teraz dajmy im kilka tygodni w ciszy na pracę. Będą chcieli się czymś podzielić to na bank się podzielą...

I Jakim znowu Konnektem? To nie jest praca nad Konnektem... nie po to zakłądano 2 wątki o tytułach "Nowy projekt" i "Całkiem nowy projekt" żeby kontynuować stary o.O
Konstruktor
QUOTE(Keleos @ 22.08.2008 - 12:26) *

Konstruktor - a myślisz, ze w tydzień napisali coś, co zazwyczaj trwa długie miesiące?

Co oni mogli w tydzień?

Niech ich nawet i setka będzie... za wiele nie napiszą... bo trzeba się jakoś porozumiewać przecież.

Programiści są, graficy są, inicjatywa się przyjęła publicznie... teraz dajmy im kilka tygodni w ciszy na pracę. Będą chcieli się czymś podzielić to na bank się podzielą...

I Jakim znowu Konnektem? To nie jest praca nad Konnektem... nie po to zakłądano 2 wątki o tytułach "Nowy projekt" i "Całkiem nowy projekt" żeby kontynuować stary o.O

hmmm.. ale z watkow wynika ze prace trwaja juz od dluzszego czasu. A ze ekipa sie zmienia coz poradzic...
Keleos
dużo by tłumaczyć. Czytasz wybiórczo najwyraźniej...

i nie cytuj poprzedniego postu!!
Konstruktor
Wybiorczo ... hmmm
z konektem jestem od jego poczatku i nie wydaje mi sie aby cytowanie czyjes wypowiedzi bylo bldem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.