Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konnekt vs. Windows Vista
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
Stron: 1, 2, 3, 4
psota
Teraz jak się najedzie na jakąś pozycje w menu to się pogrubia napis.
Czy mógłbym prosic o mozliwość wyłączenia tego? smile.gif
Mnie to rozprasza troche. smile.gif
KoSiarzPL
LOL. A używać ustawięń to uimemy? Przecież masz format wyświetlania wskazanego elementu możesz sobie wyłączyć pogrubianie.
psota
Wcześniej nie było tej opcji tongue.gif
A można by było dodać wybór dla "domyślny zaznaczony"?
Lwiczek
teraz jest 'una perfetta' czy jak to się tam pisze ;D
beosia
to teraz przydałoby się zrobić nową paczkę instalatora smile.gif i podnieść numerek wersji (może z nowym ekranem powitalnym na rok 2006 wink.gif)
ciaastek
A kiedy K będzie działał na Windzie XP x64? Bo kumpel tylko dlatego nie korzysta z K że mu nie działa sad.gif
zimaq
hao - dziękujemy, teraz jest o wiele lepiej. No i nawet ładniej wygląda niż wcześniej wink.gif
psota
QUOTE(ciaastek @ 25.06.2006 - 22:02) *

A kiedy K będzie działał na Windzie XP x64? Bo kumpel tylko dlatego nie korzysta z K że mu nie działa sad.gif

A kiedykolwiek był zgłaszany problem że nie dziła? Bo ja sobie nie przypominam(moge się mylić smile.gif). Dobrze gdyby twój kumpel pomógł w namierzeniu problemu. smile.gif Logi i czy działa czysty konnekt czy i z jakimi wtyczkami już nie działa.
hao
To ciekawe, kiedyś sprawdzałem i na xp64 działało... Vista na której sprawdzam teraz też jest x64 i działa...
raben
Jak dla mnie nowe menu jest super i super sie komponuje mi z moim k.style smile.gif yeahhh smile.gif and jupi smile.gif
ciaastek
No więc tak, kolega ściągnął wersje full, przy instalacji wybrał tylko wtyczki do gg i jabbera. Po próbie uruchomienia K (dwukrotne kliknięcie na ikonke) nie dzieje się NIC.

Wszystkie pliki z katalogu data/log/ tutaj
Sija
ciaastek: twoj kolega musi miec najnowsza aktualizacje interfejsu z centralki beta, zeby przetestowac zmiany (ui.dll) ...

poza tym logi podaje sie tylko te ktore dotyczyly zajscia.

Załączniki

beosia
Żeby kolega mógł ściągnąć aktualizacje z centralki beta powinien mieć uruchomionego konnekta :>

Oczywiście to dobrze że Sija dał w załączniku rzeczony pliczek, ale dobrze by było gdyby inni którzy chcą zainstalować konnekta z najnowszymi poprawkami mieli je dostępne w najnowszej paczce instalatora, bo nie każdy ma dobrych kolegów lub pojęcie o tym forum.
psota
To dopiero beta wink.gif
Gracek
Sija, to ja jestem tym kolega ciaastka, zdecydowalem sie napisac tutaj..
sciagnalem konnekta w wersji minimalnej, nie dzialal :/ podmienilem plik ui.dll - dalej nie dziala. juz nie wiem, co robic, skoro inni pisza, ze im dziala :|
zalaczam loga z proby wlaczenia:
[cut]
edit: juz mi dziala biggrin.gif (czasem tylko sie sypie, no i ggimage cos nie chce dzialac tongue.gif)
Rafit
Instalował już ktoś wersje FINAL ?

OBJAWY:
- Błędy z plikami *DTB jak wcześniej wspominano.
- Pojawiają się cienie do poszczególnych grafik. (nie wygląda to za estetycznie)

Kiedy ruszy coś w kierunku plików *DTB, bo teraz specjalnie dla konnekta wróciłem do XP smile.gif

EDIT:

Jak się wyłączy dodatkowe zabezpieczenia konta to konnekt śmiga idealnie jak na XP!

PANEL STEROWANIA -> KONTA UŻYTKOWNIKÓW -> I WYŁĄCZYĆ (ACOUNT CONTROL)
rysi3k
Mi działa dobrze w tym, że przy wyłączaniu się wysypuje sad.gif dostaje info, że program zamknął się nieprawidłowo. Ale poza tym jest super smile.gif
mleko
u mnie konnekt dziala bardzo dobrze na viscie, zadnych problemow nie zaobserwowalem - oprocz tego ze od pol roku nie dziala mi Search w Historii sad.gif
Zielony 3City
Chyba mi się udało rozwiązać problem Konnekta na Viscie oraz przenoszenia danych XP->Vista poprzez przenoszenie katalogu.

Wersje:
Windows Vista Business EN (wersja ostateczna, pobrana z MSDN AA)
Konnekt 0.6.22.137
Wtyczki, których używam: exPIMP, GG, GGimage, kIEview, kLAN, KONNferencja, kTransfer, SMS, kJabber, actio, kStyle (chociaż włączona to nie używam)

Napiszę po kolei jak tego dokonałem i jakie miałem objawy.

Początkowo próbowałem zainstalować na czysto Konnekta prosto ze stronki, najświeższa wersja.
Instalacja w katalogu C:\Program Files\Konnekt przebiegła bez problemu jednakże podczas uruchamiania wyskakują błędy dotyczące zapisu plików *.dtb (nie będę pisał jakie, bo już wcześniej ktoś o tym pisał w tym wątku).

Dodatkowo miałem problem z wtyczką GGimage (która o dziwo nie działa mi także w XP, a wcześniejsze wersje działały - toteż zachowałem sobie starszą wersję)

Tak więc z takimi błędami stwierdziłem, że tak dłużej być nie może!

Trochę zapoznałem się z wątkiem, przypomniało mi się, że pierwsza próba zapisania czegokolwiek na C:\ na Viscie zakończyła się komunikatem, że nie mam uprawnień do takiego zapisu, co wskazywało na to, że katalogi są teraz dużo bardziej chronione więc i folder Program Files musi coś mieć w sobie.

Postanowiłem zainstalować konnekta w następujący sposób (nie wiem czy dobra kolejność, bo piszę z pamięci):
- Instalacja pełna / niestandardowa
- Program będzie używany tylko przez 1 użytkownika (czyli mnie)
- Instalacja w folderze C:\Konnekt
- Przechowywanie profili w katalogu programu Konnekt

Po tym zabiegu Konnekt uruchamiał się bez większych problemów (oprócz GGimage).
Wszystkie wtyczki zastąpiłem starszymi wersjami jakie miałem zachowane z XP.

Z XP zachowałem katalog C:\Program Files\Konnekt
a wraz z nim katalog Profiles

Zastąpiłem katalog Profiles w nowym Konnekcie, katalogiem ze starego Konnekta, to samo zrobiłem z katalogiem Plugins i właściwe wszystkimi plikami. Nie mniej te 2 foldery były tutaj kluczowe.

Po tym wszystkim pojawił się bardzo szeroki uśmiech na mojej twarzy jak Konnekt uruchomił się bezbłędnie, wszystkie kontakty oraz archiwum są zachowane, a wyszukiwarka w historii działa bez zarzutów. Włącza i wyłącza się bez błędów.

Jakby nadal coś nie działało, proponuję zainstalować na innym dysku, np. d:\Konnekt

Pozdrawiam, mam nadzieję że pomogłem smile.gif
winthux
problemem pewnie jest nowy system zabezpieczen visty, który nie pozwala zapisywać do program files zwyklym programom, dane przechowywane powinny być w profilu uzytkownika systemu. Vista jakos przekierowuje do innego katalogu więc tutaj pewnie lezy problem. Instalujac w innym katalogu pozbyłes sie tych zabezpieczen pewnie.

Zatrważająca wręcz ilość programów potrzebuje konta administratora, aby móc się poprawnie zainstalować. Co gorsze, wiele z tych aplikacji, podczas prób uruchomienia ich na koncie zwykłego użytkownika, w ogóle nie startuje lub ma poważne problemy z poprawnym działaniem. Spowodowane jest to najczęściej błędami na etapie tworzenia tych programów. Przykładowym problemem może być próba zapisu przez aplikację uruchomioną z żetonem standardowego użytkownika, do obszarów chronionych systemu. (np. %windir% lub %ProgramFiles%).

UAC (User Account Control)

pozatym może warto pomyśleć nad przystosowaniem UI do visty (WPF). Na CES 2007 yahoo pokazywało komunikator napisany pod wpf i nawet nieźle to wyglądało wink.gif
jkolonko
QUOTE(winthux @ 18.01.2007 - 03:38) *
poza tym może warto pomyśleć nad przystosowaniem UI do visty (WPF). Na CES 2007 yahoo pokazywało komunikator napisany pod wpf i nawet nieźle to wyglądało wink.gif
WPF jest częścią .NET 3.0 więc aby stworzenie interfejsu korzystającego z WPF oznaczałoby przepisanie Konnekta (a przynajmniej całej warstwy prezentacji). Póki co chyba najważniejsze, by jak najszybciej zaczął działać bez konieczności zmniejszania zabezpieczeń systemu operacyjnego, instalowania w egzotycznym folderze i uprawiania temu podobnych dziwactw.
Hayden
QUOTE(rysi3k @ 13.12.2006 - 11:58) *

Mi działa dobrze w tym, że przy wyłączaniu się wysypuje sad.gif dostaje info, że program zamknął się nieprawidłowo. Ale poza tym jest super smile.gif

u mnie wyłączenie wtyczki RSS pomogło,

używasz?
(przegrywasz biggrin.gif )
Bosses_boss
ja też maam małe questions.
mam konnekt'a od niedawna. pracowałem na gg ale słabiutko. więc moje pytanie:
[b]czy jest wtyczka która zabezpiecza przed obcymi?
bo mi się ktoś wpieprza do archiwów, zmienia opisy...itd.
dulek000
Spróbuj hasła na profil i kLocka.
miet55
Potwierdzam błąd, wysypuje się przy zamykaniu. Nic nie pomaga, żadne sztuczki. Czy autorzy coś myślą nad zmianami for VISTA.........????????
Konstruktor
Generalnie to Konnekt pod Viste Home Premium to kicha. System nie daje mu uprawnien do plikow wiec co chwile albo trzeba samemu je dac albo klikac ignoruj problem. Po sprobowaniu waszych porad, stwierdzam ze sa do bani. Przykro mi to mowic jednak tak jest, mimo ze sie wsadzic katalog z profilami do glownego katalogu, pojawiaja sie bledy. Np nie mozna zainstalowac aktualizacji bo podaje ze nie mogl odnalezc programu instalacyjnego. Wszystkie centralki wlaczone. W trybie XP czy uruchom jako administror tn sam problem sie pojawia. Chyba pozostaje czekac, az ktos napisze silnik konnekta pod Viste i tyle. Wczesniej czy pozniej trzeba to bedzie zrobic jesli chce sie utrzymac na rynku. Wedlug badan Vista stanie sie tak popularna jak XP w ciagu 2 lat. Duzo czasu nie ma zbytnio, biorac pod uwage prace innych portali nad komunikatorem pod Viste.

Pozdrawiam Uzytkownik konnekta pod XP ;/
winthux
Całego konnekta musisz zainstalować w innym katalogu niż program files np. programs. Ja tak mam i działa bezproblemowo smile.gif
miet55
QUOTE(winthux @ 18.02.2007 - 23:04) *

Całego konnekta musisz zainstalować w innym katalogu niż program files np. programs. Ja tak mam i działa bezproblemowo smile.gif

Bzdety, tak będzie sie wieszał przy zamykaniu. Do tego jeszcze dochodzi złe linkowanie przez okno dla domyślnej przeglądarki (Opera). Otwiera z IE. Nie zliczyłbym godzin spędzonych na walce z konnektem aby działał poprawnie w 100%. Chyba będzie czas powiedzieć żegnaj. A do niedawna uważałem go za najlepszy komunikator.
jiobel.
Żegnaj.
^BerZerK^
Ja używam Visty od beta2 i konnekt działa. I zainstalowany w program files. Profil mam w katalogu programu. Wystarczyło dodać sobie wszystkie uprawnienia do katalogu konnekta. Po ściągnięciu poprawki żeby zainstalowała się wystarczy odpalić konnekta jako administrator. I cała filozofia.
rahuene
QUOTE(^BerZerK^ @ 22.02.2007 - 09:18) *

Po ściągnięciu poprawki żeby zainstalowała się wystarczy odpalić konnekta jako administrator. I cała filozofia.

No dobrze, ale czy dalej bedzie sie wieszal przy zamknieciu ? wink.gif
rysi3k
Wiesza się przy zamykaniu z powodu wtyczki kRSS wyłącz i po sprawie wink.gif
Tak przynajmiej u mnie jest
rahuene
kRSS, ja nawet tej wtyczki nie uzywam .. wink.gif no nic pozostaje czekac ;]
zhvir
jeśli to nie wtyczka kRSS wywala konnekta to należy sprawdzić inne wtyczki
wyłączając po kolei w końcu trafisz na winowajce
miet55
A kto to powiedział, ze sprwcą jest wytczka? Mnie się wydaje, że przy zamykaniu wywala się po prostu sam program.
zhvir
sprawdź logi, powyłączaj wtyczki, spróbuj sam znaleźć problem
eKOKOsss
QUOTE(miet55 @ 24.02.2007 - 16:03) *

A kto to powiedział, ze sprwcą jest wytczka? Mnie się wydaje, że przy zamykaniu wywala się po prostu sam program.

Wywala sięsam program ponieważ przy wyłączonych wszystkich wtyczkach konnekt dalej się wywala przy zamykaniu. Nie wiem czy czasem nie jest tak, że wątek konnekta jest zamykany a okno pozostaje w powietrzu. Nie wiem, nie znam dokładnie silnika.

Mimo wszystko przyzamykaniu konnekt wywala się. Potwierdzam.

Mam jeszcze 1 problem. Przy kliknięciu na linku w oknie rozmowy (lub użyciu opcji Otwórz z menu kontekstowego na linku) nic się nie dzieje. Cisza. Powinna się odpalić domyślna przeglądarka systemowa. miet55 też tak masz?
Raf
Również potwierdzam. Czasami K wyrzuca błąd przy zamykaniu. Dzieje się to losowo. Raz zamyka się poprawnie, innym razem z błędem. Zdarzyło mi się nawet stracić przez to całą konfigurację.
Ciubas
witam,

aby konnekt nie wywalal bledu wystarczy tylko dac prawa dostepu calemu systemowi do tego katalogu, blad o ktorym pisaliscie juz sie nie pojawia.

zabezpieczenia i zezwol wszystkim na wszystko

pozdrawiam
malysz
żeby było najśmieszniej, po zrobieniu tak jak w poście wyżej, K zaczął się krzaczyć na maxa (działa na Viście Business EN 32bit)

dotychczas miał tylko głupie fazy przy wyłączaniu - albo wypluwał komunikat Konnekta o błędzie krytycznym, albo po prostu się zwieszał i zawalał 100% procka, ale to zdarzało się raz na kilkanaście wyłączeń. po zmianach w prawach dostępu do folderu zmiana statusu/opisu zakrawała na niemożliwość :/

kilka dalszych bugów:
- przy odpalaniu jako administrator wcinało mi obsługę scrolla (chociaż to może być wina systemu, nie napisali jeszcze sterów to mojego touchpada)
- przy ustawieniu kompatybilności z XP SP2 jak wyżej, poza tym częściej się krzaczył
- zmiana statusu za pomocą ikonek GG/Tlen na dole okna czasami działała, ale przeważnie się zacinał; prawym myszy na ikonie w systrayu w znakomitej większości przypadków działało.

znalazł ktoś może remedium na takie cusie?? byłbym wdzięczny smile.gif

//---------------------------------------------------------------------------
ok, najprawdopodobniej udało mi się znaleźć przyczynę -> niedostatki RAMu :/
przy pół gigu nie jest zalecane odpalanie windows AERO i uruchamianie przy tym Konnekta - przy wyłączaniu systemowi najwodoczniej brakuje pamięci albo K stara się odwołać do zajętych już komórek :/

a szkoda, fajnie wyglądało..... cóż, szykują się zakupy....
rysi3k
Hmm dziwne sprawy widzę ;-)
U mnie wszystko działa bez problemów, nawet się nie wysypuje teraz od czasu ostatniego formata, Vista Business 32bit ENG i śmiga aż miło.
Konnekt i profile poza dyskiem systemowym, bez kompatybilności żadnej.
Bolomast
QUOTE(rysi3k @ 20.05.2007 - 00:06) *

Hmm dziwne sprawy widzę ;-)
U mnie wszystko działa bez problemów, nawet się nie wysypuje teraz od czasu ostatniego formata, Vista Business 32bit ENG i śmiga aż miło.
Konnekt i profile poza dyskiem systemowym, bez kompatybilności żadnej.

mam ta sama wersje i nie chodzi wysypuje sie i ciagle wyskakuje błąd zapisu sad.gif
rysi3k
A masz instalkę w katalogu innym niż C:\program files ?
Spróbuj uruchomić K z prawami administratora smile.gif
Ciubas
witam,

posiadam viste home premium (oryginalny - instalacja w laptopie)

i musze powiedziec ze wszystko dziala naprawde genialnie, zadnych problemow.

moze tak:

profil jest przechowywany w katalogu uzytkowniaka, program w program files i to nie byla instalka tylko kopiowanie z win xp.

moze to jakos pomoze:)
miet55
QUOTE(eKOKOsss @ 6.05.2007 - 02:52) *

Mam jeszcze 1 problem. Przy kliknięciu na linku w oknie rozmowy (lub użyciu opcji Otwórz z menu kontekstowego na linku) nic się nie dzieje. Cisza. Powinna się odpalić domyślna przeglądarka systemowa. miet55 też tak masz?

U mnie z okna otwiera tyle, że nie domysłną przeglądarke a zawsze IE. Z linku przy kontaktach otwiera już poprawnie, domyślną.
Miałem podobny problem z otwieraniem z okna, zabij a nie powiem gdzie się tego doszukałem.
Co chodzi o zamykanie, to najlepiej zamknąć X do tray'a dopiero później, zakończyć działanie aplikacji.
Albo w ustawieniach Interfejs, wybrać wyświetl na pasku zadań i oknie przełączania programów, następnie zamykać z paska zadań. Powinno pomóc biggrin.gif
ibanez
Przekopiowałem katalog konnekta z XP na Viste i wszystko działa OK.
Też tak macie?
Opson6667
Popieram - konnekta skopiować z XP, zainstalować na viście do tego samego katalogu, zmienić prawa dostępu plików(profil trzymać w katalogu programu) i jest git. Działa z AERO bardzo fajnie
ibanez
Nie cytować ostatniego posta
Nie zmieniałem praw i profil w katalogu użytkownika zainstalowałem. Wszystko chodzi.
JakubG
Posiadam od paru dni laptopa HP z preinstalowaną Vistą Basic PL - przegralem Konnekta zainstalowanego i skonfigurowanego na Xpeku (na pc) do C:/Program Files/ i poprostu uruchomiłem - działa bezproblemowo. Nie musiałem nawet przeinstalowywać konnekta z instalki. Wszelkie ustawienia, historia itp sie przeniosły. Profil użytkownika mam w C:/Program Files/Konnekt/profiles. Dla korzystających z Visty polecam wyłączyć Kontrole Konta Użytkownika.
megawebmaster
A ja w ogóle nie mam problemów z wtyczkami, jednak ten problem z zamykaniem czasem się zdarza - nie zwróciłem uwagi na to czy jak jest otwarte okienko czy nie - sprawdzę w wolnej chwili. Przy okazji - mam 0,5 GB ramu i odpalone Aero (bez 3D) i wszystko chodzi bardzo ładnie jak na Windowsa biggrin.gif:D:D
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.