Chyba mi się udało rozwiązać problem Konnekta na Viscie oraz przenoszenia danych XP->Vista poprzez przenoszenie katalogu.
Wersje:
Windows Vista Business EN (
wersja ostateczna, pobrana z MSDN AA)
Konnekt 0.6.22.137
Wtyczki, których używam: exPIMP, GG, GGimage, kIEview, kLAN, KONNferencja, kTransfer, SMS, kJabber, actio, kStyle (chociaż włączona to nie używam)
Napiszę po kolei jak tego dokonałem i jakie miałem objawy.
Początkowo próbowałem zainstalować na czysto Konnekta prosto ze stronki, najświeższa wersja.
Instalacja w katalogu C:\Program Files\Konnekt przebiegła bez problemu jednakże podczas uruchamiania wyskakują błędy dotyczące zapisu plików *.dtb (nie będę pisał jakie, bo już wcześniej ktoś o tym pisał w tym wątku).
Dodatkowo miałem problem z wtyczką
GGimage (która o dziwo nie działa mi także w XP, a wcześniejsze wersje działały - toteż zachowałem sobie starszą wersję)
Tak więc z takimi błędami stwierdziłem, że tak dłużej być nie może!
Trochę zapoznałem się z wątkiem, przypomniało mi się, że pierwsza próba zapisania czegokolwiek na C:\ na Viscie zakończyła się komunikatem, że nie mam uprawnień do takiego zapisu, co wskazywało na to, że katalogi są teraz dużo bardziej chronione więc i folder Program Files musi coś mieć w sobie.
Postanowiłem zainstalować konnekta w następujący sposób (nie wiem czy dobra kolejność, bo piszę z pamięci):
-
Instalacja pełna / niestandardowa- Program będzie używany
tylko przez 1 użytkownika (czyli mnie)
- Instalacja w folderze
C:\Konnekt- Przechowywanie
profili w katalogu programu KonnektPo tym zabiegu Konnekt uruchamiał się bez większych problemów (oprócz GGimage).
Wszystkie wtyczki zastąpiłem starszymi wersjami jakie miałem zachowane z XP.
Z XP zachowałem katalog
C:\Program Files\Konnekta wraz z nim katalog
ProfilesZastąpiłem katalog
Profiles w nowym Konnekcie, katalogiem ze starego Konnekta, to samo zrobiłem z katalogiem
Plugins i właściwe wszystkimi plikami. Nie mniej te 2 foldery były tutaj kluczowe.
Po tym wszystkim pojawił się bardzo szeroki uśmiech na mojej twarzy jak Konnekt uruchomił się bezbłędnie, wszystkie kontakty oraz archiwum są zachowane, a wyszukiwarka w historii działa bez zarzutów. Włącza i wyłącza się bez błędów.
Jakby nadal coś nie działało, proponuję zainstalować na innym dysku, np. d:\Konnekt
Pozdrawiam, mam nadzieję że pomogłem