Konrado
11.07.2007 - 22:25
Czyli nie ma co pobierać zhvir?
Właśnie, co pobrałem.. Zainstalowałem i... Nie wierze własnym oczom! Myślałem, że będę maksymalnie zaskoczony, a tu tylko się zdziwiłem! Co do samego wyglądu programu to stwierdzam, że nawet przypadłby mi do gustu. Ale na tym sie kończy. Poza tym sądzę, ze jest to komunikator jednak jeszcze niedopracowany. Brakuje mu nadal wiele do tego, żeby mnie usatysfakcjonował! Poza tym ten WapSter... ehh.. Nie podoba mi się to! Naprawdę liczyłem na coś więcej! Jedyne co muszę przyznać, że lepiej 'czuje' tą wersje AQQ od poprzedniej serii tej aplikacji. Ale i tak nadal pozostanę przy K;]
________________________________________________________________________________
Poza tym mieląca jest nowa ikonka AQQ2.. Nie wiem czy ona z zamierzenia miała taka być, ale w każdym bądź razie 'nie wygląda':D Jaka to rozdzielczość??
.misiek liczba nowych 'ficzerów' jest zaskakująco duża:] Ale poza tym masz całkowitą rację..
.misiek
12.07.2007 - 00:15
QUOTE(KonradoFFC @ 11.07.2007 - 23:25)
Czyli nie ma co pobierać zhvir?
Nie
QUOTE("@ndy -z innego forum @ bynajmniej nie aqq ")
...Moim zdaniem program ma duży potencjał! jest ładny, prosty i funkcjonalny. Najlepsza propozycja dla typowego usera
A tak jedzie po K. Ktos kto zainstalowal aqq2 powinien teraz sie poskladac ze smiechu
zhvir ma racje. Aktualna forma tego komunikatora jest nie do przyjecia [po za tym swoja droga ogromnie muli, wszystko takie... wielkie
@up 1280x1024] :]
btw,
hao, nawet swojego bloga wlasnego nie prowadzi 'regularnie', a wy wymagacie zeby wydal nowa wersje i opisial 2195676198436549840 nowo powstalych 'ficzerow'... o lol
swoja droga niezly 'flejm' sie zrobil xD
Na wstępie chciałem zaznaczyć że podając tutaj linka do aqq2 chciałem pokazać że konkurencja nie śpi oraz abyście zobaczyli, że tylko tutaj nikt nikomu nie podaje żadnych informacji co do projektu...
QUOTE(zhvir)
po szumnych zapowiedziach miałem wielkie nadzieje co do tego komunikatora ale niestety to co ujrzałem jest w chwili obecnej nie do przyjęcia
Nie zgodzę się z tobą! Moim zdaniem komunikator AQQ2.0 mimo że w fazie BETA jest godnym polecenia programem do komunikacji dla przeciętnego usera.
QUOTE(D3nY)
Właśnie, co pobrałem.. Zainstalowałem i... Nie wierze własnym oczom! Myślałem, że będę maksymalnie zaskoczony, a tu tylko się zdziwiłem!
To wciąż wersja beta cierpliwości...
Poza tym sądzę, ze jest to komunikator jednak jeszcze niedopracowany.
J/W.
Poza tym ten WapSter... ehh.. Nie podoba mi się to!
Mi ten jeden przycisk akurat nie przeszkadzał.
QUOTE(.misiek)
A tak jedzie po K. Ktos kto zainstalowal aqq2 powinien teraz sie poskladac ze smiechu biggrin.gif
Nie jade tyle po Konnekcie a po osobach odpowiedzialnych za jego rozwój - albo jego brak.
Napisałem swoje odczucia z tym programem. To że ktoś może mieć inne jest całkiem normalne.
zhvir ma racje. Aktualna forma tego komunikatora jest nie do przyjecia [po za tym swoja droga ogromnie muli, wszystko takie... wielkie] :]
Nie odczułem u siebie żadnego spadku wydajności.
btw, hao, nawet swojego bloga wlasnego nie prowadzi 'regularnie', a wy wymagacie zeby wydal nowa wersje i opisial 2195676198436549840 nowo powstalych 'ficzerow'... o lol
Akurat blog o K powstał po to aby informować na nim o pracach...
Panowie… no bez żartów. Co Wy oceniacie.
Liczyliście, ze będzie to pełnosprawny komunikator?
Pomijam fakt, ze oceniacie wersję beta, tak jakby był to produkt końcowy. Nie jestem na bieżąco w sprawach AQQ, ale wiem, ze ta wersja to powstała ponoć żeby zająć czymś tłum (bez przerwy narzekający, ze jeszcze nie ma publicznej wersji). IMO nie powinna nawet nosić miana wersji beta. Jest to po prostu baaaardzo wczesna wersja – namiastka tego co ma być.
Zresztą sam OC to nieświadomie (lub świadomie) przyznał, twierdząc w jednym z postów na forum AQQ, ze czeka na pomysły poprawy funkcjonalności, propozycje zmian działania itp (w przypadku bety, zazwyczaj zgłaszamy tylko błędy).
Kolejna sprawa… kiedy był pierwszy news o pomyśle z AQQ2? Czy przypadkiem nie 16 kwietnia 2007 roku? Wczoraj (data wydania wersji publicznej) był 11 lipca, czyli niecałe trzy miesiące od zera, do tego co jest teraz (nie przeczę, ze pomysł był poruszany już wcześniej, ale na poważnie to chyba dopiero w kwietniu się za to wzięli). Myśleliście, ze w tak małym czasie powstanie IM idealny? Jak dla mnie to i tak bardzo dużo (choć AQQ nie używam i nie będę – komentuję to jakby z boku) porównując np. do Tlenu, w którym chyba wersję z poprawkami kosmetycznymi testują już kilka miesięcy i nie mogą sobie z nią poradzić.
Nie chcę być złośliwy, ale panowie… to tylko 3 miesiące. Wasz Konnekt 0.7 jest „budowany” chyba już ze 3 lata, a i tak myślę, ze gdyby Hao zapodał na forum wersję o połowę mniej zaawansowaną (od obecnego stanu AQQ2), to połowa userów skakałaby do góry ze szczęścia, że „wreszcie cos jest”.
Zatem z komentarzami w stylu „beznadziejna” powstrzymajmy się do wersji finalnej, bo wytykanie 3 miesięcznemu komunikatorowi w dodatku w wersji wczesnej bety, że jest niedopracowany, jest lekko nie na miejscu (tym bardziej, ze Konnekt 0.6 już trochę gości na ryku i np. ja nie powiem, aby był w 100% dopracowanym klientem).
Miałem się już nie wtrącać w to forum, ale tak z ciekawości skaczę po forach o tematyce komunikatorów i czytam wrażenia o AQQ2. To co tu przeczytałem, aż prosiło się o komentarz.
Wizard
12.07.2007 - 09:28
QUOTE(xBanditt'o @ 11.07.2007 - 20:22)
szczerze mowiac, po tak dlugim oczekiwaniu na te ... legendarne 0.7 chyba byłbym w stanie znieść nawet reklamy! tylko dajcie punkt przyczepu do nowych projektów! niech to sie zacznie rozwijać a nie cofać tak jak teraz :<
Reklamy w K? Absurd
. Brak reklam to właśnie jeden z wielkich atutów Konnekta. Absolutne NIE, zresztą @Hao twierdzi podobnie
.
Motywacja do pracy, o której mówi @Keleos najprawdopodobniej by pozwoliła ruszyć K z miejsca. Zresztą na utrzymanie serwera mogli by się składać sami użytkownicy, oczywiście bez przymusu (
np. coś takiego)
jak pojawią się reklamy to zaraz będzie dostępny bannerkiller dla K tak jak dla innych komunikatorów wyświetlających reklamy, więc to by mi nie przeszkadzało
btw. kto to jest @Hao?
ZenitH
12.07.2007 - 16:18
QUOTE(zhvir @ 12.07.2007 - 17:06)
jak pojawią się reklamy to zaraz będzie dostępny bannerkiller dla K
Dokładnie, a po za tym dla konnekta zniose te reklamy a, że nic nie ma za darmo to coś trzeba zrobić aby te pieniądze zarobić
adrian_007
13.07.2007 - 17:53
taa a za jakis czas znajda sie tacy, co beda narzekac, ze reklamy sa :? jak juz tak bardzo ktos chce reklam _w_komunikatorze_ to niech ktos napisze plugina, ktory bedzie wyswietlac reklame przy uruchomieniu - kto bedzie chcial to sciagnie i pomoze, poza tym ja bardziej jestem za pomyslem supportu ze strony jakiejs firmy, jak ktos tu juz chyba wczesniej wspomnial
a myślisz że jakaś firma włoży czas i pieniądze w komunikator i zrezygnuje z jakiejkolwiek reklamy? co to byłby dla niej za interes?!
Bandit
13.07.2007 - 20:17
Zaznacz jeszcze, ze w komunikator ktory rozwija się w tępie żółwim :< i tworzą go użytkownicy
komunikator ktory rozwija się w tępie żółwim
Chyba nie jestem w temacie. Mówimy o GG?
Wizard
13.07.2007 - 21:12
Szybkie, lub nawet średnie tempo to nie jest. Wiele poprawek od kilkunastu miesięcy do dziś nie ujrzało światła dziennego. Większość wtyczek jest już bez supportu, było sporo zapowiedzi a wyników brak (kTransfer3, kIEview2, skórkowanie, i przede wszystkim 0.7).
Tak, Konnekt rozwija się w żółwim tempie (nie mam na myśli styli okna rozmowy itp.)
Keleos
14.07.2007 - 08:48
a myślisz że jakaś firma włoży czas i pieniądze w komunikator i zrezygnuje z jakiejkolwiek reklamy? co to byłby dla niej za interes?!
Dokładnie, każda firma robi coś w zamian za reklamę. Dlatego żeby nie psuć Konnekta-komunikatora to zaproponowałem reklamy na stronie konnekta... chyba lepiej mieć floatujące bannery nawet na forum (!) niż w komunikatorze... a jakaś mało zdzierająca firma (zdarzają się sympatyczne) powinna na to pójść.
Bandit
14.07.2007 - 11:32
Było by dobrze gdyby zostało tak jak jest, za wyjątkiem wzmożenia prac nad projektem... Mnie na miejscu HAO to już by sumienie ruszyło , że tak dużo ludzi czeka na MOJĄ prace. :/
Gregor^
14.07.2007 - 16:43
Cóż, możecie narzekać na AQQ. Zarówno na jego nową, jak i starą wersję. Nie zmienia to faktu, że Przez ostatnie 3 miesiące w AQQ zostało zrobione (przez jednego programistę..) więcej, niż w K przez cały okres jego istnienia. Jak dla mnie Wasz komunikator zwyczajnie umarł śmiercią naturalną, a robaki dojadają teraz szczątki ("wtyczko-pisarzy" i zwykłych użytkowników).
Porównanie brutalne ale prawdziwe. Jeśli ktoś się nie zgadza (bo zauważyłem, że każdy kto ma odmienne zdanie od typowego usera K, jest tutaj przeklęty ^^) - co działo się ostatnio w Konnekcie? Pomijając już dodatki wizualne. Raczej niewiele. O to co zmieniło się w samym programie nawet nie pytam, bo zwyczajnie nie ma o co pytać.
K był komunikatorem z perspektywami rozwoju. Był. Ale już nie jest. Bez wsparcie finansowego motywacja do jego rozwijania spadła. Obecnie K jest tam gdzie AQQ ok. dwóch, trzech lat temu. Bez sponsora chęci do rozwijania projektu nie ma, bo to zwyczajna strata czasu.
Widzę, że poruszacie tutaj temat możliwych reklam w K. Nigdy ich nie będzie. Chyba, że Interia zrezygnuje ze Stefana i zastąpi go K (pewnie bylibyście z tego dumni ^^). Rynek IM w Polsce i tak jest już przesycony, więc trudno liczyć na to, że pojawi się na scenie jeszcze jeden gracz, który sypnie kasą. Chociaż mogę się mylić.
Kiedy tacy jak Ty zrozumieją, że Konnekt jest multikomunikatorem opartym na wtyczkach i rozwój samego programu ma raczej drugoplanowe znaczenie? A piszący wtyczki dorastają, mają dodatkowe obowiązki i coraz mniej chęci do pracy, bo pisanie wtyczek to często nie jest świetna zabawa. Chcecie rozwoju programu to namawiajcie znanych wam programistów na pisanie i poprawianie wtyczek do K. Miranda jako program anglojęzyczny ma dużo więcej programistów wśród użytkowników, więc się rozwija.
Co do tego AQQ2, to jesteście naiwni jeśli myślicie, że autor od samego początku zdradzał swoje plany. Prawdopodobnie w marcu była już działająca(włączająca się) wersja, więc ogłosił prace nad nowym AQQ. Co zresztą można wywnioskować po udostępnionych wtedy screenach wyglądających kropka w kropkę jak to co widać w obecnej wersji.
aqq2 jest w chwili obecnej totalnie niekonfigurowalne i jak na betę to o wiele za mało
QUOTE(Gregor)
Jeśli ktoś się nie zgadza (bo zauważyłem, że każdy kto ma odmienne zdanie od typowego usera K, jest tutaj przeklęty ^^)
Mimo, że Cie nie trawie to z tą wypowiedzią się zgadzam.
Tutaj nie można skrytykować Konnekta.
QUOTE(Aule)
Kiedy tacy jak Ty zrozumieją, że Konnekt jest multikomunikatorem opartym na wtyczkach i rozwój samego programu ma raczej drugoplanowe znaczenie?
To dlaczego obecnie nie da się stworzyć wielu pluginów? Ograniczenia samego Core. Bez ciągłego rozwoju K rozwój samych wtyczek też jest zatrzymany.
Chcecie rozwoju programu to namawiajcie znanych wam programistów na pisanie i poprawianie wtyczek do K.
Chodzi o to że nikomu nie chce się tworzyć dla K...Po co robić coś dla projektu który od ~2 lat się nie rozwija?
Co do tego AQQ2, to jesteście naiwni jeśli myślicie, że autor od samego początku zdradzał swoje plany. Prawdopodobnie w marcu była już działająca(włączająca się) wersja, więc ogłosił prace nad nowym AQQ. Co zresztą można wywnioskować po udostępnionych wtedy screenach wyglądających kropka w kropkę jak to co widać w obecnej wersji.
Tutaj trzeba się zgodzić z Aule. Nie jest możliwe stworzenie tak działającego programu w trzy miesiące...
QUOTE(zhvir)
aqq2 jest w chwili obecnej totalnie niekonfigurowalne i jak na betę to o wiele za mało
Właśnie o to chodzi w betach...ehhh
Zresztą AQQ nie będzie takim programem jak Konnekt czy Miranda. On jest dla typowego użytkownika komputerów. Natomiast Konnekt jak i Miranda dla tych bardziej zaawansowanych.
Gregor^
15.07.2007 - 08:35
AQQ 2.0 to projekt mniej-więcej półroczny. Mówisz, że w marcu był taki sam jak teraz. No cóż, tak się składa, że miałem przyjemność testowania wszystkich niepublicznych wersji AQQ i muszę powiedzieć, że to co jest teraz, jest znacznie bardziej funkcjonalne i lepsze od wersji Alpha.
AQQ jest niekonfigurowalne? Popatrz na listę kontaktów - możesz z nią zrobić co tylko chcesz, a to dzięki zastosowaniu w niej HTML i CSS. Okno główne programu jest więc już na tym etapie znacznie bardziej konfigurowalne, niż to co jest w K. Okno rozmowy mamy na obecnym etapie mniej-więcej na tym samym poziomie.
I zgoda - K opiera się na wtyczkach. AQQ 2.0 też. Właściwie czysty komunikator w wersji 2.0 pozwala na komunikację jedynie z Jabberem (nawet smsów nie potrafi wysyłać bez wtyczek). Ale to nie powód, by spocząć na laurach i czekać, aż ktoś coś napisze.
I tak - autorom wtyczek dochodzą nowe obowiązki, nie chce im się etc. To normalna kolej rzeczy. Ale w miejsce tych starych powinni pojawić się nowi. w K tak nie jest, a to znak, że projekt umiera.
I tym optymistycznym akcentem dziękujemy już
Gregorowi za wypowiedz
[to miał być żart] W sumie to masz trochę racji i nie ma co ślepo patrzeć w K i marzyć o legendarnej już wersji
0.7. Może w tym czasie umarł, ale ja i tak nadal będę czekał aż zmartwychwstanie;]
A co do AQQ2 jest dla mnie tak samo badziewne jak poprzednia seria. Nie podoba mi się, nie podchodzi mi i tyle. [to jest tylko moje zdanie i czepiajcie sie potem!]. Poza tym po usunięciu pozostawia wszelkie skróty itp. - to można by było poprawić [nie żebym określał to jako jakiś wielki błąd, ale po prostu wskazówka. Skoro to zauważyłem to pisze;)].
Nie powiem w wersji finalnie AQQ2 może pojawić ogrom nowych funkcji i ten komunikator ma szansę stać się najlepszym na polskim rynku. Ale na pozycje lidera trzeba jeszcze trochę poczekać.
Bandit
15.07.2007 - 11:10
bardzo mnie dziwi ze te nasze wszystkie płacze nie potrafiły jak dotąd zmotywować hao, Mówię tak bo jestem przekonany że 0.7 niejest nawet ruszone... moze to przeczucie ale.. kto wie spojrzcie:
a) gdyby prace były na duzym etapie, niemiałby zamiaru tracić kolejnych użytkowników i ujawnił by troche tajemnicy
zerowa aktywność hao na forum
c) zwracanie uwagi na innych wtyczkerów których mozna to sobie otwarcie powiedziec na dzien disiejszy niema... albo niechcą zebysmy mysleli ze są:D
Ja nie wiem czego inni wyobrażają, że miało być w 0.7, o ile sobie przypominam to główną nowością widoczną dla userów miała być nowa kontrolka listy kontaktów, jednakże lista kontaktów od tego czasu nabyła możliwość wyłączenia ramki i dodania tła, co większości w zupełności wystarcza.
0.7 miało mieć lepsze API co zwykły użytkownik nie odczuje.
Wszyscy co czekają na 0.7 oczekują jakiś wodotrysków, a IMHO urok konnekta to jego prostota którą jeżeli chcesz możesz poszerzyć wtyczkami, a nie masz powrzucanych zbędnych opcji do czystego konnekta.
Konnekt powoli miał dodawane nowe funkcje, ale są rzeczy które w obecnym stanie nie da się przeskoczyć tak szybko.
Pozatym Hao to jest osoba która stworzyła konnekta z pasji, więc chce mieć też życie prywatne, musi też jakoś siebie utrzymać i nie zawsze ma czas dla konnekta.
Niektórzy mówią o dodaniu reklam na strone. Reklamy AdSense już były na stronie i Hao prosił, aby nie klikać na nie specjalnie, ale oczywiście się znalazły osoby które się nie posłuchały i po niecałym tygodniu konto AdSense zostało zablokowane.
Wkurza mnie jak ktoś mówi, że na miejscu Hao ruszyło by go sumienie, że "konnekt umiera". G*wno prawda, bo nawet teraz nie ruszy was sumienie, nie spróbujecie nauczyć się programowania i napisać jakąś wtyczkę.
Bandit
15.07.2007 - 14:54
QUOTE(psota @ 15.07.2007 - 12:41)
Pozatym Hao to jest osoba która stworzyła konnekta z pasji, więc chce mieć też życie prywatne, musi też jakoś siebie utrzymać i nie zawsze ma czas dla konnekta.
Poza tym* .... a tak poza tym to 3 lata to chodzby robil 3h na tydzien by zdazyl..wiec takie gadanie to niejest jakiekolwiek usprawiedliwienie
Wszyscy co czekają na 0.7 oczekują jakiś wodotrysków, a IMHO urok konnekta to jego prostota którą jeżeli chcesz możesz poszerzyć wtyczkami, a nie masz powrzucanych zbędnych opcji do czystego konnekta.
Kazdy ma inne postrzeganie uroku konnekta, i tego nie mozesz podważyć... jedynie pod rozwage moze podejść unikatowość chociaz itak mozna polemizować
Wkurza mnie jak ktoś mówi, że na miejscu Hao ruszyło by go sumienie, że "konnekt umiera". G*wno prawda, bo nawet teraz nie ruszy was sumienie, nie spróbujecie nauczyć się programowania i napisać jakąś wtyczkę.
nie przesadzasz?
Edit: trza jeszcze zaznaczyć ze wina nie leży tylko po stronie hao, jesli w ogole mozna mowic o jakiejkolwiek jego winie... z tego wzgledu ze gdyby nie on, niepisal bym teraz tego ... wina lezy tez po stronie wtyczkerow ... z poczatku zafascynowani projektem tworzyli coraz to nowe i lepsze wtyczki ... teraz to zamiera ostatnia wtyczka to byl chyba jakis (bajer wg mnie) feek czy tam freek niewiem ... niby' zmniejszalo uzycie ramow ale na moje oko to yghm prawda a gdzie te wypas przelomy....
na polu boju zostala ved, zhvir moze jeszcze mucha i kilku innych .... gdzie te tłumy? ludzie... my was
POTRZEBUJEMY sorry za taki wielki napis, ale moze to ... podkresli wage problemu :>
Mowiac o zhvirze i vedzie niemialem na mysli jako takich devów, chociaz pewnie nimi są ale ostatnio tylko oni starają się kolorować nasz dział "wygląd" i za to KKbuziakKK
Wracając do wypowiedzi Gregora i @ndiego.
QUOTE(@ndy)
To dlaczego obecnie nie da się stworzyć wielu pluginów? Ograniczenia samego Core. Bez ciągłego rozwoju K rozwój samych wtyczek też jest zatrzymany.
Większość rzeczy da się obejść, wymaga to jednak większego wkładu pracy. Poza tym błędy na które narzekacie to najczęściej błędy wtyczek, z samym Corem nie mające wiele wspólnego.
Chodzi o to że nikomu nie chce się tworzyć dla K...Po co robić coś dla projektu który od ~2 lat się nie rozwija?
Core sie rozwija, ale wolno, ile razy można to samo pisać...
QUOTE(Gregor^)
AQQ 2.0 to projekt mniej-więcej półroczny. Mówisz, że w marcu był taki sam jak teraz. No cóż, tak się składa, że miałem przyjemność testowania wszystkich niepublicznych wersji AQQ i muszę powiedzieć, że to co jest teraz, jest znacznie bardziej funkcjonalne i lepsze od wersji Alpha.
No patrz, program w fazie rozwoju ma poprawiane błędy i dodawane funkcjonalności. To jakaś nowość. Gregor Ty nie wiesz ile trwał cały proces pisania takiego programu, wiesz tylko kiedy OC udostępnił niektórym wybranym jakiekolwiek wersje. Jeśli AQQ to źródło utrzymania Oconnela to w sumie nie dziwię się, że poświęca temu czas. Nie porównujcie go z hao, bo OC ma za to kasę, a hao co najwyżej satysfakcję.
I tak - autorom wtyczek dochodzą nowe obowiązki, nie chce im się etc. To normalna kolej rzeczy. Ale w miejsce tych starych powinni pojawić się nowi. w K tak nie jest, a to znak, że projekt umiera.
AQQ jako komunikator komercyjny miał od początku więcej userów do pisania wtyczek, tak samo Tlen. Konnekt nie miał nigdy tak dużej liczby userów, więc co za tym idzie i programistów. A nowi dochodzą, jak chociażby Mucha, ursus, Trial, jacekm czy cih.
Mowiac o zhvirze i vedzie niemialem na mysli jako takich devów, chociaz pewnie nimi są ale ostatnio tylko oni starają się kolorować nasz dział "wygląd" i za to KKbuziakKK
no, tyle co JA dla konnekta zrobilam to nie zorbili wszyscy inni devowie razem wzieci;)))
A na powaznie mlodziak- to zhvir zapier...la, ja tylko narzekam;))) A ze z tego narzekania nowe rzeczy powstaja to juz inna sprawa.
oj tam, od razu za....dala
coś tam pomęczę od czasu do czasu w tym css/html ale bez przesady... obijam się niemiłosiernie, a że nikt więcej nic nie robi (jak ktoś coś robi to przepraszam) to wygląda to tak jakbym nic nie robił tylko style pisał
Bandit
15.07.2007 - 16:49
vedzina, bez maruderów niebyło by zhvirow
i raczej młodzian jest nie na miejscu, wkoncu wujek cieta riposta z jednym warnem :devil: potrzebuje dzieciecego traktowania :/
Konrado
15.07.2007 - 19:25
zhvir w wielu rzeczach mi pomógł i za to bardzo mu dziękuje. Dzięki Ved praktycznie miałem tło w oknie rozmowy w stylu produkcji zhvir'a, poprzedni styl tez był jego ja dorzuciłem tylko przeźroczystość lekką
Nie mozna też zapominać o Musze(Nie wiem jak to odmienić) wtyczkę robi i cały czas ją udoskonala. Ukłony
Gregor^
15.07.2007 - 20:27
QUOTE(Aule @ 15.07.2007 - 16:03)
No patrz, program w fazie rozwoju ma poprawiane błędy i dodawane funkcjonalności. To jakaś nowość.
W takim razie można stwierdzić, że AQQ jest cały czas w fazie rozwoju. A K już dawno rozwijać się przestał. Czy to ze względu na to, że jest perfekcyjnie dopracowany i nie ma już co w nim robić? Nie wydaje mi się.
Gregor Ty nie wiesz ile trwał cały proces pisania takiego programu, wiesz tylko kiedy OC udostępnił niektórym wybranym jakiekolwiek wersje.
Jak to miło, że wiesz lepiej ode mnie, co ja wiem.
W każdym razie powtórzę - AQQ 2.0 to program mniej-więcej półroczny. Pierwsza Alpha (wersja niepubliczna) wyszła jakiś miesiąc temu.
Jeśli AQQ to źródło utrzymania Oconnela to w sumie nie dziwię się, że poświęca temu czas. Nie porównujcie go z hao, bo OC ma za to kasę, a hao co najwyżej satysfakcję.
Dlatego pisałem, że K jest mniej-więcej tam, gdzie AQQ było 2-3 lata temu (tak, tak - to nie jest IM napisany dla WapStera).
AQQ jako komunikator komercyjny miał od początku więcej userów do pisania wtyczek, tak samo Tlen.
Nieprawda. AQQ ma dzisiaj 5 lat, WapSter kupił ten komunikator w roku 2005. Łatwo sobie policzyć ile czasu był rozwijany "dla satysfakcji" jak piszecie.
megawebmaster
15.07.2007 - 21:04
Ale gdyby hao pozwolił innemu - zaufanemu sobie userowi - pomóc w przepisywaniu jądra, pomyślcie tylko o ile wcześniej by to wyszło. Dla nas - userów, którzy zostają przy Windowsie tylko dla Konnekta jest to zbyt męczące. Ja Was, zatwardziali wtyczkopisarze i stylopisarze, rozumiem, jednakowoż wychodzi na to, że ktoś inny zajmie się produkcją jądra - całkiem nowego i nie związanego z projektem hao - i jeżeli będzie się ono rozwijać, większość na to pójdzie. Jeżeli będą wprowadzane poprawki do jądra specjalnie dla jakiejś wtyczki, by dało się obejść różne problemy też to zostanie inaczej postrzegane. Mówiąc szczerze czasem mam tego dość - ostatnio nie ma nawet poprawek dla wtyczek (akurat tych wtyczek co używam więc proszę się nie obrażać). Co to za satysfakcja, skoro używając Konnekta czuje się, że to wszystko co ten komunikator potrafi, a mówiąc szczerze niewiele mu brakuje do Samurize - może ktoś tam napisze wtyczkę do komunikacji? Wtedy większość ludzi będzie miała w nosie projekt nie rozwijany, a w każdym bądź razie, taki o którym nic nie wiadomo czy coś się dzieje. Poprawki dla innych developerów, mnie mniej obchodzą - wszystkie wtyki blokuje jajko, bo większość dałoby się inaczej, bezpieczniej i szybciej - dla procesu i programisty - rozwiązać. Takie jest moje zdanie i od K nie odchodzę, bo tak go kocham, że zdołałem przekonać parę osób do niego i te osoby nie mogą bez niego żyć!
a może napiszmy petycje do grupy trzymającej władzę o przedstawienie jakichś informacji? pokażmy ilu nas jest (zostało?)
QUOTE(Gregor^ @ 15.07.2007 - 21:27)
Nieprawda. AQQ ma dzisiaj 5 lat, WapSter kupił ten komunikator w roku 2005. Łatwo sobie policzyć ile czasu był rozwijany "dla satysfakcji" jak piszecie.
Wyobraź sobie, że go testowałem koło przełomu 2003/2004 i wiem, że wapstera nie było od początku. No to dla satysfakcji był rozwijany przez jakieś 2, czy 3 lata(pierwsze info o nim widziałem w 2003, a nie 2002, więc nie wiem jak Ty te lata liczysz), a zauważ, że Konnekt jest tochę starszy niż AQQ(przynajmniej patrząc na datę rejestracji hao na forum) i dalej jest robiony tylko dla satysfakcji, a w 2005 program się jeszcze rozwijał. Większy przestój zaczął się robić dopiero po rozpoczęciu prac nad stamina.lib, mającej w przyszłości znacząco ułatwić pisanie wtyczek do K i nie tylko.
Konrado
16.07.2007 - 07:10
Nie wiadomo co by było teraz z Aqq jakby nie Wapster, mozliwe że podzieliłby los Konnekta.
Witam!
Nie mówmy o Aqq, bo teraz trwają beta testy wersji 2. Rozwój wersji 1 i 2 w tym momencie daje wiele do życzenia. Konnekt ma szanse przebić się do użytkowników, tylko trzeba uaktualniać paczkę o poprawione biblioteki core, które są na centralce beta, i moim zdaniem lepiej z nimi chodzi Konnekt. Centralka na www.wiadomosc.info powinna zostać zlikwidowana. Powinna zostać tylko centralka główna, beta i zostać stworzona centralka forum, dla rzeczy stworzonych i udostępnionych na forum, tak aby nie trzeba było szukać wtyczek i dodatków po forum.
Pozdrawiam
Borut
sidknot
16.07.2007 - 10:35
MOIM zdaniem to 0.7 wyszła już dawno, 0.8 i 0.9 też, ale hao nie chciał pokazywać światu swojego projektu, dlatego rozprowadził swój projekt tylko w gronie najbliższych zaufanych osób, dzięki temu wysyłają między sobą ściśle poufne dane dotyczące 1.0.
A mówiąc poważnie 0.7 pewnie wyjdzie i będzie w niej to co w aqq było 2 lata temu
A tak pytając to czego oczekujecie, że będzie w 0.7 ? Nie chodzi mi tu o to, że zostanie to czy to usprawnione, tylko jaka nowiutka nowość ?!
A mówiąc poważnie 0.7 pewnie wyjdzie i będzie w niej to co w aqq było 2 lata temu wink.gif
xD że jeszcze to nie zostało zdementowane przez
Gregor`a QUOTE
A tak pytając to czego oczekujecie, że będzie w 0.7 ? Nie chodzi mi tu o to, że zostanie to czy to usprawnione, tylko jaka nowiutka nowość ?!
hmm.. Było mówione że sam rdzeń także dla zwykłego usera raczej nie będzie to miało żadnego znaczenia. A co dopiero będzie, jak ktoś napisze że długo zapowiadana wersja K0.7 nie wprowadza nic nowego... Bo on tego nie widzi..
Z tego co było mówione to gdy wyjdzie wersja K 0.7 to tym samym WSZYSTKIE wtyczki będzie można wrzucić do kosza obecne. Teraz chyba jest już jasne dlaczego m.in. nikt nie ma chęci robić wtyczek które mogą w każdej chwili być do niczego.
Druga sprawa.. jeśli sam autor programu by się interesował swoim 'dzieckiem' to jego zapał by się udzielił
wtyczkarzą.
Nie rozumiem też niechęci Hao do reklam w K, nie żeby to były takie ogromne reklamy jak w gg, ale coś mniejszego nikomu by nie przeszkadzało. Był też pomysł zrobić K komunikatorem open surce.. też nic z tego nie wyszło.
Czy patrząc na obecną stagnacje K nie trzeba podjąć 'męskiej' decyzji o tym czy projekt upada definitywnie czy też reklama/open a może coś jeszcze innego?!
dulek000
16.07.2007 - 12:50
Puma: Bzdura, ma być przygotowane przejściowe SDK, dzięki któremu stare wtyczki będą wymagały najprawdopodobniej jedynie ponownej kompilacji.
dulek000 skoro jesteś taki pewny to pracujesz nad K
Jak czytam takie posty to wynika z nich że wszyscy wszystko wiedzą, ale każdy udaje że nic nie wie.
Nie zmienia to jednak faktu że projekt leży i kwiczy a propozycji Hao nie słucha.
dulek000
16.07.2007 - 14:17
Bez przesady, tego typu informacje są dostępne dla developerów, bo to ważne (konkretnie ta nawet była chyba na forum). Wiem także mniej-więcej co się zmieni w okolicach core'a, ale daty wydania, czy chociażby informacji o postępie prac nie mam.
adrian_007
16.07.2007 - 15:39
nabijacie sobie tylko posty takim gadaniem
z tego co wnioskuje ze skapych ale jednak jakis informacji - dostepnych tu na forum i na wiki - to jaby nie bylo, 0.7 dla zwyklego usera wiele nie wniesie - za to ma ulatwic prace nad wtyczkami [am i right?] wiec nie wiem czego sie spodziewacie.
imo to co wniesie 0.7 do konnekta to bugfixy i ulatwiona komunikacja wtyka <-> core a co za tym idzie samo ich tworzenie.
takze jesli tak bardzo zalezy wam na numerkach to zmiencie sobie napis glownego okna na Konnekt 0.7 dla spokoju duszy, bo jak widze to co po niektorzy za wiele oczekuja od nowej wersji.
poza tym ludzie maja racje - konnekt w obecnej wersji jest martwy, bo 0.7 to bedzie program pisany od zera.
mariush
16.07.2007 - 16:21
Nabijanie postów, zwłaszcza w hydeparku..
O to się rozchodzi, że gadka jest tylko o 0.7 i tak w kółko. Ja wolałbym zamiast 0.7, poprawienia protokołów, bo pod tym względem K kuleje strasznie.
Tyle by mnie zadowoliło.. na kolejne 3 lata ; )
Gregor^
17.07.2007 - 08:43
QUOTE(D3nY @ 16.07.2007 - 12:56)
xD że jeszcze to nie zostało zdementowane przez Gregor`a
Pyskówka. Poziom dyskusji dla Was charakterystyczny, mnie zupełnie obojętny. To tak gwoli sprostowania.
Podziwiam Waszą wiarę - macie nadzieję, że ktoś, kto dawno machnął na Was ręką wróci i wyda taki komunikator, że zostawi cały świat w tyle, a Wasza wiara zostanie nagrodzona i będziecie usatysfakcjonowani. Naprawdę Was za do podziwiam, ja bym chyba nie był aż tak nai... wierny.
Ktoś napisał, że AQQ 2 i 1 pozostawia wiele do życzenia. Z 1 się zgodzę, co do 2 - K wygląda na tle obecnej bety AQQ 2.0 baaardzo ubogo. Tylko wtyczki ratują K, ale gdy zostanie udostępnione SDK dla nowego AQQ to sytuacja zmieni się diametralnie. I pamiętajcie - to tylko moje zdanie. Peace & love.
Bandit
17.07.2007 - 10:06
QUOTE(Gregor^ @ 17.07.2007 - 09:43)
Pyskówka. Poziom dyskusji dla Was charakterystyczny, mnie zupełnie obojętny. To tak gwoli sprostowania.
Podziwiam Waszą wiarę - macie nadzieję, że ktoś, kto dawno machnął na Was ręką wróci i wyda taki komunikator, że zostawi cały świat w tyle, a Wasza wiara zostanie nagrodzona i będziecie usatysfakcjonowani. Naprawdę Was za do podziwiam, ja bym chyba nie był aż tak nai... wierny.
Ktoś napisał, że AQQ 2 i 1 pozostawia wiele do życzenia. Z 1 się zgodzę, co do 2 - K wygląda na tle obecnej bety AQQ 2.0 baaardzo ubogo. Tylko wtyczki ratują K, ale gdy zostanie udostępnione SDK dla nowego AQQ to sytuacja zmieni się diametralnie. I pamiętajcie - to tylko moje zdanie. Peace & love.
Anioł przyszedł szatanow
nawracac :<
A co do DIAMETRALNEJ zmiany to na moje oko mozna by sobie gdybać gdy wyjdzie 0.7... ale co tam... To ty bedziesz patrzył sobie w te beznadziejne wapstery ^^ nie ja :>
Gregor, widziałem te wasze SDK do wersji 2.0, pare nędznych funkcji tj.: AQQPluginInfo, Settings, Unload, i to ma być to rewolucyjne SDK?
AQQ nigdy nie dorówna Konnektowi, widząc AQQ 2.0, która jest kiepską podróbką. Core AQQ zajmuje 2.6mb, to o wiele za dużo.
Te twoje AQQ, niedorówna niczemu, nawet pospolite GG jest o wiele lepsze. Więc nie porównuj AQQ do Konnekt'a, bo się ośmieszasz.
Konnekt, jest nastawiony na wtyczki i modyfikacje, a AQQ wręcz odwrotnie.
Jak chcesz to korzystaj sobie z tego twojego AQQ z ukrytymi błędami, a nie będziesz krytykować ten projekt, który rozwija się może długo, ale profesjonalnie.
Neste
Bandit
17.07.2007 - 11:06
Nie cytować ostatniego posta
Powiało grozą
Gregor^
17.07.2007 - 12:04
<rotfl> Ciekawe gdzie to SDK widziałeś?
Wszystkimi powyższymi postami tylko udowadniacie tezę z mojej sygnaturki i uwiarygadniacie zdanie
Pyskówka. Poziom dyskusji dla Was charakterystyczny, mnie zupełnie obojętny.
Mówicie tu o jakimś poziomie, a jednocześnie każecie wy*** komuś, kto realnie patrzy na K. Ja się z Was nie wyśmiewam, napisałem że wręcz podziwiam za wytrwałość, bo na AQQ nikt tak fanatycznie u nas nie patrzy. Ale wiadomo - każde forum jest inne.
QUOTE(Gregor^ @ 17.07.2007 - 13:04)
Spytaj swojego krola, czy przypadkiem takiego SDK, nie planuje wprowadzić.
Poziom na tym forum jest, ale Ty go obniżasz.
Bandit
17.07.2007 - 12:11
QUOTE(Gregor^ @ 17.07.2007 - 13:04)
Wszystkimi powyższymi postami tylko udowadniacie tezę z mojej sygnaturki i uwiarygadniacie zdanie
Mówicie tu o jakimś poziomie, a jednocześnie każecie wy*** komuś, kto realnie patrzy na K. Ja się z Was nie wyśmiewam, napisałem że wręcz podziwiam za wytrwałość, bo na AQQ nikt tak fanatycznie u nas nie patrzy. Ale wiadomo - każde forum jest inne.
Wymiekłem, wyzywasz nas od dzieci neo a to ty chyba pomylileś fora :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.