Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co się dzieje z Konnektem?
Konnekt | Forum > Informacje > Komunikator Konnekt
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mucha
QUOTE(D3nY @ 7.10.2007 - 14:50) *
Ostatnim razem jak pamiętam tez tak było.. userzy chcą info o K.. Hao sie odezwał i powiedział ze coś sie dzieje i bardzo dobrze z reszta. I teraz znowu wszyscy sie cieszą, a za jakiś miesiąc znowu będą pytania.. Bardzo krótkotrwale to jest:|
Nie wiem z czego sie tak wszyscy cieszą, pytania będą bo znowu nie ma żadnych konkretów.
LooL
QUOTE(borut @ 7.10.2007 - 19:02) *

Moim zdaniem to Hao powinien podać namiary na konto bankowe i konkretną sumę pieniędzy za każdą nową wersje, która mogła by go umotywować do prężnej pracy nad Konnektem, a na stronie głównej powinno być okno informujące o stanie konta na które są wpłacane pieniądze przez użytkowników, ewentualnie sponsorów. Teraz wiadomo, że ciężko jest coś robić za darmo. Każda dobrowolnie wpłacona złotówka raz na miesiąc przez użytkowników, których jest na pewno tysiące dała by satysfakcję Hao do doskonalenia naszego Komunikatora.

Moim zdaniem tu nie chodzi tylko o pieniadze ale i o czas, przeciez Hao tez z czegos musi zyc. Ja tam bym mógł kupic koszulke z logiem k jakby troche potaniały smile.gif

hao
W tym projekcie nie chodzi o pieniądze, więc proszę nie sprowadzać tego do kwestii motywowania określonymi sumami. Jedyne fundusze które na prawdę by się przydały, to pieniądze na hosting, który do końca świata darmowy nie będzie. I tak należy się wielka czapka z głowy dla funiaste.net za transfer który nam użycza Potwór Jaworny, liczony już łącznie w terabajtach...

Proza życia polega na tym, że rezygnując z mało zdecydowanych prób utrzymywania się z K (pamiętacie adwords? albo actio...) i pozostawiając projekt takim jakim był, musiałem szukać zajęcia gdzie indziej. Pracuję więc w agencji i robiąc dodatkowe zlecenia, co zabiera zdecydowaną większość mojego dnia i wyczerpuje kompletnie ochotę do dodatkowej pracy przy komputerze.

Dlatego też mało mnie tutaj i mało pracuję przy K. Dlatego też brakuje konkretów bo ciężko jest mi się w tej chwili do czegokolwiek zobowiązywać.
Bandit
Myśle,że hao nietrzeba dużo aby nadać rozpędu konnektowi wink.gif
mac307
a ja myślę że to wyraźny sygnał iż w najbliższym (i trochę dalszym) czasie rewolucji nie ma się co spodziewać...
borut
QUOTE(hao @ 7.10.2007 - 23:51) *

W tym projekcie nie chodzi o pieniądze, więc proszę nie sprowadzać tego do kwestii motywowania określonymi sumami. Jedyne fundusze które na prawdę by się przydały, to pieniądze na hosting, który do końca świata darmowy nie będzie. I tak należy się wielka czapka z głowy dla funiaste.net za transfer który nam użycza Potwór Jaworny, liczony już łącznie w terabajtach...

Proza życia polega na tym, że rezygnując z mało zdecydowanych prób utrzymywania się z K (pamiętacie adwords? albo actio...) i pozostawiając projekt takim jakim był, musiałem szukać zajęcia gdzie indziej. Pracuję więc w agencji i robiąc dodatkowe zlecenia, co zabiera zdecydowaną większość mojego dnia i wyczerpuje kompletnie ochotę do dodatkowej pracy przy komputerze.

Dlatego też mało mnie tutaj i mało pracuję przy K. Dlatego też brakuje konkretów bo ciężko jest mi się w tej chwili do czegokolwiek zobowiązywać.

Nie chodzi o pieniądze, Ok. Ile trzeba na hosting? Udostępnijcie namiary konta, stan konta, a na pewno wielu użytkowników się złoży i coś z tego będzie, tylko co dalej skoro ty już nie masz czasu na pracę nad Konnektem. Moim zdaniem trzeba już myśleć o przyszłości Konnekta, bo w pewnym momencie zabraknie zadowolonych użytkowników, którzy powoli zaczną przechodzić na inne komunikatory.
DjSerek
Proponowałbym zrobić jakieś zapisy czy coś żeby utowrzyć ekpię bo w kupie łatwiej ^^.
Keleos
Witaj Hao wśród żywych, przepraszam, że dopiero teraz się witam... ; )

Hao nie umarł, a to znaczy, że są szanse na postęp.
Powiedziałeś, że udostępniłeś kod kilku osobom... podejrzewam, że to osoby z forum...?
Dlaczego nikt się nie przyznał do posiadania tychże kodów do Syjonu ; )

Motywowanie pieniędzmi wg. mnie dużo nie ma wspólnego z postępem prac, bo możecie obsypać Hao złotem, a doba i tak wciąż będzie liczyć tylko 24h...

Kilka osób zna się całkiem nieźle na wszelakim kodowaniu, i mam nadzieję, że to te osoby dostały kod o których myślę. Teraz tylko kwestia by każdy zajął się częścią kodu, podczyścił go, uprościł, opisał...

Zastanawia mnie także, czy za pomocą centralki kUpdate nie da się wysłać jakiegoś Ogłoszenia do użytkowników, że potrzebni są programiści z odrobiną wolnego czasu. Mniej jak 5% (mam taką nadzieję) userów zagląda na forum.... wśród użytkowników (przecież Konnekt nie jest najprostszym w konfiguracji komunikatorem.... powiedziałbym, że to komunikator dla osób nieco bardziej rozgarniętych niż użytkownicy GG) na pewno jest grono ciekawie zapowiadających się programistów, którzy nie mają pola do popisu... nie mówię oczywiście o oddaniu im kodu ot tak, a jedynie o np. przesyłanie im drobnych porcji kodu by się z nim zmierzyli - ot taki test, czy będą w stanie coś powiedzieć o wybranym fragmencie.. za co jest odpowiedzialny, co mu brakuje etc.
SkkF
A może zorganizować jakiś konkurs na najlepszą wtyczkę czy coś, każdy by się dorzucił do nagrody, co myślicie?
Keleos
hehe, konkurs na najlepszą wtyczkę.. wg. mnie to mało obiektywne.. dlaczego? A jak odróżnisz, czy lepsza wtyka GG czy DwutleneK? ... o gustach się nie dyskutuje...
Dla jednego najlepszą wtyczką jest jakis wodotrysk, dla drugiego kolorowanie składni... wszystko kwestia wymagań : /

Nie da się ocenić wtyczki po kodzie ("wow, świetnie zoptymalizowany", "oo, a ten ładnie ułożony i opisany") ...

Z funkcjonalnością też różnie, niektóre są bardziej przydatne, inne mniej.. nie mniej jednak to nie znaczy, ze ta rzadziej używana jest "gorsza" ...

Pomysł ciekawy, jednak wg. mnie trzeba by dokładnie sprecyzować wymagania.. każda wtyczka musiałaby mieć serię punktowanych aspektów, typu niezawodność, estetyka, opis działania, support, użytecznosć, powszechność etc., tylko komu się będzie chciało oceniać kilkadziesiąt wtyczek pod tyloma aspektami...

P.S. A do nagrody mogę dorzucić uścisk dłoni... jak znajdziecie chociaż 3 osoby chętne rozdawać swoje pieniądze to moje wielkie gratulacje ; )
keeveek
wybaczcie mój sceptycyzm, ale ja też mógłbym raz na półtora roku wchodzić na forum i pisać, że prace trwają.
Aule
A co miał zrobić więcej? Udostępnić nową, nieskończoną wersję? Do programisty to Ci chyba troche daleko keeveek, więc pewnie nie wiesz, że nikogo choć trochę profesjonalnego nie ciągnie do pokazania światu nieskończonego, czy jeszcze niedopracowanego programu/wtyczki. Może wpływa to trochę negatywnie na tempo rozwoju, ale też bardzo pozytywnie na jakość produktu końcowego.
Keeveek, proszę, chociaż spróbuj przeczytać tę wiadomość ze zrozumieniem nie czepiając się literówek...
Puma
Konnekt już dawno umarł, teraz tylko kwestia czy z tym faktem się pogodzicie czy też nie.
W zasadzie to wszystko co chcę w nim jest, a wodotrysków w postaci video, telefonowania, jakieś playera itd. ... to jest komunikator a nie program do wszystkiego. Parę razy próbowałem innych komunikatorów, ale wszystkie są brzydkie, no i bym stracił 'historie' a szkoda mi tego bo mam już ładnych kilka lat (ponad cztery).
Keleos
@Puma: ok, dla Ciebie umarł. Tak więc proponuję nie umożliwiać aktualizacji i nowych wtyczek ludziom, którzy tak bojczą. Rzygać się chce od tego już. Co się temat nie pojawi to ktoś musi chlapnąć "umarł". Strach się cokolwiek na forum już zapytać, typu "hej, mam problem z kIEview, pomoże ktoś?" - "nie, bo umarł".

Nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj nie toczy się dyskusja, czy umarł czy nie, tylko JAK GO PRZYWRÓCIĆ DO ŚWIETNOŚCI. Na pewno Twoje narzekanie na nic się zda.

Hao żyje, więc wszystko jest sprawą otwartą. Twierdzi, ze przekazał komuś kod - chciałbym tylko usłyszeć, komu...

Projekt trzeba ożywić, rozreklamować, przyciągnąć nowych ludzi z nowymi pomysłami i chęcią do pracy...
Puma
Odechciało mi się już zarzekać i niczego nowego nie oczekuje.
Wtyczkarze nie spowodują tego że konnekt ożyje lub jak wolisz wróci do świetności. To twórca programu jest tym motorem napędowym.
Wtyczek które niby się poprawia, nie uaktualniałem od dawna gdyż mogą coś spartolić a nie poprawić a potem to już nie mam np. komu poprawić bo autor nie ma czasu lub chęci na to.

Koniec kropka.
LooL
QUOTE(Keleos @ 14.10.2007 - 13:55) *

Projekt trzeba ożywić, rozreklamować, przyciągnąć nowych ludzi z nowymi pomysłami i chęcią do pracy...

Jak na razie wystarczy jak kazdy z nas da bannera na swojej stronce, blogu, albo w sygnaturze.
Nawet taki mały krok do przodu to jakies efekty.
Keleos
Jasne LooL, zgadzam się. Na mojej już siedzi banerek do forum, a w przygotowaniu jest cały dział poświęcony komunikatorom, gdzie każdy dostaje jakiś opis po łebku, a Konnekta rozbiorę na części pierwsze ; )

Jedynie pasowałoby np. jakieś większe portale poprosić o reklamę.. typu nawet napisać artykuł o Konnekcie w porównaniu do innych komunikatorów i im wysłać...a nuż się zgodzą.
LooL
Keleos - ale to nie bedzie takie proste. Jezeli chcesz obiektywnie napisac o wszystkich komunikatorach zajmie to duzo czasu. Z każdego komunikatora musial bys skorzystac i dobrze go poznac. Ciekawy jestem tez czy w necie jest jakis ranking dotyczacy komunikatorów. Zawsze tez mozemy napisac do redakcji jakiegos pisemka typu. Komputer swiat i poprosic ich o zestawienie wszystkich komunikatórów i ich wady i zalety. Oni czesto robia takie porównania. smile.gif
dulek000
Takie porównanie to kiedyś w KŚ było, K zajął bodajże zaszczytne 7 miejsce. wink.gif
Keleos
LooL - rozmawiamy o reklamie, a nie o obiektywnym pisaniu... ; )

Ja wcale nie zamierzam być obiektywny ; ) Chodzi o to, by pokazać zalety Konnekta. Wystarczy wybrać słabe punkty innych komunikatorów i je skonfrontować z Konnektem. Akurat do poznania słabych punktów wnikliwa analiza nie jest potrzebna - te się zazwyczaj widzi na 1szy rzut oka ; )
LooL

No swietnei Cie rozumiem, ale taki duzy serwis nie zrobi porównanie darmowego nieobiektywnego. Tylko na pewno wezmie wszytsko pod lupe. No chyba ze bysmy zrzute zrobili i np. reklame opłacili.

dulek000 - mozliwe, cos tam znalazłem w google, ale to stare dzieje bo rok 2004 czy tam 2005.
Suchy
Może spróbujcie wypozycjonować http://konnekt.info na top1 pod frazę 'gadu gadu'. Zapewne przybyło by wielu użytkowników, a chyba o to Wam chodzi. Lepszej reklamy niż top1 na trudną frazę w google nie ma w przypadku witryny internetowej.
borut
Reklama to byłby dobry sposób na ponowne pokazanie Konnekta. Fajnie jakby HAO dokończył betę i wydał oficjalną wersje 0.7 to wtedy by można wejść ze świeżą reklamą na całego. Teraz trochę niema sensu bo oficjalna wersja już troche siedzi w necie. Niech Hao chociaż zakończy obecny etap tworzenia bety i wyda oficjalną wersje a wtedy było by super zrobić artykuły i zrzutkę na reklamę nowej wersji. smile.gif
brecho
Teraz jest konnekt plus;] Zawsze to coś do reklamowania
dejko
Sorry, ze się wtrącam, ale mam taką małą refleksje dotyczącą tej reklamy Konnekta.
Niecały rok temu, zastanawiałem się nad zmianą komunikatora z wiecznie zabugowanego i stojącego w miejscu Tlena, na coś nowego.
Ze wszystkich stron, otrzymywałem sugestie, ze najlepszy będzie Konnekt. „Maksymalne możliwości personalizacji”, „nieograniczona zmiana wyglądu”, „setki wtyczek”, „brak reklam”, „super szybkość i stabilność”, „prężny rozwój” i tym podobne hasła wychodziły z ust moich znajomych, gdy się pytałem co wybrać… „Konnekt – to super komunikator dla profesjonalistów. Trzeba posiedzieć nad nim chwilę, ale efekt jest piorunujący”.
Zassałem zatem i przeszedłem do konfigu.
Lubię zmianę wyglądu, więc na początku zawiodłem się, ze nie ma obsługi skórkowania. Możliwość zmiany ikonek i kolorków na liście kontaktów i w oknie rozmowy, to dla mnie zdecydowanie mniej, niż „nieograniczona zmiana wyglądu”. Kolejne co rzuciło mi się w oczy, to fakt, ze nie mogę ustawić opisów pod kontaktami (a przecież Konnekt jest maksymalnie konfigurowalny). Ale nic to… ujdzie.
Z dnia na dzień, znajdowałem coraz więcej błędów, anty-funkcjonalności itp.
Wierzyłem, ze skoro tyle osób chwali ten IM, to musi coś w nim być… przez myśl mi nie przeszło, ze komunikator może być religią, a jego społeczność będzie przymykać oko na największe nawet błędy. Często dostawałem odpowiedź, ze wszystko będzie cacy, jak tylko wersja 0.7 ujrzy światło dzienne. Przekonywałem ludzi, usprawiedliwiałem niedoróbki Konnekta, wierzyłem, ze nowa wersja, wyjdzie tak szybko jak wychodzi nowa wersja innych IM-ów.
Po chyba 4 miesiącu oczekiwania na jakikolwiek update, postanowiłem poszukać u źródeł, a mianowicie, sprawdzić kiedy była data ostatniej aktualki… ten zlepek cyfr mnie powalił! Nie chcąc zestarzeć się w oczekiwaniu na przynajmniej próbę naprawy oczywistych błędów przeszedłem na inny IM.

Po tym przydługim wstępie.
Może nie zawiódłbym się na Konnekcie, gdybym zewsząd nie słyszał propagandy dotyczącej jego „wspaniałości”. Tlen np. też ma całą masę błędów i udziwnień, ale nikt na ekipie nie twierdzi, ze ich produkt to ósmy cud świata i najlepszy IM jaki zagościł na HDD swoich userów.
Także, nie przesadzajcie z tą reklamą, bo możecie przedobrzyć… każda akcja wywołuje reakcję i im więcej będziecie ludziom wciskać jaki to Konnekt jest genialny, tym więcej znajdzie się krytyków tego projektu, którzy zmiażdżą was w pierwszym pości, wypisując chociażby pierwsze 10 najbardziej irytujących bugów Konnekta. Po co wam nowi userzy?! Miranda ma w Polsce 1/4 tego co ma Konnekt, i ja jakoś z tego powodu kompleksów nie mam (twórcy z tego co wiem chyba też), więc po co wam nowi userzy?! Myślicie, ze Hao rzuci wszystko i weźmie się za Konnekta jak zobaczy, ze nie 22000 userów tylko 25 tyś? Że nagle zwalą się programiści z całej polski, bo zobaczą, ze nieco wzrosła liczba użytkowników?
Ile takich kampanii będzie od ostatniej stabilnej wersji? To tak jakby ktoś nagle zaczął reklamować i sprzedawać Poloneza, podkreślając jego stosunek wielkości do ceny, oraz twierdząc, że ma wszystko co samochód mieć powinien (karoseria, koła, silnik itp.). Może i miałby rację, ale oprócz tego taki Polonez/Konnekt jest całe lata świetlne za konkurencją… nowych klientów znajdzie się niewiele, za to pisma motoryzacyjne nie zostawia suchej nitki na produkcie ani pomyśle ludzi chcących wskrzesić Polski samochód.
Zatem moja rada – z reklamą poczekajcie na wersję 0.7, bo „wskrzeszanie” odgrzewanego kotleta i wciskanie go ludziom jako najsmaczniejszej, świeżutkiej potrawy – ani wam, ani projektowi na dobre nie wyjdzie,
Keleos
ja tylko w kwestii bycia dokładnym: MOŻNA ustawiać opisy pod kontaktami! ; )

Ja osobiście jedyne na co mogę narzekać Twojej listy to konfigurowalność wyglądu - wygląd nie powala.

Jeśli Twoi znajomi Ci mówili, że jest setki wtyczek i Konnekt jest ósmym cudem świata - zmień znajomych, a nie komunikator.. ; )

Sprawę 0,7 (litra?) zostawię w spokoju, bo to temat 'taboo' ; d

Co się jednak ma ilości użytkowników i "zwalenia się programistów z całej Polski" to się nie zgodzę w pewnym aspekcie. Nikt nie oczekuje tłumów programistów, ale statystycznie 1 na około 1000 internautów (źródło: własne ; D ) zna się na programowaniu w co najmniej 1 języku w stopniu wystarczającym by pomóc w projekcie. Jeśli by przybyło 2000 userów, to mamy 2 programistów, z czego może jeden będzie skłonny pomóc ; )
dejko
MOŻNA ustawiać opisy pod kontaktami! ; )

To ustaw i mi pokaż... tylko: opis ma być od razu pod kontaktem - bez pustej linijki.
Jak na razie, to pod kontaktem możesz sobie ustawić pusta linijkę a nie opis, natomiast opis będzie POD pustą linijką a nie pod kontaktem. Opis po prawej stronie kontaktu B, też jest opisem pod kontaktem A (zakładając, ze kontakt B jest pod kontaktem A).
Twojej listy

To nie jest moja lista... to taki tylko przykład (jeden z wielu) błędu na który jako pierwszy zwróciłem uwagę.
Lista jest zdecydowanie dłuższa i bardziej konkretna, ale to nie temat na publikowanie jakichkolwiek list.
zmień znajomych,

Zmienić znajomych, zmienić forum... "niech ktoś zatrzyma wreszcie świat, ja wysiadam".
Zamiast zmieniać znajomych, pokazałem im jak wygląda naprawdę komunikator o takich cechach. wink.gif
wystarczającym by pomóc w projekcie. Jeśli by przybyło 2000 userów, to mamy 2 programistów,

A dlaczego ma pomagać akurat w tym projekcie? Może pisać np. dla Mirandy, Tlena, czy znacznie lepiej rokującego AQQ2. Ja gdybym był programistą, to wolałbym zabłysnąć w społeczeństwie prężnie rozwijanego i popularnego komunikatora a nie "tonącego okrętu". Zresztą - po co miałbym pisać coś dla Konnekta teraz?! A jeśli za miesiąc Hao opublikuje Konnekt 0.7? Cała moja robota pójdzie na marne...
To wlaśnie to m. in. odstrasza programistów...

Co do twoich wyliczeń, że 0.1% osób znają się na programowaniu - zapewne jesteś w błędzie. Myślisz, ze odgrzewana reklama Konnekta kogo przyciągnie? Co najwyżej nieświadomych userów, którzy o Konnekcie tylko coś słyszeli... Głównie uciekinierzy z Tlena, GG, Stefana i AQQ1, którzy motają się teraz pomiędzy jednym IM a drugim. Każdy kto Konnekta poznał bliżej, zobaczy reklamę, zajrzy, spojrzy na wersję i pójdzie sobie twierdząc "łeee to ta sama wersja którą używałem i do której coś pisałem 2 lata temu".
Dopiero nowość przyciągnie userów a razem z nimi programistów. Zobaczą - jest nowa wersja, przetestują, może zostaną, może nabiorą ochoty do wsparcia projektu.
LooL
dejko jak na prawde brakuje ci tak skurkowania to zainstaluj sobie wtyczke tloK
Wizard
TłoK nie obsługuje skórkowania. Ursus swego czasu zajmował się wtyczką, która by odpowiadała za skórkowanie głównego okna K. Wyszła wersja alpha, efekt był fantastyczny (jednak do użytkowania tego daleka droga - wizualnie super, jednak były poważne błędy - wkońcu wersja Alpha). Niestety prace zostały wstrzymane. Trzeba mieć nadzieje, że jednak kiedyś uświadczymy stabilnej wersji skórek w K... smile.gif
LooL
Wiem ze tłok to nie skórkowanie, ale zawsze w jakimś stopniu upiększy naszą listę kontaktów.
borut
Witam!

Jakby doszło skórkowanie to chyba przyszłość Konnekta by nie stała pod takim wielkim znakiem zapytania. Dzieci mogły by się bawić kolorami Konnekta i to by je przyciągało do używania tego cudownego komunikatora.
Znalazłem, jeszcze jedno rozwiązanie aby przyciągnąć programistów np: z zagranicy. Niech Hao doda obsługę językową do Konnekta, a potem dodać tłumaczenie angielskie do Konnekta i zamieścić go po wprowadzeniu zmian wraz z nową betą na http://www.betanews.com/. Portal się cieszy dużą popularnością. Sam się dowiaduje z tej stronki o różnych nowych programach.

Pozdrawiam.
Aule
Zgadzam się z tym odstraszaniem programistów. Sam mając przecież chyba najdłuższe wakacje w toku kształcenia myślałem o zrobieniu nowej wtyczki przybliżającej obecną wersję do k0.7(związaną z lista kontaktów), ale cóż to skoro siedziałbym nad tym pewnie z dwa, trzy miesiące(nie wspominam o jakimś późniejszym debugowaniu), a po pół roku wszystko mogłoby pójść na marne bo ta funkcja byłaby dostępna prosto z nowego K i moja wtyczka okazałaby się niepotrzebna. Tak też jest z metakontaktami, które zgodnie z założeniem maja być dostępne w samym K, więc po co mam to ulepszać, jak z nową wersją wtyczka stanie się niepotrzebna?
Bandit
słyszałem kiedyś o człowieku żyjącym na alasce, który odkąd stał się wdowcem (19 lat) nie zamienił z nikim ani jednego słowa, brzmi groźnie ale... cuda sie zdarzają. Na takim smiesznym przykładzie aule, może warto robić a nie czekać na ulepszenie w projekcie? może warto było by to zrobić choćby dlatego, że jeżeli było by dobre, a wierze w to, Hao nie musiał by robić 2 razy. Tyle ode mnie+ odblokuj pmy albo zdejmij mi te .... warny, mineło już 2grube miesiące a miało być 2 tyg.
Wizard
Aule, a co jeżeli 0.7 nie ujrzy światła dziennego? A co jeżeli 0.7 pojawi się za 2 lata? Bo w to, że pojawi się w ciągu najbliższych kilku tygodni czy nawet miesięcy to już chyba nikt nie wierzy. Twoje podejście rozumiałbym w 100% gdybyś miał gwarancję "z góry", że nowa wersja pojawi się w najbliższym czasie i nie ma sensu twoja ciężka praca nad nową wtyczką. A takiej obietnicy Hao dać nie może - co zresztą napisał.
Aule
Hehe, ja wiem troszeczkę więcej niż Wy i miałem pewien cynk, który się niestety nie sprawdził, więc chyba dobrze, że tego nikt nie ogłosił publicznie. A na początku moich wakacji(czyt. w maju) Hao nic takiego nie pisał, więc korzystałem z czasu wolnego, zamiast ślęczeć nad kodem.

PMy mam zablokowane, bo mam przepełnioną skrzynkę zgłoszeniami...
mateuszb
Używam K od bardzo dawna, jakoś 5 lat może, zaglądam tu co kilka miesięcy i na forum poszukuję konkretnej odp. - czy wersja 0.7 się w ogóle pojawi? Prosiłbym o konkretną odpowiedź, bo bardzo lubię konnekta i żal byłoby mi się z nim rozstać.pzdr...
Konrado
A przeczytałeś poprzednie strony tego tematu? Nie? To może zacznij:)
psota
Raczej się nie doczekasz. smile.gif
pn4265
Hao się pojawił (link), posprzątał spam i zablokował rejestrację na forum. Miedzy ostatnią a przedostatnią jego aktywnością minęło prawie 3 lata (w marcu byłoby równo 3) (link). Skąd to nagłe zainteresowanie? Czy projekt znowu ruszy? Ile jest jeszcze niedobitków (w sensie użytkowników) przy Konnekcie? Czy to ma sens? I czemu Hao jak na razie nie próbuje się wytłumaczyć z tego porzucenia Konnekta?
Dexterxx
Ja bym tylko chciał, aby kod udostępnił komuś zaufanemu, ew. uczynić opersource...
Nie ukrywam, ale próbowałem do WTW startować, mirandy... nie da rady. Chcę konnekta!
GuZiK
Hao się już tłumaczył, więcej IMHO nie musi.
Chciałoby się chciało, żeby żeby Konnekt był dalej rozwijany...
pn4265
Kiedy się tłumaczył? Daj linka do wypowiedzi.
EmiLio
A po co hao ma się w ogóle tłumaczyć, przecież to jego komunikator?
Trzeba w końcu się z tym pogodzić.
JOUKI
QUOTE(pn4265 @ 26.01.2011 - 21:06) *

Ile jest jeszcze niedobitków (w sensie użytkowników) przy Konnekcie?

+1! wub.gif
pn4265
QUOTE(EmiLio @ 8.02.2011 - 17:15) *

A po co hao ma się w ogóle tłumaczyć, przecież to jego komunikator?
Trzeba w końcu się z tym pogodzić.

Nie można tak mówić, bo zbyt dużo ludzi jest/było w to zaangażowanych, a zwłaszcza twórcy wtyczek. Że już o słynnej zbiórce kasy nie wspomnę.
MarekGda
QUOTE(JOUKI @ 8.02.2011 - 22:56) *

+1! wub.gif

+1
Behru
Moja rozmowa z Rafałem Lindemannem z grudnia 2009 roku...
Może ktoś wpadnie na coś co zainteresuje autora...

od Kacper <behru1@gmail.com>
do foto@stamina.pl
data 17 grudnia 2009 16:17
temat Pytanie dotyczące...
wysłana przez gmail.com

Witam!

Jestem studentem IV roku Technologii Żywności. Chciałbym aby doczytał
Pan tego maila do końca i odpowiedział na niego

Wielu ludzi pewnie prosiło lub nalegało aby udostępnił pan źródła
programu konnekt po to aby mógł być dalej rozwijany, ale rozumiem
odpowiedź odmowną.
Ciężko podzielić się czymś nad czym tak ciężko się pracowało, a także
po tym jak niektórzy użytkownicy (na forum) się wypowiadali...
Konnekt to niejaka rewolucja, alternatywa, odskocznia. to co obecnie
wytwarza gg to tak naprawdę namiastka tego czym był konnekt juz kilka
lat temu
Wielu użytkowników tęskni do tego. Ale gdy program tego typu jak
komunikator stoi w miejscu to powoli umiera
Konnekt na dzień dzisiejszy jest już tylko duchem używanym przez pewną
grupę ludzi, ale używają go nadal ! mimo że w dzisiejszych czasach
jego funkcjonalność już tak nie błyszczy jak kiedyś.
Pasjonaci? Degeneraci? Głupcy? Naiwniacy? Pewnie po części tak, ale
trzyma ich myśl, że jednak coś jeszcze z tego będzie.

Po co piszę? Aby poprosić... O zrozumienie. Ludzkie zrozumienie.
Ludzie pragną Konnekta żywego, a takiego można jeszcze mieć
tylko dzięki kodom źródłowym, które pozwoliłyby na kontynuację
projektu. A udostępnienie ich (odpłatnie bądź nie) na pewno byłoby
krokiem
w dobra stronę...
Dlatego uśmiechając się życzliwie, świadom pracy jaka została włożona
w ten projekt i przepraszając za przykre słowa jakie zostały
wypowiedziane
proszę o odpowiedź na tego maila, jaka by ona nie była.... Czy da Pan
szansę Panie Rafale konnektowi i jego użytkownikom? Choćby z okazji
świąt. Niech narodzi się na nowo...

Proszę...

z wyrazami szacunku

Kacper K.
użytkownik Konnekta od roku 2003

=================

od Rafał Lindemann <rzeczylepsze@gmail.com>
do Kacper <behru1@gmail.com>
DW foto@stamina.pl
data 17 grudnia 2009 16:33
temat Re: Pytanie dotyczące...
wysłana przez gmail.com
podpisana przez gmail.com

ukryj szczegóły 17.12.2009

Witam,

Problem tkwi w tym, że samo udostępnienie kodu niewiele pomoże. Musi być ktoś, kto rozsądnie ożywi ten projekt.
Sam ciągle używam Konnekta (a jakże wink.gif ), ale wydaje mi się że do jego odświeżenia potrzebne byłoby w zasadzie napisanie go od nowa.
Zgłosiło się trochę chętnych osób do prowadzenia projektu dalej, ale jeszcze nikt nie przedstawił żadnego planu jaki zamierza zrealizować. Osobiście nie mam problemu z udostępnieniem źródeł, ale nie chcę żeby projekt podzielił się przez to na kilka mniejszych prowadzonych przez entuzjastów.
Dodatkowo sama operacja udostępniania wymaga ode mnie pracy, a ja nie potrafię pracować, gdy nie mam koncepcji. Chyba dlatego nie odzywam się w tym temacie, bo ciągle nie mogę wymyślić dobrego rozwiązania, które nie zabije projektu, pozwoli mu żyć i nie będzie wymagało mojego zaangażowania.

Jakieś pomysły? (poza udostępnieniem kodu, to już znam biggrin.gif )

Pozdrawiam,

=============

od Kacper <behru1@gmail.com>
do Rafał Lindemann <rzeczylepsze@gmail.com>
data 17 grudnia 2009 17:57
wysłana przez gmail.com

ukryj szczegóły 17.12.2009

Witam!

Dziękuje serdecznie za odpowiedź smile.gif

Pomysły? W zasadzie to tak smile.gif

Zrozumiałe jest dla mnie, że chce Pan aby konnekt "trzymał poziom" a
nie ukazał się gniot pod tą samą nazwą

Na początku należałoby wybrać kompetentne osoby odpowiedzialne za sam
program które zajęłyby się zmianami. Wiem że to cięzkie, ale może się
udać.
Przydzielić każdemu konkretne zadania
Przygotować listę rzeczy do zrobienia: TODO w której znalazłyby się na
początku najpotrzebniejsze zmiany i poprawki, a w dalszej kolejności
wodotryski.
Zanalizować Logi z błędów krytycznych konnekta i postarać się te błędy
wyeliminować
Przygotować wtyczki obsługujące różne sieci tak aby były kompatybilne
z obecnymi wersjami obcych komunikatorów.

Praca na zdalnym komputerze na którym będą znajdowały się źródła i
oprogramowanie bez możliwości wysłania ich czy skopiowania na
zewnątrz. Mogę coś takiego załatwić na łączu 100Mbit/sek w obie
strony.
Wszystko jest w jednym miejscu i zmiany są widoczne od razu dla innych
autorów projektu. Wycięcie ruchu poza portem zdalnego dostępu i portów
komunikatora, ostudzi zapędy żeby coś sobie "pożyczyć".
Kompilujemy na jednym zdalnym komputerze. Zapobiegnie to także
wytwarzaniu "zmutowanych" klonów konnekta.
Jako, że wszystko dzieje się na jednym zdalnym kompie, do postępów
wgląd ma także Pan, i nikt nie musi przesyłać sobie danych. Decyzja
czy wypuszczamy nową wersję zapada dopiero po dyskusji.

Kiedy nowa wersja programu będzie gotowa ---> testy (które też możemy
ograniczyć do pewnej grupy ludzi) ---> wydanie

Myślę, że w takim układzie do stracenia jest niewiele. Jeśli nic nie
wypali to szkoda, ale źródła nie wypłyną i nikt nie wypuści podróbki
konnekta, a on sam odejdzie w pokoju
Jeśli się uda to... ;-) nie zapeszajmy.

pozdrawiam

Kacper K.

===========

od Rafał Lindemann <rl@post.pl>
do Kacper <behru1@gmail.com>
data 21 grudnia 2009 22:11
wysłana przez gmail.com
podpisana przez gmail.com

ukryj szczegóły 21.12.2009

Witam,

No właśnie. Problem w tym, o czym pisałem wcześniej. Taki scenariusz będzie wymagał dużego nakładu mojej pracy, do której przyznam nie jestem skory. Prowadząc projekty X godzin dziennie w pracy, nie uśmiecha mi się robić tego również po niej. Z resztą dlatego właśnie przestałem pracować przy Konnekcie, którego nie zdążyłem od siebie uniezależnić.
Praca na zdalnym komputerze to chyba przesada. Na początku można udostępnić źródła osobom, które miałyby się zająć ich rozwojem, a nie wiem czy wiesz, sporo osób ma do nich dostęp. Do tego potrzebna jest osoba, która ogarnie cały bałagan i poprowadzi projekt. Jeżeli będzie odpowiednio dobra, szansa na spin-offy będzie nikła.
Niestety główny problem polega na tym, że podstawowe źródła wymagają przepisania od nowa, które z resztą było zaczęte (i obecnie Konnekt chyba nie działa ze źródeł). To nie jest dobra baza do otwierania kodu. No chyba że znalazłby się ktoś, kto na prawdę ma koncepcję co zrobić z tym wszystkim. Bo o rozwijaniu obecnego Core/UI na prawdę można zapomnieć.

Pozdrawiam,

==========
No i to ostatni mail...

Może Wy na coś wpadniecie adresy mail Twórcy Konnekta widoczne w nagłówku...
EmiLio
Wiadomości z 2009 roku teraz pokazujesz, minęło za dużo czasu!
Hao sam napisał że rozwijanie obecnego core nie ma sensu, zwłaszcza teraz w 2011 roku wink.gif
Dexterxx
A chciałoby się komuś rozpisać sposób działania tamtego core ew. propozycje na nowy projekt, jego budowę?

WRON3k
nie ma już sensu ożywiać (budować od nowa) tego projektu skoro konkurencja nareszcie poszła w dobrym kierunku i nadgoniła, a nawet przegoniła Konnekta...

ostatni użytkownicy powinni przesiąść się na aktualnie rozwijane i dojrzałe komunikatory jak np. WTW, Kadu 0.9.0, AQQ itp.
ewentualnie braki w innych komunikatorach wyprosić u twórców i wtyczko-pisarzy

a K niech odejdzie w chwale i bez zbędnych podrygów...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.