Wizard
17.07.2007 - 12:54
Moderatorzy usuńcie posty o AQQ bo nie o tym temat. Jak sama nazwa wskazuje temat jest o przyszłości Konnekta a nie o wyższości AQQ (lub odwrotnie).
@Gregor skończ temat, @Neste nie pieprz głupot, że AQQ jest gorsze od gg itp. Dyskutujcie sobie przez priv, nas nie wiele to obchodzi.
Gregor^
17.07.2007 - 12:57
Same argumenty powyżej
(i taka jest reakcja użytkownika K na stwierdzenie oczywistego faktu. Powiem więc Wam więcej: im głębiej w las tym ciemniej - dla K.) Teraz możecie mi pokazać gdzie moje miejsce postami takie jak powyższe. "Krol", "wypier***", "sam jesteś dzieckiem neo!" "GG jest najlepsze" etc. A sytuacji K i tak to nie zmieni
Ale o czym wy rozmawiacie? Niewiele z osób piszących wie cokolwiek na temat, więc temat idzie do zamknięcia. Temat został wyczerpany na chwilę obecną.
Nie rozumiem dlaczego większość z Was pisze "Konnekt jest lepszy", "AQQ jest lepsze" czy "GaduGadu jest lepsze".
Nie ma czegoś takiego jak lepszy komunikator...Jak już może być lepszy twoim zdaniem.
Te sporo polecam przenieść na forum o2
Wracając do konnekta... "22.05.2007 - 21:56" data założenia wątku...I jak do tej pory nie wypowiedział się nikt z gtw.
I powiedźcie, że to nie jest totalne olewanie...
Ale po co? Dostaliście informacje i ode mnie i od Dulka. Myślę, że terminów nawet sami devowie nie znają, więc co mieliby tu pisać? "Spokojnie, piszemy piszemy"? Przecież już to samo wam napisały dwie osoby.
Jako że przeniosłem temat i nie jest już w Hyde parku postaram się go moderować. Jeśli nadal ktoś będzie flame'ował, czy robił OT to temat zamknę. Żeby nie było jęków i płaczu.
To więc Ja zadam kolejne nużące pytania [
]: Czyli z Konnektem jednak coś się dzieje?? Czy dobrze wywnioskowałem z wypowiedzi
dulka i
Aule?? Proszę o dopowiedz. Nie o tempo rozwoju, ale o to czy w ogóle coś sie dzieje z K.
A teraz jeszcze prośba do wszystkich userów forum, jeżeli już otrzymamy odpowiedz na powyższe pytanie to nie róbmy znowu kolejnego zamieszania.. Jeżeli coś się dzieję to zostawmy to 'swojemu biegowi' i nie pytajmy po raz kolejny
'Kiedy?', bo to jest kompletnie zbędne!
dulek000
18.07.2007 - 15:35
Dzieje. Ale i tak będziecie pytać.
Z konnektem jest tak jak z reklamami coca-coli.
Niby każdy ją zna i w zasadzie nie trzeba jej reklamować, a jednak firma te reklamy bez przerwy emituje. Po co? A no po to, żeby ludzie nie zapomnieli, że istnieje taki produkt (tzw. reklama przypominająca). Przydałoby się aby ludzie odpowiedzialni za przyszłość konnekta zdali sobie sprawę, że jeśli nie będą co jakiś czas przypominać o swoim istnieniu i istnieniu prac nad rozwojem komunikatora to program straci użytkowników na rzecz innych, być może gorszych programów, które jednak mają to szczęście, że posiadają oprócz programistów także ludzi od wizerunku. Stąd co jakiś czas pojawiają się aktualizacje programu, zapowiedzi nowych funkcji, wersje testowe, dyskusja z użytkownikami (zazwyczaj na forum danego komunikatora). Widać, że w projekcie nowego konnekta są tylko programiści, których taka błahostka jak wizerunek zupełnie nie obchodzi i niech się nie zdziwią, że gdy już wypuszczą dopieszczonego pod każdym względem konnekta 0.7 czy nawet 1.0, któremu inne komunikatory nie będą dorastały do pięt, to nie będzie już nikogo kto by pamiętał o nim i nie będzie nikogo kto by go używał.
squeet
18.07.2007 - 19:10
Witam.
I ja chciałbym zabrać głos w tej dyskusji, niewątpliwie gorącej. Śledzę ten wątek od początku, gdyż muszę przyznać szczerze, zaczynałem powoli dziwić się, że centralka przestała mnie informować o nowościach i finalnych poprawkach do wtyczek, a znajomi, których przekonałem do K, denerwując się na "martwy projekt", niestety uciekli gdzie indziej. Ja, póki centralka witała mnie betami, a w niedługim czasie później - wersjami stabilnymi wtyczek, znając oczywiście system działania K (core + wtyczki), nie zadawałem sobie szaleńczych pytań - gdzie jest jakaś nowa wersja jądra. Bo jeśli developerzy rozwijają projekt o nowe wtyczki, które posiadają nowe "ficzery" to oznacza, że K żyje i miewa się całkiem, całkiem.
Będę starał się nie powtarzać tego, co napisali moi przedmówcy, jednak jeśli mi się to zdarzy, to proszę o nie linczowanie. Dobrze, że są jeszcze osoby, które starają się to wszystko ogarnąć i niejako podtrzymują kontakt z użytkownikami multikomunikatora, jakim jest Konnekt. Podejrzewam, że w końcu rzucanie grochem o ścianę znudziłoby się niektórym i przy K zostaliby jedynie wierni pasjonaci, a projekt stałby się kameralny.
Co do Hao, którego tak wszyscy tutaj przyzywają w celach spowiedzi... Wyczytałem, że jest on odpowiedzialny za rozwój jądra... Ludzie mają różne zajęcia poza siecią i być może tak się stało, że pasja związana z tworzeniem K musiała ustąpić miejsca doczesnym potrzebom. Patrzyłem również na osobiste strony www osób zaangażowanych w ten projekt. Na większości z nich czas zatrzymał się dawno temu niestety. Smuci oczywiście fakt braku osobistej wiadomości od "szefa operacji" i reszty, lecz nie zawsze to oznacza olewanie czy złą wolę.
Co do braku wtyczek (a przede wszystkim uaktualnień tych, które są) na centralkach, to czytałem o deficycie czasu i braku programistów, którzy by to tworzyli. I to jest jakiś problem niewątpliwie. Może wartałoby stworzyć wątek - poszukujemy programistów do rozwijania projektu K. Temat dla developerów jest widzę przyklejony... Ale chyba brak niejako wyraźnej inicjatywy (jeśli się mylę - proszę mnie wyprowadzić z błędu). A podejrzewam na Forum zagląda wiele osób, które posiadają wielu znajomych. Poczta pantoflowa wiele razy zadziałała, czemu nie teraz?
Na koniec mojego przydługawego wywodu chciałbym wyrazić nadzieję, że sytuacja zmieni się na lepsze i K wyjdzie z marazmu. Nie było moim zamysłem krytykować kogokolwiek, jeśli ktoś tak to odebrał, to przepraszam. Skoro, jak czytam, prace trwają, życzę więc wszelkiej pomyślności w działaniu i chylę czoła przed tymi, którzy mają jeszcze zaparcie pracować nad rozwojem K (jawnie czy w ukryciu) i doglądać forum, ogarniać to wszystko.
Serdecznie pozdrawiam, squeet.
stranded
21.07.2007 - 10:33
jak widać jeden z twórców konnekta ma się dobrze:
http://rl.stamina.pl/foto/
a ja polecam wejść sobie na stronę dev.konnekt.info i poczytać sobie... co jakiś czas ciekawe informacje się ukazują
Wizard
21.07.2007 - 13:07
Ja tam wszystko widzę z 2005 roku
trzeba umieć czytać
Gregor^
21.07.2007 - 13:21
muszę Wam przyznać rację - K ma się świetnie i nawet nowi "zaawansowani" userzy do Was przechodzą. Dowód:
http://img410.imageshack.us/img410/5679/rotflke8.jpgW sumie 6 osób.. nieźle Wam Megapanel podskoczy w lipcu xD
stranded
21.07.2007 - 13:47
podany przez ciebie screen o niczym nie swiadczy, no moze i swiadczy - o gówniarstwie i nieznajomości zasad ortografii.
a napisać, że "od teraz ja i 89 moich kolegów przechodzi na mirandę" też mogę
ps
aqq od dawna schodzi na złą drogę (złą dla userów, developerzy trzepią kokosy, nie dziwie im się też bym tak robił).
QUOTE(zhvir @ 21.07.2007 - 14:20)
trzeba umieć czytać
rzeczywiście coś tam jest, ale czemu tak "poukrywane", nawet nie wiedziałem, że jest konnekt wiki. co prawda foldery (ich data utworzenia) wskazują na rok 2005 ale treści to już nie wiem - ale wniosek jest taki, że nadal niewiele tam jest
myślę, że to może być ciekawe (ze zmian kosmetycznych) chociaż nie wiem czy tego już nie ma.
http://dev.konnekt.info/wiki/Interface
pozwolę sobie trochę pomóc: navigation -> ostatnie zmiany
Chyba wszyscy widzą, że wczoraj [20 lipca] się działo;] Także już nie czepiajcie się o to kiedy pojawi się nowa wersja;] Ważne, że prace nad nią trwają!
QUOTE(Gregor^ @ 21.07.2007 - 14:21)
muszę Wam przyznać rację - K ma się świetnie i nawet nowi "zaawansowani" userzy do Was przechodzą. Dowód:
http://img410.imageshack.us/img410/5679/rotflke8.jpgW sumie 6 osób.. nieźle Wam Megapanel podskoczy w lipcu xD
na forum onetu takie posty są znane jako prowokacja i w większości tylko ludzie z inteligencją szympansa na to się nabierają
adrian_007
21.07.2007 - 16:07
no i niech mi ktos powie, ze konnekt nie jest rozwijany to wysmieje w twarz. z wiki widac, ze sie dzieje, no chocby wsparcie dla .Net v2 - zwieksza to krag osob ktore moga pisac wtyki [ludzie znajacy .net]
poza tym
z tej dyskusji widac ze wprowadzacie ludzi w irytacje, i tylko czas traca
w sumie lepiej napisac program od nowa tak aby w przyszlosci nie bylo wiecej problemow np z kompatybilnoscia wtyczek co do poprzednich wersji core, zeby nie posiadalo ograniczen [zapewne jakies core stawia]. ulatwienie zycia wtyczkopisarzom szybciej wplynie na rozwoj samego projektu niz czeste wydania wersji core. ot to wsio co mam do dodania od siebie
Mod RzEW
22.07.2007 - 11:16
i w większości tylko ludzie z inteligencją szympansa na to się nabierają
A są tam inni? Dobra, przyznaję - są. Ale w ogromnej mniejszości
Gregor^ - idź może się onanizować przy swoim AQQ, które jest seksi i ma obsługę Windows Media Playera 13 oraz animowane super emotikonki w oknie rozmowy, i daj nam spokój - nikomu (jak mniemam) nie chce się nawet czytać Twoich zaczepek. My wolimy naszego kochanego K w wersji "wieczna-beta", która - jak widać - odpowiada sporej większości piszących tu.
@posty do góry: fju... no, to jestem już prawie przekonany, że coś się dzieje
squeet
22.07.2007 - 11:31
zhvir - dziękuję bardzo za linka.
Nie znałem tego miejsca wcześniej.
Pozdrawiam.
mateuszb
4.10.2007 - 13:47
Sora, że tak z innej beczki ale spytam bo się zamotałem w tym wszystkim: to będzie ta wersja 0.7xxx, w ogóle taką planujecie? Bo 0.6.22.137 mam od ponad chyba....3 lat. Ja to widzę tylko aktualizacje wtyczek, a aktualizację głównego programu, jądra(dobrze napisałem?). Wiele razy się przesiadałem z konnekta na jakieś inne, ale zawsze mi coś w nich nie pasowało, było nie tak i po około 1h używania jakiegoś tam komunikatora stwierdziłem, że konnekt rulez i na serio fajnie byłoby zobaczyć nową odsłonę. Nie wiem jak jest teraz, ale konnekt w rankingach komunikatorów zajmował zawsze wysokie miejsce i chciałbym żeby to się nie zmieniło. Pozdrawiam.
keeveek
4.10.2007 - 13:51
konnekt jako martwy projekt zdobędzie nieśmiertelną sławę, coś jak łacina. Nikt nie wie po co jest tak naprawdę potrzebny/a , ale i tak ktoś zawsze będzie jego/jej używał/a
szczeniak191
4.10.2007 - 15:48
Konnekt miał naprawdę wielki potencjał - gdyby wprowadzić obsługę wielu języków oraz wprowadzic skinnowanie okna, wtyczki do obsługi poszczególnych protokołów (tych których jeszcze nie ma zrobionych). konnekt prawdopodobnie byłby wstanie być potentatem wśród multikomunikatorów.
Lecz jest tak jak jest:
- mityczny hao się nie odzywa
- na wiki devow też się nic nie dzieje
IMHO: Hao mógłby przekazać pracę nad projektem komuś innemu jak sam nie ma ochoty nic robić
- wtyczki i inne dodatki już prawie w ogóle nie są rozwijane
[offtop]Dzisiaj znalazłem:
http://rl.stamina.pl/foto/ - czyli jednak hao nic nie rozjechało, a w dodatku ma internet. Bardzo mnie ciekawi czemu twórca nic nie napisze na forum :/. Dodanie dostępu do kodu kilku osobom więcej to by było zbawienie dla konnekta, ale hao jest jak pies ogrodnika, on nie korzysta, to nikt inny też go nie zobaczy...[/offtop]
Ta, a najgorsze to... że to my chcemy aby on wrócił
</ot>
DjSerek
4.10.2007 - 19:17
Hao był wczoraj na forum
.
Loolu po pierwsze powinieneś dostać warna za multiposting, po drugie, ja również nie używam obecnie konnekta natomiast czynnie uczestniczę w projekcie, i również mógłbym Ci udowodnić w 5 minut gdzie konnekt ma dziure, co jest złe a co dobre... Pod twoj rozsądek pozostawiam ci tylko to ... Forum jest publiczne i darmowe, więc może tu sobie zrobić konto nawet ks.rydzyk ... wracając do tematu to powinieneś spojrzeć na to z boku... i umyć oczy <- mój post do kasacji
Pozdrawiam.
szczeniak191
5.10.2007 - 22:05
Ludzie weźcie na wstrzymanie - przecież wiadomo że konnekt to taki znów idealny nie jest. Była też już mowa o alternatywnych aplikacjach itp itd który jest lepszy a który nie. Dlatego dajmy już sobie spokój i nawet nie piszcie takich postów.
<ot>pozatym xbanditt'o - zamykaj znaczniki
bo ci jeszce IE źle zinterpretuje i będzie kiszka
</ot>
A ja mam pytanie: czy jest możliwość napisania konnekta od nowa ? nie koniecznie na tym samym czymś, co jest teraz. Fakt pracy byłoby dużo, ale chyba dopóki nie weźmiemy tego w "nasze" ręce to chyba z 0.7 nic nie będzie.
Może są osoby zainteresowane czymś takim ?
mariush
6.10.2007 - 08:59
Możesz pisać coś nowego, ale nie będzie to już Konnekt, chyba że Ci hao da pozwolenie na używanie tej nazwy..
to chyba jakis zart <- rowniez do kasacji
QUOTE(xBanditt'o @ 5.10.2007 - 22:30)
Loolu po pierwsze powinieneś dostać warna za multiposting, po drugie, ja również nie używam obecnie konnekta natomiast czynnie uczestniczę w projekcie, i również mógłbym Ci udowodnić w 5 minut gdzie konnekt ma dziure, co jest złe a co dobre... Pod twoj rozsądek pozostawiam ci tylko to ... Forum jest publiczne i darmowe, więc może tu sobie zrobić konto nawet ks.rydzyk ... wracając do tematu to powinieneś spojrzeć na to z boku... i umyć oczy <- mój post do kasacji
Pozdrawiam.
Przepraszam, ale po przeczytaniu tamtych postów cos mnie ruszyło i nie mogłem sie powstrzymac.
QUOTE(yamcha @ 6.10.2007 - 09:59)
Możesz pisać coś nowego, ale nie będzie to już Konnekt, chyba że Ci hao da pozwolenie na używanie tej nazwy..
Nawet jak hao sie zgodzi na uzywanie tej nazwy(i tak wiemy, że nie) to co to da?? Przecież to nie będzie ten konnekt którego wszyscy znamy, nawet nie wiadomo czy miałby coś z nim wspolnego
To tak jakby Lepper miał zmienić nazwisko na Giertycha, stanie się nim??
@up - myślę podobnie, to głupi pomysł. Najlepiej by było, jak taka nieodpowiedzialna osoba jak hao oddała projekt komuś innemu. Co z tego, że jest darmowy, ściągasz na własną odpowiedzialność, autor niczego nie gwarantuje, jak hao'wi się nie chce robić, niech przekaże komuś projekt w inne ręce. Tyle z mojej strony.
Coś się dzieje z... kIEview2
PS. Również uważam, że pisanie od nowa jest trochę nietrafione. Pudło
mariush
6.10.2007 - 14:27
K jest nadal robione, ale w żółwim tempie po prostu. Po prostu pogódźcie się z tym..
Mi tam wystarczy to ze cos nareszcie zobaczyłem na własne oczy, a nie tylko od innych na forum.
jacbob77
6.10.2007 - 17:49
ja właśnie natrafiłem na projekt KonnektPlus.
jak wyczytałem na stronie:
KonnektPlus w przeciwieństwie do oficjalnego wydania jest aktualizowany na bieżąco. Ostatnia oficjalna wersja Konnekta pochodzi z roku 2005...
próbował ktoś z was??
jakieś szersze info może ktoś posiada.
ja biorę się za testowanie. Z strony wyczytałem że projekt ma kilka nowych wtyczek których ja faktycznie nie znam.
Niestety proza życia utrudniła mi w ostatnich miesiącach (wielu miesiącach) prace nad K. Ograniczam się w zasadzie tylko do utrzymywania strony przy życiu (a ostatnio miała swoje czkawki), oraz konferowania z osobami, które nadal, gdy czas im na to pozwoli, rozwijają wtyczki.
Rozwijanie aplikacji wymaga znacznie więcej czasu niż wcześniej zakładałem i robienie przy niej czegokolwiek na pół-gwizdka nie ma sensu. Efektem tego jest wiecznie rozgrzebany core, o którym pisałem parę miesięcy temu, który wzbogacił się w międzyczasie o nową kolejkę wiadomości, której wiecznie nie mam czasu skończyć.
Jeżeli chodzi o udostępnianie kodu, to nie jest on absolutnie przygotowany do udostępniania go wszystkim. Projekt OS ma tylko wtedy sens, gdy jego kod jest dobrze udokumentowany. W przypadku kodu K dokumentacja nie istnieje. Ale nie jestem takim znowu psem ogrodnika, kto zwrócił się ostatnio do mnie o udostępnienie kodu - ten go dostał po odpowiednich konsultacjach
szczeniak191
6.10.2007 - 23:33
jacbob77 - konnekt plus to po prostu zaktualizowana instalka konnekta
Hao - nie mogę wyjść z podziwu że w końcu się odezwałeś
Mam tylko pytanie do tej prozy życia - minęła już czy dalej ci utrudnia ?
(nie chce dokładnie wnikać w twoje sprawy prywatne, więc jak nie chcesz to nie odpowiadaj). Przynajmniej wiadomo, że konnekt nie jest jeszcze tak do końca martwy. Mała bo mała ale nadzieja jest. Tak więc dzięki serdeczne za jakiekolwiek info
Świetnie, że wreszcie napisałeś! Dobrze, że konnekt chociaż powolutku, toczy się do przodu.
Nareszcie ktos z góry sie odezwał
No to nareszcie jakies info. Mam nadzieje ze konnekt jeszcze bedzie sie rozwijal i juz nie dlugo zobaczymy jakies owoce tej pracy
Ostatnim razem jak pamiętam tez tak było.. userzy chcą info o K.. Hao sie odezwał i powiedział ze coś sie dzieje i bardzo dobrze z reszta. I teraz znowu wszyscy sie cieszą, a za jakiś miesiąc znowu będą pytania.. Bardzo krótkotrwale to jest:|
dwiekopy
7.10.2007 - 14:35
W związku z zastojem jesli chodzi o dalszy rozwój konnekta próbowałem używać innych komunikatorów. I niestety żaden nie przypadl mi do gustu tak jak konnekt. W kazdym czegoś brakuje a i wygląd konkurencji pozostawia wiele do życzenia. Naprawde szkoda że HAO nie ma czasu nad doskonaleniem swego dzieła. Moim zdaniem powinien szukac kogos kto by sie tym zajal, kto by przejął pałeczke. Szkoda dobrego programu
Ciężko znaleźć programistę który charytatywnie zająłby się projektem, i nie jest powiedziane czy konnekt nadal byłby taki sam kiedy ktoś inny by sie nim zajął.
K nie moze sie zmarnowac. Chyba nikt z userów do tego nie dopusci.
Witam!
Zauważyłam, że im więcej lat ma Konnekt to coraz rzadziej następuje aktualizacja Konnekta. Mam taką nadzieje, że HAO nie zaprzestanie usprawniania Konnekta.
Moim zdaniem to Hao powinien podać namiary na konto bankowe i konkretną sumę pieniędzy za każdą nową wersje, która mogła by go umotywować do prężnej pracy nad Konnektem, a na stronie głównej powinno być okno informujące o stanie konta na które są wpłacane pieniądze przez użytkowników, ewentualnie sponsorów. Teraz wiadomo, że ciężko jest coś robić za darmo. Każda dobrowolnie wpłacona złotówka raz na miesiąc przez użytkowników, których jest na pewno tysiące dała by satysfakcję Hao do doskonalenia naszego Komunikatora.
Pozdrawiam.
Co do tych 'tysiąców' użytkowników to nie jestem pewny czy chociaż 10% z nich chciałoby się wykosztowywać mając darmową Mirandę w zasiegu ręki... Gdyby jeszcze w Mirandzie przorganizowali kategorie dodatków na wygodniejsze to pewnie sam bym sie przesiadł. Ale to już ich sprawa. Aktualnie konnekt spełnia wymagania jakie stawiam IMowi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.